keskiviikko 8. elokuuta 2018

Onko Hese joutumassa Venäjällä ruokakohun keskelle, entäpä mikä on Bäckmanin rooli?


Onko Hesburger joutumassa Venäjällä ruokakohun keskelle, ja jos on, mikä mahtaa olla ”soppaa hämmentävänJohan Bäckmanin rooli tämän ”sopan” keitossa?

Hesburger on avannut Kaliningradin eksklaavin alueelle tämän vuoden puolella pikaruokaravintolan, pikaruokaravintolan asiakkaille tarkoitetussa mainosmateriaalissa Venäjän karttaan ei ole merkitty Venäjälle kuuluvaksi maan miehittämää ja itseensä liittämää Krimin niemimaata, toimiessaan näin Hesburger on toiminut linjakkaasti ja vastuullisesti, vaikka dosentti Johan Bäckman muuta Facebook-päivityksessään väittääkin. Kuten tiedettyä, Krimin niemimaa on edelleen de jure osa Ukrainaa – sen miehitys ja laiton anneksio ei muuta asiaa kansainvälisoikeudellisesti.

Tästä ”poliittisgastronomisesta” skandaalista luin ensimmäisen kerran eilen vieraillessani Johan Bäckmanin Facebook-sivulla. Bäckman oli kirjoittanut päivityksen aiheesta elokuun 6. 2018 – päivityksessä oli linkki EADaily.com-sivuston aihetta käsitelleeseen uutiseen. (1) EurAsia Dailyn päätoimittaja on Aleksei Demin, verkkosivujen yhteistietojen mukaan toimitus sijaitsee Moskovassa.


Kuvakaappaus Johan Bäckmanin Facebook-sivulta, päivitystä jaettu 4 kertaa (8.8.2018 iltaan mennessä).

























EADailyn uutisen kohdalla on hyvä huomioida se, että sen julkaisuhetkellä EADaily ei ollut saanut lausuntoa Hesburgerin edustajilta, sen sijaan EADaily oli saanut lausunnon Johan Bäckmanilta, joka uutisessa esiteltiin ”Donetskin ’kansantasavallan’” virallisena edustajana.


На момент написания новости EADaily не располагал комментарием со стороны администрации финской ресторанной сети. В свою очередь финский общественник и официальный представитель ДНР в Финляндии Йохан Бекман в беседе с корреспондентом EADaily”. (1)

Miten tämä ”poliittisgastronominen” kohu sitten on Venäjällä levinnyt? Seuraavaksi poimintoja venäläisiltä verkkosivuilta.

СМИ2 (smi2.ru) verkkosivulta löytyy ohjaus eadaily.comin julkaisemaan uutiseen. (2) СМИ2 näyttää olevan jonkin lainen uutisportaali tai vastaava, joka jakaa eri venäläismedioiden (tai venäjän kielisten medioiden) uutislinkkejä.

Kuvakaappaus smi2.ru.













Myös allpravda.info julkaisi 6. elokuuta 2018 aihetta käsittelevän uutisen, joka on käytännössä suora kopio EurAsia Dailyn vastaavasta uutisesta tarkkoine Bäckman-lainauksineen. (3)


Kuvakaappaus allpravda.info.























Pietarissa verkkosivujen infon mukaan toimiva ”Новости Дня” (”Päivän uutiset”) mainitsi lyhyessä talouskatsauksessa ”Резидентом Калининградской ОЭЗ стал изготовитель игрушек ’Вежливые люди’” (vapaasti suomennettuna Kaliningradin erityistalousvyöhykkeen asukkaista tuli ”kohteliaiden miesten*” valmistajia) viittauksenomaisesti ”suomalaisyrityksen, joka jakoi Kaliningradin alueella materiaalia, jossa Venäjän karttaan ei oltu merkitty Krimiä”.


Kuvakaappaus novosti-dny.ru.














Tällä hetkellä näyttää siltä, että uutinen on aloittanut leviämisensä, kuinka laajalle se sitten leviää - päätyykö se merkittäviin medioihin ja aiheutuuko siitä Hesburgerille merkittävämpää haittaa, nähtäneen tulevina päivinä ja viikkoina. On myös mahdollista, jopa todennäköistä, että tämä jää myrskyksi vesilasissa, jota Bäckman koettaa kuohuttaa ja pitää otsikoissa. 

Suomessa Bäckmanin juoksupojat, kuten avoimesti Putinia ja Venäjän hallintoa tukeva Suomalais-venäläinen yhdistys RUFI on jakanut ”lehdistötiedotteen” tapahtuneesta.**


Kuvakaappaus RUFI Facebook-sivu.


























Bäckmanin toimintaa seuratessa, väistämättä tulee kysyneeksi itseltään, että mikä häntä ajaa moiseen? Mikä on motiivi? Raha se tuskin on. Onko kyse vihasta, inhosta, kompromat'ista (ven. компромат) – jostain muusta?

* * *

Täältä lähtee kiitokset Hesburgerille vastuullisesta yritystoiminnasta, totalitaarisen hallinnon edessä ei pidä taipua – jatkakaa samaan malliin!

#CrimeaIsUkraine!


Marko



*: Venäjällä ”kohteliailla ihmisillä” (ven. «Вежливые люди») tarkoitetaan Krimin niemimaan miehittäneitä ”pieniä vihreitä miehiä” eli Venäjän asevoimien ja turvallisuuselinten sotilaita.

**: Tarkemmin RuFista ja sen toiminnasta blogissa "Mikä se RuFi oikein on" :

http://vartiopaikalla.blogspot.com/2018/01/mika-se-rufi-oikein-on.html?m=0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.