maanantai 28. tammikuuta 2019

Venäläiskalustoa Itä-Ukrainassa, osa 4


Aloitin kirjoittamaan ”Venäläiskalustoa Itä-Ukrainassa” -sarjaa 10. tammikuuta, sarjassa tarkoituksenani on käydä läpi sellaista Venäjällä valmistettua kalustoa, jota ei ole myyty Ukrainaan ja harvoissakin tapauksissa Venäjän rajojen ulkopuolelle. Tähän mennessä aiemmissa osissa olen käynyt läpi kalustoa seuraavasti: taistelupanssarivaunut ja rynnäkkövaunut sekä miehistönkuljetusajoneuvot, joita seurasi tykistö, kranaatinheittimet ja raketinheittimet sekä ilmatorjunta, ja edellisessä osassa vuorossa olivat elektronisen sodankäynnin kalusto, tutkat, viestintä tms. Alla linkit aiempiin osiin, joista ensimmäisessä taustoitusta:


Tässä neljännessä osassa vuorossa ovat tiedustelulennokit. Kuten edellisessä osassa viittasin, Ukrainan sodasta on muodostunut ensimmäinen merkittävä sodankäyntitanner, jossa Venäjä käyttää elektronisen sodankäynnin kalustoa sekä tiedustelulennokkeja taistelutilanteessa keräten niiden käytöstä kokemusta ja oppia. Georgian sodan aikana elokuussa 2008 Venäjällä oli tiedustelulennokkeja käytössä hyvin minimaalisesti verrattuna nykyisyyteen. Georgian lyhyt sota osoitti Venäjälle monia sen asevoimien puutteita, joista eräs oli kyvyttömyys hyödyntää tiedustelulennokkeja reaaliaikaisen tilannekuvan välittämisessä. Sodan oppien myötä Venäjällä ryhdyttiin korjaamaan puutteita, Ukrainan sodassa on nähty Venäjän kyenneen korjaamaan puutteitaan ja kehittämään toimintakulttuuriaan sitten Georgian sodan. Tätä nykyä samaista kalustoa on käytetty venäläisjoukkojen toimesta Ukrainan ohella myös Syyriassa, jossa oppeja on hiottu edelleen.

Tiedustelulennokit

Ukrainalaisjoukot pudottivat ensimmäistä kertaa sotatoimialueella edistyksellisemmän venäläisjoukoilla käytössä olevan tiedustelulennokin jo toukokuussa 2014, kyseessä oli Orlan-10 -tiedustelulennokki. Tuolloin järjestelmää ei oltu myyty tai toimitettu Venäjän ulkopuolelle, Venäjälläkin järjestelmää oltiin vasta ottamassa laajamittaisemmin käyttöön, mikä omalta osaltaan kävi todisteeksi siitä, että jo tuossa vaiheessa Venäjän asevoimat olivat voimakkaasti mukana Ukrainassa käynnissä olevassa sodassa. Viime kesään (v. 2018) mennessä ukrainalaisjoukot tai vapaaehtoiset olivat tunnistaneet havaintojen tai pudotettujen tiedustelulennokkien perusteella yhdeksän erilaista tiedustelulennokkimallia, (1) joilla venäläisjoukot alueella operoivat. Joukossa on Israelista ostettuja IAI Searcher II pohjautuvia Forpost tiedustelulennokkeja, jotka sodan syttyessä olivat Venäjän käytössä olevista tiedustelulennokeista edistyksellisimpiä, toista ääripäätä edustivat minikokoiset Granat-1 tiedustelulennokit. (2)



















Venäjän asevoimien Forpost tiedustelulennokki. Kyseinen tiedustelulennokki ammuttiin alas ukrainalaisten toimesta elokuussa 2014 Novopetrivsken kylän lähistöllä Ukrainan kaakkoisosassa. Sodan kuluessa Ukrainassa on ammuttu alas vähintään kaksi Forpost-tiedustelulennokkia.


Venäjän puolustusministeriö teki v. 2010 kaupat israelilaisten kanssa IAI Searcher II tiedustelulennokeista, Forpost pohjautuu IAI Searcher II lennokkiin. Aiheesta enemmän @DFRLab:in artikkelissa ”Five Downed Russian Drones in Ukraine”.

Tähän mennessä Venäjälle on toimitettu 30 kpl Forpost-yksikköjä, kukin yksikkö pitää sisällään maa-aseman ohella kolme Forpost tiedustelulennokkia. (3) Ukrainan sodan ohella Venäjä on käyttänyt Forposteja Syyriassa tiedusteluun ja valvontaan sekä tulenosoitukseen.

Orlan-10 tiedustelulennokki.















Kuvan venäläinen Orlan-10 tiedustelulennokki ammuttiin alas Ukrainassa 18. heinäkuuta 2014 Ukrainan asevoimien 79. maahanlaskuprikaatin toimesta, kuva artikkelista ” ‘Orlan’ Drones – The Sea Eagles of St. Petersburg”, jossa taustoitusta Orlan-tiedustelulennokeista. (4) Kyseistä tiedustelulennokkia oli tuolloin käytössä vain Venäjän asevoimilla ja turvallisuusorganisaatioilla. Ukrainassa venäläinen RB-341V ”Leer-3” yksikkö operoi tavanomaisesti kerralla kolmella Orlan-10 tiedustelulennokilla. Nämä kolme lennokkia lentävät ”miniparvessa”, siten että matalimmalla lentävä suorittaa tiedustelua tms. tehtävää, keskimmäisen tehtävänä on vihollisen häirintä ja kolmannen – korkeimmalla lentävän tehtävänä on toimia linkkinä maa-asemaan. Ukrainan sodan ohella venäläisillä on ollut vastaavia tiedustelulennokkeja käytössä myös Syyriassa.

Tähän mennessä ukrainalaisjoukot ovat pudottaneet ilmatorjunnalla tai elektronisella häirinnällä 11 Orlan-10 tiedustelulennokkia, yhden on pudottanut Ukrainan maavoimien Mil Mi-24 taisteluhelikopteri (13.10.2018).

Venäjä on valmistanut maaliskuuhun 2018 mennessä 1000 Orlan-10 tiedustelulennokkia, mallista on 11 eri versiota. Tiedustelulennokkia on Venäjällä nyt käytössä muillakin organisaatioilla kuin asevoimilla esim. FSB:n alaisella rajavartiolaitoksella.


Granat-4 tiedustelulennokki.















Venäjän asevoimilla käytössä ollut Granat-4 tiedustelulennokki ammuttiin alas/ pudotettiin Ukrainan asevoimien toimesta marraskuussa 2014. Venäjän asevoimien tiedustelulennokeista Ukrainan taivaalla on kirjoitettu useita artikkeleja/katsauksia, kuvan tapaukseen viitataan War is Boring’in artikkelissa ”Ukraine Scrambles for UAVs, But Russian Drones Own the Skies”.

Venäläisjoukot ovat käyttäneet Granat-4 tiedustelulennokkia tiedusteluun ja tulenosoitukseen todennäköisesti myös Debaltseven taistelussa helmikuussa 2015. Novorossijskin alueelle sijoitettu tiedusteluyksikkö osallistui havaintojen mukaan Debaltsevon taisteluun, yksikön varustukseen kuuluu Granat-4 tiedustelulennokkeja.
















Eleron-3SV ja siihen pohjautuva T28 (kuvassa) on venäläinen tiedusteluun käytetty minikokoinen lennokki. Eleronia valmistava venäläinen ENICS teki Venäjän asevoimien kanssa ensimmäiset kaupat Eleron-3SV tiedustelulennokista joulukuussa 2013, kauppa piti sisällään 17 maa-asemaa ja 34 lennokkia. (5)

Eleron-3SV tiedustelulennokkia Venäjän asevoimat on Ukrainan sodan ohella käyttänyt Syyriassa, jossa ainakin yksi Eleron-3SV on pudotettu.

Yllä oleva kuva T28 tiedustelulennokista on kuvakaappaus videolta, joka on kuvattu miehitetyn Donetskin alueella 1. armeijakuntaan kuuluvien joukkojen toimesta. (6)

Israelilaiseen Bird Eye 400 pohjautuva Zastava.















Kuvan venäläinen “Zastava” -tiedustelulennokki, lisenssillä valmistettu israelilainen Bird Eye 400, pudotettiin Ukrainan rajavartijoiden toimesta heinäkuussa 2015 1½ kilometrin päässä Ukrainan ja Venäjän välisestä rajasta ja noin 25 km päässä sotatoimialueelta pohjoiseen Luhanskin oblastin alueella Haramysivkan kylän lähistöllä. (7 ja 8) Zastavan pudottamisalue merkittynä satelliittikuvaan (alla), rintamalinja (demarkaatiolinja) ja kaistale miehitettyä aluetta kuvan vasemmassa alalaidassa. ”Zastavan” pudottaminen varsin kaukana miehitetyistä alueista osoittaa omalta osaltaan sen, että Venäjä toimii aktiivisesti muuallakin Ukrainassa kuin ainoastaan miehittämällään Krimillä ja Itä-Ukrainan sotatoimialueella. On myös hyvin todennäköistä, että osa Ukrainassa sodan aikana tuhoutuneista ammusvarikoista on tuhottu venäläislennokista pudotetuilla räjähteillä.

Zastavan pudottamisalue Haramysivkan lähellä.




















Venäjällä oli v. 2015 käytössään 27 ”Zastava” tiedustelulennokkia. Huhtikuussa 2009 Venäjä teki Israelin kanssa kaupat kahdestatoista Bird Eye 400 lennokista, johon ”Zastava” pohjautuu, 2010 tehty toinen kauppa piti sisällään 36 lennokin hankinnan. (9)

Takhion minitiedustelulennokki.













Venäjä on käyttänyt Itä-Ukrainassa tiedustelussa sekä tulenosoituksessa Takhion mini-tiedustelulennokkeja (kuvassa laukaisin, jossa Takhion mini-tiedustelulennokki).


Joulukuussa 2014 venäläisyksikkö kadotti Takhion minitiedustelulennokin, jonka tunnus on 141169. Kyseinen lennokki kuului venäläisen sotilasyksikkö nro 77077 varustukseen, kyseinen tiedusteluyksikkö on perustettu miehitetyssä Itä-Ukrainassa toimivaan 2. armeijakuntaan ja sen johdossa on Venäjän asevoimien eversti, joka käyttää koodinimeä ”Sergeev”. Ukrainalainen Informnapalm julkaisi yksikön tunnistamisesta artikkelin ”Russian soldiers who lost Takhion drone in Donbas have been identified” 15. elokuuta 2017.

Myöskään Takhion mini-tiedustelulennokki-järjestelmää ei ole myyty Ukrainaan.

* * *

Yllä olevien kuuden kuvatun sekä Granat-1:den lisäksi Itä-Ukrainassa on pudotettu yksi Orlan-10-kokoinen venäläinen tiedustelulennokki, jonka eksaktia tyyppinimeä ei ole toistaiseksi onnistuttu selvittämään. Kyseessä on mahdollisesti jokin Orlan-10 eri versioista.

Tällä viikolla ukrainalaiset pudottivat Asovanmeren rannikon tuntumassa elektronisella häirinnällä venäläisen Granat-2 taktisen tiedustelulennokin, kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, jolloin lennokkia havaitaan sotatoimialueella tai jolloin sellainen päätyy ukrainalaisjoukkojen käsiin. Alla oleva kuva tältä viikolta pudotetusta ja Ukrainan asevoimien käsiin joutuneesta Granat-2 tiedustelulennokista. (10)

Granat-2 tiedustelulennokki
















Venäjän proxy-joukoilla on käytössään myös joitain siviilimalleista kustomoituja lennokkeja tai nelikoptereita (quadcopter), niitä ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista käydä tässä läpi vaikka sellaisiakin hyödynnetään runsaasti tiedustelussa sekä mahdollisesti myös ”kamikazelennokkeina”, jollaisena voidaan pitää ukrainalaisjoukkojen taannoin pudottamaa kiinalaisvalmisteista DGI Phantom 4 quadcopteria, johon oli kiinnitetty 30 mm VOG-17 kranaatit, joita ammutaan muun muassa AGS-17 Plamya kranaattikonekivääreillä. (11)


Etenkin tämä ja edellinen osa, jossa kävin läpi muun muassa elektronisen sodankäynnin laitteistoa ja jota käyttämään tarvitaan koulutettua miehistöä, osoittaa sen, että Itä-Ukrainaa miehittää ja siellä sotii valtiojohtoinen taho vapaaehtoisten tahi paikallisten toimijoiden sijaan – on siis enemmän kuin perusteltua sanoa, että Venäjä sotii Ukrainassa ja miehittää osia Itä-Ukrainaa.

Edessä on vielä yksi osa, jossa käyn läpi pienikaliiperisia aseita, henkilökohtaista varustusta ja muuta sellaista varustusta, jota ei ole myyty Ukrainalle ja harvoissa tapauksissa kolmansiin maihin mutta jota on havaittu käytettävän sodassa Ukrainaa vastaan.


Marko


2. Donbas in Flames s. 79.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.