sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Venäjän asevoimien aktiivisuus Ukrainan tuntumassa sekä miehitetyillä alueilla


Venäjän monikansalliset sotaharjoitukset Tsentr19, johon Venäjän ohella otti osaa joukkoja Kiinasta, Intiasta, Kazakstanista, Kirgisiasta, Tadžikistanista ja Pakistanista sekä Uzbekistanista, sekä Union Shield 2019, johon Venäjän ohella osallistui joukkoja Valko-Venäjältä ovat päättyneet. (1) Tsentr-19 järjestettiin 16. – 21. syyskuuta 2019, harjoitukseen otti osaa 128 000 sotilasta kahdeksalla eri alueella Venäjällä, sekä Kaspianmerellä ja Kirgisian, Kazakstanin sekä Tadžikistanin alueilla. (2) Union Shield 2019 sotaharjoitus järjestetään joka toinen vuosi Venäjän ja Valko-Venäjän kesken. Tänä vuonna tämä viikonmittainen yhteisharjoitus järjestettiin Venäjällä Mulinon harjoitusalueella Nizninovgorodin alueella (oblast). Harjoitukseen otti osaa yhteensä noin 12 000 sotilasta Venäjältä ja Valko-Venäjältä. (3)

Tässä kirjoituksessa kyseiset harjoitukset, merkittävyydestään huolimatta, ovat statistin roolissa katseen kiinnittyessä Venäjän asevoimien aktiivisuuteen Ukrainan rajan tuntumassa sekä Ukrainalta miehitetyllä Krimin niemimaalla. Tämä aktiivisuus, jota tarkastelemme, pitää sisällään erilaiset sotaharjoitukset, joukkojen siirrot ja vastaavat toimet. Tällä kertaa en kuitenkaan tarkastele, muuta kuin pintapuolisesti, Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla toimivia venäläisjoukkoja sekä alueelle sijoitettuja 1. ja 2. armeijakuntaa. Venäjän miehittämän Krimin niemimaan osalta huomioin harjoitukset sekä joukkojen siirtoja niemimaalle, unohtamatta Venäjän ilmavoimien sekä laivaston ilmavoimien toteuttamaan lentotoimintaa miehitetyn niemimaan sekä Mustanmeren ja Asovanmeren ilmatilassa.

Sotilasparaati Luhanskin lentokentän alueella, lokakuu 2019.



















Venäjän ilmavoimat sekä Mustanmeren laivaston ilmavoimat Ukrainan lähialueilla


Tällä kertaa kiinnitän huomiota erityisesti Venäjän ilmavoimien ja merivoimien ilmavoimien aktiivisuuteen Ukrainan eteläosiin rajoittuvilla alueilla, tämä aktiivisuus voidaan jakaa karkeapiirteisesti neljään osaan:

- joukkojen siirtoihin
- ilmavalvontaan
- tiedusteluun
- harjoitteluun

joista yksi lento voi pitää sisällään useampaa eri tarkoitusta esim. harjoituslennolla voi olla samanaikaisesti joikin toisarvoinen tehtävä, tai joukkojen siirrolla mukana olevilla suojakoneilla voi olla toisarvoisia tehtäviä, (kuten tiedustelu).

On kuitenkin hyvä huomioida se, että Venäjä suorittaa kaiken aikaa tiedustelu- ja valvontalentoja myös alueilla, jotka rajoittuvat Ukrainan pohjois- ja koillisosiin Tšernihiv-Harkova välillä.























Venäjän ilmavoimien ja Mustanmeren laivaston ilmavoimien lentokoneiden ja helikoptereiden tiedustelulentoreittejä Ukrainan eteläosien tuntumassa Asovanmeren ja Mustanmeren sekä Venäjän miehittämän Krimin niemimaan ilmatilassa. Tämän vuoden kuluessa Venäjän ilmavoimat ja laivaston ilmavoimat on suorittanut yhteensä 79 tiedustelulentoa Sukhoi Su-24MR ja Iljushin Il-20M tiedustelukoneella, (viime vuonna samana aikana vastaavia lentoja oli 62).

Venäjä suorittaa miehittämällään Krimillä säännöllisesti tiedustelu- ja valvontalentoja miehitetyn Krimin ja Ukrainan välisellä rajavyöhykkeellä Kamov Ka-27 ja Kamov Ka-52 helikoptereilla, jotka operoivat Dzhankoin helikopteritukikohdasta. Kamov Ka-52 taisteluhelikopterit kuuluvat Venäjän maavoimien alaiseen helikopterirykmenttiin.

Tiedustelulennot tiedustelulennokeilla

Alla olevassa kartassa havainnollistettu Venäjän tiedustelulennokeilla suorittama aluevalvonta sekä sotilaallinen tiedustelu Itä-Ukrainan miehitetyiltä alueilta käsin, toteuttajina pääasiassa Venäjän maavoimiin kuuluvat yksiköt. Kesän rauhallisemman periodin jälkeen Venäjä on lisännyt merkittävästi tiedustelulennokkien käyttöä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Maan toimesta tiedustelulentoja on suoritettu droneilla myös Asovanmeren yllä Mariupolin edustalla, näistä lennoista osa on lähtenyt matkaan Venäjän maaperältä, osan vastaavasti lähtiessä matkaan Venäjän miehittämältä alueelta Mariupolin itäpuolella.

Samalla tavalla Venäjä on suorittanut tiedustelulentoja droneilla omalta maaperältään Luhanskin oblastin alueelle, joka on Ukrainan hallinnassa. Valtaosa venäläisjoukkojen Ukrainan hallinnoimille alueille ulottuvista tiedustelulennoista lähtee matkaan miehitetystä osasta Itä-Ukrainaa, toisinaan lennot ulottuvat esim. Orlan-10 tiedustelulennokeilla Kramatorskin alueelle saakka.

Lokakuussa Venäjä on suorittanut miehittämältään Krimin niemimaalta käsin tiedustelulentoja Ukrainan kontrolloiman alueen sekä Ukrainan aluevesien tuntumaan Forpost -tiedustelulennokeilla.





















Venäjän sotaharjoitukset Ukrainan eteläosiin rajoittuvilla alueilla

Venäjä on järjestänyt eteläisen sotilaspiirin alueella lukuisia erikokoisia harjoituksia, Ukrainan kannalta merkittävimmän maa järjesti panssarien tukemilla mekanisoiduilla joukoilla Rodionovkan kylän alueella Rostovin oblastin länsiosissa. (4) Venäjä on myös toimittanut lisää kalustoa Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla operoiville joukoilleen eli 1. ja 2. armeijakunnalle. Lokakuun alkupuolella Luhanskissa järjestettiin sotilasparaati, johon osallistui panssarikaluston ohella miehistönkuljetusajoneuvoja sekä lähi-ilmatorjuntajärjestelmiä. Kuten aiemmin, todennäköisesti tässäkin tapauksessa paraatiin osallistuneet joukot kalustoineen sijoitetaan alueelle osaksi Venäjän asevoimien yksiköitä tai Venäjän proxy-joukkoihin.

Syys-lokakuun vaihteessa Kamensk-Šahtinskiin saapui kaksi junallista kalustoa, kaluston joukossa on myös ikääntyneitä T-62M taistelupanssarivaunuja, joita on reilun vuoden aikana toimitettu eripuolilta Venäjää useita satoja Kamensk-Šahtinskin ulkopuolella sijaitsevalle materiaalivarikolle ja varastolle. Kamensk-Šahtinskin alue Russkojen, Kuzminkan ja Kadamovskyin varikko- ja harjoitusalueiden ohella on alueita, joille on varastoitu Itä-Ukrainassa operoivien joukkojen kalustoa sekä reservejä. Melko varmasti osa Kamensk-Šahtinskiin toimitetusta kalustosta on jatkanut matkaansa Syyrian hallinnon joukoille. (5)

Syyskuussa venäläinen Yunarmija eli lapsille ja nuorille tarkoitetut joukot esiintyivät ensimmäistä kertaa näkyvämmin Ukrainalta miehitetyn Luhanskin alueella. Ei ole täyttä varmuutta osallistuiko harjoituksiin vain värvättyjä paikallisia nuoria, vai olivatko he Venäjältä alueelle saapuneita teinejä kouluttajineen. Merkittävämpää tässä onkin se, että tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka Venäjä järjestelmällisesti militarisoi miehittämiensä alueiden lapsia, ja siinä sivussa ”kasvatuksellisesti” de-humanisoi ukrainalaisia ja Ukrainan liittolaisia.

Miehittämällään Krimin niemimaalla Venäjä on suorittanut useita erikokoisia harjoituksia loppukesän ja alkusyksyn kuluessa, kuten Rostovin oblastin alueella järjestetyissä harjoituksissa, osalla Krimillä harjoitelleista joukoista kalustoon oli merkitty ”omatunnisteet” (valkoiset viivat). Sotaharjoituksiin osallistuva kalusto on harvemmin merkitty näin.

Maihinnousuharjoitus miehitetyllä Krimillä.



















Krimillä Venäjän Mustanmeren laivastoon kuuluvat merijalkaväenyksiköt suorittivat maihinnousuharjoituksen, samaten Venäjän kansalliskaarti (Rosgvardija) on harjoitellut Kaukasuksen alueen ohella Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla syksyn aikana. (6)




















Venäjän joukkojensiirtoja Ukrainan tuntumassa lokakuussa

Loppuyhteenvedossa katsaus Venäjän suorittamiin joukkojensiirtoihin ja eräisiin merkittäviin harjoituksiin Ukrainan tuntumassa, sekä Läntisen sotilaspiirin alueella. Joukkojensiirroissa huomioitu vain merkittävimmät kalustosiirrot lokakuun puolella, harjoitusten kohdalla aikajana on sama. On kuitenkin syytä huomioida, että tiedot siirroista eivät missään nimessä ole kattavat, koska esim. erilaisille sosiaalisen median alustoille tietoja päivittyy myös jälkikäteen. Ja toisaalta mikäli Venäjä siirtää kalustoa Kaukoidän alueelta materiaalivarastoista länteen, kestää viikosta pariin, kunnes kalusto on saapunut lopulliselle pääteasemalle.

Alla olevaan karttaan olen merkinnyt huomioitavia kalustosiirtoja ja muita tapahtumia lokakuulta (ja eräissä tapauksissa kesän lopulta) – yhteenveto tapahtumista kartan alla.

Karttapohja Liveuamap.com.




















1. Rjazanin oblastin alueella kaluston- ja joukkojensiirtoa rautateitse (lokakuun 5.).

2. Kamensk-Šahtinskissa (Rostovin oblast) ratapihalla kaksi junaa raskasta kalustoa, joukossa ikääntyneitä T-62M taistelupanssarivaunuja.

3. Moskovan länsipuolella Seljatinon ratapihalla tavarajunallinen miehistönkuljetusajoneuvoja, mallia BTR-80 tai BTR-82 (lokakuun 8.).

4. Rostovin oblastin länsiosa, Ukrainan rajan tuntumassa Rodionovkan alueella mekanisoituyhtymä harjoittelemassa, vahvuuteen kuului myös taistelupanssarivaunuja sekä panssarihaupitseja. (7)

5. Maslovkan ratapihan alueella Voronezhin oblastissa taistelupanssarivaunuja (lokakuun 7.).

6. Povorinossa Voronezhin oblastin itäosassa kuvattu tavarajuna kuljettamassa sotilaskalustoa länteen/luoteeseen.

7. Volgogradin alueella tavarajunallinen kalustoa siirtokuljetuksessa, joukossa esikunta ja elso-kalustoa (lokakuun 3.).

8. ja 9. Valko-Venäjän itäosissa Gomelin ja Mogilevin alueella Valko-Venäjän maavoimien kalustoa liikkeellä etelään. Gomelin alueella todennäköisesti myös Venäjän maavoimien yksiköitä.

10. Kesän lopulla Belgorodin ja Voronezhin oblasteissa järjestettiin kattavat mobilisointiharjoitukset. Harjoituksia voi verrata sotatilaa/-aikaa edeltävään mobilisaatioharjoitukseen.

11. A-130 tiellä, Roslavlin alueella, venäläistä panssarikalustoa siirtokuljetuksessa liikkeellä Valko-Venäjän suuntaan (lokakuun 15.).

Maslovka, Voronezhin alue (lokakuu 2019).




























Muita karttaan liittyviä huomioita.

Venäjän läntisen sotilaspiirin alueella VDV eli maahanlaskujoukot on suorittanut kalustonsiirtoharjoituksia rautateitse. Lokakuun 9. Kostromassa osia kaartin 331. maahanlaskurykmentistä poistui tukikohdasta yöaikaan. Harjoituksen laajuudesta ei ole ennalta tietoa.

Nizhnynovgrodin alueella Mulinossa järjestettiin Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Union Shield 2019 sotaharjoitus, samalla alueella järjestettiin lokakuun 8. – 10. Venäjän Echelon-2019 (Эшелон-2019) sotaharjoitus, johon otti osaa erikoisvarusteltuja BTR-80 miehistönkuljetusajoneuvoja, joissa on uudistetut hallinta-, viestintä ja komentojärjestelmät sekä GLONASS-anturit. (8)

Venäjän miehittämien Itä-Ukrainan alueiden ja Krimin niemimaan ohella venäläisyksiköt ovat osoittaneet aktiivisuutta Moldovan itäosan Transnistrian alueella, näin ollen Ukrainan eteläosaan kohdistuu painetta idästä länteen. Samalla Venäjän Mustanmeren laivasto on järjestänyt miehitettyä Krimin niemimaata ympäröivillä merialueilla erisuuruisia laivastoharjoituksia normaalin partiotoiminnan rinnalla. Vastaavasti Asovanmerellä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n alainen rannikkovartiosto operoi edelleen aktiivisesti kyseisellä merialueella useammalla pinta-aluksella, jatkaen ukrainalaisiin Mariupolin ja Berdjanskin satamiin purjehtivien rahtialusten häirintää.

Lokakuun aikana Kaliningradin alueella Venäjän Itämeren laivasto on harjoitellut pinta-alusten ohella parilla kymmenellä lentokoneella ja helikopterilla, niin ikää lokakuussa Venäjän läntisen sotilaspiirin alueella hajautettiin Venäjän ilmavoimien 60 taistelukonetta ja kymmenen kuljetuskonetta varalentokentille sotaharjoituksessa.

* * *

Venäjän jatkaessa Krimin niemimaan miehitystä ja osallistuessa aktiivisesti sotaan Itä-Ukrainassa, maan suorittamat joukkojen siirrot kuin myös mobilisaatioharjoitukset sekä yllätysharjoitukset ovat omiaan kuluttamaan resursseja myös Ukrainassa – maan on huomioitava ne ja niihin sisältyvät riskit. Venäjä toimittaa jatkuvasti joukkoja ja kalustoa Itä-Ukrainaan, myös ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijat ovat tehneet lukuisia havaintoja joukkojen siirroista rajan yli Venäjältä Itä-Ukrainan miehitetyille alueille.

Runsaista todisteista huolimatta kansainvälisen yhteisön toiminta on vajavaista antaen signaalin, joka Venäjällä tulkitaan oikeudeksi jatkaa toimintaa ts. Ukrainan painostusta ja sotaa entiseen tapaan. Painostuksen eräs muoto on runsas sotilaallinen aktiivisuus miehitettyjen alueiden ohella Ukrainan ympäristössä, sekä hybridioperaatioina vapaan Ukrainan alueella.


Marko



Lähteinä käytetty myös seuraavia twitter-tilejä: @pmakela1, @galandecZP, @GlasnostGone ja @akihheikkinen sekä @RUSexercises. Twitterin ohella käytetty myös muita sosiaalisen median alustoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.