sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Toimittajaliiton varapuheenjohtaja ”puhuu” muunneltua totuutta


Näin juhannuksena voimme ottaa hiukan kevyemmin ja ruotia muutamalla sanalla, taustoiltaan hämärän ja disinformatiivisen, Toimittajaliiton varapuheenjohtajan taannoista purkausta toimittamassaan – vastenmielisessä vihaa ja disinformaatiota kylvävässä – MV-lehdessä.

Toimittajaliiton varapuheenjohtajan, myös venäläisrahoitteiselle DONi Newsille propagandistina työskennelleen, Janus Putkosen purkaukseen on toki hyppysellinen aihetta, mikä osaltaan johtuu – hänen kritisoimansa Iltalehden uutisen luonteesta (tasottomuudesta), mutta kun tarkastelemme Putkosen koko kirjoitusta, huomaamme hänen syyllistyvän suuren suureen lukijan aliarviointiin, suurempaan kuin kritisoimansa Iltalehden toimittaja.

Käyn läpi Putkosen MV-lehdessä julkaisemaa kirjoitusta muutaman kuvakaappauksen myötä, kirjoituksen lopussa on kuvatiedostona linkki alkuperäiseen kirjoitukseen – kuvatiedostona siksi, etten halua ohjata lukijoita MV-lehden sivuille ”yhdellä klikkauksella”.


Kuvakaappaus mvlehti.net.


























Otsikon jälkeen Putkosen laatima ingressi pitää sisällään jo harhaanjohtavia väitteitä, kokonaisuuden näyttäessä kuitenkin vielä koherentilta. Väitteille länsimaiden uusnatsien saamasta sotilaskoulutuksesta Venäjällä löytyy konkreettista näyttöä – niminä voimme nostaa esille kaksi ruotsalaista uusnatsia, Anton Thulinin ja Viktor Melinin, jotka ovat saaneet RIM:in Partizan kurssilla koulutusta yhdentoista päivän ajan sabotaasitoimiin (käytännössä terrori-iskuihin pehmeitä kohteita vastaan) elokuussa 2016, jonka kurssin jälkeen he palasivat takaisin Ruotsiin syyllistyen myöhemmin saman vuoden lopulla ja seuraavan alkupuolella useampaan terrori-iskuun tai sellaisen yritykseen Ruotsissa. (1 ja 2)

Meidän on tietenkin vaikeampi näyttää toteen sitä, että tietyt (yksilöidyt) länsimaista kotoisin olevat uusnatsit (tai laajemmin äärioikeistoon kuuluvat) saisivat ensin sotilaskoulutusta Venäjällä ja sitten siirtyisivät Venäjän proxy-joukkojen riveihin sotimaan Itä-Ukrainassa. Sen sijaan todisteita on esittää siitä, että länsimaista lähtöisin olevia uusnatseja sotii Venäjän proxy-joukoissa Itä-Ukrainassa. Ulkomaalaisia taistelijoita Ukrainan sodassa tarkastelee laajemmin Egle E. Murauskaite analyysissaan ”Foreign Fighters in Ukraine: Assessing Potential Risks” huomioiden taistelijat äärivasemmalta äärioikealle.

Venäjä on luonut jo vuosien ajan verkostoja ääriryhmiin Euroopassa (ja globaalisti), tämän vuoden huhtikuussa Yhdysvalloissa, venäläinen Russian Imperial Movement (RIM) määriteltiin seuraavasti: ”Russian Imperial Movement (RIM) as a Specially Designated Global Terrorist (SDGT) entity…” – kyseessä on ensimmäinen kerta, jolloin Yhdysvallat määrittelee valkoista ylivaltaa ajavan järjestön kansainväliseksi terroriuhaksi. Edellinen on seurausta RIM:in aktiivisesta toiminnasta. Muistetaan myös se mitä edellä kirjoitin, RIM järjestää Partizan kursseja, joille on osallistunut ideologisesti äärioikeistoon kuuluvia henkilöitä useista eri maista.

Venäjän hallinnosta erillään olevien yksityisten ryhmien ja organisaatioiden lisäksi Venäjän valtion elimet ovat mukana eurooppalaisen äärioikeiston tukemisessa, pari vuotta sitten Unkarissa paljastui tapaus, jossa Venäjän federaation asevoimien sotilastiedustelun keskuselin – GU (tunnettu aiemmin GRU nimellä) jäi kiinni  Unkarin kansanrintama -nimisen uusnatsijärjestön tukemisesta. (3)










Venäläinen osapuolihan tuodaan hyvin selkeästi esille - Russian Imperial Movement eli RIM, jonka Partizan kurssille eurooppalaisia laita- ja äärioikeiston jäseniä on osallistunut. Aika, jolloin Anton Thulinin ja Viktor Melinin osallistuivat koulutukseen, on myös tiedossa, he saapuivat Pietariin elokuussa 2016, jolloin heidän yksitoista vuorokautta kestänyt koulutusperiodi alkoi. (4) Tänä vuonna julkaistun aineiston perusteella voidaan myös määritellä paikat, joissa RIM järjestää koulutusta. Pietarissa sijaitsee koulutustila osoitteessa ul. Drezdenskaya 20, Sosnovkan puiston länsipuolella, julkaistun kuvamateriaalin perusteella maastossa tapahtuvaa koulutusta järjestetään Laatokalla sijaitsevalla Heinäsenmaa nimisellä saarella. (5) RIM lähettää myös vapaaehtoisia sotimaan Itä-Ukrainaan, organisaation sotilaallinen siipi tunnetaan nimellä Imperial Legion.

On myös enemmän kuin todennäköistä, että Venäjän proxy-joukkoihin liittyviä, lännestä tulevia uusnatseja ja/ tai äärioikeistoon kuuluvia koulutetaan muidenkin kuin RIM:in toimesta. Julkaistujen reittien perusteella voidaan päätellä, että etelässä Rostovin alueella Venäjä antaa proxyilleen koulutusta ennen heidän sijoittamista miehitetyssä Itä-Ukrainassa operoiviin joukko-osastoihin. Johan Bäckmanin värväämistä suomalaisista suurin osa matkusti Pietarin kautta Rostovin alueelle, josta heidät sijoitettiin Venäjän proxy-joukkoihin miehitetyssä Itä-Ukrainassa. (Huom. Bäckmanin värväämien ideologinen kanta ei ole tiedossa, joten heitä ei ole syytä yhdistää automaattisesti uusnatseihin).

Venäjällä on myös useita puolisotilaallisten joukkojen ja militanttien kouluttamiseen tarkoitettuja keskuksia ja organisaatioita. Denis Rjauzovin johtama Wolf International Center for Special Training, järjestää koulutusta myös Venäjän rajojen ulkopuolella – kiinnostavasti myös Unkarissa, josta on värväytynyt nationalisteja ja äärioikeistoon kuuluvia Legion of Saint Stepheniin (sijoitettu osaksi kansainvälistä pataljoonaa Venäjän proxy-joukoissa Donetskin alueella) sekä Saksassa ja Serbiassa. Tšetšenian Gudermesissa toimii Kadyrov keskus, jossa koulutusta annetaan pääasiassa Venäjän alueelta kotoisin oleville, keskus on perustettu Ramzan Kadyrovin aloitteesta. Myös RIM:n Partizan kurssi kuuluu tähän joukkoon. (6)














Niin, käytössä olevien tietojen perusteella emme voi nimetä ketään suomalaista äärioikeistoon kuuluvaa tai uusnatsia, joka olisi taistellut Venäjän proxy-joukoissa. Sen sijaan Putkosen väite siitä, ettei Venäjän proxy-joukoissa taistele uusnatseja on potaskaa – kyllä taistelee, ja näiden uusnatsien rinnalla taistelee venäläisiä imperialisteja, venäläiseen äärioikeistoon kuuluvia henkilöitä, Venäjän kasakoita, joita kaikkia yhdistää äärioikeistolainen ideologia, osa tukee avoimesti valkoista ylivaltaa ja venäläistä imperialismia, jossa maalle täytyy palauttaa vanhat rajat.

Tässä yhteydessä on hyvä palauttaa mieliin seuraava havainto. Venäjän ja sen propagandistien sekä sen narratiivia toistavien ”fasisti” ja ”uusnatsi” -kirjoittelussa on syytä huomioida seuraava seikka, jonka Timothy Snyder nosti esille erinomaisessa kirjassaan Musta maa – holokausti: tapahtumat, opetukset:

Vaikka Puolan armeija, päinvastoin kuin puna-armeija, ei ollut koskaan taistellut saksalaisten rinnalla, neukuille ei tuottanut vaikeuksia nähdä puolalaisia fasisteina. Stalinistisen maailman diskurssissa ”fasisti” oli sellainen, joka stalinistisen hallinnon mielestä ei toiminut Neuvostoliiton etujen mukaisesti”. (s. 300).

Omassa propagandassaan Putkonen myötäilee tätä oppia, Venäjän nykyhallinnon vastustajat leimataan fasisteiksi tai uusnatseiksi piittaamatta siitä ovatko he sellaisia vaiko eivät. (Ja totta, Ukrainan riveissä sotii myös äärioikeistoon kuuluvia, mutta ei läheskään niin paljon kuin venäläispropaganda antaa ymmärtää).

Kirjoituksessani ”Venäläiset ekstremistit terrorisoimassa Itä-Ukrainaa” (kirj. 1. kesäkuuta 2019), nostan esille nimeltä eräitä venäläisiä uusnatseja, jotka ovat taistelleet tai taistelevat edelleen venäläisjoukoissa Ukrainan maaperällä.

















Venäläinen rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusich Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, jäseninään lukuisia uusnatseja, kuten sotarikoksiin syyllistynyt Alexei ”Serb” Milchakov ja Norjassakin asunut venäläistaustainen Jan Petrovsky






Tämähän ei kerro muuta kuin sen, että tilastointi ei ole lainkaan luotettavalla pohjalla Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Toiseksi Putkonen jättää sujuvasti kertomatta alueen miehityshallinnon toistuvista ihmisoikeusrikkomuksista ja -loukkauksista, laittomista pidätyksistä, vainosta mielipiteen ja uskonnon vuoksi jne. Nämä ovat asioita, joista läntinen media on valitettavasti vaiennut, unohtaen samalla niiden miljoonien miehitetyillä alueilla asuvien kärsimyksen.

Putkosen välittämän ”todellisuuden” rinnalla on toinen – oikea – todellisuus Unohdettu Donbas, elämää miehitetyillä alueilla.

Itse asiassa, kun huomioimme Venäjän toimet miehittämillään alueilla Itä-Ukrainassa, Venäjälle siirretyn varastetun omaisuuden (tehtaista ja koneista lukien), laittomat vangitsemiset ja vangituista lunnaiden vaatimisen omaisilta vapauttamista vastaan (toiminnan ollessa ns. viranomaisten hyväksymää, heidän kerätessä oman osuutensa lunnaista) jne. niin emmekö voi kutsua miehityshallintoa yhdeksi suureksi rikollisjärjestöksi?








Voi olla, että niiden paikallisten joukossa ei näitä uusnatseja ole, mutta Putkonen ei arkaile kaveerata laita- ja äärioikeistoon kuuluvien kanssa, kuten ei muidenkaan rikollisiin tekoihin ryhtyneiden.




















Janus Putkonen saksalaisen äärioikeistoon kuuluvan, EU-vastaisen, Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) Gunnar N. Lindemannin kanssa Luhanskissa.* Lindemann on ”vakiovieras” Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla, Donbasin ohella hän on vieraillut lukuisia kertoja Krimin niemimaalla.  
















Tällä kertaa Putkonen on eksynyt saksalaisen äärioikeistolaisen Zuerst!’in ”päätoimittaja” Manuel Ochsenreiterin kanssa lasilliselle.* Ochsenreiterilla on myös läheiset yhteydet AfD-puolueeseen, hänen työskennellessä Saksan liittopäivä parlamentaarikko Markus Frohnmaierin toimistolla. Viime vuonna julkaistujen tietojen mukaan Frohnmaier on Venäjän kontrollissa. (7)

Manuel Ochsenreiter sitä vastoin on epäiltynä Ukrainan Taka-Karpatian (Zakarpatia) Užhorodissa helmikuussa 2018 tehdyn polttopulloiskun rahoittamisesta. Isku tehtiin puolalaisten Kreml-myönteiseen äärioikeistoon kuuluvien henkilöiden toimesta, joiden riveistä on lähtenyt militantteja myös Venäjän proxy-joukkoihin Itä-Ukrainaan. Helmikuussa 2018 Užhorodin polttopulloiskun kohteena oli Unkarin kulttuurikeskus kaupungissa, kyseisellä operaatiolla oli yksi selkeä tarkoitus – nostattaa konfliktia Ukrainan ja Unkarin välille, välikappaleena käytettiin Ukrainan unkarilaisvähemmistöä. 

























Päätetään tämä kirjoitus kuvaan Putkosesta ja Yön susien Luhanskin kerhon presidentistä Vitali Kishkinovista (keskellä).* Kishkinov on myös osallistunut taisteluihin Itä-Ukrainan sotatoimialueella, kuten moni muukin Yön susien jäsen. Yön susien julkaisemien ja useiden tahojen vahvistamien tietojen mukaan kerhon venäläisiä aktiivijäseniä on kuollut taistelutehtävissä Ukrainan ohella myös Syyriassa, jossa heitä on sotinut PMC Wagnerin joukoissa. Yön sudet taasen on kaukana hyväntekeväisyysjärjestöstä, kyseessä on Venäjän valtiolle hybridi- ja propagandaoperaatioita järjestävästä organisaatiosta, jonka jäseniä osallistuu aktiivisesti sotatoimiin ja väkivaltaisuuksiin konfliktialueilla.


Marko



Linkki kuvana MV-lehden kirjoitelmaan: 




*: Kuvat Janus Putkosen sosiaalisen median tileiltä.

Russian Imperial Movement’in eli RIM:in venäjän kielinen nimi on Русское имперское движение eli РИД (Russkoe Imperskoe DvizhenienRID).

Rysky Riiheläinen Toimittajaliitosta, Analyysi: Disinformaatio järjestäytyy Toimittajaliittoon




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.