lauantai 13. maaliskuuta 2021

Sotatoimet kiihtyvät Itä-Ukrainassa – venäläispropagandistien vauhdin kiihtyessä samaa tahtia

 

Viime päivien ja viikkojen epäsuotuisan kehityksen myötä, voitaneen todeta Itä-Ukrainassa, viime vuoden heinäkuun 27. päivä, voimaan astuneen ”tulitauon” lakanneen lopullisesti olemasta.

Käytännössä mitään ”tulitaukoa” ei ole enää ollut kuukausiin, mutta helmi-maaliskuun kuluessa Venäjän johtamien joukkojen tulitoiminta on lisääntynyt olennaisesti, jonka myötä lopullinen illuusio ”tulitauosta” on jälleen kerran romutettu.

Ollakseni rehellinen, on myös hyvin kyseenalaista edes puhua ”tulitauosta” (lainausmerkeillä tai ilman), koska tuolloinkin tulemme toistaneeksi disinformaatiota sellaisesta, mitä ei ole olemassa, mutta jonka rikkomisesta venäläiset propagandamediat ja propagandan tuottajat erityisesti syyttävät Ukrainaa, vaikka – käytännössä – kaikissa merkittävissä tapauksissa aktiivinen osapuoli on Venäjän Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoittamat joukot.

Viime päivinä on erilaiset propagandan tuottajat ja propagandistiset mediat ovat toistaneet tarinaa Ukrainan joukkojen keskityksistä ynnä mahdollisesta hyökkäyksestä Venäjän miehittämille Itä-Ukrainan alueille. ETYJ:n Ukrainan monitorointimission havaintojen perusteella Venäjä on tässäkin tapauksessa ollut aktiivinen jo viikkojen ajan – ja kalustoa, joukossa myös sellaista modernia kalustoa, jota Venäjä ei ole myynyt koskaan Ukrainaan, on toimitettu Venäjän miehittämän rajan yli Itä-Ukrainaan. (1)


















Venäjän disinformaatio ja propaganda leviää verkossa:




















Yllä kuvakollaasi ”VALENA RUS’in” ja Johan Bäckmanin sosiaalisen median viesteistä. (2 ja 3) ”VALENA RUS’in” viestin kuvista vasemmanpuoleinen on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2018 – kuvassa olevat panssarivaunut ovat kaiken lisäksi Venäjän modernisoimia T-62 taistelupanssarivaunuja, kuvattuna Divizionnajan rautatieasemalla Vagzhanovassa, Burjatian tasavallassa Venäjällä. Venäjä on modernisoinut viime vuosina satoja T-62 taistelupanssarivaunuja T-62M taistelupanssarivaunuiksi, joita on sijoitettu Ukrainan rajan tuntumaan Kamensk-Šahtinskin alueelle, josta osa niistä on toimitettu edelleen ainakin Syyriaan ja Libyaan, sekä todennäköisesti Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. (4) Oikeanpuoleinen kuva on sitä vastoin otettu maaliskuussa 2014 Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, kuvan on ottanut RIA Novostin Taras Litvinenko. (5)

Sotatoimiin on osallistunut Venäjän asevoimien sekä proxy-joukkojen ohella myös muiden Venäjän valtion turvallisuusorganisaatioiden joukkoja, kuten Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n erikoisjoukkoja. Aiemmin maaliskuussa (8. maaliskuuta) Ukrainan asevoimat pudotti kontrolloimilleen alueille FSB:n käyttämän modernin taktisen tiedustelulennokin – Zala 421-08-M:n. Kyseisen lennokin operointikantama maa-asemasta on 30 kilometriä, lentoajan ollessa 90+ minuuttia. Todennäköisesti tiedustelulennokki on ollut miehitetyillä alueilla operoivan FSB:n tarkka-ampujaryhmän käytössä.

Painotan, kyseessä on valistunut arvaus, jota tukena on tiedustelutiedot ja havainnot Venäjältä miehitetyille alueille saapuneista Venäjän asevoimien sekä turvallisuusorganisaatioiden tarkka-ampujaryhmistä.


































Kuvissa maaliskuun 8. päivä tuhoutunut venäläinen Zala 421–08-M tiedustelulennokki.

Kiinnostavaa lennokissa on se, että siinä on käytetty varsin paljon läntisiä komponentteja, potkurin lavat näyttävät olevan Graupnerin valmistamat CAM FOLDING PROP -lavat, kuin myös runkoon upotettu digikamera (valmistaja Canon).

Helmikuun 22. päivän jälkeen Ukrainan asevoimien tappiot nousevat kolmeen kaatuneeseen ja 18 haavoittuneeseen sotilaaseen. Maaliskuun alun jälkeen venäläisjoukot ovat tulittaneet ukrainalaiskohteita toistuvasti Minsk II -sopimuksessa kielletyillä asejärjestelmillä, kuten 82 mm ja 120 mm kranaatinheittimillä, myös erilaiset panssarintorjunta-aseita ovat olleet päivittäisessä käytössä. Satunnaisessa käytössä on myös ollut 122 mm Grad-P raketinheitin. Kyseessä on alun perin Neuvostoliitossa kehitetty, kolmijalalle asennettava, yksi putkinen raketinheitin, jollaisia toimitettiin kylmän sodan kuluessa useille sissiarmeijoille ja terroristijoukkioille. Tätä nykyä kyseistä asejärjestelmää valmistetaan myös paikallisesti Venäjän miehittämässä Itä-Ukrainassa. On myös epäsuoria todisteita siitä, että Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, paikallisissa verstaissa, valmistettuja 122 mm Grad-P raketinheittimiä on toimitettu Lähi-itään käynnissä olevan sodan kuluessa. Ennen keväällä 2014 alkanutta sotaa Grad-P:tä valmistettiin Venäjällä, Kovrovin tehtailla. (6)

Ukrainan asevoimien kuin myös ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden havaintojen mukaan Ukrainan hallinnassa oleville alueille on toistuvasti levitetty venäläisjoukkojen toimesta POM-2 henkilömiinoja. (7) Kyseisen henkilömiinan levittämiseen käytetään Itä-Ukrainan sotatoimialueella tavanomaisesti RPG-7 sinkoa tai 82 mm kranaatinheitintä.

Helmikuun 23. päivä venäläisjoukot ampuivat kevyillä singoilla Khutir Vilnyn kylän aluetta Zolote-4:n asutusalueen tuntumassa. Khutir Vilnyin alueelle ammuttiin singoilla myös kaukolevitteisiä POM-2 henkilömiinoja, osa miinoista ja singon ammuksista iskeytyi siviiliasutuksen tuntumaan.

Tulitus ja miinoitus vaativat myös yhden siviiliuhrin, 74-vuotias eläkeläismies astui POM-2 henkilömiinan ansalankaan. Seurannut räjähdys vammautti eläkeläismiehen kuolettavasti, Ukrainan asevoimien ensiapuryhmän ripeistä toimista huolimatta hän menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

On mahdollista, että taisteluiden intensiteetin nousun taustalla on useita syitä, jotka nivoutuvat yhteen. Venäjän sisäpoliittinen tilanne heijastunee miehitettyyn Itä-Ukrainaan, emmekä myöskään voi unohtaa korkeatason puheita Venäjään liitettävästä ”venäläisestä Donbasista” tai Ukrainan ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedchukille langettamista sanktioista. Medvedchuk, vaikka ukrainalainen onkin, on hän Vladimir Putinin läheinen ystävä. Putinin ollessa Medvedchukin nuorimman tyttären kummisetä.

Ukrainassa Medvedchukiin liitetyt mediat ovat olleet ankaran arvostelun kohteena, niistä osan toteuttaessa Ukrainaan kohdistettuja, venäläisten alulle panemia, informaatio-operaatioita. Venäjällä voi siis olla halu osoittaa Ukrainalle eri keinoin, ettei se hyväksy siihen tai sen tukijoihin kohdistettuja toimia – toimien luonteesta riippumatta.

Emme voi myöskään sulkea täysin pois Venäjän mahdollisia laajempia suunnitelmia sotilaallisille operaatioille Ukrainan eteläosissa, joiden alustusta Itä-Ukrainassa havaittu eskalaation nousu voi olla. tällainen voisi olla, spekulaatioissa esille nostettu, offensiivi Dneprille miehitetyn Krimin niemimaan vesihuollon varmistamiseksi. Kuten tiedettyä, niemimaan vesitilanne on tällä hetkellä äärimmäisen huono osan luonnollisista vesisäiliöistä kuivettua,  eikä Venäjä ole kyennyt ratkaisemaan tätä(kään) ongelmaa lukuisista miehitysvuosista huolimatta.

 

Marko


1. https://informnapalm.org/en/kasta-2e1/

2. https://twitter.com/BAYDAK10/status/1369880205888741378?s=20

3. Johan Bäckmanin Facebook-tili.

4. https://www.radiosvoboda.org/a/russian-tanks-from-buryatia-near-ukrainian-border/29470360.html

5. http://visualrian.ru/story/list_381783/2406141.html 

6. https://old.defence-ua.com/index.php/en/news/286-evidences-found-that-occupied-donbas-produces-grad-p-rocket-launchers-for-isis 

7. https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/russia-occupation-forces-mine-area-near-luhanske-with-antipersonnel-mines.html 

Muina lähteinä käytetty muun muassa Liveuamap.com, pressjfo.news ja ETYJ:n Ukrainan monitorointimissioOSCE SMM – Ukraine -verkkosivuja. 


Osakuva tuhoutuneesta Zala 421–08-M tiedustelulennokista. 






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.