maanantai 1. maaliskuuta 2021

Kohudosentti ja salaliittoteoreetikko yhteiskunnan koheesiota rikkomassa

 

Lyhyt katsaus Johan Bäckmanin ja Jarmo Ekmanin alkuvuoden yhteiskunnan koheesiota rikkoviin toimiin. Keskiössä Venäjän narratiivia tukevat ynnä edistävät toimet. Aineiston mittavuuden tähden katsaus ei missään nimessä ole täydellinen yhteenveto kaksikon toiminnasta. Alustukseksi kehotan lukemaan kaksi aiemmin tämän vuoden puolella kirjoittamaani blogia ”Disinformaatikkojen uusivuosi – entiset ’kujeet’ mielessä” (julkaistu 15.1.2021) sekä ”Kuntavaalien kenraaliharjoitus – Bäckman manaa ’vaalivilppiä’” (julkaistu 9.2.2021), joissa kummassakin on nähtävillä suoraan tai välillisesti sellaista toimintaa, joka tukee Venäjän pyrkimyksiä heikentää läntisiä demokratioita.

Johan Bäckmanin ja Jarmo Ekmanin julkaisutoiminta toistaa Venäjän narratiivia synnyttäen kuvaa Suomesta yhteiskunnallisesti epävakaana valtiona. Bäckmanin viestinnässä toistuu teemana pelon- ja epävarmuuden lietsonta tuleviin kuntavaaleihin liittyvästä huomattavasta vaalivilpistä – viimeisimmissä sosiaalisen median viesteissään hän heittää ilmoille epäilyn Suomessa tapahtuvasta ”vallankaappauksesta”, jonka alkukimmokkeena toimii vaalien peruminen.

Bäckmanin toiminta on ollut hyvin aktiivista, käytännössä hän julkaisee päivittäin materiaalia, joka on sellaista, joka tukee Venäjän narratiivia tai jonka tarkoituksena on heikentää Suomea, aiheuttaa epävarmuutta – synnyttää ristiriitoja. Ekmanin aktiivisuus kohdistuu erityisesti ryhmiin ja tahoihin, jotka suhtautuvat hyvin negatiivisesti yhteiskunnan koronaviruksen vastaisiin toimiin – moni heistä pitää yhteiskunnallisia rajoitustoimia ihmisoikeusrikkomuksina.

Sosiaalisen median alustojen, kuten Facebook ja VK sekä Twitter julkaisuiden ohella, Bäckman julkaisee viikoittain ”Venäjän viikkokatsaus” -tuokion TokenTube-nimisessä videopalvelussa. TokenTube on YouTuben kaltainen videopalvelu, jonka perustaja on disinformatiivisen Toimittajaliiton puheenjohtaja Juha Korhonen. Tähän mennessä TokenTuben aktiivisimpien julkaisijoiden ja käyttäjien joukkoon kuuluu suomalaisen laita- ja äärioikeiston edustajat sekä Bäckmanin verkostoon kuuluvat henkilöt ja ryhmät, joista osa kuuluu myös suomalaisen laita- ja äärioikeiston näkyviin aktiiveihin. Edellisten ryhmien lisäksi omana ryhmänään on hyvä mainita joukko suomalaisia salaliittoteoreetikoita, jotka ovat myös löytäneet TokenTuben. Tähän joukkoon kuuluu myös entinen toimittaja Yazka Love (käyttäen Facebookissa nimimerkkejä Yazka Love ja Yazka Jani). (1)

Suomalaiselle yleisölle kohdistetun viestinnän rinnalla Johan Bäckman on julkaissut venäläiselle yleisölle materiaalia sekä esiintynyt viime viikkoina lukuisissa venäläisissä medioissa asiantuntijan roolissa. Vierailuja ja esiintymisiä Bäckmanille oli kertynyt sen verran paljon, etten nyt ryhdy tekemään kattavaa analyysia, alle kuitenkin poimittuna muutamien linkkien ja lyhyiden summausten muodossa näitä Bäckmanin esiintymisiä.

Kuvakaappaus Johan Bäckmanin Facebook-profiilista.















Helmikuun 26. päivä: ”Жесткий локдаун в Финляндии сочлиуловкой для борьбы с оппозицией”, jossa haastatellaan myös Bäckmania. Katsauksessa tarkastellaan Suomessa 8. maaliskuuta alkavaa sulkua (esitetään ”lockdown’ina”). Asia ytimekkäästi ilmaistuna, Bäckmanin mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä suosituin puolue Suomessa, ”lockdownin” ollessa ensimmäinen askel kuntavaalien siirtoon.

Helmikuun 24. päivä: ”Новые направления развития Европейского союза: Интервью с Йоханом Бекманом” – Johan Bäckmanin haastattelu Euroopan Unionin uusista suuntaviivoista.

Helmikuun 21. päivä: ”Эксперты: «Делом Навального» Западхочет разрушить стабильность в России - - -

Финский правозащитник и политолог Йохан Бекман тоже назвал отношение на Западе к «делу Навального» «грубейшим вмешательством во внутренние дела России, в ее судебную систему».”

Asiantuntijoiden kommentointia ”Navalnyi-tapauksesta” – näiden asiantuntijoiden mielestä länsi haluaa tuhota Venäjän vakauden. Bäckman omassa osuudessaan kutsuu ”Navalnyi-tapausta” länsimaiden ”törkeänä puuttumisena Venäjän sisäisiin asioihin, ja sen oikeusjärjestelmään”. Bäckman esitellään lukijoille ihmisoikeusaktivistina ja politologina.

Helmikuun 20. päivä disinformatiivinen Anna-News julkaisee Johan Bäckmanin haastattelun: ”США готовятся развязать войну на Донбассе

Йохан Бекман считает митинги Навального провокационными.

Что касается ЛНР-ДНР, то по мнению Бекмана, США готовы развязать полномасштабную войну на Украине. Йохан аквтино рассказывает в соцсетях о том, что происходит на Донбассе.”

Keskustellessaan Itä-Ukrainasta, Yhdysvallat on Bäckmanin mukaan valmis aloittamaan täysimittaisen sodan Ukrainassa. Anna-News on venäläistä propagandaa tuottava, maan rajojen ulkopuolella toimitettu, kanava, jonka ns. toimittajat työskentelevät aktiivisesti Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan ohella miehitetyllä Krimin niemimaalla, tuottaen myös runsaasti reportaaseja Venäjän Syyrian operaatiosta. YouTube sulki Viime vuoden elokuussa Anna-Newsin kanavan sen julkaistua sääntöjen vastaista materiaalia.

Helmikuun 16. päivä Bäckman kommentoi venäläismedialle ulkoministeri Haaviston vierailua, hänen mukaan Suomen puolueettomuus vahvistuu.

Ja helmikuun puolenvälin tietämiltä – 14. päivä – löytyy myös kommentointia Baltnewsille: ”Неудача Борреля в Москве только усилит позиции Хельсинки – финский публицист”.

Haastattelussa Bäckman antoi ymmärtää Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston Venäjän vierailun vahvistavan maiden välisiä suhteita.

Edellisten lisäksi Bäckman on jälleen aktiivisesti toistanut narratiivia ”suomalaisista kansanmurhaajista” toisessa maailmansodassa. Tämä aktiivisuus oli huipussaan helmikuun puolivälissä, ulkoministeri Haaviston Venäjän vierailun aikaan – tämän jälkeen Bäckman on kuitenkin aktiivisesti kaupitellut kustantamaansa kirjaa Itä-Karjan ”kansanmurhasta”. Kirjan ovat kirjoittaneet toimittaja Armas Mashin ja historioitsija Sergei Verigin, jolla sanotaan olevan yhteyksiä Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:hen.












Itä-Karjalan kansanmurha -teos on myynnissä esim. Adlibris.com-verkkokaupassa, kirjan on kustantanut Johan Bäckman Publications. (2)















On hyvin todennäköistä, että Venäjän ulkoministeriön helmikuun alkupuolen sosiaalisen median ”poliisiväkivalta” -kampanjaan, jossa se syytti länsimaita hurskastelusta, päätynyt videoleike Suomesta, on toimitettu venäläisille tunnettujen suomalaisten aktivistien toimesta. Kyseisen mielenosoituksen järjestäjänä toimi vastamedioistakin tunnettu Juha Korhonen, hän on myös ns. Toimittajaliiton pj. Mielenosoitus-aktivistien joukossa oli lukuisia laita- ja äärioikeiston edustajia, joista osa, kuten Panu Huuhtanen, toimii ”kansalaisjournalisteina”, tuottaen jatkuvasti materiaalia disinformatiivisiin vasta- ja vihamedioihin. Toimittajaliitto palkitsi Huuhtasen viime vuonna ”työstään”. Edellä kuvattua, Helsingissä järjestettyä mielenosoitusta ”Mielenosoitusoikeuden ja sananvapauden puolesta”, mainostettiin myös Janus Putkosen toimittelemassa Uudessa MV-lehdessä. Uusi MV-lehti on Ilja Janitskinin perustaman MV-lehden perillinen, jota Putkonen toimittaa Venäjän miehittämässä Itä-Ukrainassa.

Kyseisessä mielenosoituksessa rikottiin koronavirusepidemian aikaisia kokoontumisrajoituksia, jonka seurauksena poliisi joutui puuttumaan mielenilmauksen järjestämiseen. Poliisin toimia vastustanut, mielenosoituksen järjestäjä, Juha Korhonen pidätettiin poliisin toimesta muutaman tunnin ajaksi. Poliisi ei käyttänyt voimatoimia, vaikka Venäjän ulkoministeriö antoi niin ymmärtääkin. Kyseinen mielenosoitus poliisin vastustamisineen vaikuttaakin tarkoitukselliselta toiminnalta, jonka taustalla oleva joukkio työskentelee hyvin aktiivisesti synnyttääkseen säröjä yhteiskuntaamme.

Ilta-Sanomat Venäjän ulkoministeriön kampanjasta.

Bäckmaniin verrattuna Ekmanin toiminta on ollut toisenlaista, huomioitavana tapahtumana voidaan nostaa esille esiintyminen asiantuntijana tammikuussa AlfaTV:n AlfaStudio-ohjelmassa, jolloin hän pääsi toistamaan salaliittoteorioita kritiikittä. Huomioitavaa on todellakin se, että Ekman esiteltiin asiantuntijana, jolloin luotiin virheellinen kuva hänestä. Ohjelmassa ei myöskään taustoitettu Ekmania millään tavalla, ei kerrottu hänen propagandistisesta toiminnasta miehitetyssä Itä-Ukrainassa, eikä jäsenyydestä ns. Toimittajaliitossa (Ekman on liiton sihteeri), kuten ei sitäkään, että toimintansa tähden Ukraina kohdisti häneen sanktioita parisen vuotta sitten. Aiheesta enemmän blogissa ”Disinformaatikkojen uusivuosi – entiset ”kujeet” mielessä”.

Ekman on edelleen aktiivinen suomalaisessa QAnon-salaliittoteoriayhteisöissä, joiden kautta levitetään myös pro-Kreml-materiaalia. Havaintojeni mukaan Ekman on aktiivinen useilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa ja VK:ssa sekä videoalustoilla, kuten YouTube ja TokenTube.

Tässä yhteydessä on hyvä huomioida myös se, että nämä erilaiset  vaihtoehtoyhteisöt toimivat nykyään entistä enemmän piilossa omilla alustoillaan, mikä on seurausta Facebookin, YouTuben jne. tiukentuneesta moderointilinjasta. Havaintojeni mukaan näissä yhteisöissä osa aktivisteista on jo kohtalaisen radikalisoitunutta keskustellen väkivallan käytöstä osana aktivismia.

Jarmo Ekman osallistuu aktiivisesti Suomessa järjestettävien Fixit-mielenosoitusten ohella erilaisiin koronan kieltäjien järjestämiin mielenilmauksiin, kuten viime viikonloppuna Tampereella, (3) josta hän julkaisi katsauksen myös englanniksi – ”We were gathered to express our freedoms against the China virus restrictions and lock-dows on 27.2.2021.”

Aivan kuten Johan Bäckman, Ekman on myös varsin aktiivinen toiminnassaan. Kummankin tarkoituksena on nähdäkseni epäluottamuksen ja eripuran kylväminen yhteiskuntaamme heikentäen näin omalta osaltaan Suomea – synnyttää säröjä yhteisöllisyyteemme. Ollakseni rehellinen, ainakin laita- ja äärioikeistoon etenkin Bäckmanin kylvämät ajatukset näyttävät uppoavan, eikä myöskään pidä unohtaa runsastunutta salaliittoteoreetikoiden joukkoa, joihin kaksikon puhe uppoaa kuin kuuma veitsi voihin.

Bäckmanin toiminnassa on myös huomioitava venäläinen yleisö, hänen esiintymisensä venäläisissä medioissa toistamassa narratiivia Suomesta horjuvana demokratiana, jossa ”vaalien varastaminen” on nurkan takana.

 

Marko


1. https://tokentube.net/l/1399125432/1-3-2021-LIVE-klo-16-00-Deep-State-pelurit-Xtra---kaksoisolennot--kloonit-ja-teloitukset-

2. https://www.adlibris.com/fi/kirja/ita-karjalan-kansanmurha-9789525412369 

3. https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3GW_vqaWcNaAOx1TTdk8opb62UtDDIbCc5zALD5ttyPRrk-8Rw430Hzck&v=Fahi3SflbrU&feature

Venäjän viikkokatsaus – Bäckmanin kerran viikossa pitämä disinformatiivinen ohjelma, jolla on tuhansia seuraajia.


Kuvakaappaus Jarmo Ekmanin Facebook-profiili.























1 kommentti:

  1. Armas Mashin muuttunut ilmeisesti olosuhteiden pakosta stalinisti / putinistiksi. Vielä 1992 ja 1993 Äänislinnassa tavatessani oli hyvin tietoinen stalinismin perinnöstä. Tapasin hänet kirjailija eläkeläinen Jaakko Rugojevin luona, missä kirosi sitä että talvisodassa taisteli väärällä puolen eli Suomea vastaan.
    Seppo Lehto historioitsija Tampere

    VastaaPoista

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.