perjantai 5. toukokuuta 2023

Venäjän tappioista Ukrainassa – maa on menettänyt alle puolessa vuodessa satatuhatta miestä vahvuudestaan

 

Alle sadantuhannen asukkaan itäukrainalainen Bakhmut on pysytellyt otsikoissa viime vuoden syksystä lähtien, taistelut kaupungin valtaamiseksi alkoivat kuitenkin jo tätä ennen, viime kesänä.  Ensihetkistä lähtien ukrainalaiset ovat puolustaneet jokaista nyppylää ja risteystä ensin Bakhmutin ympäristössä ja lopulta jokaista taloa ja korttelia itse kaupungissa. Tällä hetkellä taisteluita tunnutaan käytävän jokaisesta kerroksesta ja huoneistosta, mutta vieläkään Venäjän ei ole onnistunut saarrostaa ja eristää kaupunkia ja tukahduttaa viimeisimpiä kaupunkiin ja sieltä pois johtavia ”elämänteitä” – hetkittäin kyse on ollut yhdestä vaivaisesta paikallisesta tiestä, jota myöten kaupungin puolustajille on virrannut tarvittavaa materiaalia ja jota myöten haavoittuneita on evakuoitu tästä maanpäällisestä helvetistä. Hetkittäin taistelua Bakhmutista on verrattu taisteluun Stalingradista, tiettyjä yhtymäkohtia löytyykin, mutta on parempi, ettemme ryhdy tällaisten vertausten perusteella spekuloimaan taistelun lopputuloksella, puhumattakaan, että ryhtyisimme tekemään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ukrainalaisten päätöstä puolustaa kaupunkia loppuun saakka on kritisoitu, ihmishenkien uhraamista ei ole pidetty järkevänä. Toisaalta Venäjä on joutunut maksamaan jokaisesta etenemästään metristä kovan hinnan kaatuneina, kadonneina ja taistelukykynsä menettäneinä.

Yhdysvaltalaisen viranomaisarvion mukaan Jevgeni Prigožinin omistama PMC Wagner oli menettänyt helmikuun alkuun mennessä taistelusta Bakhmutista kaatuneina noin 4000 palkkasotilasta, haavoittuneiden lukumäärän noustessa jopa yli 10 000 palkkasotilaaseen. (1) Tuolloin alkoi näkyä jo viitteitä siitä, että PMC Wagnerin taisteluosastoiden tappiot ovat nousseet niin suuriksi, ettei niitä enää voitu korvata esim. värvättävillä vangeilla. Siitä tappiot ovat vain jatkaneet kasvuaan niin PMC Wagnerilla kuin myös muilla palkkasotilasorganisaatioilla sekä niillä Venäjän asevoimien osastoilla, jotka ovat osallistuneet Bakhmutin valtaukseen viimeisimpien kuukausin kuluessa. Huhtikuun viimeisenä päivänä Yhdysvalloista käsin esitettiin seuraava arvio:

The United States estimates Russia has suffered 100,000 casualties since December, including more than 20,000 killed in action, the National Security Council said Monday. Roughly half of those killed, NSC spokesman John Kirby said, were working with the Wagner mercenary group, often ex-convicts who had been recruited from prison.” (2)

Eli Venäjä olisi menettänyt kaatuneina joulukuusta lähtien enemmän kuin 20 000 sotilasta/ taistelijaa ja suunnilleen puolet kaatuneista olisi kuulunut PMC Wagneriin, ollen usein vankiloista värvättyjä. Venäjän kokonaistatappiot nousevat samassa ajassa noin 100 000 sotilaaseen/ taistelijaan kaatuneina, haavoittuneina sekä kadonneina. Niinpä Venäjä on menettänyt alle puolessa vuodessa kaatuneina enemmän sotilaita mitä Neuvostoliitto menetti Afganistanin sodassa. Neuvostoliiton virallisen ilmoituksen mukaan se menetti Afganistanin sodassa 14453 sotilasta kuolleina, sisältäen taisteluissa kaatuneet (joulukuu 1979 – helmikuu 1989). (3)

Venäläisen vankien oikeuksia valvovan ihmisoikeusjärjestön johtajan, Olga Romanovan, mukaan Ukrainan sotaan värvätyt vangit ovat kärsineet häkellyttäviä tappioita rintamalla. Hän kertoi Berliinissä järjestetyssä ihmisoikeuskonferenssissa, että PMC Wagneriin oli värvätty tämän vuoden helmikuun ensimmäiseen päivään mennessä noin 49 000 vankia. (4) Heistä 77 prosenttia oli Romanovan mukaan tuolloin kirjattu joko kaatuneiksi, vangituiksi tai karkureiksi – mikä tarkoittaa yhteensä lähes 38 000 hengen miehistötappioita kaatuneina, sotavankeina tai karkureina.

Bakhmut, kevät 2023.












Voiko kuitenkin olla niin, että ukrainalaisilta kaupungin puolustaminen on ollut huonoista käsillä olevista vaihtoehdoista se paras? Bakhmutista luopuminen olisi johtanut venäläisten etenemiseen Kostjantynivkaan lounaassa sekä kohti Slovjanskia luoteessa. Sen sijaan, kun havaittiin Bakhmutista muotoutuneen eräänlaisen kunniakysymyksen venäläisille, sen pitämisen, kohtuullisen kovaan hintaan, laskettiin kuluttavan Venäjän voimia ennen talvea ja talvella niin paljon, ettei sillä kevään koittaessa ole enää riittävästi voimia, eikä kykyä muuttaa strategiaansa Ukrainassa. Voiko olla niin, että käytettiin Vladimir Putinin ja mahdollisesti muidenkin venäläisjohtajien henkilökohtaisia heikkouksia hyväksi taisteltaessa Bakhmutista? Tulevaisuuden historiankirjoitus kertonee meille sen, kuinka onnistunut Ukrainan strategia pitää Bakhmut nähtyyn hintaan on, mutta sekään ei pysty vastaamaan siihen, millaiseen lopputulokseen vaihtoehtoiset skenaariot olisivat johtaneet.

Oli kyse taktiikasta tahi jostain muusta, Venäjä on kuluttanut huomattavia määriä miehiä ja kalustoa saavuttamatta käytännössä mitään, mikä on luettavissa myös eräiden venäläisten lausunnoista. PMC Wagnerin omistaja ja rahoittaja Jevgeni Prigožinin on esiintynyt viime aikoina hyvin ailahtelevaisesti, milloin hän on ollut uhmakas ja milloin tappiomielialan vallassa. Kiinnostava oli hänen Venäjän puolustusministerille antamansa uhkaus muutama päivä sitten – mikäli PMC Wagner ei saa lisää aseita ja ammuksia, se vetäytyy Bakhmutista. (5) On kyseenalaista saiko PMC Wagner puolustusministeriöltä mitään, toistaiseksi se ei kuitenkaan ole vetäytynyt Bakhmutista.

Jevgeni Prigožinin ohella Igor Girkin on esittänyt viime aikoina hyvinkin kärkkäitä lausuntoja Venäjän asevoimien suorituskyvystä ja mahdollisuuksista, ja varoittanut venäläisiä olemasta turhan toiveikkaita esim. Kiinan tukeen ja liittolaisuuteen. (6) Tässä yhteydessä on toki huomioitava mahdollinen maskirovka henkilöiden taholta tai yritys puhdistaa omaa pesää tai pyrkiä horjuttamaan kolmannen osapuolen asemaa (mahdollisessa) tulevassa valtataistelussa, mutta samalla ne myös kertovat sisäisestä hajaannuksesta ja eripurasta sekä voimakkaistakin näkemyseroista Venäjällä. Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä se, ettei meidän tule olla liian toiveikkaita ja asettaa toivomme johonkin sisäiseen konfliktiin Venäjällä, joka edesauttaisi Ukrainaa saavuttamaan tavoitteensa ja nopeuttaisi sodan ratkaisua.

Avoimien lähteiden perusteella voidaan myös tehdä päätelmiä siitä, että Venäjän tappiot ja menetykset ovat mittavat.

Venäjä on menettänyt 24. helmikuuta 2022 – 27. huhtikuuta 2023 välillä hyökkäyssodassa Ukrainaan vähintään 2111 upseeria. Laskelma perustuu Tšekin tasavallassa toimivan monikansallisen ryhmän @KilledInUkraineRussian Officers killed in Ukraine laskelmiin. Ryhmän julkaisemat tiedot perustuvat Venäjältä julkisista lähteistä, kuten hautajaisilmoituksista, muistokirjoituksista ja uutissivustoilta koottuihin tietoihin Venäjän upseeritappioista. On syytä painottaa, että kyse on minimimenetyksistä ts. ryhmä hyväksyy tilastoihin vain sellaiset tappiot, joista löytyy tietoa avoimista lähteistä. Tilasto pitää sisällään neljä kenraalimajuria, 54 everstiä, 139 everstiluutnanttia, 269 majuria ja 392 kapteenia sekä yli tuhat yliluutnanttia ja luutnanttia. Edellisten lisäksi tilasto pitää sisällään 245 muuta upseeria. Heidän julkaisemaan tilastoon on mahdollista tutustua verkkosivulla: KIU public full data sheet.

Kattavaa tilastointia Venäjän kalustotappioista hyökkäyssodassa Ukrainaan ylläpitää oryxspioenkop-ryhmä. Aivan kuten @KilledInUkraine-ryhmä, oryxspioenkop-ryhmä hyväksyy tilastoihinsa vain sellaiset Venäjän menetykset, joista on kuva- tai videomateriaalia todisteena. Seurattuani heidän työskentelyä 24. helmikuuta 2022 eteenpäin, olen huomannut ryhmän pyrkivän niin suureen täsmällisyyteen kuin mahdollista. Heidän tilastoinnin perusteella uskaltaa sanoa, että Venäjä on menettänyt hyökkäyssodassa Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 jälkeen minimissään yli 10 000 kappaletta erilaisia asejärjestelmiä, ajoneuvoja, kalustoa jne. Tämä lukema pitää sisällään muun muassa 1925 taistelupanssarivaunua/ panssarivaunua, joista 1175 on tuhoutunut, 102 on vaurioitunut, 103 on hylätty ja 388 ukrainalaiset ovat kaapanneet.

Täydellinen tilasto on luettavissa verkkosivulla: Attack On Europe: Documenting Russian Equipment Losses During The 2022 Russian Invasion Of Ukraine.

Erilaisten ryhmien ylläpitämien tilastoiden perusteellakin on mahdollista luoda kattava kokonaiskuva Venäjän kärsimistä tappioista siitäkin huolimatta, että kyse on todellakin vain minimitappioista. Miehistötappioiden osalta todellisuus voi olla jopa merkittävästi erilaisten ryhmien tai kolmansien maiden edustajien ilmoittamia arvioita suurempia. Tähän mennessä eri tahojen julkaisemat arviot Venäjän miehistötappioista ovat korkeintaan suuntaa antavia, luonnollisesti merkittävin syy löytyy Venäjästä itsestään, joka salailee ja vääristelee julkaisemaansa aineistoa. Toisaalta Olga Romanovan mukaan Jevgeni Prigožinin pelkää tilastoja antautuneista, jonka seurauksena ukrainalaisille antautuneita on kirjattu kaatuneiksi (tai kadonneiksi). (7)

Oma lukunsa on sitten se, että Venäjän Ukrainalta miehittämiltä alueilta pakkovärvätyistä henkilöistä koottujen joukko-osastojen kärsimät tappiot ovat tilastoinnin osalta hyvin puutteellisia. Itä-Ukrainan miehitetyiltä alueilta saamiemme tietojen mukaan vielä viime vuoden lopulla omaiset etsivät sellaisia pakkovärvättyjä, jotka olivat osallistuneet 24. helmikuuta 2022 alkaneeseen hyökkäykseen ja olivat kadonneet ennen maaliskuun (v. 2022) loppua. ”Pitkiltä listoilta” saattoi löytyä pakkovärvätyn nimi ja vain rintamalohko, jonne hänet oli siirretty – tämän jälkeen henkilöstä ei enää löydy mitään tietoa. Alueiden luonteen vuoksi (vuosia jatkunut miehitystila yhdistettynä totalitaariseen hallintoon) omaisten on hyvin hankala saada tietoa kadonneista pakkovärvätyistä, kadonneista tiedonhankitakin voi johtaa ongelmiin. Todennäköisesti vasta alueiden vapautus miehityksestä tuo jotain vastauksia näihin kysymyksiin, epäilen kuitenkin, että tuhannet kadonneet jäävät kadonneiksi omaisiltaan. Ruumiita ei löydetä koskaan, ei ole merkittyjä hautoja, lukuisissa tapauksissa ruumiita on todennäköisesti poltettu tuhkaksi liikkuvissa krematorioissa tai tilapäisissä polttouuneissa. Luonnollisesti se, kuinka Venäjä kohtelee Ukrainalta miehittämiensä alueiden väestöä, on rikollista, pakkovärväämisessä kuin myös väestön pakkosiirroissa on kyse sotarikoksista.

Vertailun vuoksi loppuun Ukrainan asevoimien julkaisuihin perustuva tilasto Venäjän miehistö-, kalusto- ja materiaalitappioista käynnissä olevan hyökkäyssodan aikana, 24. helmikuuta 2022 – 3. toukokuuta 2023. 















Marko 


Lähteet:

1. https://www.theguardian.com/world/2023/jan/06/putin-ally-fighting-to-control-salt-and-gypsum-mines-near-ukraine-city-of-bakhmut-says-us 

2. https://www.washingtonpost.com/world/2023/04/30/russia-ukraine-war-news-2/ 

3. Official Soviet casualties total 14,453 dead: 9,511 killed in action; 2,386 died of wounds; and 2,556 lost from disease and accidents.”

https://web.archive.org/web/20060718225045/http://www.vfw.org/resources/levelxmagazine/0203_Soviet-Afghan War.pdf

4. https://www.verkkouutiset.fi/a/wagnerin-jarkyttavat-tappiot-vankisotilaista-jaljella-enaa-viidennes/?ref=rns_tw#194c9420 

5. https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1652410760499216389 

6. https://twitter.com/Tendar/status/1653294293187010560 

7. https://www.verkkouutiset.fi/a/wagnerin-jarkyttavat-tappiot-vankisotilaista-jaljella-enaa-viidennes/?ref=rns_tw#194c9420 


Kuvien lähteet @Tendar sekä @PaulJawin.


#StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.