torstai 4. heinäkuuta 2024

Iltalehti: ”Vieraat taltuttivat Panssarimuseon häiriköt –”

 

Gleb SimanovSe meni ihan painiksi”.

Iltalehden toissapäiväinen (2. heinäkuuta 2024) uutinen – ”Vieraat taltuttivat Panssarimuseon häiriköt – Näin tapahtumat etenivät: ’Se meni ihan painiksi’” (1) – on herättänyt keskustelua sosiaalisen median alustoilla sekä keskustelupalstoilla eilen ja tänään. Eikä ihme sillä sisältäähän tapahtuma erikoisia piirteitä, kuten sen, että Parolan panssarimuseolla kaksi ulkomaalaistaustaista henkilöä ryhtyi häiriköimään yleisötilaisuuden yhteydessä (joidenkin mukaan huudelleen ”Rossijaa” eli ”Venäjää”) ja että heidät taltutettiin tavallisten kansalaisten toimesta, jotka luovuttivat häiriköt poliisille (kohtuullisen odottelun jälkeen). Mutta tässä ei ole suinkaan ole vielä kaikki, yksi siviilipidätyksen suorittaneista sattui olemaan venäläistaustainen Gleb Simanov – tuttu nimi useammasta tapahtumasta vuosien takaa.


Kuvakaappaus Iltalehden Twitter-tililtä, 2. heinäkuuta 2024. (2)

Yhteen tapahtumaan yhteensattumia tuntuu olevan liikaakin, mielessäni kuvailinkin kokonaisuutta nimellä Operaatio hyvä venäläinen, ovathan Suomessakin asuneet venäläiset herättäneet lausunnoillaan kaikkea muuta kuin positiivisia tuntemuksia. Ja jos kyse oli jostain muusta kuin puhtaasta sattumasta, niin kyllähän Iltalehden uutinen tarjosi juuri sopivalla tapaa positiivisen tapahtumakuvauksen ”kansojen välisestä yhteistyöstä”. Tässä vaiheessa moni todennäköisesti pohtii mielessään, että miksi tapahtumakulku saamansa näkyvyyden ohella herättää minussa epäilyksiä? Kovinkaan moni meistä ei enää muista tai välttämättä edes tiedä millainen tausta, aiemminkin kohujen keskiössä olleella, Gleb Simanovilla on. Tässä yhteydessä on syytä palautella mieliin hänen henkilöhistoriansa ja palata vuoteen 2016.

Tšekin Ostravassa avattiin elokuussa 2016 Venäjän ja sen operaattorin Nela Liskován toimesta niin sanotun Donetskin kansantasavallan ”edustusto”. (3) Suomesta tämän vale- ja propagandaedustuston avajaistilaisuuteen osallistui ainakin Gleb Simanov. Kyse ei ollut mistään todellisesta edustustosta vaan disinformaatio- ja propagandatarkoitusta varten perustetusta toimipisteestä. Tšekeissä käytiin myöhemmin oikeutta kyseisestä edustustosta sekä Nela Liskován perustamasta yhdistyksestä. Ostravan käräjäoikeus vaati yhdistyksen nimen muuttamista, kun siihen ei suostuttu, yhdistys lakkautettiin vuonna 2017. (4) 

Gleb Simanov ja Nela Lisková Tšekin Ostravassa.Vastaavia vale-edustustoja avattiin Venäjään myötämielisesti suhtautuvien tahojen toimesta useisiin eurooppalaisiin valtioihin vuosina 2015 ja 2016. Huomioitavaa on, että Suomeen perustettiin Johan Bäckmanin toimesta Novorossijan edustusto-nimellä toiminut disinformaatiota ja propagandaa jakanut toimipiste – ainakin paperilla – jo kesällä 2014. (5) Myöhemmin toimipisteestä ryhdyttiin käyttämään nimeä ”Donetskin kansantasavallan” ”edustusto”. Aivan kuten Tšekin tapauksessa, myöskään Suomeen perustetulla vale-edustustolla ei ollut virallista statusta, vaikka kyseisen ”edustuston” toiminnassa mukana olleet ihmiset pyrkivät asian näin uskottelemaankin. 


Linja-autonkuljettajana työskennellyt Gleb Simanov päätyi kohun keskiöön kesällä 2017, jolloin Nobina irtisanoi hänet linja-autossa tapahtuneen selkkauksen seurauksena. Kyseinen episodi ei itsessään ole relevantti tämän kirjoituksen kannalta, osa tapahtuman seurauksista sen sijaan on. Erottamisen seurauksena Marco de Wit’in johtamat Suomi ensin!-aktivistit sekä Suomalais-venäläinen yhdistys RUFI:n jäsenet järjestivät mielenosoituksen erotetun Simanovin tueksi Helsingissä. Simanov sai tukea (sekä palstatilaa) tuolloin myös Ilja Janitskinin MV-lehdeltä. Myös eräät eturivin perussomalaiset poliitikot, kuten Laura Huhtasaari, osoittivat tukensa Nobinan erottamalle Simanoville.
Tapahtumien seurauksena Polina Kopylova kirjoitti seikkaperäisen kuvauksen Simanovista: ”Tunnollinen kuski Gleb Simanov: uhri vai syötti?”, (6) jossa huomioitiin myös otsikoihin päätynyt maakuntakomppania-episodi. Simanovin kohdalla huomiota oli tuolloin herättänyt hänen erottamisensa maakuntakomppaniasta. Propagandistiset vastamediajulkaisut esittivät erottamisen taustalla olleen ”russofobian”, Simanov itse taasen esitettiin suomalaisen ”russofobian” uhrina. Simanovin tausta ja toiminta sekä kontaktit (esim. Johan Bäckman) tuntien erottamiselle oli mielestäni riittävät perusteet. ”Russofobia”-syytökset olivat vain yritys siirtää huomio olennaisesta epäolennaiseen ja saada ase Venäjän propagandaan viranomaisiamme vastaan.

Meidän on muistettava, että keväällä 2017 Suomessa asuva venäläistaustainen Olga Tšižik-Kinnunen esitti vetoomuksen Suomen venäläisille, pyytäen lähettämään hänelle tietoa ”russofobia”-tapauksista. Saamansa ilmoitukset Tšižik-Kinnusen oli tarkoitus toimittaa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville. Tšižik-Kinnunen oli tuolloin Demla ry:n jäsen, hän myös väitti toimivansa venäläisen NOD:in (ven. Национально-освободительное движение) eli Kansallisen vapautusliikkeen Suomen koordinaattorina.

Gleb Simanov vaimoineen osallistui myös Johan Bäckmanin ja Suomalais-venäläinen yhdistys RuFi:n puheenjohtajan Daria Skippari-Smirnovin organisoimalle propagandamatkalle Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle maaliskuussa 2018.  Syystä tai toisesta johtuen Simanov vaimoineen palasi takaisin kesken matkan. Matkan jälkeen Simanov kävi antamassa äänensä Venäjän presidentinvaaleissa Tehtaankadulla, Helsingissä. Eri esiintymisten perusteella on pääteltävissä, että Simanov tuki hyvin aktiivisesti Venäjän imperialistisia tavoitteita Ukrainassa vuosien ajan. Näihin julkisiin esiintymisiin kuuluu myös propagandistiset lausunnot Donetskin nukketasavallan YouTube-kanavalla, (7) joissa hän väittää Ukrainan hallituksen tukevan uusnatseja sekä vertailee Ukrainan hallintoa Natsi-Saksaan. Toistaen näin häikäilemättömästi Venäjän propagandaa.

Kuvakaappaus Gleb Simanovin esiintymisestä ”МИД ДНР:n” propagandavideolla.


Kyseinen propagandamatka Krimin niemimaalle ajoittui hetkeen, jolloin Venäjä järjesti ”presidentinvaalit”, jotka pidettiin myös miehitetyllä Krimin niemimaalla. Järjestäessään vaalit miehittämällään Krimin niemimaalla Venäjä rikkoi Ukrainan suvereniteettia kuin myös kansainvälisiä sopimuksia. Suomalaisista Johan Bäckman osallistui kyseisten laittomien presidentinvaalien ”vaalitarkkailuun” myös Skippari-Smirnov osallistui virallisiin propagandatilaisuuksiin niemimaalla. (8 ja 9) Skippari-Smirnoviin kohdistettiin Ukrainan valtion taholta sanktioita näiden toimien tähden, myös Johan Bäckmaniin on kohdistettu sanktioita Ukrainan valtion taholta.*

Vuoden 2018 jälkeen Gleb Simanov piti julkisten esiintymistensä osalta ”matalaa profiilia” useamman vuoden ajan, kunnes viime syksynä (lokakuu 2023) Simanovia haastateltiin Ilta-Sanomien artikkelissa ”Näin sota näkyy Venäjän arjessa – ’Venäläiset ovat hämmentyneitä siitä, miksi Suomen piti liittyä Natoon’” (10). Nyt hän päätyi ”tunnollisen venäläisen” rooliin taltuttaessaan häiriköitä Panssarimuseolla.


Suomessa on havaittu viime viikkoina epämääräistä ”matalan intensiteetin” toimintaa kriittisen infran ja muiden vastaavien kohteiden tuntumassa. Eräin paikoin tunkeutuminen sisätiloihin on onnistunut. Niiden osalta tekijät eivät ole tunnettuja (vanhoja tuttuja). En kuitenkaan sulkisi pois sitäkään vaihtoehtoa, että tulevina aikoina entistä useampi ”vanha tuttu” päätyy otsikoihin tai tapahtumien keskipisteeseen. Muistamme viime vuosikymmenen kiihkeät vuodet, jolloin kansallismielisinä itseään pitävät tahot organisoituivat, päätyen lopulta otsikoiden ohella oikeuteenkin. Moni näistäkin henkilöitä ja ryhmistä päätyi lopulta yhteistyöhön Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen kaltaisten henkilöiden kanssa.


Marko

 

Lähteet:

1. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d474aab6-16ca-4d19-a3e6-32a32dba622d

2. https://x.com/iltalehti_fi/status/1808188038322717072 

3. https://czechia.mfa.gov.ua/cs/news/50370-komentar-posolystva-shhodo-informaciji-pro-vidkrittya-predstavnicykogo-centru-nezakonnogo-samoprogoloshenogo-utvorennya-dnr-v-mostrava

4. https://www.lidovky.cz/domov/samozvany-donecky-konzulat-v-cesku-se-odmitl-prejmenovat-soud-ho-muze-zrusit.A161013_162310_ln_domov_jzl 

5. https://kohudosentti.blogspot.com/2014/07/donetskin-tasavallan-tiedote.html 

6. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/polinakopylova/240136-tunnollinen-kuski-gleb-simanov-uhri-vai-syotti/

7. https://www.youtube.com/watch?v=-XSo-zEAvlQ 

8. https://www.fakeobservers.org/biased-observation-database/details/baeckman-johan.html 

9. https://www.blackseanews.net/en/read/142853 

10. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009899304.html 


*:Ukrainan langettamista sanktioista blogissa ”Ukraina langetti sanktioita suomalaisille ja Suomessa asuvalle venäläiselle”.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.