sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Pelastakaa Ukrainan lapset – Save Ukrainian Children

 

Lauantaina 8. kesäkuuta pienehkö joukko ukrainalaisia ja heidän suomalaisia tukijoita kokoontui Narinkkatorille Helsingissä muistuttamaan meitä kaikkia ukrainalaisten lasten kohtalosta Venäjän julman hyökkäyssodan jaloissa. Narinkkatorilta liikkeelle lähtenyt marssi päättyi Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kautta Senaatintorille Suurkirkon portaille.

Save Ukrainian Children-kulkue perillä Senaatintorilla.
Faktoja: lapset Venäjän brutaalin tuhoamissodan jaloissa

Ensinnäkin meidän on muistettava, että sota Ukrainassa alkoi kevättalvella 2014 Venäjän miehittäessä ensin Krimin niemimaan ja aloittaessa tämän jälkeen sodaksi edenneen epävakauttamiskampanjan Ukrainan itä- ja eteläosissa: epävakauttamiskampanjaa seuranneen sodan ensilaukaukset ammuttiin Slovjanskin ja Kramatorskin kaupungeissa Donetskin alueella huhtikuun 12. päivä 2014 venäläisen tiedustelu-upseeri Igor Girkinin johtamien joukkojen toimesta. (1) Todellisuus osalla ukrainalaislapsia on siis se, että he ovat eläneet sodan jaloissa tai Venäjän miehittämillä alueilla jo vuosikymmenen ajan – venäläistämistoimien kohdistuessa osaan lapsia lähes koko tämän ajan.

Ukrainan syyttäjäviranomaisten mukaan yli 800 lasta on kuollut sotatoimien seurauksena Venäjän vuonna 2014 aloittaman sodan kuluessa. (2) Helmikuun 24. päivä 2022 alkaneen Venäjän suurhyökkäyksen kuluessa on sotatoimien seurauksena kuollut ainakin 551 lasta ja vammautunut yli 1350 lasta (nämä lukemat pitävät sisällään Ukrainan viranomaisten vahvistamat uhrit, luku ei pidä sisällään Venäjän miehittämillä alueilla kuolleita lapsia – ei myöskään Venäjän tuhoaman Mariupolin lapsiuhreja). (3) Tämän vuoden toukokuu oli siviiliuhrien kannalta verisin Ukrainassa aikoihin (174 siviiliä kuoli ja 690 vammautui Venäjän sotatoimissa) vaatien myös lukuisia lapsiuhreja kuolleina ja vammautuneina.

Niin ikää Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjälle on pakkosiirretty vähimmilläänkin yli 20 000 ukrainalaislasta. (4) Todellinen luku voi olla merkittävästi suurempi, koska ukrainalaisviranomaisilla ei ole tarkkoja tietoja Venäjän toteuttamista lasten ja/ tai koko väestön pakkosiirroista miehittämillään alueilla. Venäjä rikkoo näiltä osin kansainvälisiä sopimuksia, sodankäynnin sääntöjä kuin myös Yhdistyneiden kansakuntien Lapsen oikeuksien julistusta. Venäjä ei myöskään tee yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa, puolueettomat toimijat eivät myöskään ole saaneet tietoja lasten pakkosiirroista tai pakkoadoptioista. Pakkoadoptio tarkoittaa sitä, että käytännössä Venäjän valtiolliset organisaatiot varastavat ukrainalaislapsia heidän vanhemmiltaan, antaen ne adoptoitavaksi venäläisperheeseen. Näiden toimien seurauksena Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi 17. maaliskuuta 2023 kansainvälisen pidätysmääräyksen Vladimir Putinista sekä Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Marija Lvova-Belovasta. (5) Tähän mennessä vasta joitain satoja Venäjälle kaapattuja lapsia on onnistuttu palauttamaan kotiin Ukrainaan.

Venäjän toimeenpanemat lasten- ja väestön pakkosiirrot eivät ole Ukrainassakaan mikään uusi asia. Venäjälle siirrettiin ensimmäisen kerran lapsia Itä-Ukrainan sotatoimialueelta niinkin varhain kuin kesällä 2014. Venäjän valtion rahoittama organisaatio siirsi miehitetyn Donbasin alueelta Venäjälle vähimmilläänkin satoja lapsia vuosien 2014 ja 2016 välillä. Joulukuussa 2016 organisaation perustaja Elizaveta Glinka eli ”Tohtori Liza” palkittiin Vladimir Putinin toimesta valtiopalkinnolla. (6) Glinka kuoli 25. joulukuuta 2016 Venäjän puolustusministeriön Tupolev Tu-154 matkustajakoneen syöksyttyä Mustaanmereen parikymmentä minuuttia Sotšista nousun jälkeen, kone oli matkalla Hmeimimin lentotukikohtaan Syyriassa. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla toimeenpantiin väestönpakkosiirtoja Venäjälle vain muutamia päiviä ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkua, helmikuussa 2022. Donetskista siirrettiin Venäjälle jopa satoja orpolapsia 19. helmikuuta 2022 alkaneen operaation kuluessa. Miehitetyn Donetskin alueella määräyksen väestönsiirroista antoi alueen nukkehallinnon johtaja Denis Pushilin. (7) Näihin väestön pakkosiirtoihin en havainnut juurikaan kiinnitetyn huomiota, niiden jäädessä sodan eskalointia enteilevien uutisten jalkoihin.

Venäjällä nuorten militarisointi lähti toden teolla vauhtiin vuonna 2015, jolloin Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun idean pohjalta perustettiin ”nuorten armeija” – Junarmija. (8) Vastaavaa toimintaa harjoitettiin myös Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, joilla lapsille järjestettiin päiväkodeissa ja kouluissa ”patrioottisen kasvatuksen” -nimellä kulkenutta militaristista kasvatusta miehityksen ensivuosista lähtien. Miehitetyn Luhanskin alueella ns. ”patrioottisen kasvatuksen” -laki otettiin käyttöön jo vuonna 2015, vastaava ”lakiehdotus” annettiin miehitetyn Donetskin alueella vuonna 2017, jossa ohjelmaan sisällytettiin ”nuorille tarkoitettua asevelvollisuuteen valmentavaa” -koulutusta. Luotettavista lähteistä saamieni tietojen mukaan miehitetyn Donetskin alueen päiväkodeissa järjestettiin lapsille jo ennen vuotta 2017 militaristis-patrioottista-kasvatusta ja -toimintaa. Jotain Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla järjestetyn militaristis-patrioottisen-kasvatuksen ja toiminnan epäinhimillisyydestä kertoo toimittaja Aleksandr Tverskoin jutustelu seitsemänikäisen ”Nikitan” kanssa kesällä 2018. Julkaistulla videolla ”Nikita” kertoi auttavansa [militanttitaistelijoita] (sotilas)palvelussa ja taistelussa ukrainalaisia vastaan. Hän kertoi heidän valmistautuvan räjäyttämään ukrainalaiset pommeilla, niin että ”Ne menee ’tuhannen pillun päreeksi’”. (9)

Ukrainan oikeusasiamiehen toimiston arvion mukaan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla oli joulukuuhun 2018 mennessä jo yli 5000 lasta osallistunut militaristisille ”patrioottisen kasvatuksen”-leireille. (10) Seuraavina vuosina toiminta Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla kiihtyi. Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla vastaavaa kasvatusta kohdistettiin alueen lapsiin, kuitenkin sillä erolla, että Junarmijan toiminta alkoi alueella samaan tahtiin Venäjän alueiden kanssa. Tällä hetkellä Venäjä pyrkii pakkovenäläistämään lapsia kaikilla Ukrainalta miehittämillään alueilla. Tähän toimintaan osallistuvat myös peruskoulun opettajat sekä päiväkotien henkilökunta. Oppilaitoksissa ja päiväkodeissa vierailee myös miehitysarmeijan edustajia osallistumassa lasten ja nuorten pakkovenäläistämiseen.

Raporttien mukaan yli 2500 13–17 vuotiasta nuorta Venäjän miehittämiltä Luhanskin, Donetskin ja Hersonin sekä Zaporižžjan alueilta joutuu osallistumaan Soturi-leirille (ven. ”Воин”) Volgogradin alueella Venäjällä. (11) Militaristisen koulutuksen ohella leiri on osa nuorten pakkovenäläistämisohjelmaa. Toiminta on luonnollisesti kansainvälisten sopimusten ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaista.

Narinkkatorilla hetki ennen liikkeelle lähtöä.


Loppuun havainto Venäjän Ukrainalta miehittämiltä alueilta. Sosiaalisen median alustoilla on jo pidemmän aikaa liikkunut mainintoja, joiden mukaan Venäjä pitää Ukrainalta miehittämillään alueilla sijaitsevia (käytössä olevia) kouluja sekä päiväkoteja sotilaidensa suojapakkoina sekä varusteidensa varastoina eli nämä laitokset toimintoineen toimivat eräänlaisina ”ihmiskilpinä” Venäjän joukoille.

Luotettavan lähteen mukaan Venäjä käyttää Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sijaitsevan paikkakunnan päiväkoteja joukkojensa materiaalivarastoina. Näissä nimenomaisissa tapauksissa miehittäjä on pakottanut henkilökunnan edelleen työskentelemään päiväkodeissa, vaikka niissä ei ole enää ollut lapsia hoidossa viikkoihin – miehittäjän toiminta eroaa näiltä osin niistä tapauksista, joissa tyhjiä rakennuksia käytetään suojina ja varastoina.

Silminnäkijähavaintojen mukaan jokin aika sitten Venäjän armeijan maastokuorma-autoista purettiin yhteen näistä päiväkodeista suurikokoisia (mutta kevyiltä näyttäviä) säilytys- ja kuljetuslaatikoita. Arvioiden mukaan kyseeseen voisivat tulla lennokkien kuljettamiseen tarkoitetut laatikot. Myös kyseisen päiväkodin henkilökunta on ollut pakotettuna töissä jo viikkojen ajan, vaikka lapsia ei ole siellä enää hoidossa.


* * *

Kiitokset marssille osallistuneille, kiitokset myös järjestäjälle Ukrainalaisten yhdistys Suomessa (Товариство українців у Фінляндії). Toivottavasti meitä on seuraavalla kerralla moninkertainen lukumäärä läsnä – ukrainalaislapsia ei saa unohtaa!

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://mil.in.ua/en/articles/and-so-began-sloviansk/ 

2. https://kyivindependent.com/over-800-children-have-been-killed-due-to-russias-war-in-ukraine-since-2014-prosecutors-office-says/ 

3. https://kyivindependent.com/over-800-children-have-been-killed-due-to-russias-war-in-ukraine-since-2014-prosecutors-office-says/

4. https://kyivindependent.com/over-800-children-have-been-killed-due-to-russias-war-in-ukraine-since-2014-prosecutors-office-says/ 

5. https://yle.fi/a/74-20022970 

6. https://khpg.org/en/1608811992 

7. Tapahtumia kuvattu blogissani ”Pimeys laskeutuu Donbasin ylle – miehittäjä pakottaa ihmiset kodeistaan”.

8. Martti J. Kari ja Antero Holmila: Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii, s. 271.

9. https://www.unian.net/war/10166030-poslushayte-etot-ad-7-letniy-malchik-pohvastalsya-chto-pomogaet-terroristam-dnr-ubivat-ukraincev-video.html

10. https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/children-as-a-tool-how-russia-militarizes-kids-in-the-donbas-and-crimea/ 

11. https://x.com/MamedovGyunduz/status/1798327608234369098 

Kuvat: Marko Enqvist.

 

Ukrainan mahdollisuus puolustautumiseen Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa, suojelee parhaalla mahdollisella tavalla myös lapsia.
#SaveUkrainianChildren


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.