torstai 4. huhtikuuta 2019

Ukraina langetti sanktioita suomalaisille ja Suomessa asuvalle venäläiselle


Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston päätti maaliskuun 19. 2019 kohdentavansa sanktioita suurta joukkoa yksityishenkilöitä kohtaan – joukossa myös suomalaisia sekä Suomessa asuva venäläinen, jolla on läheinen yhteys Gennadi Timtšenkoon ja Rotenbergin veljeksiin, ajattelin päivitysten sosiaaliseen mediaan riittävän aiheesta, ettei tarvetta blogikirjoitukselle ole, mutta tässä kuitenkin kirjoitan lyhyttä blogia aiheesta – lähinnä muistiinpanoksi itselleni mutta myös kiinnostuneille luettavaksi, koska huomasin ukrainalaisten julkaisemasta tiedostosta nousevan esille seikkoja, jotka eivät juurikaan saaneet huomiota suomalaismedioissa.

Maaliskuun 19. 2019 Ukrainan kansallinen turvallisuus- ja puolustusneuvoston päätöksen nojalla Ukraina kohdensi sanktioita yksityishenkilöitä kohtaan, (1) merkittävä suurta osaa sanktioituja yksityishenkilöitä yhdistävä tekijä on heidän osallistuminen ”vaalitarkkailuun” Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla sekä Venäjän miehittämässä osassa Itä-Ukrainaa järjestämiin vaaleihin, mutta sanktioille on olemassa myös muita syitä. Sanktioita kohdennetaan myös kuuteen Suomen kansalaiseen – Johan Bäckmaniin, Janus Putkoseen, Jarmo Ekmaniin, Jon Hellevigiin ja Kai Paanaseen sekä Daria Skippari-Smirnoviin, ja venäläiseen Oleg Usacheviin (sukunimestä käytetään myös eri dokumenteissa muotoa Usachov), kirjoituksessa käytän kuitenkin jatkossa sukunimestä muotoa Usatšov, kuten sukunimi virallisesti translitteroidaan Suomessa.

Kuvassa Ekman, Skippari-Smirnov, Bäckman, Paananen, Putkonen ja Hellevig sekä Usachev.
Ukrainan langettamat sanktiot koskettavat kuutta Suomen kansalaista, joista Johan Bäckman, Janus Putkonen, Jarmo Ekman ja Jon Hellevig ovat osallistuneet Venäjän Itä-Ukrainassa järjestämiin laittomiin ”vaaleihin” ns. vaalitarkkailijoina – Johan Bäckman on myös toiminut ”vaalitarkkailijana” Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla järjestetyissä laittomissa vaaleissa, viides on RUFI:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov ja kuudes . Tässä lyhyessä kirjoituksessa en tarkemmin käy läpi kyseisen viisikon kaikkia Ukrainaan kohdistuneita tekoja, joita heille on kertynyt huomattava määrä, viittaan kuitenkin osan kohdalla näihin muihinkin tekoihin kirjoituksessani.

Kuvakaappaus: www.president.gov.ua (s. 23)Johan Bäckmanin toimintaan on kiinnitetty tiedostossa (1) huomiota myös uudemman kerran sivulla 227, jossa huomioidaan hänen toimintaa erilaisissa rekisteröidyissä tai rekisteröitymättömissä yhdistyksistä, joista jälkimmäisestä mainitaan Bäckmanin perustama SAFKA. Myös Bäckmanin hallitusjäsenyys venäläisessä, oligarkki Boris Spiegelin perustamassa NGO:ssa The World Without Nazism’issa, aivan kuten hänen esiintymisensä Donetskin ”kansantasavallan” virallisena edustajana Suomessa nostetaan esille RISS:n edustajuuden ohella.

Ukraina on myös kohdistanut sanktioit venäläistaustaiseen Suomen kansalaiseen, Suomalais-venäläisen yhdistyksen RUFI:n, puheenjohtajaan Daria Skippari-Smirnoviin, joka hänkin esiintyi hyvin näkyvässä roolissa maaliskuussa 2018 Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla Suomesta matkaan lähteneen ”turistiryhmän” osana. Matkan aikana osa ryhmän jäsenistä osallistui Venäjän järjestämien laittomien ”presidentinvaalien” ”tarkkailuun” tai esiintyi näkyvästi julkisissa tilaisuuksissa – tässä roolissa Daria Skippari-Smirnov oli hyvin näkyvässä roolissa Johan Bäckmanin rinnalla. 

Kuvakaappaus: www.president.gov.ua (s. 241)
Skippari-Smirnovin kohdalla huomioidaan erityisesti hänen roolinsa RUFI:n puheenjohtajana ja RUFI:n tekemä yhteistyö venäläisten organisaatioiden, kuten, Venäjän presidentinhallinnon alaisen Russian Institute for Strategic Studies’in eli RISS:n – jonka edustaja myös Johan Bäckman on – kanssa sekä Venäjän tiede ja kulttuurikeskuksen kanssa ja tässä yhteistyössä merkittävässä roolissa on Venäjän Suomen suurlähetystö Helsingissä.

Ukrainan hallinnon julkaisemalta sanktiolistalla olevista henkilöistä on syytä huomioida Helsingissä asuva venäläinen Oleg Leonidoviš Usatšov, hän toimii muun muassa Gennadi Timtšenkon ja Rotenbergin veljesten "taloudellisten etujen valvojana” Suomessa. Ja kun Gennadi Timtšenkon sekä Rotenbergin veljesten nimet nousevat esille, vääjäämättä Jokerit ja KHL sekä Hjallis Harkimo pulpahtavat pintaan. Millainen suhde Harkimolla ja Usatšovilla mahtaa olla, pohdin ma.

Kuvakaappaus: www.president.gov.ua (s. 219)


Oleg Usatšov on jo aiemmin joutunut Yhdysvaltojen pakotelistalle heinäkuussa 2015, jolloin listalle lisättiin henkilöitä, jotka olivat Yhdysvaltojen mukaan auttaneet suomalais-venäläisiä liikemiehiä Gennadi Timtšenkoa ja Boris Rotenbergia kiertämään pakotteita. (2) Ylen uutisen mukaan Usatšov toimi tuolloin logistiikkajohtajana SET Petrochemicalsissa, jossa myös Kai Paananen on omistajana – myös Liike nyt! kansanedustajaehdokas Hjallis Harkimon ystävä Kai Paananen on liitetty Ukrainan toimesta sanktioitujen henkilöiden listalle (tiedosto s. 217). Yritystietojen mukaan Usatšov on myös SET Petrochemicalsin prokuristi.

Aiemmin viitatun Ylen uutisen mukaan Usatšov omisti vaimonsa kanssa Hartwall-areenalla aitiota vuokraavan yrityksen – OGTeamin. Tänään OGTeamin kaupparekisteriin merkitty vastuuhenkilö on Usatšova Svetlana (3)  ja Yritystelen mukaan varajäsen Alina Usatšova, (4) ensin mainitun ollessa todennäköisesti Oleg Usatšovin vaimon.

Edellä mainitut Ukrainan sanktioimat henkilöt saavat kolmen vuoden maahantulokiellon ohella eston käyttää (mahdollisia) omistamiaan kiinteistöjä ja varoja Ukrainassa, eston käyttää ukrainalaisia pankkitilejä. Kaikki rajoitteet ovat voimassa suomalaisten sekä Usatšovin osalta kolme vuotta.


Marko
Linkit Twitter-päivityksiini:Alla kuvakaappaukset Johan Bäckmanin s. 227 ja Kai Paanasen s. 217 tiedoista, kuvakaappaukset www.president.gov.ua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.