keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Ukraina vaikuttaa syvälle Venäjällä –

GRAU:n arsenaalit kohteena

Ukraina on menneen syyskuun aikana vaikuttanut lennokeillaan lukuisiin merkittäviin kohteisiin Venäjällä, kohteiden listalta löytyy polttoainevarastojen lisäksi merkittäviä ammusvarikkoja – kohteita, joihin vaikuttamisen seuraukset nähtäneen rintamalla tulevina viikkoina, siinä vaiheessa, kun rintamalle ja selustan miehitetyille alueille kootut ammusvarikot on tyhjennetty. Mutta ennen kuin käymme läpi tarkemmin Ukrainan viimeviikkojen onnistuneita lennokkioperaatioita, lyhyt katsaus Ukrainan vaikuttamisen historiaan.

 

Ukrainan vaikuttaminen Venäjän selustaan (ja lopulta Venäjän maaperälle)

Venäjän hyökättyä laajalla rintamalla Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, Ukrainan onnistui jo hyvin varhaisessa vaiheessa ulottaa omat iskunsa ensin syvälle selustaan Venäjän miehittämillä alueilla erikoisjoukoillaan sekä tuolloin käytössään olleella aseistuksella (pääsääntöisesti ballistisilla OTR-21 Totška-ohjuksilla). Venäjän suurhyökkäyksen alkua seuranneen kevään ja kesän kulussa Ukrainan onnistui toteuttaa iskuja entistä syvemmälle ja entistä säännöllisemmin Venäjän miehittämillä alueilla. (1) Ukrainan onnistui vaikuttaa alueille, joita Venäjä on miehittänyt vuodesta 2014 lukien. Ukrainan toiminta tähtäsi jo tuolloin siihen, että se kykenisi vaikuttamaan Venäjän maaperälle käytössä olevillaan asejärjestelmillä, kuten lennokeilla, ballistisilla OTR-21 Totška-ohjuksilla sekä erikoisjoukkojen toteuttamilla operaatioilla. Meidän on hyvä huomioida se, että Ukrainan ensimmäinen isku Venäjän maaperälle tapahtui niinkin varhaisessa vaiheessa, kuin 25. helmikuuta 2022, jolloin Ukraina iski Millerovon lentotukikohtaan, Rostovin oblastin pohjoisosassa. (2) Ukraina toteutti operaation yhdellä tai useammalla OTR-21 Totška-ohjuksella, tuhoten ainakin yhden Sukhoi Su-30SM monitoimihävittäjän ja aiheuttaen vähäisiä vaurioita tukikohdan alueella.

Ukrainan kyvyistä saatiin oivallinen osoitus lokakuussa 2022 sen onnistuessa toteuttaa rekkapommi-isku Kertšinsalmen ylittävällä sillalla, päivää Venäjän diktaattori Vladimir Putinin syntymäpäivän jälkeen. (3) Seuraavina viikkoina ja kuukausina Ukrainan onnistui laajentaa operointialuettaan Venäjällä huomattavasti. Sen miehittämättömät pinta-alukset saavuttivat ensimmäistä kertaa Novorossijskin sataman Mustanmeren itärannalla, ja sen erikoisjoukkojen onnistui toteuttaa operaatio Pihkovan alueella lentotukikohdassa. Operaation seurauksena ainakin kaksi taisteluhelikopteria tuhoutui. Aamuvarhain joulukuun viidentenä (v. 2022) Ukraina iski ensimmäistä kertaa Venäjän kaukotoimintailmavoimien operoimaan tukikohtaan, kohteena oli Saratovin kupeessa sijaitseva Engels-2 lentotukikohta. (4) Samana aamuna Ukraina iski myös Rjazanin länsipuolella olevaan Djagilevon lentotukikohtaan. (5) Ukrainan vaikuttaminen Engels-2 sekä Djagilevon lentotukikohtiin oli osa parin päivän kampanjaa, jona aikana se toteutti useita lennokki-iskuja Venäjän länsiosiin Belgorodin ja Brjanskin alueille sekä Kurskin (kaupungin) itäpuolella sijaitsevalla lentokentällä olevaan lentotukikohtaan. Belgorodin ja Brjanskin alueiden iskujen sekä Kurskin iskussa kohteena oli Venäjän polttoainevarastoja. Näiden operaatioiden seurauksena Ukraina ylitti jo kyseisenä vuoden aikana lukuisia ”punaisia viivoja”, joita Venäjä oli suurhyökkäyksen katastrofaalisen alun seurauksena asettanut ja joiden synnyttämään harhaan osa Ukrainan läntisistä tukijoista on langennut.

Engels-2 lentotukikohtaan sekä Djagilevon lentotukikohtaan kohdistetut iskut osoittivat jo tuolloin Ukrainan kykenevän a) kehittämään käynnissä olevan laajamittaisen sodan aikana omaa kaukovaikutuskykyään, ja b) ulottamaan iskunsa entistä syvemmälle Venäjän maaperälle. Ukraina toteutti ensimmäiset lennokki-iskunsa syvälle Venäjällä todennäköisesti neuvostoaikaiseen Tupolev Tu-141 Striž tiedustelulennokkiin pohjautuvalla itsemurhalennokilla. Tätä nykyä Ukraina on jo korvannut kyseisen lennokin, lennokeilla, jotka on pääasiassa suunniteltu ja otettu käyttöön käynnissä olevan suursodan aikana ja joista eräiden kantama on reilusti yli tuhat kilometriä. Tämän vuoden tammikuussa (21. tammikuuta 2024) Ukraina saavutti lennokillaan Laukaansuun (ven. Ust-Lugan) satamassa sijaitsevan Novatekin kaasuterminaalin, Leningradin alueella, aiheuttaen mittavan tulipalon. (6) Ukrainasta Laukaansuun satamaan on matkaa vajaat 900 kilometriä. Laukaansuun terminaalia operoivan Novatekin suurimpiin omistajiin kuuluu venäläisoligarkki Gennadi Timtšenko, (7) jolla on vieläkin Suomen kansalaisuus.

Ukraina on operoinut viime viikkoina lennokeillaan aiempaa säännöllisemmin Suomen lähialueilla, pääasiallisena kohteena on ollut Olenjan lentotukikohta Murmanskin oblastissa, Kuolan niemimaalla. (8) Venäjä on siirtänyt Olenjan lentotukikohtaan Engles-2 lentotukikohtaan sijoitettuja Tupolev Tu-95MS strategisia pommikoneita, joita se käyttää Ukrainan pommittamiseen. Lentotukikohdasta käsin operoi Venäjän kaukotoimintailmavoimien alainen 40. ilmailurykmentti (sotilasyksikkö 36097). Olenjaan Ukraina iski todennäköisesti ultrakevyestä Aeroprakt A-22-lentokoneesta modifioidulla räjähdelastilla varustetulla lennokilla.

 

Ukrainan kohteena GRAU:n arsenaalit

Ukrainan elokuussa alkanut maaoperaatio Kurskin alueella (oblast) Venäjällä on vetänyt katseet puoleensa. Maaoperaation rinnalla Ukraina näyttää aloittaneen laajan, pääasiassa lennokein toteutettavan vaikuttamisoperaation kriittisiin kohteisiin länsi- ja etelä-Venäjällä. Näiden kohteiden joukossa on polttoainevarastoja sekä merkittäviä GRAU:n eli Venäjän puolustusministeriön ohjusten ja tykistön pääviraston hallinnoimia arsenaaleja. (Huom. arsenaali tarkoittaa tässä yhteydessä ammusten varastointi ja jakelupaikkaa).

GRAU:n 107.  arsenaali tulessa Ukrainan operaation jäljiltä.
















Aamuyöstä 18. syyskuuta Ukraina suoritti mittavan lennokkioperaation GRAU:n 107. arsenaaliin Toropetsissa, Tverin alueella Venäjällä. (9) Kyseinen arsenaali sijaitsee noin 470 kilometrin päässä Ukrainasta pohjoiseen. Tietojen mukaan Venäjä oli varastoinut Toropetsin arsenaaliin muun muassa 122 millin raketinheittimien raketteja, S-300 ja S-400 ilmatorjuntaohjusjärjestelmien ohjuksia sekä ballistisia Iskander-M-ohjuksia ja Pohjois-Korean Venäjälle toimittamia ballistisia KN-23-ohjuksia. Ukrainalaislähteiden mukaan operaatio toteutettiin reilulla sadalla lennokilla, lähteet eivät ole sen tarkemmin eritelleet lennokkien malleja. Toropetsin alueella kuvattujen videoiden ja äänitallenteiden perusteella on arvioitu, että osa lennokeista on uusia suihku-/ rakettimoottorilla varustettuja ”Palianytsia-lennokkeja. (10) Venäjän ilmatorjunta on pudottanut syyskuussa Kurskin alueella lennokin, jonka arvellaan olevan ”Palianytsia”. (11)

Julkaisuiden satelliittikuvien sekä NASA:n julkaisemien FIRMS-satelliittikuvien perusteella voidaan päätellä tuhojen ollen mittavia. Paloalueita on ollut lähes koko 107. arsenaalin alueella. Arvioiden mukaan Ukrainan lennokkioperaation seurauksena Toropetsissa tuhoutui jopa 30 kT eli 30 000 tonnia räjähtävää materiaalia (kranaatteja, raketteja, ohjuksia jne.) Eversti Ants Kiviselgin (Viron puolustusvoimien tiedustelukeskus) mukaan kranaatit, joita ei ollut vielä siirretty suojiin, toimitettiin arsenaalin alueelle junalla juuri ennen hyökkäyksen alkua. (12) Onko mahdollista, että Ukrainalla oli ennalta tieto merkittävän ammuskuljetuksen saapumisesta ja isku ajoitettiin tähän hetkeen maksimaalisen tuhon aikaansaamiseksi.

Muutamaa päivää myöhemmin, syykuun 21. päivä, Ukraina vaikutti lennokein kahteen merkittävään ammusvarikkoon Venäjällä:

- GRAU:n 23. arsenaaliin Oktjabr’skin kylän länsipuolella, noin 15 kilometriä etelään Toropetsista. GRAU:n 23. arsenaalista käytetään myös nimeä Toropets-2. (13)

- Tikhoretskin luoteispuolella sijaitsevaan 719. tykistöammusvarikoon, Venäjän eteläosissa Krasnodarskij Kraissa. (14) Tikhoretskin alueella Ukraina vaikutti 719. tykistöammusvarikon lisäksi kaupungin pohjoispuolella sijaitsevaan lentotukikohtaan, jossa toimi ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkua 192. koulutustukikohta, jonne on sijoitettu sotilasyksikkö 28153. Tukikohdassa koulutettiin lentäjiä L-39C koulukoneilla.

Yhdysvaltojen hallinto vahvisti jo vuosi sitten lokakuussa Venäjän varastoivan 719. tykistöammusvarikon alueelle Pohjois-Korean Venäjälle toimittamia tykistökranaatteja. (15) Kyseistä ammusvarikkoa pidetään Venäjän ammustarvikehuollon kannalta merkittävänä tukikohtana maan eteläosien alueella.

Nähdäkseni Ukrainan iskujen aiheuttamat laajat tuhot eivät ole yksistään selitettävissä venäläisten harjoittamalla korruptiolla (eli sillä, että rahat ovat päätyneet jonnekin muualle, kuin arsenaalien suojaamiseen). Mikäli tilanne olisi tämä, olisi Ukraina todennäköisesti jo aiemmin onnistunut aiheuttamaan vastaavaa tuhoa ammusvarikoille Venäjällä. Oma päätelmäni on se, että Ukrainalla on tiedustelutiedon lisäksi käytettävissään runsaasti sellaisia lennokkeja, jotka voi varustaa riittävän suurella ja mahdollisesti myös tunkeutumiskykyisellä taistelukärjellä – onko kyseessä Palianytsia? En myöskään sulkisi pois sitä vaihtoehtoa, että osassa Ukrainan iskuja on käytetty lennokkien rinnalla R-360 Neptun pintamaaliohjuksesta jatkokehitettyä pidemmällä kantamalla varustettua ohjusta, jolla voidaan vaikuttaa myös maalla sijaitseviin kohteisiin.

Ukraina on operoinut pitkän kantaman lennokeilla (ja itsemurhalennokeilla) jo reilun 1½ vuoden ajan. Valtaosassa sen pitkänkantaman lennokeista on suhteellisen pieni räjähdelataus (taistelukärki), eräissä tapauksissa kyse on lennokkiin asennettavista kranaateista tai kevyen singon ammuksista. Osassa Ukrainan loppukesän ja alkusyksyn iskuista on kuitenkin sellaisia piirteitä, jotka ainakin minulla herättävät ajatuksen siitä, että jotain on merkittävällä tavalla muuttunut. Johtuuko muutos käytettävissä olevista asejärjestelmistä, tai kokemuksen myötä tehostuneesta operaatioiden toteuttamisesta? On myös mahdollista, että Ukrainalla on käytettävissä yhtä operaatiota kohti niin paljon lennokkeja, että niistä entistä suurempi osa läpäisee venäläisten ilmapuolustuksen, mikä osaltaan selittäisi onnistumisia. Ennustankin, että tulemme näkemään tulevina viikkoina ja kuukausina Ukrainalta lisää vastaavia operaatioita. Venäjän länsi- ja eteläosissa on GRAU:n 107. ja GRAU:n 23. arsenaalin lisäksi 11 muuta GRAU:n arsenaalia, jotka ovat Ukrainan lennokkien kantaman sisällä.* Venäjän läntisissä osissa on GRAU:n arsenaalien lisäksi maavoimien ja merivoimien sekä ilmavoimien isoja ammusvarikkoja. Eräät niistä ovat kokoluokaltaan samaa luokkaa, kuin Tikhoretskin 719. tykistöammusvarikko.

 

Marko

 

Lähteet:

1. Kirjoitin Ukrainan operaatioista selustassa useita blogeja keväällä ja kesällä 2022. Ohessa linkit kahteen blogiin, joissa linkit lähdeaineistoon: 1 ja 2

2. https://fighterjetsworld.com/latest-news/ukrainian-missile-strike-destroyed-russian-sukhoi-su-30sm-at-millerovo-airbase/27610/

3. https://www.rferl.org/a/ukraine-sbu-crimea-bridge-blast/32521472.html 

4. https://theaviationist.com/2022/12/05/explosion-hits-engels-2-airbase-russia-reportedly-damaging-at-least-two-tu-95-bombers/

5. https://www.rbc.ua/rus/news/vibuhi-rosiyskomu-aerodromi-dyagilevo-z-yavivsya-1670266283.html

6. https://www.fontanka.ru/2024/01/21/73143983/

7. https://www.hs.fi/maailma/art-2000010134251.html

8. https://thebarentsobserver.com/en/security/2024/07/ukrainian-drone-hit-bomber-olenya-airfield

9. https://www.theguardian.com/world/2024/sep/18/ukraine-drone-attack-on-russian-arms-depot-toropets

10. https://x.com/Gakruks1/status/1836424782587318614

11. https://x.com/RALee85/status/1837192505852367354

12. https://news.err.ee/1609466482/edf-colonel-russia-s-naval-training-exercise-was-smaller-than-announced

13. https://en.defence-ua.com/news/another_grau_arsenal_covering_a_huge_area_and_ammunition_base_with_north_korean_shells_destroyed-11929.html

14. https://x.com/MarcinRogowsk14/status/1837450741968982126

15. https://x.com/IAPonomarenko/status/1837407405820219508 


Tämän vuoden helmikuussa kirjoittamassani blogissa ”Ukrainan lennokkioperaatiot Venäjän ilmatilassa, III OSA” esittelin myös eräitä Ukrainalla käytössä olevia pitkän kantaman itsemurhalennokkeja.

*: Päivitän kirjoitusta lähipäivinä taulukolla, jossa on arsenaalin tunnus ja karttakoordinaatit.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.