torstai 25. toukokuuta 2017

Käykö Janus Putkosen propagandamylly ylikierroksilla?

Suomalaissyntyistä, Donetskin ”kansantasavallassa” vaikuttavaa, Janus Putkosta voi pitää ehtana propagandistina – hänen toimittamansa DONi-News on uutistoimisto vain nimeksi, se ajaa rahoittajansa, viime kädessä Venäjän tarkoitusperiä unohtaen objektiivisuuden, johon toimitustyössä tulisi pyrkiä. Putkosen ja sen myötä DONi-Newsin työskentelyssä etusijalla on lojaalius ”kansantasavaltoja” ja sen myötä Venäjää kohtaan. Milloin viimeksi olette nähneet Putkosen arvostelevan jompaakumpaa tai kumpaakin?

Huhtikuun alkupuolella (8.huhtikuuta) DONi-News julkaisi uutisen ”DPR Command reports about Islamic battalion arriving at Kiev-controlled Mariupol”, joka lähes sellaisenaan levisi myös venäläismedioihin. Venäläinen tvzvezda.ru ”uutisoi” tuolloin seuraavaa ”Ukraine supplying chemical weapons to the Middle East”, jossa uutisessa mainittiin myös Mariupoliin saapunut muslimipataljoona.


Alla kuvakaappauksina DONi-Newsin uutinen aiheesta, sekä myöhemmin julkaistu, tvzvezda.ru:n venäjänkielinen uutinen samaisesta aiheesta.





































Samaisessa DONi-Newsin uutisessa mainittiin Ukrainan toimittaneen myös kemiallisia aseita (nimeämättömään) Lähi-idän maahan.

It was underlined that among the battalion’s duties were the defense of the missile and artillery ammunition warehouses and capturing of the Mariupol port, which, according to Basurin, has become the base of illegal weaponry and ammunition trade with the Middle East countries, including chemical weaponry”.

Tarkoituksena oli epäilemättä pyrkiä synnyttämään mielikuvaa siitä, että Syyrian Khan Shaykhun kaasuiskujen taustalla voisivat olla al-Assadin hallintoa ja sen myötä venäläisiä vastaan taistelevat kapinallisjoukot Assadin hallinnon ja sen tukijoiden sijaan. Putkosen ja Venäjän epäonneksi syyttävä sormi ei kohdistunut Ukrainaan, se pysyi vankasti suunnattuna Assadin hallintoon ja sen tukijoihin.

Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab käsitteli katsauksessaan ”Fake “Islamic Battalion” Arrives in Mariupol 9. huhtikuuta “muslimipataljoonan” saapumista Mariupoliin. (1) Uutisen todettiin olevan disinformaatiota.

Nyt Putkonen näyttää palanneen islamisti-teemaan DONi-Newsin ”uutisoidessa” ”Ukraine deploys Arab mercenaries-saboteurs to LPR vicinities” – kyseessä voidaan sanoa olevan selkeä esimerkki propagandasta. Ajoittuuko se tarkoituksellisesti Manchesterin iskun jälkimaininkeihin vrt. aiempi uutisointi Ukrainan harjoittamasta kemiallisten aseiden viennistä Lähi-itään, joka ”uutinen” ajoittui Syyrian kaasuiskun jälkimaininkeihin? Tämä DONi-Newsin ”uutinen” saa entistä absurdimpia piirteitä, kun samalla huomioidaan Janus Putkosen uutiseen linkittämä Facebook-päivitys:






















DONi-Newsin propagandauutinen aiheesta:

















Minun on vaikea uskoa, että yllä oleva uutinen arabivapaaehtoisista ottaisi ilmaa siipiensä alle ainakaan siinä muodossa jossa se on levitetty maailmalle ja mikä sen tarkoitus on. Sen sijaan se todennäköisesti alkaa levitä venäläismedioissa ja sitä kautta saa näkyvyyttä Venäjän tukijoiden keskuudessa sekä länsimaita vastustavissa piireissä, jos ei muuta niin osoituksena länsimaisen median korruptoituneisuudesta, koska se jättää tällaiset aiheet kertomatta. Erilaiset salaliittoteorioita välittävät sivut todennäköisesti tarttuvat täkyyn, myös em. syystä johtuen.

Vielä loppuun kysymyksenä, kierrättääkö Putkonen ja DONi-News tässäkin tapauksessa ikäloppua uutista. Live Leakiin jaettiin seuraava ”uutinen” kesäkuussa 2016 ”Deserters from Ukrainian forces reveal NATO plan for massive offensive in Lugansk direction”, jossa arabivapaaehtoiset nostettiin myös esille:

Arab mercenaries are housed near the village of Stanica Lugansk. These men are in non-standard issue uniforms with Arabic insignia.” (3)

Tämän kevään näyttöjen perusteella Janus Putkosen propagandamylly on vauhdissa. Putkosen toimittaman DONi-Newsin jakamaa propagandaa ja disinformaatiota ei pidä ottaa minään harmittomana uutisointina, kyse on tarkoitushakuisesta toiminnasta, jossa totuus on työnnetty kauas taka-alalle ja jonka tarkoituksena on disinformaation levittämisen ohella synnyttää epätietoisuutta ja lisätä epäuskoa sekä tukea Venäjän tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.