lauantai 21. lokakuuta 2017

Heinäkuun 17. 2014 – reilut 7 tuntia lennon MH17 tuhoon

Alankomaalaisjohtoinen Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumisen rikostutkintaa suorittava Joint Investigation Team (JIT) julkaisi torstaina (19.10.2017) uuden kuvan kyseisen lennon alas ampumiseen liittyvästä Venäjän asevoimien 53. ilmatorjuntaprikaatille kuuluvasta 9K37M Buk-M1 TELARista nro. 332.


























JIT:n arvion mukaan: ”This picture was probably taken on July 17, 2014 in the town of Makeevka, Ukraine. The JIT presumes that the picture contains the BUK-Telar which is responsible for downing flight MH17.” (1)

Torstaina ja perjantaina sosiaalisessa mediassa pyrittiin löytämään eksakti paikka, jossa kyseinen kuva on otettu. Suurella todennäköisesti kuvaa ei kuitenkaan ole otettu Makeevkassa eli Makiivkassa välittömästi Donetskin itäpuolella, vaan Donetskissa Kalininin alueella Kalmius joen itäpuolella, alueella, joka rajoittuu Makiivkan kaupunkiin. Kuva on sosiaalisessa mediassa suoritetun työn perusteella otettu ul. Shakhtostroiteleyn ja Prospekt Illitsan risteyksen tuntumassa sijaitsevan kauneussalongin kohdalla (ks. kuvat).














ul. Shakhtostroiteleyn ja Prospekt Illitsan risteys, Donetsk. (Buk-TELAR pun.nuoli).




















Kuva on otettu arvioiden mukaan noin kello 9:00 aamulla 17. heinäkuuta, aamuaurinko paistaa idästä osuen TELAR:in tutkakupuun, kolonna on matkalla länteen. Kolonnan tiedetään käyneen ”kääntymässä” Donetskissa kyseisenä aamuna. Heinäkuun 17. kello 9:08 nauhoitettiin puhelu, jossa käytiin keskustelua lastina olevasta ilmatorjuntajärjestelmästä – väistämättä mieleen nousee ajatus, että kolonnan ollessa pysähdyksissä kyseisessä risteyksessä, on soitettu puhelu, jossa on käyty keskustelu lastina olleesta Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä. (2)

Seuraava twiitti on twiitattu 17. heinäkuuta 2014 klo. 10:34, siinä kerrotaan ”Bukin” sijainneen Prospekt Illitsan risteysalueella kello 09:15.
















Hyvä kysymys on sitten se, että kävikö kyseinen kolonna jossain tietyssä paikassa Donetskin alueella ja jos kävi, niin missä?

Seuraavan kerran samaisen Bukia kuljettaneen ajoneuvoyhdistelmän (ja kolonnan) kuvasi Paris Matchin toimittaja Makiivsken pikatiellä (H21) – sijainti: 48.003838, 37.872051. (3) Paris Matchin toimittajat soittivat ajoneuvoyhdistelmän trailerissa olleeseen puhelinnumeroon. Numerosta vastannut henkilö arveli ajoneuvon varastetun heiltä. Yritys, jolta Volvo trailereineen oli ”varastettu”, sijaitsi Donetskissa ul. Molodykh Shakhtariv’lla (no. 19) Kyivskyin alueella Donetskin keskusta-alueen pohjoispuolella.

Makiivsken pikatiellä tehdyn havainnon jälkeen, seuraavan kerran ajoneuvoyhdistelmä kuvattiin kello 11:10 videolle ul. Avtotransportnalla Kapitalnajan puiston kohdalla matkalla kohti itää valtatielle H21 (sijaintitiedot: 48° 1'4.42"N 37°59'2.55"E). (4) Tällä reitillä se kiertäisi valtatie H21:n ongelmakohtana pidetyn matalan rautatiesillan.

Buk 332:n matka Donetskista Snižneen ja ohjuksen laukaisupaikalle on kuvattu tarkemmin blogissa ”Buk 332 matkalla Donetskista Snižneen” (linkki lopussa).

* * *

Tässä kohdin on kuitenkin syytä huomioida se, että kyseistä ”varastettua” Volvoa trailereineen käytettiin useamman kerran Venäjän asevoimien kaluston kuljettamiseen Itä-Ukrainassa loppukesästä ja syksystä 2014. (5)




















Torstaina julkaistussa kuvassa kannattaa myös kiinnittää huomiota trailerin rinnalla olevaan Volkswageniin, myös se on kuvattu useita kertoja saattamassa Venäjältä Itä-Ukrainaan saapuneita kolonnia tai yksittäisiä asejärjestelmiä.



























Vertailtaessa aiemmin Buk nro. 332 otettuja valokuvia torstaina julkaistuun kuvaan, voidaan todeta kyseessä olevan saman Bukin. Torstaina julkaistu kuva on otettu puolelta, josta tunnus 332 on maalattu kunnolla piiloon, toisella puolella se on osittain näkyvillä, muita tunnisteita on kuitenkin riittävästi, jotta yhteneväisyys on todennettavissa.

9K37M Buk-M1 nro. 332 Donetskissa 17.7.2014.






















Samainen Buk nro. 332 kuvattuna samalta puolelta Torezissa prospect Gagarinan ja ul. 50 rokiv SRSR:n risteyksessä 17. heinäkuuta 2014 puolen päivän aikaan.

Kuvakaappaus: sprotyv.info. (8)
















Torstaina julkaistun kuvan myötä saatiin yksi lisätodiste lukuisten todisteiden ketjuun, kyseinen kuva omalta osaltaan todistaa sen, että kyseisenä päivänä (17.7.2014) Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla taistelevilla, Venäjän tukemilla ja varustamilla, militanttijoukoilla, oli käytössään Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ja että kyseinen ohjusjärjestelmä tuli alueelle Venäjältä ja että se kuului Venäjän asevoimien yksikölle – Kurskin alueelle sijoitetulle 53. ilmatorjuntaprikaatille. Kyseisestä Buk nro. 332 TELARista laukaistiin 9М38M1-tyyppiä oleva ilmatorjuntaohjus kohti Malaysia Airlinesin lentoa MH17 iltapäivällä kello 16:19…

Kello 16:19:56 MH17 ohjaamosta vahvistettiin VHF-radiolla ohje lennonjohdolle ”Romeo November Delta, Malaysian one seven” – seitsemän sekuntia myöhemmin yhteys MH17 katkesi, eikä se enää vastannut kutsuihin. (9)

Marko




Buk 332:n matka Donetskista Snižneen blogissa: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.