maanantai 16. lokakuuta 2017

Janus Putkonen ja DONi News – disinformaatiota ja harhaanjohtamista

Suomalainen Janus Putkonen muutti pysyvästi Donetskiin heinäkuussa 2015, tuolloin hän perusti venäläisellä rahalla ”mediayhtiöDONi Newsin, joka välittää maailmalle propagandauutisia – pääasiassa – Donetskin ”kansantasavallan” alueelta. Facebookin ja VKontakten kautta Putkonen jakaa aggressiivisesti disinformaatiota ja propagandaa myös suurehkolle joukolle suomalaisia.

Propagandistinen DONi News on yksi niistä työvälineistä, joilla Venäjä ja sitä tukevat tahot, pyrkivät synnyttämään epävarmuutta lukijoissa sekä heikentämään luottamusta läntisiin medioihin. DONi Newsiä voidaan pitää luontevana jatkona Putkosen aiemmalle toiminnalle, ennen muuttoaan Donetskiin, hän toimi salaliittoteorioita ja huhuja julkaisevan Verkkomedianpäätoimittajana”.

Putkosen ”toimittama” DONi News ei ole ainoastaan disinformaation synnyttäjä ja levittäjä, sitä voidaan pitää myös muulla tavalla aktiivisena toimijana. Egorova Leaksin myötä paljastunut Putkosen rooli Donetskin ”kansantasavallan” alueella (1) sekä DONi Newsin toimittajien rooli disinformaation välittäjänä ”tulitaukorikkomusten” yhteydessä ovat esimerkkejä muusta aktiivisesta toiminnasta. France24-kanavan toimittajien ollessa vierailulla syksyllä 2016 Donetskissa, DONi Newsin toimittaja Christelle Néant oli heidän matkassa, militanttien järjestäessä valheellisen ”tulitaukorikkomuksen”, josta syytettiin Ukrainan asevoimia. (2) Vastaavan havainnon teki aiemmin myös VICE-Newsin toimittaja Jake Hanrahan. (3) Rohkenen todeta, että ”tulitaukorikkomuksen” järjestäminen oli Putkosen tiedossa, DONi Newsin ”toimittajan” läsnäolo käynee epäsuorasta todisteesta – näin maailmalle saadaan välittömästi ”tietoa” ”tulitaukorikkomuksesta”. Nämä kaksi tapahtumaa eivät suinkaan ainoat, jolloin joku DONi Newsin toimittaja tai itse Putkonen on ollut ”todistamassa” ”tulitaukorikkomusta”.

DONi Newsissä julkaistaan lähes päivittäin uutisia ukrainalaisjoukkojen suorittamista tykistökeskityksistä ja niiden aiheuttamista mittavista tappioista ”kansantasavalloissa”. Esimerkkinä tällaisesta voidaan ottaa uutinen syyskuun 29. päivältä: AFU shell Donetsk northern outskirts with heavy weapons.

Kuvakaappaus dninews.com.
Kiinnostavaksi uutisen tekee se, että kuvituksessa on käytetty kuvaa, jonka on ottanut 2. heinäkuuta 2014 RIA Novostille työskennellyt Valerii Melnikov ja se, että kuva on Luhanskin oblastin alueelta, mikä käy ilmi tarkasteltaessa kuvan tietoja kuvapankissa. (4) Tämän lisäksi kuva on myös käännetty peilikuvaksi.

Kuvakaappaus alkuperäisestä kuvasta ria.ru/world. Se, että käytetään vuosia vanhaa kuvaa mainitsematta siitä, ja että alkuperäinen kuva on käännetty peilikuvaksi yhdistettynä viime aikojen uutisiin alueelta, heittää epäilyn koko DONi Newsin uutisen ylle.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, jolloin Putkosen DONi-News johtaa kuvituksellaan ja otsikoinnillaan lukijoita harhaan. Otetaan seuraavaksi esimerkiksi kuvakollaasi, johon olen liittänyt vasemmalle kaksi DONi Newsin julkaisemaa uutista, joissa on hyödynnetty venäläisjoukkojen tammikuussa 2015 suorittaman, Mariupoliin kohdistuneen raketti-iskun jälkeen otettua valokuvaa.

Alkuperäinen kuva Associated Press Evgeniy Maloletka (oik) ja kuvakaappauksen uutinen tammikuulta 2015.Vasemmalla on kaksi DONi Newsin uutista, ylempi niistä on päivätty 6. kesäkuuta 2017 ja alimmainen vastaavasti 28. helmikuuta 2017, kummassakin on käytetty samaa valokuvaa, kuitenkaan mainitsematta kuvan alkuperää. Voidaan pohtia syytä – motiivia – tällaiselle kuvien käytölle. Pidän hyvinkin mahdollisena, että kuvien avulla on tarkoitus synnyttää voimakkaita tunteita – ehkäpä jopa vihaa Ukrainaa, kohtaan. Kuva on otettu 24. tammikuuta 2015 Evgeniy Maloletkan toimesta Mariupolissa sen jälkeen, kun venäläisjoukot olivat ampuneet kaupunkiin BM-21 Gradeilla 122 mm raketteja. Tuolloin 30 siviiliä kuoli yli sadan siviilin haavoittuessa.

Putkonen jakaa DONi Newsin kautta säännöllisesti erilaisia salaliittoteorioita ja ”uutisia” MH17 alas ampumisesta. Hän näyttää viehättyneen useita kertoja kumottuun teoriaan, jossa lennon Malaysia Airlinesin lennon MH17 ampui alas Ukrainan ilmavoimien Sukhoi Su-25 rynnäkkökone. Kevään ja alkukesän 2017 aikana Putkonen julkaisi vähintään kolme disinformatiivista ”uutista” lennon MH17 kohtalosta. Niiden ohella hän julkaisee aihetta käsitteleviä viestejä Facebookissa kohdistaen ne suomalaisille lukijoillensa.

Kuvakaappaus dninews.com.

Laajempaa huomiota Janus Putkonen ja DONi-News sai talvella jakaessaan valeuutisen tuhansista Eurooppaan saapuneista amerikkalaistankeista. Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab teki Putkosen jakamasta ”uutisesta” erinomaisen ja hyvin taustoitetun raportin Three thousand fake tanks. (5) Huhtikuussa 2017 DONi News oli aktiivisesti jakamassa propagandaa ”islamistipataljoonan” saapumisesta Ukrainan hallussa olevaan Mariupoliin. DONi-News oli ensimmäisiä, jollei ensimmäinen ”media”, joka jakoi tämän propagandauutisen maailmalle.

Kuvakaappaus dninews.com.

Putkonen näyttää ryhtyneen toistamaan Venäjän perinteisesti Ukrainaan kohdistamaa syytettä keskitysleirien rakentamisesta. Venäjä on useamman kerran propagandajulkaisuissaan levittänyt ”uutista” Ukrainan aikeista rakentaa keskitysleirejä, talvella ja keväällä 2014 Venäjältä kohdistettiin voimakasta propagandaa etenkin Itä-Ukrainan alueelle, jossa välitettiin viestiä siitä, kuinka Ukrainassa ryhdytään rakentamaan keskitysleirejä, joille etnisesti venäläiset siirretään. Tätä sanomaa ryhdyttiin jakamaan Viktor Janukovytšin ollessa vielä vallassa. Tuolloin venäläisiä peloteltiin leireillä, jos valta Ukrainassa vaihtuu.  Janukovytšin paettua Kiovasta propaganda muuttui entistä aggressiivisemmaksi, huhtikuussa 2014 – ennen ”separatismin” alkua – kerrottiin jo ”uutisia” perustetuista leireistä, joille ”Kiovan juntta” siirtää alueen etnisesti venäläisperäisen väestönosan miehiä. Tätä tarinaa vahvistivat esim. Donetskissa, leireistä huhuja levittäneet provokaattorit (putinin turistit). Putkosen ja DONi Newsin uutisessa näitä keskitysleirejä perustetaan Ukrainaan EU:n rahalla ja niille sijoitetaan pakolaiset.

Kuvakaappaus Janus Putkonen (Facebook).

Talvi ja kevät 2014 eivät kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, jolloin Venäjä on propagandauutisissaan esittänyt väitteitä, joiden mukaan Ukrainassa valmistellaan etnisesti venäläisten siirtämistä keskitysleireille. Näin tapahtui myös Oranssin vallankumouksen aikaan v. 2004 ja tuolloinkin viestiä kohdistettiin erityisesti Itä- ja Etelä-Ukrainan alueille, joilla etnisesti venäläisperäistä väestöä oli enemmän.

Itä-Ukrainassa on sota, jossa valitettavaa kyllä myös siviilit kärsivät, mikäli Putkonen edes pyrkisi pitäytymään totuudessa, DONi Newsin välittämillä uutisilla olisi jotain arvoa. Nyt disinformaation määrä on niin huomattava, jonka myötä DONi Newsin kaikkien ”uutisten” ylle leviää varjo – niihin suhtautuu suurella varauksella ja epäilyllä. Toisaalta DONi Newsin rahoituskytkentöjen myötä ei ole olemassa kuin yksi tapa toimia – se on nykyinen propagandistinen tapa, jossa viestintä sovitetaan venäläispropagandaan piittaamatta todellisuudesta.

* * *

Suomalaisille Putkonen esittää itsensä mielellään sananvapaustaistelijana, samalla hän kuitenkin vaatii alueelle akkreditointia pyytäviltä toimittajilta lojaaliutta ”kansantasavalloille”. ”Sananvapaustaistelijan” rooliin onkin vaikea sovittaa myös hänen toimintaansa tiedonkerääjänä toimittajista, heidän arvioimisesta ja tiedon välittämisestä eteenpäin Donetskin ”kansantasavallan” turvallisuusviranomaisille, seikka, joka paljastui Egorova Leaksin yhteydessä. (6)

Suomeen ja suomalaisille Putkonen, osin yhdessä Johan Bäckmanin kanssa, jakaa kohdennettua propagandaa, viimeisin sellainen on hänen suunnitelmansa Nova-Finlandista – separatistisen liikkeen luomisesta Suomeen. Tällaisten suunnitelmien uskottavuus ei välttämättä nouse korkealle, mutta niiden tehtävänä on nähdäkseni hämmennyksen synnyttäminen, samanlaisena kuin venäläismedioiden uutisointia ”Ahvenanmaan separatismista” voidaan pitää – jälkimmäisellä on toki suurempi painoarvo. (7) Toisaalta tällaisten ”separatististen” liikkeiden synnyttäminen on verrattavissa Venäjän toimintaan Ukrainassa vuosien ajan ennen Euromaidania. Krimin niemimaan miehittämisessä ja etenkin sen jälkeen Itä-Ukrainassa Venäjä hyödynsi valmistelujaan synnyttäen ”separatistista liikehdintää”, jota seurasi nyt käynnissä oleva – Venäjän masinoima – sota. Putinin pääideologiksikin kutsuttu Aleksandr Dugin ideoi tällaisia liikkeitä ja verkostoja, jollaiset harjoittelivat säännöllisesti Venäjällä lähes vuosikymmenen ajan ennen kevättä 2014, ja joihin otti osaa miehiä ja naisia myös Ukrainasta. (8)

Tätä kuviota täydentää Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kaksi ruotsalaisjäsentä – Anton Thulin ja Viktor Melin – jotka kävivät harjoittelemassa Venäjällä RID:in (Russkoe Imperskoe Dvizhenie eli Russian Imperial Movement) Partizan-leirillä aseiden käsittelyä sekä räjähteiden valmistamista, toteuttaen Ruotsissa käytännössä saamiaan oppeja. (9) Eli en pidä mahdottomana sitäkään, etteikö Putkosen ja Bäckmanin tai sitten Vastarintaliikkeen myötä Suomeen saavu terroristiseen väkivaltaan turvautuvia yksilöitä tai pieniä yksiköitä synnyttämään kaaosta ja testaamaan yhteiskuntamme kestävyyttä. Syytä on myös pohtia sitä, että voiko Putkonen hyödyntää Itä-Ukrainassa taistelemassa olleiden suomalaismilitanttien keräämää kokemusta suunnittelemassaan ”separatismissa”? Toisaalta onko uhka edes olemassa oleva vai onko kyseessä salaliittoteorioihin hurahtaneen miehen todellisuuspaosta? Sen perusteella mitä Venäjän naapurustossa on tapahtunut, tällaisia suunnitelmia ei välttämättä voi suoralta kädeltä tuupata mappi-Ö:hön, ei vaikka suunnitelmia rakentelee propagandasoturi Donetskin suunnalta.

MarkoEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.