maanantai 8. tammikuuta 2018

Katsaus Ukrainan sotaan (v. 2017)

Vuosi sitten tammikuussa 2017 julkaisin SSS-Radiossa blogin ”Intensiivisimmät taistelut Ukrainassa ATO-alueella 2016” (1), jolloin kartta- ja tilastotietojen perusteella voitiin tehdä seuraava johtopäätös intensiivisimpien taisteluiden sijoittumisesta Itä-Ukrainan rintamalohkolle:

Kuten havaittavissa, merkittävimmät taistelut käytiin Donetskin alueella, Donetskin länsipuolelta luoteeseen rajoittuvalla rintamakaistalla ja sitten Donetskista pohjoiseen Horlivkan ja Luhansken alueella. Etelässä Mariupolista itään ja koilliseen on kaksi rintamalohkoa, joilla käytiin raskaampia taisteluita. Donetskin oblastista itään Luhanskin oblastin alueella merkittävimmät yhteenotot käytiin aivan oblastin länsikolkassa Svitlodarskiin (Luhanske) rajoittuvalla alueella.”


Nyt tammikuun 2018 ensimmäisellä viikolla voimme luoda samansuuntaisen katsauksen Itä-Ukrainan sotatoimialueelle, perustana toimii infolight.org.ua:n julkaisema kartta ”Shelling of Ukrainian Armed Forces by Russia-backed militants in the ATO zone in 2017” (2), josta alkuun kuvakaappaus, jotta näemme alueet, joilla merkittävimmät taistelut on viime vuoden kuluessa käyty.





















Valitettavasti tässä katsauksessa siviileiden kärsimykset jäävät aivan liian vähäiselle huomiolle, siitä huolimatta, että Itä-Ukrainan sotatoimialue on tällä hetkellä maailman miinoitetuimpia alueita, jossa oli 200 000 lasta elää vaara-alueella (3), ja viime vuoden kuluessa sadat siviilit kuolivat ja vammautuivat räjähdeonnettomuuksissa, joiden aiheuttajina olivat erilaiset maamiinat, räjähtämättömät ammukset sekä räjähdeansat. Joulukuun 12. päivä OHCHR julkaiseman tilaston mukaan marraskuun puoliväliin mennessä Itä-Ukrainan sotatoimialueella oli kuollut vuoden 2017 kuluessa sotatoimien seurauksena 98 siviiliä 446 vammautuessa samana ajanjaksona. (4) Edellisvuoteen 2016 verrattuna siviiliuhrien määrä kasvoi 3,6 %.

Karkean jaottelun perusteella voidaan todeta merkittävimmät taistelut käydyn viime vuoden kuluessa neljällä alueella Mariupolin ympäristössä, Donetskin alueella, josta koilliseen sijaitsevalla Horlivka-Luhanske alueella ja lopulta Luhanskin oblastissa sijaitsevan Krymsken alueella. Hiukan myöhemmin tarkempien kuvakaappausten avulla luodaan yksilöllisempi katsaus kullekin alueelle, mutta ennen sitä viime vuoden virallisiin tappiolukuihin, joihin sisältyvät Ukrainassa ATO-alueella sotatoimissa ja niiden yhteydessä kuolleet ja haavoittuneet Ukrainan asevoimien ja niitä tukevien yksiköiden tappiot, mukaan lukien rajavartiolaitos, Ukrainan kansalliskaarti sekä turvallisuuspalvelu SBU niiltä osin, jolloin he kokivat menetyksiä ATO-alueella. Viralliset lukemat ovat sikäli tulkinnanvaraisia, että niihin ei kuulu Pravyi Sektorin vapaaehtoispataljoonan kokemat tappiot, eivätkä nämä tappiot pidä sisällään muualla Ukrainassa, Venäjälle jäljitettävissä olevissa, attentaateissa ja terrori-iskuissa menehtyneitä virantoimituksessa olleita henkilöitä, joita heitäkin kuoli tai vammautui useita menneen vuoden kuluessa muun muassa Kiovassa. Tällaisessa Kiovassa suoritetussa pommiattentaatissa kuoli Ukrainan asevoimien tiedustelu-upseeri eversti Maksim Shapoval 27. kesäkuuta.

Ukrainan sota: 192 kuollutta ja 1125 haavoittunutta Ukrainan riveissä taistellutta sotilasta v. 2017.




















Viime vuosi oli kahtiajakoinen, vuoden ensimmäisellä puoliskolla rintamalla käytiin merkittäviä taisteluita etenkin Donetskin sektorilla – Donetskin ympäristössä. Tammikuun lopulla alkoi Venäjän tukemien joukkojen voimakas hyökkäys Donetskista luoteeseen sijaitsevaa Avdiivkaa vastaan, tämä offensiiviyritys leimasi alkuvuotta aina maaliskuun puolelle saakka, jolloin intensiteetti alkoi laskea. Alueella käytiin raskaita taisteluita ja suoritettiin tuhoisia tykistöiskuja Avdiivkaa vastaan aina toukokuun puolelle saakka, jolloin toukokuun 13. avdiivkalaiseen lähiöön kohdistuneessa tykistö- ja kranaatinheitinkeskityksessä kuoli neljä aikuista, kahden lapsen jäädessä orvoiksi.

Kesällä allekirjoitetun ”sadonkorjuun tulitauon” jälkeen, sotatoimet ovat muuttaneet muotoaan. Huomattavia offensiiveja ei ole suoritettu, rajoitettuja operaatioita on kuitenkin nähty esim. Krymsken alueella, sekä Horlivkan ja Svitlodarskin alueella kuin myös Donetskin ympäristössä ja etelässä Mariupolin suunnalla. Tänä aikana Venäjän varustamat joukot – käytännössä Venäjän asevoimien alaisuudessa toimivat joukot – ovat suorittaneet lukuisia raskaita tykistö- ja raketinheitinkeskityksiä, tällainen kohdistui joulukuun 18. Ukrainan hallinnoimalla alueella olevaan Novoluhansken kylään, johon osui vähintään 40 kpl 122 mm Grad-rakettia. Hyökkäyksessä vammautui kahdeksan siviiliä, joukossa kuusi vanhempaa naista ja yksi 6-vuotias lapsi, kylä kärsi hyökkäyksessä mittavia vaurioita noin 50 rakennuksen, koulun ja päiväkodin vaurioituessa tulituksessa, kylän sähköverkko vaurioitui, saman koki kaasuverkko. Käsittelin tapahtunutta lyhyelti blogissani ”Kansantasavaltalaispropagandan” rimanalitukset – eli luunkappaleita ja ”lastenvahteja’.

Seuraavaksi lyhyt katsaus merkittävimpiin ”kuumiin pisteisiin” Itä-Ukrainan sotatoimialueella vuoden 2017 kuluessa, edetään etelästä Mariupolin ympäristöstä kohti pohjoista.

Mariupolin itäpuoli (v. 2017).















Mariupolin itäpuolella valtaosa yhteenotoista käytiin Asovanmeren rannikolta Shyrokinestä pohjoiseen Pavlopilin ympäristöön ulottuvalla lohkolla. Huomioitavaa on kuitenkin se, että kyseisellä lohkolla ei suoritettu merkittäviä offensiiveja viime vuoden kuluessa, yhteenotot olivat joko epäsuoraa tulta tai paikallisia offensiiveja, joilla Venäjän asevoimien johtamat joukot yrittivät saavuttaa taktista etua, sekä ukrainalaisten torjumia tiedusteluoperaatioita.

* * *

Donetskin alue (v. 2017).

















Toisin kuin etelässä Mariupolin itäpuolella, Donetskin alueella Venäjän asevoimien johtamat joukot yrittivät viime vuoden puolella valloittaa Donetskin luoteispuolella sijaitsevaa Avdiivkan kaupunkia. Määrätietoisin (ja pitkäkestoisin) offensiivi alkoi tammikuun loppupuolella kestäen pitkälle maaliskuun puolelle, hajanaisempina yhteenottoina aina huhtikuulle asti. Loppukeväästä ja kesällä Donetskin länsipuolella Krasnohorivkan kuin myös Mari’inkan alueelle kohdistui voimakasta painetta, alueella nähtiin muutamia useamman päivän kestäneitä offensiiviyrityksiä – jotka Ukrainan asevoimien joukot yhdessä niitä tukevien vapaaehtoisjoukkojen kanssa torjuivat.

Nämä raskaat offensiivit omalta osaltaan vääristävät tilastointia, johtuen ukrainalaisten tilastointitavasta. Heillä – pääsääntöisesti – yksi ”tulitaukorikkomus” on se aika, joka ajoittuu yhteenoton alun ja lopun välille, olipa sillä sitten kestoa minuutti tai vuorokausi.

Donetskin sektorin pohjoisosa Zaitseve – Luhanske alue (v. 2017).














Donetskin sektorin pohjois- ja koillisnurkassa, miehitetyillä alueilla sijaitsevan, Horlivkan pohjoispuolelta Zaitsevesta alkaa rintamalohko, joka kuului menneen vuoden aikana sotatoimialueen ”kuumiin pisteisiin” (hot spot). Zaitseven ja Novoluhansken välillä ukrainalaisjoukot suoristivat rintamalinjaa ottaessaan haltuunsa Travneven sekä Hladosoven (Gladosove) kylät loppusyksystä.

Novoluhansken kylää tulitettiin joulukuun 18. rajusti, kylä ei kuitenkaan ollut ainoa alueen pikkukylistä ja taajamista, joita miehitetyiltä alueilta tulitettiin tavanomaista rajummin. Travneve sekä Hladosove joutuivat useampana päivänä kranaattikeskitysten kohteeksi, sen jälkeen, kun ukrainalaisjoukot olivat vapauttaneet ne miehityksestä. Samoin Zaitseven kylää tulitettiin viime vuoden aikana useamman kerran. 

* * *

Luhanskin sektorin länsi- ja pohjoisosia (v. 2017).
















Luhanskin sektorilla valtaosa sotatoimista keskittyi sektorin läntiseen – Donetskin sektoriin rajoittuvaan – osaan. Raskaita taisteluita käytiin myös Krymsken alueella Venäjän asevoimien johtamien joukkojen yrittäessä eristää Donetsin rannalla sijaitsevan Krymsken muusta Ukrainan hallinnoimasta alueesta. Mittavimmat tällaiset offensiivit kestivät valmisteluineen päiviä, niitä tuettiin tunteja kestäneillä tykistökeskityksillä. Luhanskin sektorin itäisin osa oli, Stanytsia Luhanskaa lukuun ottamatta, rauhallisempaa verrattuna muuhun rintama-alueeseen.

Merkittävin osa Venäjän varustamien ja johtamien joukkojen voimasta ja toiminnasta kohdistuu länteen ja sielläkin avainasemassa on ollut Donetskin ympäristö. Donetsk on miehitettyjen alueiden ”kansantasavaltojen” merkittävin kaupunki – sillä on myös symbolista arvoa – todennäköisenä tarkoituksena on liene ollut muodostaa kaupungin ympärille ”suojavyöhyke” ts. offensiivein laajentaa miehitysaluetta Avdiivka – Krasnohorivka – Mari’inka pohjois ja länsipuolelle.

Mikäli aiempien vuosien tapahtumista voi tehdä johtopäätöksiä, tämän vuoden kuluessa tulemme näkemään vastaavia offensiiveja Donetskin ympäristössä. Nyt vuodenvaihteen ja ortodoksisen joulun aikaan vietetään hiljaiseloa, mutta asetelma voi muuttua jo muutamassa viikossa. Toisaalta saamieni rintamalta saamieni tietojen mukaan ukrainalaisjoukot ovat entistä valmiimpia torjumaan laajempiakin offensiiveja, heidän mukaansa näiden ns. separatistijoukkojen sodankäyntikyky on varsin heikko, josta seuraa se, että Venäjä joutuu entistä enemmän käyttämään asevoimiin kuuluvia joukkoa, jotta saadaan aiottu tulos aikaan. Vaihtoehtoisesti Venäjä on turvautunut yksityisiin palkka-armeijoihin, kuten Wagner, Itä-Ukrainassa, joihin on värväytynyt sotilastaustaisia henkilöitä.

Ukrainassa sodittiin Venäjän toimesta viime vuonna, Ukrainassa soditaan Venäjän toimesta myös tämän vuoden puolella – toivottavasti tämä kuitenkin on viimeinen vuosi, jona ukrainalaisten on sodittava ja taisteltava venäläisjoukkoja vastaan - puolustettava maataan hyökkääjältä.


Marko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.