keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Kiusantekoa ja propagandaa, ynnä vastenmielistä valehtelua

Olen ikäväkseni joutunut seuraamaan dosentti Johan Bäckmanin provokatiivista toimintaa useamman vuoden ajan – ikäväkseni siksi, että silmien sulkeminen ei onnistu, eikä mielestä pois työntäminen. Hetkittäin näyttää siltä, että Bäckman haihtuu jonnekin taustalle – melkeinpä unohduksiin, kun hän sitten ”pompahtaa” vieteriukon lailla esille viskaten kapuloita rattaisiin. Kumman kärsivällisesti maamme viranomaiset suhtautuvat kohudosentin toimintaan – toisinaan tyytyen korjaamaan hänen jakamaa disinformaatiota ja toisinaan estäen hänen aikeitaan, mutta pääsääntöisesti Bäckmanin kädet tuntuvat olevan varsin vapaat.


Viime vuoden puolella Johan Bäckman oli useamman kerran otsikoissa toiminnan liittyessä tavalla tai toisella propagandistiseen tai disinformatiiviseen toimintaan – tai muuhun Suomeen kohdistuneeseen vaikuttamiseen. Pomikaamme alkuun esimerkinomaisesti esille Helsinkiin perustettu Donetskin ”kansantasavallan” lähetystö, jonka avajaisia vietettiin joulukuussa (1) – (selvyyden vuoksi on kuitenkin syytä todeta, että Suomessa on toiminut, Bäckmanin perustamana, Novorossijan ”lähetystö” jo keväästä 2014 alkaen). Edustuston avajaisten yhteydessä joukko suomalaisia aktivisteja luovutti kiitoskirjeen Donetskin ”kansantasavallan” ”ulkoministeri” Natalia Nikonorovalle.

Kuva via @DNR_Embassy twittertili.

























Maamme ulkoministeriö on joutunut useamman kerran korjaamaan ja oikomaan Johan Bäckmanin levittämää disinformaatiota, sekä painottamaan sitä, että Suomi ei ole tunnustanut Venäjän suorittamaa Krimin niemimaan anastamista, eikä ole tunnustanut Itä-Ukrainaan Venäjän toimesta perustettuja ”kansantasavaltoja”.

Kuvakaappaus twitter-keskustelusta 21.12.2017.

























Johan Bäckmanin toiminta on ollut pitkäkestoista, jatkunut jo vuosia tuottaen samalla ainakin vähäistä haittaa maamme viranomaisille – toisinaan olen pohtinut sitä, että kuinka kauan kärsivällisyyttä kestää? Milloin viranomaisemme ottavat järeämmät keinot käyttöön? Tšekin Ostravassa vastaavaa Donetskin ”kansantasavallan” perustamaa edustustoa vastaan on käyty oikeutta, jonka seurauksena sen toiminta on edustustona kielletty. (2) Vastaavasti Ranskassa viranomaiset aloittivat aiemmin tutkinnan Marseileen avatun Donetskin ”kansantasavallan” edustuston toiminnasta, ja nyt syyttäjä on esittänyt Donetskin ”kansantasavallan” edustajakeskuksen rekisteröinnin poistamista. (3)

Useampi EU-valtio on ryhtynyt rajoittamaan ja estämään näiden ”edustustojen” toimintaa, ”edustustojen”, joiden merkittävimpänä tehtävänä pidän disinformaation ja propagandan jakamista – paikoin repertuaariin kuuluu myös muuta toimintaa, kuten värväystoimintaa ja vaikuttamista. Suomessakin perusteita toiminnan rajoittamiseen on, esim. Suomessa toimivan Donetskin ”kansantasavallan” ”edustuston” verkkosivuilla jaetaan säännönmukaisesti harhaanjohtavaa tietoa, kuten:

Kuvakaappaus "edustuston" levittämästä disinfosta: http://dnrhelsinki.com/matkustusohje







Johan Bäckman on toiminut hyvin aktiivisesti Helsinkiin perustettua Eurooppalaista hybridiuhkien osaamiskeskusta vastaan, aiheesta kirjoitti vajaat vuosi sitten Helsingin Sanomiin toimittaja Laura HalminenHybridiuhkiin keskittyvä EU:n keskus Helsingissä sai riesakseen yhdistyksen, jonka taustalla on Johan Bäckman – ”Sekoittumisen vaara on ilmeinen’”. (4) Alun perin Bäckman perusti oman yhdistyksensä nimellä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus ry – viranomaistemme reagoinnin myötä hän joutui vaihtamaan yhdistyksen nimeksi Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry. Yhdistyksellä on verkkosivujen (http://hybridcoe.ru/) omat tilinsä Facebookissa kuin myös Twitterissä. Huom. verkkosivujen pääte .ru.

Kuvakaappaus Johan Bäckmanin perustama disinformatiivisen HybridCoE Helsingin verkkosivulta.













Bäckmanin toimintarepertuaariin kuuluu myös taistelijoiden värvääminen Itä-Ukrainaan taistelemaan Venäjän varustamien ja johtamien joukkojen riveissä – viime aikojen ”uutisointi” uusista vierastaistelijoista on ollut hiljaisempaa, joten liekö käynyt niin, että sankoin joukoin suomalaisia ei olekaan lähtenyt sotimaan miehittäjän riveihin. Ensimmäinen Bäckmanin värväämä suomalaismilitantti on Petri Viljakainen, jonka taistelualueelle suuntautuneen matkan kustantamiseen Johan Bäckman on Viljakaisen omien sanojen mukaan osallistunut. (5) Väistämättä herää ajatus, että onko Johan Bäckman syyllistynyt terrorismin rahoittamiseen värväystoiminnan ohella – maalaisjärjen mukaan on, mutta tulkintani perusteella Valtakunnansyyttäjäviraston mukaan ei ole, koska aihetta esitutkinnan aloittamiselle ei ole.

Militantti Petri Viljakainen, kuvakaappaus youtube-videolta.















Suomen varovainen linja herättää kummeksuntaa, etenkin kun samalla on ryhdytty kiinnittämään huomiota esim. Lähi-itään suuntautuvaan ”terrorismimatkailuun”. Mitä eroa sotimisella Itä-Ukrainassa ja Lähi-idässä sitten on? Käytännössä ei mitään, Venäjän otteet kummallakin alueella ovat verrannolliset sen tukemien joukkojen syyllistyessä jatkuviin ihmisoikeusloukkauksiin ynnä rikolliseen sodankäyntiin. Euroopassa Itä-Ukrainassa venäläisten riveissä taistelleita on jo ehditty tuomita oikeudessa esim. Iso-Britanniassa Benjamin Stimson sai 5 vuoden ja 4 kuukauden tuomion osallistumisesta sotaan Venäjän johtamien joukkojen riveissä. Esimerkkiä Suomelle siitä kuinka vierastaistelijoita tulee kohdella.

Yllä on vain osa siitä Suomeen kohdistuvasta haitallisesta toiminnasta, johon katson Johan Bäckmanin syyllistyneen viimeisimpien vuosien kuluessa. Bäckman on hyvin aktiivinen venäläismediassa, venäläisen Echo Moskvan syyskuussa 2016 julkaiseman haastattelun mukaan lapsikaappausuutisissa Johan Bäckman on lähes aina ensisijaisena lähteenä. (6) Johan Bäckmanin aikoessa ostaa 95 % Love FM radiokanavan osakkeista Suojeluspoliisissa aietta pidettiin kansallista turvallisuutta uhkaavana asiana – tässä kohdin viranomaistoiminta saa kiitosta. Selkeää ja määrätietoista, jossa kansallinen etu huomioitiin, mutta muutoin viranomaistoiminta on jopa löperöä, jossa on vain tyydytty korjaamaan Bäckmanin verkoston levittämää disinformaatiota.

Tässä kirjoituksessa jätän huomiotta osan toiminnasta, jossa Johan Bäckman on aktiivisesti mukana tahi taustalla toimien, muun muassa Johan Bäckman on epäiltynä syyllistymisestä kunnialoukkaukseen ynnä vainoamiseen. Vastaavasti osassa hän on syyllistynyt Ukrainan lakien rikkomiseen Krimin niemimaalla ja Itä-Ukrainassa.

ynnä vastenmielistä valehtelua…

Tähän loppuun havainto toisen suomalaisen vastenmielisestä toiminnasta, jota näiltä osin voinee pitää räikeänä disinformaation levittämisenä – suoranaisena valheena. Muutama päivä sitten Donetskissa toimiva propagandatoimisto DONi News julkaisi ”uutisen” Ukrainian forces target checkpoint, civilians menaced – DONi Newsin ”päätoimittajana” toimii suomalaissyntyinen Janus Putkonen.

DONi Newsin levittämä valeuutinen.


















Valheella on kuitenkin tavattoman lyhyet jäljet, sillä ETYJ:n Ukrainan monitorointimission raportista saamme lukea seuraavaa:

Kuvakaappaus ETYJ:n Ukrainan monitorointimission raportista.







Ampumasuunta oli idästä länteen sekä kaakosta luoteeseen, josta voimme päätellä sen, että aluetta tulitettiin Ukrainalta miehitetyltä alueelta käsin ts. siviilejä tulittaneet joukot olivat juuri heitä, joita Venäjä varustaa ja rahoittaa. Tämä ei ole ensimmäinen, ja tuskin on viimeinen kerta jolloin Putkosen propagandatoimisto syyllistyy räikeän valheen levittämiseen – toivoakseni koittaa aika, jolloin lain pitkä koura saa otteen myös hänestä.


Marko


1 kommentti:

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.