tiistai 20. helmikuuta 2018

Vieraskynä: Kiova liekeissä: Maidanin vallankumouksen viimeiset päivät

Blogini vieraskynänä kirjoittaa Maidanin vallankumouksen viimeisistä päivistä ja vallitsevista tunnelmista ukrainalainen Kalev Korppinen.

* * *

Kiova Liekeissä: Maidanin vallankumouksen viimeiset päivät

Rankka talvi, veriset päivät, tulen ja pimeyden tanssi vanhalla hautausmaalla, ensimmäiset tapetut ihmiset Mariinskin puiston Hetmanin puutarhassa, valmistautumista verenvuodatukseen ja suureen vihaan - siveltimen vetoja kankaalle Kiovan mielenosoituksissa 18. – 21. helmikuuta 2014. Kylmät talven pakkaspäivät pitävät toisinaan kevään ensimerkkejä piilotettuna kätkössään...


Kiovan keskusta 20. helmikuuta 2014, “Pravyi Sektorin” jäseniä matkalla Kamazillaan Bankovalle.




















18. helmikuuta 2014 oli aurinkoinen pakkaspäivä. Kiova nautti raikkaasta talvituulesta, joka liikkui kaduilla majesteettisen rauhallisesti. Juuri mikään ei enteillyt lähestyvästä verenvuodatuksesta. Maidanin mielenosoituksien alku ei ollut ollut mitenkään jännittävä - liikaa moukkamaista kyräilyä, liian paljon karjalaumamaista käyttäytymistä.

Koservatiivisen vallankumouksen ensimmäiset kuolonuhrit tulivat Hruševskon kadulla, ja Hetmanin puutarhassa tapahtunut joukkomurha antoi käsityksen siitä, kuinka suuri olisi se musta-aukko, johon kaikki rauhallisuus oli yht´ äkkiä imeytyisi ja katoaisi.

TV-kanava "1+1" reportteri kertoi TV-lähetyksessä itkuaan nieleskellen, samalla kyyneleitä vuodattaen ja yrittäen koota itseään, että vallassa ollutta presidenttiä tukevat poliisin erikoisjoukkojen ”Berkutin” palkkaamat provosoijat ja mellakoitsijat, "tituškit", olivat tappaneet mielenosoittajia Hetmanin puutarhassa ja että häntä itseäänkin oli lyöty lapiolla vatsaan. Tuo kaikki oli Suuren sodan alku, sodan joka on käynnissä edelleenkin joka päivä.

Huono, tai tarkalleen ottaen erittäin huono, rauha, joka alkoi vuonna 1991, oli tullut päätökseensä. Toivo joka oli herännyt Ukrainassa sata vuotta aiemmin ja joka oli elänyt kansassa läpi Neuvostoliiton miehitysaikojen, painui syvään uneen vuonna 1991, 20-vuoden ajaksi äärivasemmiston ja libertarismin myrkyttämänä, mutta noina helmikuun päivinä 2014 koitti uusi herääminen. Elämä jatkuu, sota jatkuu, sekä Ukrainan vallankumous voittaa lopulta!

Kalev Korpinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.