lauantai 2. marraskuuta 2019

Laitaoikeiston ”kansallismieliset” uhka yhteiskuntarauhalle?


Viime aikoina laitaoikeiston ”kansallismieliset” ovat päätyneet jälleen kerran otsikoihin Suomessa, osassa tapauksia – joista hiukan myöhemmin lisää – he ovat oma-aloitteisesti ja aktiivisesti pyrkineet esille, ja osassa he ovat Yhdysvalloissa tehdyn esityksen myötä joutuneet parrasvaloihin.

Ennen kuin ryhdyn syventämään tätä kirjoitusta, niin haluan lukijoille – jälleen kerran – tähdentää sitä, että en pidä tähän ryhmään kuuluvia henkilöitä ihmisinä, jotka ajavat Suomen asiaa ja joille maamme menestyminen on tärkeintä, siksi termi kansallismieliset lainausmerkeissä. Oma pohdintansa on sitten se, että milloin kansallismielisyys on positiivinen, maata hyödyttävä voimavara ja milloin se kääntyy itseään vastaan, mutta tämän laajahkon ryhmän kohdalla ei voida missään mielessä puhua sellaisesta Suomen etujen ajamisesta, jonka voisi katsoa millään tavalla hyödyttävän maatamme. Kyse on ennemminkin anti-kansallismielisyydestä, jossa hyödyn korjaavat sellaiset sisäiset ja ulkoiset voimat, joille on etu epäyhtenäinen ja harmaalle alueelle luisuva Suomi.

Katson, että näitä ”kansallismielisiä” voimia yhdistää, vähintäänkin jollain tasolla, myötämielinen suhtautuminen vale- ja vihamedia MV-lehteen ja siitä johtuen, muodossa tai toisessa, osoitettu tuki Ilja Janitskinille, Johan Bäckmanille sekä Asta Tuomiselle, ryhmän piirissä viljellään myös hyvin usein etnonationalistisia sekä rasistisia ilmauksia, tämän epämääräisen ryhmän ”jäsenet” osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnallisia toimijoita sekä mediaa vastaan suunnattuihin operaatioihin. Ryhmää näyttää myös yhdistävän myötämielinen ja toisinaan jopa ihaileva suhtautuminen totalitaariseen Venäjään, jossa ihmisoikeuksien ohella sananvapaus on poljettu maanrakoon, ihailun ulottuessa aina maan johtajaan – Vladimir Putiniin – saakka. Yhdistävänä tekijänä voidaan myös pitää vihaa ja inhoa Suomen EU-jäsenyyttä kohtaan, eikä heitä voi myöskään NATO-kannattajiksi kutsua. Toimittaja Jessikka Aron kohtelun perusteella NATO tuntuu olevan tälle porukalle ”suuri saatana”, ja syyllinen liki kaikkeen pahaan.

Poliittisella janalla em. ryhmiin kuuluvat henkilöt lasketaan usein laita- tai äärioikeistoon, jossa vähintäänkin flirttaillaan kansallissosialismin ja natsismin kanssa, tosin heidän ”ideologinen paasauksensa” on usein kaoottista tajunnanvirtaa, jossa yhdistävin tekijä on kuitenkin jonkinasteisen totalitaarisen yhteiskunnan ihailu vahvoine johtajineen ynnä kiihkonationalistisine yhteisöineen, ja jonne näyttää eksyneen myös vasemmalle kallellaan olevia (tahi olleita). Mielestäni heidän sijoittaminen vasemmisto-oikeisto-janalle antaa väärän kuvan ryhmästä. Kuvaavin kuvio on ennemminkin ympyrä tai hevosenkenkä, jossa kaarten päät ovat ideologisesti lähempänä toisiaan kuin keskustaa – tai perinteistä oikeisto-vasemmisto-ajattelua.

Toki perinteisistä puolueista, ja etenkin perussuomalaisista, löytyy kannattajia, jotka olisi helpostikin sijoitettavissa em. joukkoon – perussuomalaisista nuorista löytyy julki-etnonationalisteja, joille kansallissosialistinen ideologiakaan ei ole vieras. Moni perussuomalainen tuntuu edelleen löytävän paljonkin jaettavaa MV-lehdestä, heitä ei edes näytä haittaavan se, että kyseinen disinformatiivinen vihamedia on entistä näkyvämmin valjastettu Venäjän propagandan ja narratiivin levittämiseen, sen siirryttyä keväällä Ilja Janitskinilta miehitetyssä Luhanskissa oleilevan propagandasoturi Janus Putkosen hallintaan. Vaikka olisikin houkuttelevaa vetää myös perussuomalaiset tähän kirjoitukseen mukaan, niin tyydyn kuitenkin koostamaan lyhyen katsauksen ”kansallismielisen” laitaoikeiston edesottamuksista, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, jolloin huomioin myös perussuomalaisten edesottamuksia.

Kansallissosialistit marssivat Helsingissä, toukokuu 2018.



















Kimmokkeena kirjoitukselle toimii eräiden kansallismielisinä itseään pitävien toiminta Ilja Janitskinin, Johan Bäckmanin ja Asta Tuomisen hovioikeusistunnossa, kuin myös Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattien maan ulkoministeriölle esittämä vaatimus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, brittiläisen National Actionin ja ukrainalaisen Azov Battalionin (pataljoona) lisäämistä ulkomaisten terroristijärjestöjen listalle, (1) jonka seurauksena ”kansallismieliset” ynnä heidän henkiset tukijansa Suomessa ovat tivanneet Pohjoismaisen vastarintaliikkeen osallisuutta terrorismiin tai sen kaltaisiin toimiin.


Tässä kirjoituksessa en kuitenkaan ryhdy laajemmin spekuloimaan niillä syillä, jotka ovat Yhdysvalloissa johtaneet em. ryhmittymät kyseiselle listalle – todennäköisiä syitä löytyy enemmän Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ja halusta päästä iskemään sikäläisiä äärioikeistoon kuuluvia ryhmiä vastaan aiempaa helpommin, ja tarpeesta rajoittaa kyseisten ryhmien toimintaa.

Sisäministeriön julkaisemassa Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa 1/2017 kirjoitetaan muun muassa seuraavaa:

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kaltainen, ääri-ideologian fanaattisista tunnustajista koostuva ryhmä on aina periaatteessa vaarallinen. Kansallissosialismissa on sisäänrakennettuna väkivallan potentiaali, joten se tarjoaa fundamentalistisille kannattajille oikeutuksen väkivaltaan. Vastarintaliike on jo todistanut oman väkivaltapotentiaalinsa käytännössä.” (2)

Sisäministeriön julkaisemassa tilannekatsauksessa todetaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kaltaisen fanaattisista kannattajista koostuvan ryhmän olevan aina periaatteessa vaarallinen, ja jos nyt tässä yhteydessä jätämme huomiotta katuväkivallan tai ideologisiin vastustajiin mielenosoituksissa kohdistuvan väkivallan huomiotta, tästä huolimatta löydämme esimerkkejä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenten harjoittamasta – ulkopuolisiin – kohdistuvasta väkivallasta, myös terroritoimista, jollaisina pommi-iskuja voidaan pitää.

Jokunen vuosi sitten Ruotsissa, Göteborgin alueella, tehtiin useampi pommi-isku tai sellaisen yritys vasemmistoaktivisteja sekä turvapaikanhakijoita vastaan, iskujen taustalla oli kolmikko, joista kaksi Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsentä oli käynyt Venäjällä saamassa koulutusta terroritoimiin ja aseelliseen vastarintaan Partizan keskuksessa. Kaksikon – Anton Thulin ja Viktor Melin – Venäjällä olosta on myös julkaistu kuvia. (3) Partizan keskuksessa on myös koulutettu venäläisiä vapaaehtoisia sotimaan Itä-Ukrainaan Venäjän proxy-joukkoihin.

Anton Thulin ja Viktor Melin kuvattuna Venäjällä.
















Pohjoismainen Vastarintaliike on tehnyt myös organisaationa yhteistyötä venäläistahojen kanssa. Ennen Thulinin ja Melinin osallistumista Venäjällä järjestettyyn aseelliseen koulutukseen, liikkeen Ruotsin osasto teki yhteistyötä venäläisen, imperialistisen, Russkoe Imperskoe Dvizhenien (eli RID:n) kanssa. Yhteistyö piti sisällään syksyllä v. 2015 tehdyn rahalahjoituksen, jolloin RID:n taholta lahjoitettiin tuntematon summa rahaa Pohjoismaiselle Vastarintaliikkeelle puolueen perustamista varten. Lahjoitustilaisuudessa Ruotsissa oli läsnä myös RID:n johtaja Stanislav Vorobjov. (4) Myös RID on tehnyt Venäjällä yhteistyötä ryhmien ja organisaatioiden kanssa, jotka ovat värvänneet taistelijoita tahi toimittaneet varustusta Venäjän proxy-joukoille Itä-Ukrainaan (ja todennäköisesti myös Syyriaan).


Kiinnostavana Venäjä-kontaktina voidaan myös mainita Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenten vierailu taannoin Vladimir Žirinovskin Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen järjestämässä “World Congress of Peace-loving Forces” -tapaamisessa. (5)

Avoimien lähteiden perusteella on vaikea sanoa, löytyykö Thulinin ja Melinin lisäksi muita Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä, jotka olisivat saaneet Venäjällä aseellista koulutusta nimen omaa terroritoimiin. Venäjän proxy-joukkoihin Itä-Ukrainaan tiedetään värväytyneen ainakin yhden Norjassa asuneen venäläistaustaisen uusnatsin, jolla oli yhteyksiä Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen ja joka oli hetkellisesti mukana Soldiers of Odinin Norjan osaston toiminnassa. Kyseinen henkilö, Jan Petrovsky, taisteli Venäjän proxy-joukoissa Itä-Ukrainassa useisiin sotarikoksiin syyllistyneessä, venäläisen uusnatsin, Alex Milchakovin, johtamassa, Rusich-joukko-osastossa, jonka jäsenistä merkittävä oli uusnatseja tai jakoi äärioikeistolaisen maailmankuvan. (6) Vahvistamattomien tietojen mukaan Jan Petrovsky on tavannut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen suomalaisia jäseniä.

Petrovskystä voimmekin sitten siirtyä takaisin koti-Suomen kamaralle tarkastelemaan näitä kyseenalaisiin keinoihin turvautuvia ”kansallismielisiä” tahoja.

Mikäli jätämme huomiotta katupartioinnin ja yksittäiset väkivallanteot, Suomessa nämä laita- ja äärioikeistoon kuuluvat ryhmät eivät, ainakaan toistaiseksi, ole ryhtyneet terroritekoihin. Toisaalta terroriteon raja on kovin häilyvä, ja em. ryhmiin kuulumattomien, mutta saman ideologian jakavien, henkilöiden voidaan katsoa syyllistyneen – mahdollisesti yllytettynä – tekoihin, joita onnistuessaan olisi tullut kutsua terroriteoiksi ts. kyse olisi ollut terrorismista.

Suomessakin on havaittavissa ”kansallismielisen” laitaoikeiston harjoittaman retoriikan selkeä koveneminen, alustana toimii usein sosiaalinen media ja varsin usein venäläinen VK, samaa yhteiskuntarauhaa rikkovaa kiihotusta esiintyy myös tähän joukkioon kuuluvien henkilöiden YouTube-kanavilla – viime aikoina tässä häirinnässä ja kiihotuksessa on erityisesti kunnostautunut Reformi-studion kaksikko Panu Huuhtanen ja Tiina Keskimäki, joiden videotaltioinnit MV-lehteen liittyvässä oikeudenkäynnissä ovat vastenmielistä katsottavaa, aivan kuten on heidän, Aron kirjan julkistuksen yhteydessä masinoima rikosilmoituskampanja Aron teoksesta ja sen myötä Jessikka Arosta. Aiheesta blogissani ”Kansallismieliset” Pietarin Internet Research Agencyn (eli Pietarin trollitehtaan) asialla, kampanjaan osallistui myös Soldiers of Odinin perustaja Mika Ranta.

Rikosilmoituskampanjan, aivan kuten MV-lehden oikeudenkäynnissä harjoitetun videokuvaamisen ja videostriimien tarkoituksena on vaikuttaa Jessikka Aron ohella toimittajien haluun työskennellä tällaisessa tilanteessa. Ilmeisenä tarkoituksena on pelotella Aron ohella muitakin toimittajia, vaikuttaa heihin psykologisesti, jotta lopettaisivat kirjoittelun – tai vähintäänkin vähentäisivät raportointia merkittävästi. MV-lehden oikeudenkäynnissä uhrien, kuten Jessikka Aro ja MV-sivustoa vastaan kampanjoineen Hanna Huumosen tukijat ovat myös joutuneet häirinnän kohteiksi, mikä taktiikkana on tavanomainen, ulottamalla häirintä ja uhkailu varsinaisen uhrin läheisiin, toivotaan tämän vaikuttavan myös uhriin, mutta samalla toiminnan toivotaan olevan pelote. He toivovat, että tämä vastenmielinen toiminta, pelottaa muita toimittajia ja aiheesta kirjoittajia, koska sama voi tapahtua muille toimittajille lähipiireineen. Onneksi Aron kohdalla kansalaisaktivismi on noussut tukemaan häntä, kiitos Johannes Kosken panokselle. (7) Uhrille kaikella tuella, olivatpa ne sanoja tahi tekoja, on merkitystä!

Näille ”kansallismielisille” kadulla tapahtuvan aktivismin ohella sosiaalinen media eri kanavineen näyttää olevan merkittävässä roolissa. Facebookin tiukennettua hiukan linjaansa em. tahot näyttävät siirtäneen osan toiminnastaan VK:hon eli V-Kontakteen, kuvitellen sen tarjoavan heille vapaan väylän viestiä. Heiltä näyttää kuitenkin unohtuneen se, että ei ole ilmaisia lounaita. Enpä oikein usko, että Johan Bäckman hyvää hyvyyttään usuttaa heitä siirtymään VK:hon ja kannustaa aktivismiin, taustalla on tarkoitusperiä ja tavoitteita, joiden ajamiseen Venäjällä tarvitaan ryhmiä, jotka toimivat Suomessa yhteiskuntaamme hajottavina voimina. Eikä aina kyse ole henkilön tai ryhmän tietoisesta valinnasta, he voivat joutua osalliseksi tällaista operaatiota omien tavoitteidensa myötä, niiden ollessa mahdollisesti yhtenevät Venäjän kanssa, esim. EU ja NATO vastaisuus, EU:n heikentäminen jne. Näyttää myös siltä, että VK:ssa eri ryhmät tai yksilöt seuraavat ja linkittävät toisiaan paljon aktiivisemmin, mitä julkisuudessa antavat ymmärtää. Toisinaan myös Venäjän hallinnolle työskentelevä Johan Bäckman näkyy kommentoimassa päivityksiä.

Loppuun kuvakaappauksina muutama ”kansallismielisten” henkilöiden tahi ryhmien somepanos VK:sta. Aloitetaan Jessikka Aron häiriköintiin osallistuneesta Reformi-studion ”sisällöntuottaja” Panu Huuhtasesta ja ”psykopaattien globohomojen” tuhoamiskampanjasta. Huom. kuvan vasen sivu Mielenkiintoisissa sivuissa kansallissosialistinen, Vastarintaliikkeen perillinen, Kohti Vapautta!. Huuhtasen VK-tilin Mielenkiintoisista sivuista löytyy kokojoukko muitakin kansallissosialistisia sivustoja sekä Suomen Keltaliivit yhteisö.

Panu Huuhtanen, VK.























Soldiers of Odinin perustaja, entinen Vastarintaliike-aktiivi, Mika Ranta suorasanaisesti uhkaa ottaa haltuun Tornion rajanylityspaikan, mikäli vuoden 2015 tapahtumat länsirajalla uusiutuvat. Samaa viestiä levittävät muutkin ”kansallismieliset”, joten kyse ei ole Rannan yksittäisestä uhkauksesta. En ryhdy spekuloimaan sillä, onko uhkauksen mahdollista realisoitua, mutta tämä ja vastaava retoriikka voi radikalisoida osaa jäseniä entisestään – siirrytään sanoista entistä rajumpiin tekoihin.

Vaikka Rannan kerrotaan olevan entisen Vastarinta-aktiivin, hänen viestinnän perusteella voi vetää sen johtopäätöksen, että hän ei ole hylännyt kansallissosialistista maailmankatsomusta.

Mika Ranta, VK.

























Vastarintaliikkeen Kansallinen vastarinta -verkkojulkaisussa kerrottiin näyttävästi Jessikka Aroon kohdistuneesta rikosilmoituskampanjasta, nyt samaisen liikkeen VK:n Kansallinen Vastarinta-tilillä osallistutaan toimittaja Aron vastaiseen kampanjaan nimitellen häntä.

Kansallinen Vastarinta, VK-tili.

























Moni on valmis ohittamaan olkiaan kohauttaen yksittäiset uhkaavasti käyttäytyvät ja vihaa jakavat ”kansallismieliset”, unohtaen samalla sen, että näiden käyttämä retoriikka leviää useita kanavia myöten, kuten Juha Korhosen AD-nettiradion sekä Suomen Kansan Ensin puolueesta erotetun, vast'ikää ehdolliseen tuomitun, Marco de Witin ”tuottamilla” kanavilla ja sivuilla, kuten Laiton Lehti?. On myös nähtävissä, kuinka vastuuttomasti toimivat perussuomalaiset kansanedustajat ja aktiivit koettavat arkipäiväistää käytettyä, eripuraa lisäävää, kieltä turvautuen ilmaisuihin, jotka aiemmin on liitetty yksinomaa radikaaliin äärioikeistoon, joka viljelee rasistisia ilmauksia vannoessaan etnonationalismin nimeen. Toisinaan viestin jakelukanavana on toiminut propagandisti Janus Putkosen toimittama disinformatiivinen uusi MV-lehti. Putkosen aikaisempi projekti Venäjän miehittämillä Itä-Ukrainan alueilla oli propagandistinen ja disinformatiivinen DONi News, joka toimi venäläisten tuella ja rahoituksella.


Itse pidän huolestuttavana kehityskulkuna yllä kuvaillun toiminnan siirtymistä marginaalista valtavirtaan. Toistaiseksi se on ollut helpohkoa kuitata muutamien hourupäiden kiihkoiluna, mutta jo nyt – eri kanavien kautta – viesti tavoittaa helposti tuhansia suomalaisia. Määrät ovat toki pienempiä kuin MV-lehden huippukausina jokunen vuosi sitten, mutta saman retoriikan arkipäiväistyessä perussuomalaisten piirissä ja yhdistyessä tarkoituksellisesti kylvettyihin spekulaatioihin esim. vaalivilpistä, jollaisen spekulaation taustalla viime keväänä oli Johan Bäckman, voidaan päätyä tilanteeseen, jossa yhteiskuntaa hajottavilla voimilla on taustallaan merkittävästi vahvempi poliittinen tuki, josta moni voi löytää oikeutuksen teoilleen.

Valitettavasti tässä kirjoituksessa aihetta on mahdollista käsitellä perin suppeasti yksittäisiin esimerkkeihin turvautuen. Laajempi ja moniulotteisempi tarkastelu laajentaisi kirjoituksen kohtuuttoman pitkäksi. 

Näin loppuun sanon, että eivät nämä ”kansallismieliset” todellakaan ole Suomen ja demokratian asialla. Ei, he ovat totalitarismin palvelijoita.

Sananvapauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta yhteiskuntarauhan rikkojia vastaan,


Marko



Poikkeuksellisesti en laita linkkejä näiden ”kansallismielisten” VK-tileihin. En halua niille ylimääräisiä vierailijoita.


2 kommenttia:

  1. Itse en ole ikinä ymmärtänyt ketä tällainen kirjoittelu oikein palvelee. Kansallissosialistit ovat olemattoman pieni uhka sekä Suomessa että ylipäätään Euroopassa. Mutta silti erinäiset tahot tunkevat jatkuvasti natsivastaista propagandaa, mikä ei edes ole erityisen laadukasta. Luulisi, että natseja vastaan löytyisi ihan hyviäkin argumentteja eikä tarvitsisi jatkuvasti keskittyä epämääräiseen demonisointiin ja valehteluun.

    Tällaisella kirjoittelulla voi pikemminkin olla päinvastainen vaikutus, kun potentiaalinen uusnatsi alkaa tutustumaan asioihin ja näkee, miten epäreilusti natseja vastaan argumentoidaan. Siinä on helppo siirtyä uskomaan, että jos natseja vastaan ei ole olemassa mitään hyviä argumentteja, niin silloin he ovat todennäköisesti oikealla asialla.

    Ja vielä älyttömämmäksi homma menee kun samalla yritetään leimata kaikki kansallismielisesti ajattelevat samaan sakkiin. Lopetin aikoinaan Rysky Riiheläisen seuraamisen tämän takia. Hänellä oli ihmeellinen pakottava tarve löytää Venäjä-kytköksiä kaikkiin mahdollisiin perussuomalaisiin – ja samalla ignoroida kaikkien muiden puolueiden jäsenten kytkökset.

    Mutta jos oikeasti haluaisit lisää porukkaa vastustamaan Putinin imperialismia, kansallismieliset olisivat hyvä segmentti liittolaisten etsimiselle. Venäjä on dystooppinen imperiumi, samaan tapaan kuin EU, joka pyrkii alistamaan kaikki alueellaan olevat kansat ja heikentämään kansallisia identiteettejä. Miksi Putinin vastustajat eivät ikinä tuo esille sitä miten Venäjä alistaa jatkuvasti esimerkiksi suomalaisten sukulaiskansoja? Sukulaiskansojen heikon tilanteen osoittamisella olisi suhteellisen helppo saada monet kansallismieliset mutta Venäjä-myönteiset harkitsemaan toiseen kertaan kuinka paljon oikeasti kannattaa olla Venäjän puolella.

    Joten mitä oikein olet tavoittelemassa? Kumpaa inhoat enemmän, Putinin Venäjää vai eurooppalaisia kansallismielisiä?

    Ja puolustamalla äärivasemmistoa et kyllä ole tippaakaan sananvapauden, oikeudenmukaisuuden tai yhteiskuntarauhan puolella. Se porukka on käytännössä noin miljoona kertaa vaarallisempi kuin uusnatsit tai muut äärioikeistolaiset. Tämä on nähty jo ihan tarpeeksi monta kertaa viimeisen sadan vuoden aikana eikä meininki ole muuttunut mitenkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas, KGB:n opistolla on taas hommissa se tyyppi joka osaa oikeastikin suomea. :D

      Poista

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.