lauantai 16. marraskuuta 2019

Lisää nauloja Venäjän arkkuun osallisuudesta Ukrainan sotaan


ja Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamiseen


Torstaina (14. marraskuuta 2019) Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamista tutkiva monikansallinen rikostutkintaryhmä Joint Investigation Team (JIT) julkaisi uusina todisteina nauhoitteita, (1) jotka omalta osaltaan sitoivat Venäjän entistä tiukemmin kiinni Itä-Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan. Konetyyppinä lennolla MH17 oli Boeing 777-200ER. JIT:n julkaisemien uusien todisteiden jälkeen saimme lukea seuraavan kaltaisia, uutista käsitelleitä, uutisotsikoita ynnä ingressejä:

Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista (Helsingin Sanomat)
Rikostutkijoiden mukaan Itä-Ukrainan kapinallisilla oli tiiviit yhteydet korkealle Venäjän hallintoon. (Ilta-Sanomat)
Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkistivat uusia tietoja – todisteena puhelinnauhoitteet venäläisviranomaisten ja Itä-Ukrainan kapinallisten välillä (MTV3)
Malesialaiskoneen alasampumista tutkiva ryhmä paljastaa: Itä-Ukrainan separatisteilla tiukat yhteydet Kremliin ja Venäjän valtaamaan Krimiin (Yle)

Poimitaan joukkoon vielä muutama esimerkki muiden maiden uutistoimistojen otsikoinnista/ ingresseistä:

MH17 investigators say phone calls show Ukraine rebels' ties to Russia (The Guardian)
Intercepted calls show deep Russian involvement with Ukraine rebels at time of airline shoot-down (Washington Post)
MH17 investigators release phone call records linking Russian authorities to suspects (Independent)
Dutch investigators say they intercepted telephone calls that implicate the Russian government in the MH17 downing over Ukraine in 2014. (DW)
MH17-utredningen: Samtal med Putins rådgivare (Aftonbladet)

Osassa otsikoita ja ingressejä mainitaan Venäjän ohella ”separatistit”, ”kapinalliset”, ”rebels’” – sen sijaan Independent käyttää parempaa termiä ”suspects” (epäillyt); Deutsche Welle liittää Venäjän hallituksen MH17 pudottamiseen; Aftonbladetin otsikossa MH17-tutkinnassa keskusteluja Putinin neuvonantajien kanssa, mikä sekin on ilmaisuna selkeämpi, kuin viittaus epämääräisiin kapinallisiin tai separatisteihin.

Venäjällä itsenäiseksi uutistoimistoksi itseään mainostavan The Moscow Timesin uutisotsikko on linjassa edellisten otsikoiden ynnä ingressien kanssa:

MH17 Crash Probe Releases Intercepted Calls Between East Ukraine Rebels and Russian Officials (2)

Tutustutaan seuraavaksi JIT:n julkaisemaan aineistoon, josta seuraavaksi muutamia poimintoja.

Nauhoite Alexander Borodain puhelinkeskustelusta. Moskovassa syntynyt, Venäjän kansalainen, Borodai toimi Donetskin ”kansantasavallan” varapääministerinä kesällä ja syksyllä 2014:

Well, your plans are far-reaching. Mine are not. I’m carrying out orders and protecting the interests of one and only state, the Russian Federation. That’s the bottom line.”

Elokuussa 2014, pian sen jälkeen, kun Malaysia Airlinesin lento MH17 oli pudotettu, vastaaja Igor Girkin ilmoitti lähdöstään kertoen Borodaille, että hän ”was returning to the Staff”. Ilmeisesti hän palasi organisaatioon, jossa hän oli työskennellyt aiemmin. Igor ”Strelkov” Girkin toimi Donetskin ”kansantasavallan” ”sotilaskomentajana” keväällä ja kesällä 2014. Itä-Ukrainaan Girkin joukkoineen siirtyi Venäjän miehittämältä Krimin niemimaalta, jonka valtausoperaatiossa he olivat osallisina. Igor Girkin oli eronnut GRU:n palveluksesta talvella, ennen Krimin miehitysoperaation alkua.

Elokuussa 2014 Igor Girkin ja Alexander Borodai lähtivät Itä-Ukrainasta takaisin Moskovaan (käskystä). Haastattelussa vuonna 2017, Girkin kertoi:

I was ordered to transfer command to Zakharchenko. […Q: And why do you think that he was chosen?] Well, I don’t know, he and Borodai went to meet with Surkov. And apparently he was chosen, that is for the formal head of command. And why and how this happened… Surkov’s choices are always shit.”

Surkov eli Vladislav Surkov, on venäläinen liikemies ja poliitikko, joka on työskennellyt merkittävissä tehtävissä, kuten varapääministerinä, Vladimir Putinin hallinnossa. Syyskuusta 2013 lähtien Surkov on toiminut Putinin avustajana. Venäjän (Itä-)Ukrainaan kohdistama kokonaisvaltainen operaatio – joka pitää sisällään taloudellisen, hybridi ja sotilasoperaation – pohjautuu Surkovin suunnitelmaan, ja Venäjän Donbas-operaatio on pitkään ollut hänen vastuulla.

Tällä hetkellä, Venäjän sisäisen – operaatioon liittyvän – valtataistelun seurauksena tiedustelu- ja turvallisuusorganisaatioiden valta alueella on kasvanut, vastaavasti Surkovin pienentynyt, mikä on todennäköisesti syynä sille, että eräät Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden komentajat on syrjäytetty ts. joko siirretty syrjään tai eliminoitu.

JIT:n eilen julkaisemassa aineistossa joko esiintyy tai jossa viitataan myös muita korkeassa/ merkittävässä asemassa olevia venäläisiä, kuten Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu, Venäjän eteläisen sotilaspiirin komentajana tuolloin toiminut kenraali Andrei Serdjukov, Sergei Aksjonov – Venäjän miehittämän Krimin niemimaan pääministerinä toimiva, alamaailmassa 90-luvulla ”Goblinina” tunnettu, vallananastaja, FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sekä useita organisaatioita, kuten Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB, Venäjän asevoimien sotilastiedustelun keskuselin GRU eli Tiedustelupäähallinto.

Aiemmin JIT on viitannut muun muassa Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatiin, jonka varustukseen kuuluvasta Novator 9K37 M1 Buk TELARista n:o 332 laukaistiin Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottanut ohjus; neljään MH17 pudotukseen kytkettyyn epäiltyyn – Igor Girkiniin (entinen FSB:n eversti), Sergei Dubinskyihin (entinen GRU:n tiedustelu-upseeri) ja Oleg Pulatoviin (entinen GRU:n Spetznaz-upseeri ja sotilastiedustelun upseeri) sekä Leonid Kharchenkoon (ukrainalaistaustainen militanttikomentaja), ensimmäinen oikeudenistunto heitä vastaan alkaa 9. maaliskuuta 2020 Haagissa. Toinen asia on sitten se, saapuvatko vastaajat tuolloin paikalle. Tuskinpa saapuvat, sillä se ei ole Venäjän etujen mukaista.

JIT:n aiemmin nimeämät neljä epäiltyä.
















Edellä on nimetty henkilöitä ja organisaatioita, jotka kytkevät Venäjän valtiona aktiivisena osapuolena Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan, ja kun muistamme muissa yhteyksissä – kuten Bellingcatin ja InformNapalmin julkaisuissa sekä ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijoiden havainnoissa – mainitut Venäjän asevoimien yksiköt, Venäjältä toimitetun kaluston sekä materiaaliavun ynnä kymmenet tuhannet vapaaehtoiset, median kuin myös poliitikkojen käyttämät termit, kuten ”kapinalliset” ja ”separatistit”, vääristävät todellisuutta huomattavasti. Kyse on Venäjän narratiivin toistosta – propagandististen ja disinformatiivisten termien suodattumisesta luotettavana pidettyihin medioihin, mikä osaltaan on ollut Venäjän taka-ajatuksenakin omassa propagandistisessa viestinnässään.

Olisikohan median syytä ryhdistäytyä ja lopettaa kiertoilmausten käyttö, ei ole olemassa mitään todellista kapinallisjoukkoja tahi separatisteja. Sen sijaan on olemassa, käytännössä Kremlistä lähtöisin oleva suunnitelma, jota Venäjä Ukrainassa toteuttaa osin omin (asevoimat ja turvallisuusjoukot) ja osin proxy-joukkojensa ynnä erilaisten operaattoreidensa avulla.


Marko  



*: Joidenkin lähteiden mukaan Igor Girkin oli GRU:n palveluksessa ennen eroaan.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.