lauantai 9. marraskuuta 2019

Valediplomatiaa ja disinformaatiota


– suomalaisoperaattorit miehitetyssä Itä-Ukrainassa 

Sosiaalisen median päivitysten perusteella saatoimme havaita Johan Bäckmanin vierailleen jälleen kerran Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainan itäosissa, vieraillessaan alueella hän tapasi pari alueella pysyvämmin asuvaa, Venäjän hyväksi työskentelevää, suomalaisoperaattoria – vale- ja propagandamedia MV-lehden nykyisen ”päätoimittajan” Janus Putkosen sekä Prizrak-prikaatissakin sotineen suomalaismilitantti Petri Viljakaisen.


Bäckmanin ilmaantuminen alueelle on sikäli huomioitavaa, että vielä lokakuun 23. päivä hän esitteli pronssisoturipatsaan pienoismallia Helsingissä hovioikeuden käytävällä, oikeudenkäynnin aikana, jossa MV-lehden perustaja Ilja Janitskin, Johan Bäckman ja MV-lehdessä Janitskinia tuurannut Asta Tuominen istuvat syytettyjen penkillä nk. MV-lehti-oikeudenkäynnissä, jossa kolmikko oli keskeisessä roolissa, kun MV-lehteä käytettiin alustana laajamittaisiin ja äärimmäisen vastenmielisiin häirintä-, maalitus- ja propagandakampanjoihin, jotka kohdistuivat toimittaja Jessikka Aron ohella myös muihin henkilöihin, kuten MV-sivustoa vastaan kampanjoineeseen Hanna Huumoseen. Näiden kampanjoiden ilmeisenä tarkoituksena on ja oli eristää kohdehenkilöt läheisistään ja yhteisöistään, sekä nujertaa heidät henkisesti – käytännössä tehdä heidän elämästä helvettiä, kohdistamalla heihin pitkäkestoinen, toimittaja Aron kohdalla edelleen jatkuva, häirintä ja maalituskampanja, jollainen pitää sisällään väkivallanuhan ohella psyykkistä väkivaltaa.

Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla Bäckman luennoi Luhanskin ”kansallisen yliopiston” ”Suomi-keskuksessa” aiheesta – uudet informaatiouhat ja hybridisodat – opiskelijoille. Luennolla oli vieraana myös Janus Putkonen, joka FPLNR -julkaisun ”artikkelissa” esiteltiin disinformatiivisesti ”kansainvälisen uutistoimisto” MV-lehden päätoimittajaksi. (1) Todennäköisesti termin valinta oli tarkoituksellinen, sillä on hyvinkin mahdollista, että jollekin viiteryhmälle MV-lehti halutaan esitellä uskottavana ”kansainvälisenä uutistoimistona”, eikä vain suomalaisena ”uutissivustona” – puhumattakaan, että paljastettaisi sen todellinen luonne vale-, viha- ynnä propagandasivustona, jota myös käytetään edelleen muun muassa häirintään ja maalittamiseen propagandan kylvämisen ohella.

Kuvakaappaus Johan Bäckmanin FB-profiili.














































Johan Bäckmanin johdolla on jo viiden vuoden ajan sosiaaliseen mediaan syötetty tarinaa Venäjän toimesta Itä-Ukrainaan perustetuista ”kansantasavalloista”. Heidän välittämän informaation perusta on disinformatiivinen, todellisuudessa Suomeen vuonna 2014 perustetulla Donetskin ”kansantasavallan” lähetystöllä ei ole virallista statusta, eivätkä tämän pseudo-lähetystön edustajat nauti diplomaattista statusta. Suomen Moskovassa sijaitseva suurlähetystö on joutunut korjaamaan ja oikaisemaan Helsingissä sijaitsevan Donetskin ”kansantasavallan” välittämää disinformaatiota, esim. elokuussa 2015 tiedotuksella ”’Donetskin kansantasavallan” edustautuminen Suomessa on vailla pohjaa” – tästä huolimatta (tai kenties tästä johtuen) pseudo-edustuston verkkosivulla lukee näin:

Suomen ulkoministeriö (UM) levittää valheellista tietoa DNR:n tilanteesta ja sinne matkustamisesta, joten UM:n tietoihin ei voi tässä tilanteessa luottaa. Yhteydenotot UM:ään voivat myös olla turvallisuusriski, koska UM kerää laittomia tietokantoja ja informoi Yhdysvaltain tiedustelua suoraan.” (2)

Käytännössä kyseisellä verkkosivulla esitetään varsin raskaita syytöksiä Suomen Ulkoministeriötä kohtaan.

On myös hyvä huomioida se, että virallisella Suomella ja Luhanskiin lokakuussa 2016 avatulla ”Suomi-keskuksella” ja ”edustustolla” ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. ”Suomi-keskus” ja ”edustusto” on avattu miehitettyyn Luhanskiin sodan aikana todennäköisesti juuri Johan Bäckmanin & co toimesta – tai aloitteesta. Lokakuussa 2016 avajaistilaisuudessa oli läsnä myös ”turistiryhmä” Suomesta, joka koostui pääasiassa Johan Bäckmanin verkostoon kuuluvista suomalaisista Kreml-propagandisteista.


Vieraillessaan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, Bäckman eritilaisuuksiin osallistumisten, kuten Donetskissa järjestettyyn ”kansainväliseen investointifoorumiin” osallistumisen ja yllä kuvatun luennon ohella tapasi propagandisti Janus Putkosen ohella myös ”perunapellolta” Luhanskiin ehtineen – militanttitaistelijanakin esiintyneen – Petri Viljakaisen. Perunapellolta-sanalla viittaan elokuussa Länsi-Savossa julkaistuun yksiulotteiseen, ”meidän poikamme maailmalla” -tyyliseen, Petri Viljakaisen haastatteluun, jossa hän kuvaa työskennelleensä kesän peltotöissä luhanskilaisella maatilalla rintaman läheisyydessä.

Putkonen, Bäckman ja Viljakainen Luhanskissa.

























Sen ohella, että Johan Bäckman on jälleen kerran vieraillut miehitetyillä alueilla Itä-Ukrainassa, osallistuu hän aktiivisesti venäläismedioissa Suomi-kuvan mustaamiseen toistaessaan Venäjän nykyistä – selkeän disinformatiivista ja propagandistisista – tarinaa Sandarmohista, jossa Venäjän tarkoituksena on valkopestä Stalinin kauden rikoksia ihmisyyttä vastaan vierittämällä syytä tuhansista Sandarmohiin Stalinin puhdistuksissa teloitetuista ja haudatuista Suomen niskaan.

Toinen teema Sandarmohin ohella, jonka Bäckman näyttää nostavan esille ovat suomalaisten Itä-Karjalaan jatkosodassa perustamat keskitysleirit, kertoen ja kuvaillen leirien tapahtumista yksipuolisesti, valikoiden ja vääristellen – tapa, johon tänään Venäjän valtiollisen propagandan ohella syyllistyvät erilaiset vaihtoehto- ja valemedia-sivustot, joissa valikoivalla, yksipuolisella ja vääristelevällä kerronnalla luodaan mielikuvia ”todellisuudesta” mikä ei vastaa totuutta.

Talvisodan alkamisesta tulee reilun parin viikon kuluttua kuluneeksi 80 vuotta, itse sitoisin osan tästä Bäckmanin ja Venäjän valtion harjoittamasta propagandistisesta ja historiaa vääristelevästä viestinnästä juuri talvisodan alkamisen muistojuhlaan. Syksyn kuluessa olemme nähneet, kuinka Venäjän valtiolliset edustajat pyrkivät pyyhkimään pois Neuvostoliiton osuutta toisen maailmansodan aloittajavaltiona, osallistuessaan ensin Puolan jakamiseen ja sittemmin miehitykseen, ja myöhemmin Baltian maiden miehittämiseen, mitkä toimet olivat seurausta Neuvostoliiton ja natsi-Saksan laatimasta Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta, etenkin sopimuksen salaisesta lisäpöytäkirjasta, jossa Itä-Eurooppa jaettiin Saksan ja Neuvostoliiton etupiireihin.


Suomen kohdalla Venäjän valtiollisten toimijoiden on vaikeampi pestä mustaa valkoiseksi, joten katson, että nostamalla esille Itä-Karjalan keskitysleirejä ja spekuloimalla Sandarmohiin haudatuilla uhreilla, on eräänä tarkoituksena siirrättää katsetta pois neuvostovaltion rikollisesta toimesta talvisodan aloittajana Suomen kuviteltuihin tahi mahdollisiin tekoihin. Toki Sandarmohin kohdalla on kyse myös Venäjän sisäisestä halusta kiillottaa Stalin-kuvaa, kun nyky-Venäjällä Josif Stalin on osa valtapolitiikkaa, nostettu takaisin jalustalle ja suositumpi kuin vuosikymmeniin.

















































Yllä olevat kuvakaappaukset Johan Bäckmanin Facebook-profiilista. Haastattelut YouTube ja Ria.ru. (3 ja 4)

Missä vaiheessa Suomi ryhtyy, muihin kuin sanallisiin toimiin, Suomen edustajana esiintyviä henkilöitä ja organisaatioita vastaan? Muutamissa maissa vastaavan kaltaiseen toimintaan on reagoitu järeämmin keinoin, Latviassa ”ihmisoikeusaktivisti” Alexandr Gaponenko on syytettynä valtion vastaisesta toiminnasta. Hän on muun muassa kylvänyt maassa etnistä vihaa eri kansanryhmien välille, sikäläisessä oikeudessa näyttää olevan samanlainen sirkus kuin täälläkin MV-oikeudenkäynnissä, kun pro-Kreml-öyhöttäjät ilmaantuvat Gaponenkon tukiryhmäksi paikalle.

Myös Venäjän proxy-joukoissa palvelleita militantteja on joutunut oikeuteen. Iso-Britanniassa  Benjamin Stimson sai pari vuotta sitten useamman vuoden tuomion osallistuessaan sotaan Itä-Ukrainassa Venäjän proxy-joukoissa. (5) Tsekissä yksi Venäjän proxy-joukoissa taistellut tuomittiin aiemmin tänä vuonna muutaman vuoden vankeusrangaistukseen, tutkinnassa on parikymmentä muuta Venäjän proxy-joukkoihin värväyttynyttä, vastaavia oikeudenkäyntejä ja poliisitutkintoja on käynnissä muissakin maissa Euroopassa – mutta ei Suomessa.



Marko


1. https://fplnr.ru/lekcziya-doktora-obshhestvenno-politicheskih-nauk-iz-finlyandii/?fbclid=IwAR1NZZKSrsw-RU03stUbTYH15_hZrvthSUymwaujyJTtbAB28UsLYz8Sw_0
2. 

3. https://www.youtube.com/watch?v=Q_tolQc8WbM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR05wU1S1nnfPl7VFzyRM9pLt0NMBhTsoNiYcA8WcnP8xuOsB45J-xz-X4E
4. https://ria.ru/20191029/1560330491.html?fbclid=IwAR0HA6fwDTKwM5b1IQjbu5XEFSsuwAoaUL86qHrF0HrCoL75P_LWnV6aLcs
5. http://khpg.org/en/index.php?id=1500064559

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.