maanantai 8. kesäkuuta 2020

Venäläistä imperialismia edistävän Russian Imperial Movementin monikansalliset yhteistyökuviot


Suomessa Iltalehti eräiden muiden suomalaismedioiden rinnalla viittasi – pintapuolisesti ja puutteellisesti – saksalaismedioiden uutisiin suomalaisten uusnatsien osallistumisesta Venäjällä, Pietarin alueella, Russian Imperial Movementin eli RIM:in organisoimaan aseelliseen koulutukseen Partizan kurssilla samanaikaisesti saksalaisten ja ruotsalaisten uusnatsien kanssa.

Asiasta kirjoittaminen on tärkeää, itse asiassa olen ihmetellyt sitä, kuinka vähän huomioita Suomessa on saanut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (Nordic Resistance Movement) yhteistyö venäläisen – nationalistisen ja imperialistisen, valkoista ylivaltaa ajavan – Russian Imperial Movementin kanssa (ven. Русское имперское движениеРИД; Russkoe Imperskoe DvizhenienRID). Yhteistyön ensitahdit lyötiin syksyllä 2015, jolloin RIM:in johtoon kuuluva Stanislav Vorobjev vieraili Ruotsissa NR:n vieraana, samalla kertaa NR sai venäläistaholta rahalahjoituksen ”puolueen perustamista” varten. (1)

Stanislav Vorobjev puhumassa NR:n tilaisuudessa, v. 2015.
















Yleisesti tiedetään Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Ruotsin organisaation tekevän voimakkaampaa ja näkyvämpää yhteistyötä venäläisten kanssa, Suomessa kanssakäynti tapahtuu matalammalla profiililla, mutta yhteistoimintaa on myös suomalaisten ja venäläisten välillä.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen silloisten ruotsalaisjäsenten, Anton Thulinin ja Viktor Melinin, matkatessa elokuussa 2016 Venäjälle saamaan aseellista koulutusta (käytännössä koulutusta terroritoimiin) RIM:in Partizan kurssille he tapasivat Helsingissä ”Vladimirina” esittäytyneen kontaktihenkilön. (2) Koulutus suoritettiin Pietarin alueella, jossa RIM:in Partizan kursseja järjestetään (ainakin) kahdessa paikassa. Yksi koulutustila sijaitsee osoitteessa ul. Drezdenskaya 20, Sosnovkan puiston länsipuolella. (3) Sotilaallisen toiminnan vetäminen on Venäjän asevoimien Strategisissa ohjusjoukoissa palvelleen Denis Garievin vastuulla. Gariev on myös ottanut osaa sotatoimiin Venäjän proxy-joukoissa Itä-Ukrainassa, ”Imperial Legionissa”.

Thulin ja Melin Venäjällä, kuvassa vasemmalla.






















Thulinin ja Melinin koulutus Venäjällä kesti 11 vuorokautta. Palattuaan Ruotsiin, he aloittivat marraskuussa 2016 terroritekojen sarjan, joka kesti tammikuun 25. päivään 2017 asti, ajanjaksolla he ja kolmas henkilö (Jimmy Jonasson) suorittivat muutaman terroriteon, kohteinaan vasemmiston kirjakahvila sekä pakolaisten vastaanottokeskukset. Iskuissa vammautui ainakin yksi henkilö. (4) Iskujen jälkeen NR:n ruotsalaisjohto irtisanoutui iskuista kuin myös tekijöistä.

Iltalehden aihetta käsittelevässä uutisessa mainittiin pintapuolisesti saksalaiseen alkuperäislähteeseen viitaten –

Koulutuksen jälkeen leirillä olleita on liittynyt venäläistaistelijoiden joukkoon Itä-Ukrainassa, joka on edelleen sekasortoisessa tilassa vuonna 2014 alkaneen konfliktin jäljiltä. - - -
Itä-Ukrainaan lähteneissä on Focusin mukana myös suomalaisia.” (5)

Muissa julkaisuissa on tarkasteltu ruotsalaisten (Thulin ja Melin) toimintaa leirin jälkeen, sen sijaan suomalaisten osuudesta ei löydy kuin pintapuolisia viittauksia, jollaisena saksalaisen Focusinkin lyhyttä mainintaa voidaan pitää, vaikka heillä onkin ollut lähteenä saksalaisviranomaiset.

Suomalaisia on kyllä värväytynyt Venäjän proxy-joukkoihin sotimaan Itä-Ukrainaan, esim. Johan Bäckman värväsi aktiivisesti väkeä Suomesta 2014 – 2015, mahdollisesti vielä 2016 puolella. Hänen kautta Itä-Ukrainaan, Venäjän proxy-joukkoihin, siirtyi useampi suomalainen, joista eräät ovat esiintyneet julkisuudessakin – kuten Petri Viljakainen. Bäckmanin kautta tai avulla, Itä-Ukrainan miehitetyille alueille on siirtynyt myös muutama propagandisti työskentelemään miehitettyjen alueiden propagandamedioissa, joita johdetaan Venäjältä ja jotka toimivat pääosin venäläisen rahan turvin. En kuitenkaan sotkisi Bäckmanin värväämiä henkilöitä näihin uusnatseihin, ymmärrykseni ja eri lähteissä julkaistujen tietojen mukaan nämä ”Bäckmanin suomalaiset” ovat matkanneet Suomesta Pietarin kautta Venäjän eteläosiin Rostovin alueelle, josta koulutuksen saatuaan siirtyivät joukko-osastoihin (tai tukitoimiin) Itä-Ukrainan miehitetyille alueille.

Saamieni vihjeiden mukaan 2018-2019 välillä Venäjän proxy-joukkoihin värväytyi yksittäisiä suomalaisia, yksikään heistä ei – tietääkseni – ole tullut julkisuuteen (tai nimi esiintynyt missään yhteydessä avoimissa lähteissä). On siis mahdollista, että Focusin maininta äärioikeistoon kuuluvien suomalaisten siirtymisestä Partizan kurssin jälkeen sotimaan Itä-Ukrainaan Venäjän proxy-joukkoihin pitää paikkansa, vaikka nimiä ei olekaan julkistettu. Painotan kuitenkin, lainkaan uusnatseja puolustelematta, että Iltalehdessä julkaistu uutinen perustuu lähteeseen, jossa henkilöitä ei yksilöidä – viitataan suomalaisiin.

Bäckman on nykyään verkostoitunut myös suomalaisten ”kansallismielisten” kanssa, joukossa on myös Soldiers of Odinin ja Vastarintaliikkeen väkeä, mikä sekin mahdollistaa erilaisten, julkisuudelta piilotettujen, toimintojen harjoittamisen.

Iltalehden uutisessa ei mielestäni kyetty kuvaamaan riittävän seikkaperäisesti Russian Imperial Movementin toimintaa ja verkostoitumista. Se mitä edellä olen kirjoittanut, on vain yksi kaistale toiminnasta ja sen yhteistyökumppaneista, kokonaisuus on olennaisesti laajempi, jota kuvaa ainakin uutista paremmin alla laatimani suppea kaavio.
















Tämän vuoden huhtikuussa Yhdysvalloissa Russian Imperial Movement (RIM) määriteltiin seuraavasti:

Russian Imperial Movement (RIM) as a Specially Designated Global Terrorist (SDGT) entity…”. (6)

Yhdysvaltojen toimi on myös siinä mielessä ainutlaatuinen, koska sen myötä RIM on ensimmäinen valkoista ylivaltaa ajava ryhmä, joka on sanktioitu Yhdysvaltojen lain nojalla. RIM:in roolia kansainvälisessä valkoista ylivaltaa* tavoittelevassa liikehdinnässä kuvattiin tärkeäksi. Samalla nimettiin kolme RIM:in johtoon kuuluvaa henkilöä, joihin kohdistetaan henkilökohtaisia sanktioita: Stanislav Vorobjev, Nikolai Truštšalov ja Denis Gariev. (7)

Stanislav Vorobjev (vas) Wienissä viime marraskuussa.



















Nikolai Truštšalov, huomioikaa "DNR:n" musta-sini-puna-liput.


















Denis Gariev, kuva on todennäköisesti otettu Pietarin koulutuskeskuksessa.




















RIM lähetti delegaation Itä-Ukrainaan, Donetskiin, maaliskuussa 2014 tapaamaan sikäläisiä yhteistyökumppaneita, delegaatiota johti Nikolai Truštšalov. Vierailu tapahtui vain muutamaa viikkoa ennen venäläisen ex. tiedustelu-upseeri Igor ”Strelkov” Girkinin johtaman ”Ryhmä Krimin” käynnistämää, sotaan johtanutta, operaatiota Donbasissa. Näyttää myös siltä, että RIM on tehnyt laajempaakin yhteistyötä Igor Girkinin kanssa, on mahdollista, että he harjoittavat yhteistyötä edelleen – myös Girkin tunnetaan monarkismin ja venäläisimperialismin vankkana tukijana. Girkinin tukijana ja rahoittajana toimii ortodoksioligarkki Konstantin Malofejev, joka on Novaja Gazetan mukaan ollut luomassa Venäjän Ukraina-muistiota.

RIM:in sotilas- ja terrorikoulutus järjestetään Partizan kurssin (leirin) nimellä, jonka vastuuhenkilönä toimii Denis Gariev, joka itsekin otti osaa Itä-Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan ”Imperial Legionin” riveissä. ”Imperial Legion” on RIM:in sotilaallinen siipi, jonka riveissä otti osaa Itä-Ukrainan sotaan yksistään vuoden 2014 puolella 300 militanttia/ taistelijaa. Itä-Ukrainan ohella ”Imperial Legion” on lähettänyt taistelijoita Syyriaan ja Libyaan, sekä heidän oman ilmoituksensa mukaan myös Keski-Afrikan tasavaltaan (väitteelle ei ole saatu vahvistusta puolueettomista lähteistä).

”Imperial Legion” ei kuitenkaan ole Venäjän valtion hallinnoima PMC-organisaatio. Luonnollisesti sen toiminnasta ollaan tietoisia ja sen sallitaan jatkua niin kauan kuin ryhmä (RIM) ei itsessään aiheuta ongelmia Venäjällä.

RIM, kuin myös ”Imperial Legion” ovat pyrkineet verkostoitumaan sellaisten (valkoista ylivaltaa ajavien) ryhmien kanssa, joiden jäsenillä on kokemusta operoinnista erilaisissa kriisi pesäkkeissä ja jopa sotatoimialueilla Afganistanista Tsadiin.

Sotilaallisen verkostoitumisen ohella RIM on rakentanut myös ideologisia yhteyksiä lukuisiin maihin, Pohjoismaiden ohella Saksa on eurooppalaisista yhteistyömaista tärkeä – jollei tärkein, jossa yhteistyökumppaneina on esim. National Democratic Partyn nuorisosiipi sekä Der Dritte Weg, saksalaiselta kielialueelta on hyvä mainita itävaltalainen monarkistinen Schwarz-Gelbe Allianz (Musta-keltainen allianssi), jonka marraskuun. 9 päivä (v. 2019) järjestämässä tilaisuudessa oli läsnä myös Stanislav Vorobjev. Itävallalla ja Wienillä on pidempikin historia venäläisten ja läntisten äärioikeistoon kuuluvien puolueiden ja liikkeiden tapaamispaikkana, muutama vuosi sitten v. 2014 kaupungissa järjestettiin venäläisten ja eurooppalaisten fasististen ja äärioikeistolaisten liikkeiden salainen tapaaminen, paikalla oli myös ortodoksioligarkki Konstantin Malofejev.

RIM on verkostoitunut myös Espanjaan (Partido Demócrata Nacional de España, PDN) ja Iso-Britanniaan (British Unity, British National Party) sekä Yhdysvaltoihin (useita pieniä valkoista ylivaltaa kannattavia liikkeitä ja puolueita).

RIM on pyrkinyt hakemaan yhteistyökumppaneita myös Puolasta ja Bulgariasta, sekä laajemminkin Balkanin niemimaan alueelta.

Venäjällä RIM teki tiivistä yhteistyötä Rodina puolueen kanssa jokunen vuosi sitten Pietarissa järjestetyn World National-Conservative Movementin eli WNCM:n aikana (suom. Pietarin konservatiivifoorumi, josta Johan Bäckman raportoi aikoinaan tiiviisti sekä disinformatiivisesti). WNCM:ään osallistui myös suomalaisista, kuten Jukka Davidsson ja Timo Isosaari, Bäckmanin raportoidessa paikalta. Kyseisellä foorumilla esiintyi myös kovanlinjan uusnatseja ja äärioikeistoon kuuluvia, kuten sotarikoksiin Itä-Ukrainassa syyllistynyt Alexei Milchakov, joka sittemmin on toiminut myös kouluttajana Venäjällä ja Valko-Venäjän alueella lapsille suunnatuilla sotilasleireillä.

WNCM:llä RIM:in yhteistyökumppanina toimineen venäläisnationalistisen Rodinan perustajiin kuuluu, nykyinen Roskosmoksen pääjohtaja, Dmitri Rogozin.

Kun tarkastelee RIM:in toimintaa Venäjällä (se perustettiin v. 2002 juuri Vorobjevin toimesta), sitä millaisten henkilöiden, ryhmien ja puolueiden kanssa se tekee yhteistyötä, uskallan sanoa, että RIM:in toiminnalle on annettu hyväksyntä ylemmältä tasolta, ja sen annetaan toimia niin kauan kuin se hyödyttää ja edesauttaa Venäjän valtiota toteuttamaan omia operaatioitaan (vaikuttaminen, verkostoituminen, hybridisota ja sota sekä muut toimet) ja jolla on takana rahaa toiminnan pyörittämiseen sekä operointiin ulkomailla.

RIM:in toimissa ulkomailla yhdistynevät todennäköisesti organisaation omat ja Venäjän valtiolliset tavoitteet. RIM:in omat tavoitteet ovat osin vastakkaisia Venäjän valtion tavoitteiden kanssa, mutta toimillaan, esim. epäsovun ja aggression lisääminen lännessä, se myös hyödyttää valtiojohtoa. Mielestäni ryhmän toimintaan ulkomailla (mahdollisesti yksittäisiä käyntejä laajemmin myös Suomessa) sisältyy olennaisia turvallisuuspoliittisia riskejä, joten väistämättä herää kysymys, että kuinka ryhmän johtoon kuuluvat henkilöt voivat edelleen matkustaa (ainakin näennäisen vapaasti) EU:n alueella?


Marko



Lähteinä ja tausta-aineistona on käytetty myös seuraavia blogeja, artikkeleja ja raportteja:


Yllä olevan lähteenä mainitun blogin ohella muita Anton Shekhovtsovin blogeja sekä kirjoituksia, kuten Russian politicians building an international extreme right alliance ja A rose by any other name: the World Congress of Families in Moscow.




*: White Supremacy ExtremismWSE.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.