perjantai 15. tammikuuta 2021

Disinformaatikkojen uusivuosi – entiset ”kujeet” mielessä

Vuosi on jo vaihtunut hyvänaikaa sitten, näiden parin viikon aikana on jo saatu esimakua siitä millaisin ”konstein” suomalaiset disinformaatikot ja propagandistit ovat liikkeellä – voimme todeta, että toistaiseksi heillä näyttää olevan entiset kujeet mielessä. Uusien keinojen sijaan sieltä pussin pohjalta on kaivettu esiin vanhat aseet ja sanonnat. Lukijoille jo näin alkuun varoitukseksi, tämä ei ole kattava katsaus – kirjoitus pohjautuu muutamiin havaintoihin sekä henkilöesiintymisiin. Merkittävää osaa kirjoituksessa esiintyviä henkilöitä yhdistää yhteinen menneisyys ja työskentely Venäjän edun ajamisessa. On myös syytä pitää mielessä, että näiden disinformaatikkojen työskentely hyödyttää edelleen myös Venäjää aivan kuten muitakin tahoja, joiden tähtäimessä on yhteiskuntarauhan heikentäminen Suomessa.

Amerikan Yhdysvalloissa otsikoissa on edelleen Donald J. Trump, tätä voimme käyttää aasinsiltana ensimmäiseen teemaan eli vaalivilppisyytöksiin, joita jo kotomaamme kamaralla on nostettu esiin tuleviin kuntavaaleihin liittyvissä keskusteluissa. Ei ole myöskään yllättävää, että ennakoiden aiheeseen on tarttunut perussuomalaisiin kuuluvan Ossi Tiihosen ohella Johan Bäckman tammikuun 10. päivä laatimassa alustuksessaan Venäjän viikkokatsauksen aiheista. On todennäköistä, että Bäckman sai kimmokkeen aiheen huomioiselle Tiihosen kirjoituksen nostattaman kohun myötä:

Miten Venäjällä reagoidaan USA:n tapahtumiin?

Mikä on Trumpin tulevaisuus?

Globalistit vastaan patriootit - onko maailmanvallankumous mahdollinen?

Perussuomalaisten todellinen kannatus yli 35 % - Suomi valmistautuu väärentämään kevään kunnallisvaalit”. (1)

Meidän on hyvä huomioida se, että Bäckman ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä esittäessään vaalivilppisyytöksiä. Kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen Bäckman toisti useilla eri sosiaalisenmedian tileillään vastaavia syytöksiä, joihin tuolloin tarttui useampi hänen lähipiiriin kuuluvista henkilöistä, kuten Janus Putkonen (silloisella Ivan Putkov -tilillään) sekä, jo edesmennyt, Jon Hellevig. Putkonen soi ”palstatilaa” eduskuntavaaleille ja vaaleihin liitetyille disinformatiivisille väitteille myös hänen ”ohjaukseen” siirtyneessä MV-lehdessä.

Kuvakollaasi koottu huhtikuun 2019 somepäivityksistä.






















Keväällä 2019 näytti siltä, että Bäckmanin eräänä tarkoituksena oli epäluottamuksen kylväminen verkostoonsa. Tämän ”tarinan” yksi osa on vaalien rehellisyyden kiistäminen – vähintäänkin heittäminen voimakas epäilys niiden rehellisyyden ylle. Tuolloin disinformatiivinen tarina sai jonkin verran huomiota, esim. perussuomalaisia lähellä olevassa Nykysuomessa ryhdyttiin peräämään äänten hylkäysperusteita. (2)

On enemmän kuin todennäköistä, että tulevissa kuntavaaleissa syytöstä vaalivilpistä tullaan toistamaan eduskuntavaaleja laajemmassa mitassa muun muassa seuraavista syistä. Eduskuntavaaleihin verrattuna kuntavaaleissa on mukana enemmän ehdokkaita, mikä jo sinänsä tarjoaa mahdollisuuden erilaisten syytösten esittämiselle, etenkin kun ehdokkaiden joukossa on runsaasti laita- ja äärioikeistoon kuuluvia ehdokkaita, jotka jo Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä ovat viljelleet runsaasti erilaisia salaliittoteorioita ynnä syytöksiä ”vaalien varastamisesta”. Kuviota täydentävät salaliittoteorioihin uskovat henkilöt (ja heidän ryhmät), joiden voi olettaa toistavan keväällä samaa kaavaa, jota he ovat toistaneet Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen kuin myös laajemmassa kuvassa koronaviruspandemian hoidon suhteen, jolloin pettymys vaalitulokseen on helppoa kääntää syytökseksi ”syvävaltiota” (”deep state”), perinteistä mediaa jne. kohtaan, esittäen samalla kuvitteellisia syytöksiä laajamittaisesta vilpistä. 















Viime viikolla Alfa TV:n AlfaStudiossa ääneen päästettiin historian dosentti Markku Ruotsilan ohella Jarmo Ekman, hänet esiteltiin QAnon-salaliittoteoriaan perehtyneenä vapaana toimittajana, jolloin ohjelman katsojia johdetaan olennaisella tapaa harhaan luomalla kuva vapaasta toimittajasta, joka on perehtynyt salaliittoteoriaan, kun totuus on vallan toinen. Ekman on itsensä esitellyt henkilönä, joka lanseerasi QAnon-salaliittoteorian ilmiönä Suomeen. Arvokonservatiivista Alfa TV:tä on kuvattu Suomen Fox-kanavaksi, jolla on oma ”syvä päätynsä”. Journalistissa kanavaa tarkastelee Marja Honkonen.

Jotta ohjelman katsojat olisivat olleet paremmin perillä siitä kuka Jarmo Ekman on, olisi yllä olevan ohella ollut suotavaa mainita hänen olevan reilut vuosi sitten perustetun Toimittajaliiton sihteeri, liiton todellista luonnetta on avannut muun muassa Rysky Riiheläinen Analyysi: Disinformaatio järjestäytyy Toimittajaliittoon”. Ekman kuuluu myös Johan Bäckmanin lähipiiriin; hän on työskennellyt miehitetyssä Itä-Ukrainassa pidemmän aikaa, jossa yhteydessä hän on toiminut Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla järjestettyjen laittomien vaalien ”vaalitarkkailijana”, jonka seurauksena Ukraina on kohdistanut häneen sanktioita keväällä 2019. (3)

Mielestäni edellä luetellut seikat olisi ollut suotava tuoda katsojien tietoon, koska ne omalta osaltaan lisäävät katsojien mahdollisuutta arvioida Ekmania keskustelijana. Edellä mainitsemieni seikkojen ohella Ekman on ollut osallisena myös muissa sellaisissa toimissa, joita voidaan pitää toimina ja tehtävinä, joiden tarkoitus on vaikuttaa kolmanteen maahan. Tässä tapauksessa nimenomaan Ukrainaan, hän on myös mukana yhdistyksissä, jotka ovat osaltaan työkaluja Venäjän propagandalle, kuten Donetskin ”kansantasavallan” ystävät Suomessa.

Jos AlfaStudiossa jätettiin taustoittamatta Ekmania riittävästi, vähintäänkin yhtä ongelmallista oli se, että hän sai kommentoida Yhdysvaltojen tilannetta ilman illan isännän tekemiä kriittisiä ja tarkentavia kysymyksiä – ilman haastamista.**  

Ekmanista onkin luontevaa siirtyä Janus Putkoseen, suomalaissyntyiseen propagandistiin, joka asuu tällä hetkellä miehitetyssä Luhanskissa, mutta joka on jo pidemmän aikaa asunut Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla tehden alueella myös sellaista työtä, joka on helpottanut miehittäjän ja heidän avustajien harjoittamaa median kontrollia. Nämä toimet kohdistuivat ulkomaisiin medioihin ja toimittajiin. Putkosen rooli näiltä osin paljastui muutama vuosi sitten Egorova Leaksin yhteydessä. (4) Samanaikaisesti hän työskenteli alueella propagandistisen (venäläisrahoitteisen) DONi Newsin ”päätoimittajana”, kunnes hänen oli poistuttava Donetskista Luhanskiin. Mikäli olen lähteideni välittämän asian oikein ymmärtänyt, Putkoselle annettiin ”ota tai jätä” -tarjous Luhanskiin muuton suhteen. Tällä hetkellä Putkonen toimittelee useampaa mediaa, suomalaisten kannalta huomionarvoisinta on se, että keväällä 2019 Janus Putkonen ryhtyi vetämään Ilja Janitskinin perustamaa MV-lehteä. Putkosen kipparoimana MV-lehti sai uuden nimen Uusi MV-lehti – julkaisun pysyessä ideatasolla sama, kuitenkin sillä erotuksella, että kytkös Venäjään kävi aiempaa selkeämmäksi ja samalla venäläispropagandan osuus kasvoi ”julkaisussa” entisestään. Putkosen ohjailussa MV-lehdessä on Venäjä-propagandan ohella ääneen ovat päässeet myös laita- ja äärioikeiston persussuomalaiset sekä muutamat äärioikealla operoivat ryhmät – kuten Soldiers of Odin. Janitskinin aikaan verrattuna sisältö on jonkin verran muuttunut, johtuen osaltaan Putkosen taustasta sekä toimintaympäristöstä. Eräiden persu poliitikkojen, kuten Mauri Peltokankaan, säännölliset esiintymiset julkaisussa ovat todennäköisesti tuoneet sille toisenlaisia lukijoita verrattuna Janitskinin aikaan, jolloin erilaiset viha- ja maalituskampanjat saivat runsaasti tilaa julkaisussa.

Kuvakollaasi koottu UMV:n uudenvuoden tervehdyksestä.
















Tästä on patriotismi kaukana, Putkonen toivottamassa ”Hyvää ja Onnellista uutta vuotta 2021!” kaikille ”patriooteille” miehitetystä Luhanskista käsin, juhlien vuoden vaihtumista Donbasin Yön susien kanssa. Kuvassa Putkosen rinnalla on Donbasin Yön susien johtaja Vitali Kishkinov, jonka väitetään osallistuneen itsekin sotaan Venäjän proxy-joukoissa Ukrainan hallintoa vastaan.

Jos (tai kun) esitämme asian lyhyelti, Yön sudet (ven. Ночные Волки) on yksi Putinin hallinnon hybridisodankäynnissä käyttämiä ”työkaluja”, jolla on samalla myös varsin merkittävä propaganda-arvo Venäjälle, sen näyttäytyessä julkisesti ”moottoripyöräkerhona” mutta samalla levittäen Venäjällä patriotismis-imperialistista propagandaa ja ulkomailla pyrkien sitouttamaan jäseniään ”venäläiseen maailmaan” sekä osallistumaan kerhon että Venäjän organisoimiin erilaisiin näytelmiin ja näytöksiin. Ukrainassa ja muutamalla muulla alueella, kuten Balkanilla, Venäjä on käyttänyt Yön susia myös aktiivisissa toimissa, ei vain operatiivista vaihetta edeltävänä aikana.

Yön sudet on levittäytynyt myös Suomeen, joskin suomalaisten aktiivijäsenten määrä ei vielä ole suuri, heistä osa kuuluu Venäjällä toimivaan Yön susien Karjalan alueen kerhoon.

Jos Yön susien kerhotiloissa vuodenvaihteen juhliminen on yhdenlaista propagandaa, toista edustaa joulukuun lopulla julkaistu ”UMV-Raportti: Venäjän armeijan modernisaatio 10 vuotta – Miltä näyttää tulokset 2021?”, jossa käytännössä toistetaan Venäjän virallista totuutta uusien (tai modernisoitujen) asejärjestelmien ylivertaisesta kyvykkyydestä, vaikka – joitain paikkansapitäviä havaintoja lukuun ottamatta – todellisuus ei vastaa puheita. Tai vaihtoehtoisesti todellisuudessa asejärjestelmät eivät ole edenneet piirustuspöydältä sarjatuotantoon, kuten on Armata -vaunualustan (Universal Combat Platform) kohdalla, josta sarjatuotantoon ei ole edennyt T-14 taistelupanssarivaunu, kuten ei mikään muukaan alustan pohjalta valmistettava tela-ajoneuvo, vaikka sellaisesta Putkonen raportissaan kirjoittaakin, todellisuuden ollessa –

Sergei Chemezov said that serial deliveries of the T-14 Armata tank will being in 2021. Meanwhile, the Russian Armed Forces still haven't receive their first batch of 16 T-14, T-15, and T-16 test vehicles.” (5)











Aivan kuten Putkonen kirjoittaa, Venäjä on kehittänyt voimakkaasti ilmatorjuntaa, mutta todisteita kyvystä luoda (todellisia) no-fly-alueita ei ole esittää. Ainakaan sellaisia eivät ole kyenneet luomaan Venäjän liittolaiset venäläisellä, modernimmallakaan, kalustolla. Kokonaisuudessaan Putkosen kirjoitus pitää sisällään niin paljon disinformaatiota ja propagandaa, ettei ”raportin” ruotiminen tässä ole perusteltua. Seikkaperäinen läpikäyminen vaatisi useamman sivun kirjoittamisen, alkaen propagandaväitteistä Ukrainan sisällissodasta ja päätyen yhtä propagandistisiin väitteisiin ISIS:n tuhoamiseen, jossa Venäjän roolia ei nyt merkittäväksi voi kutsua. Useampi Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sotinut komentaja tai miehityshallinnon asemaansa nostama henkilö on kumonnut väitteen Ukrainan sisällissodasta, viimeksi ”kansankuvernööriPavel Gubarev.

Suppeasta otannasta johtuen moni maininnan arvoinen toimija jää nyt vaille huomiota, sen ei kuitenkaan pidä hämätä, sillä sosiaalisen median eri alustoilla näkyvyyttä ovat saaneet edellä esiteltyjen ohella Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvä partisaani.com-verkkosivu tuotoksineen. Partisaanin julkaisemaa aineistoa on edelleen jakanut ahkerasti myös Juha Kärkkäinen, jolta onnistuu myös Putkosen MV-lehden, aivan kuten Toketubessakin julkaistun aineiston levittäminen.

Kuvakollaasi koottu Juha Kärkkäisen FB-sivullaan jakamasta aineistosta.







Tokentube on uusi, suomalainen, Youtuben korvike. Hankkeen vetäjänä on erilaisten laitaoikeistoa tukevien vaihtoehtomedioiden ylläpitäjänä tunnettu Juha Korhonen – jonne näyttää kokoontuvan laita- ja äärioikeistoa sekä erilaisia salaliittoteoreetikoita ”ohjelmineen”. Myös MV-lehti mainostaa Tokentubea, vastaavasti New Apostolic Reformation eli NAR ja World of Faith eli WoF -liikkeiden äänenkannattajana toimiva rapsodia.fi julkaisee materiaalia Tokentubessa.

Vuosi 2021 on lähtenyt liikkeelle näissä merkeissä, kevään kuntavaalit pitävät huolen siitä, että ainakin vuoden ensimmäinen puolisko pitää sisällään vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

 

Marko

 

1. Johan Bäckmanin Facebook-tili.*

2. https://www.nykysuomi.com/2019/04/17/yksi-selitys-suurelle-hylattyjen-aanien-maaralle-miksi-tama-aani-hylattiin/

3. https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2000007440607.html 

4. https://informnapalm.org/en/foreign-journalists-in-dpr/ 

5. https://twitter.com/RALee85/status/1346146603443376129?s=20 


Mikä on rapsodia.fi

*: Kuvakaappaus Johan Bäckman Facebook-profiilista.
















**: AlfaTV:n AlfaStudion isäntä Ilkka Tiainen (@IkeNovikoff) otti osaa ohjelman jälkeen Twitterissä käytyyn keskusteluun, jolloin hän jakoi linkin YouTube-videoon saatesanoin –

Kiitos kaikille kommenteista, arvostan.  #AlfaStudio Ajankohtaista Amerikasta. Keskiviikon tapahtumat kehittyvät. Kenraali sanoo että emme saa antautua. Uutisoikaa tästä! Katsokaa vähintään kohdasta 36 min. eteenpäin. https://youtube.com/watch?v=nNktWsMfizQ&feature=youtu.be Koko jakso hyvä info.” Sittemmin YouTube on poistanut kyseisen videon.

@IkeNovikoff.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.