maanantai 16. marraskuuta 2020

RAPSODIA.FI – uskonnolliseen kaapuun puettua disinformaatiota ja salaliittoteorioita

 

Lokakuun lopulla kirjoitin blogin suomalaisista disinformaatio- ja propagandasivuista, jossa kävin läpi esimerkkien kautta eräitä perinteisimmistä suomenkielisistä disinformaatiota ja propagandaa levittävistä vastamediasivustoista. Eräillä näistä sivuista on muitakin rooleja/ tehtäviä, niitä käytetään maalittamiseen, häirintään ja erilaiseen haitantekoon, joilla kohteen elämä pyritään tekemään niin hankalaksi kuin mahdollista. Kyseinen kirjoitus oli kuitenkin eräiltä osin puutteellinen, koska siihen valikoitui liian yksipuolinen kattaus suomalaisia vasta- ja valemedioita, kuten MV-lehti, Vastavalkea, Valtamedia, Reformi Studio ja Oikea Media, muutamia vain mainitakseni. Kirjoituksessani jäi huomiotta Suomeenkin Yhdysvaltojen suunnalta rantautuneet uskonnollisten liikkeiden ja erilaisten herättäjäryhmien omat vaihtoehtomediat, joista nyt kohdistan katseeni Rapsodia Suomi-verkkosivustoon, jonka taustalla lienee Jussi-Pekka Samuel” eli Jussi-Pekka Saarela-niminen henkilö.

Mikä tämä Rapsodia oikein on? En vielä ota kantaa siihen kuinka todenmukainen verkkosivujen kuvaus itsestään on, mutta itseään he kuvailevat seuraavalla tapaa:

Rapsodia Todellisuuksista on maailman laajimmalle levinnyt päivän sana, jonka tarkoituksena on opettaa jokaiselle kristitylle Jumalan Sanaa sekä ravita Jumalan lapsia heidän uskonvaelluksellaan syvällisen Raamatun Sanan opetuksen kautta. Pyhä Henki tahtoo vahvistaa ja rakentaa henkilökohtaista suhdettasi Häneen.”

Rapsodia Suomea aktiivisesti jakava ”Jussi-Pekka Samuel” julkaisee säännöllisesti myös kristillisen TV7-kanavan materiaalia sekä viittaavan siihen päivityksissään. TV7-kanavaa pidetään eräänä New Apostolic Reformation eli NAR ja World of Faith eli WoF -liikkeiden pää-äänenkannattajana Suomessa, jos asia näin halutaan ilmaista. Rapsodia Suomea ja TV7 yhdistää myös eräät ohjelmat, esim. nigerialaisen miljonääripapin Chris Oyakhilomen ohjelma leviää kummankin ”median” kautta. Näennäiskristillisen sanoman rinnalla Oyakhilome väittää 5G-teknologian olevan yhteydessä koronapandemiaan – yhdellä loikalla siirrytään siis kristillisestä sanomasta salaliittoteorioiden maailmaan. Iso-Britanniassa Ofcom on puuttunut Oyakhilomen tv-saarnojen sisältöihin niissä esitettyjen disinformatiivisten väitteiden vuoksi.

Kuvakaappaus Jussi-Pekka Samuel'in Facebook-profiilista.















Huomattavalle osalle suomalaisista NAR kuin myös WoF ovat liikkeinä tuntemattomia. Yhdysvaltojen 45. presidentin Donald Trumpin hallintoon tarkemmin perehtyneille New Apostolic Reformation eli nk. uuskarismaattisuus on voinut tulla tutummaksi Trumpin hengellisen neuvonantajan Paula Whiten esiintymisten ja toiminnan myötä. Uskonnottomana minua ei erityisemmin kiinnosta kyseisen verkkosivun tai TV7:n uskonnollisuus – televisiokanavaa en ole koskaan seurannut, verkkosivuja ja etenkin niillä jaettuja uutisia olen lukenut havaiten niillä selkeän linjan. Mikäli jätämme huomiotta päivittäin toistuvat uskonnolliset päivänsana sekä pastori Chrisin Rapsodia Todellisuuksista julkaisut/ ohjelmat, niin tätä ns. uutisointia näyttää yhdistävän muutama selkeä teema, joita lähestymme seuraavaksi otsikoiden kautta:

- TRUMPIN KANNATTAJIEN TUNNELMIA 14.11.2020

- TAISTELU ROKOTTEITA VASTAAN OSA ½

- Trumpin lehdistösihteeri SENSUROITIIN

- Presidentti Trumpin lausunto 7.11.2020

- TRUMP-PROFETIA KRISTITYILLE

Yllä olevat otsikot rapsodia.fi/uutiset -sivulta ajalta 9.–15. marraskuuta 2020 ja jos muistamme, että apostolit ja profeetat ovat New Apostolic Reformation’in tunnusmerkistöä, niin kyllähän tämänkin otanta viittaa siihen, että Donald Trumpin harteille on jonkinlaista profeetallista viittaa aseteltu. Salaliittoteorioihin vihjaileva ja viittaava toistuu myös Jussi Saarelan eli todennäköisesti Jussi-Pekka Saarelan nimellä julkaistuissa blogeissa* –

- KANADA ON MUUTTUMASSA NATSI-SAKSAKSI – GLOBAALI AGENDA ROKOTE-KIELTÄYTYJILLE (29.10.2020)

- KORONAROKOTE JA BILL GATES (23.10.2020)

Lukijoille on kenties hyvä edes jossain määrin avata NAR:in taustoja, muutakin kuin, että Paula White on nykyään asemansa tähden sen näkyvä edustaja.

New Apostolic Reformation on Word of Faith:in ohella yksi nopeimmin kasvavista kristillisyyden lipun alla purjehtivista liikkeistä, liike laajenee voimakkaasti myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, esimerkiksi osassa Afrikan mannerta.  Sillä ei ole omaa oppia – huomautetaan vielä, ettei sitä kaikkien mukaan edes ole olemassa – mutta siinä mukana olevia kirkkoja yhdistää tietyt asiat, kuten se, että ne pyrkivät toteuttamaan ”seitsemän vuoren mandaattia”, joka tarkoittaa sitä, että heidän mielestään kristittyjen pitäisi ottaa haltuunsa seitsemän yhteiskunnan eri osa-aluetta: hallinto, kulttuuri, koulutus, business eli liike-elämä, perhe-elämä, uskonto ja taide- ja viihdekenttä. Omien havaintojeni mukaan heidän toimintaa ja näkemyksiä voi kuvata hyvinkin fundamentaaleiksi.

Ja nyt voimme palata takaisin Suomen Rapsodia -verkkosivulle, jonka kautta otolliseen maaperään näyttää leviävän uskonnollisen – joskin hyvin värittyneen ja fundamentaalin – sanan ohella disinformatiivista salaliittoteorioihin vihjailevaa sanomaa, kuten jo edellä kirjoittamani perusteella voi päätellä.

Kuvat rapsodia.fi-verkkosivulta.















Rapsodian kuvakollaasissa välittämä sanoma ei juurikaan eroa suomalaisen, tai globaalin, salaliittoverkoston jakamasta tarinasta globaalista koronahuijauksesta – samaa tarinaa toistetaan QAnon-sivustoilla joko suoraan samoin tai hiukan toisin sanoin. NAR-kirkkojen levittämä viesti pelaa myös hyvin yhteen esimerkiksi QAnon-salaliittoteorian kanssa, kummatkin odottavat eräänlaista ”suurta valaistumista” tai ”suurta herätystä” ja ne pyrkivät levittämään vaikutusvaltaansa yhteiskunnan kaikkiin kerroksiin.

Havaintojeni perusteella ainakin eräät suomalaisen disinformaatiokentän vastamediat lainaavat ja toistavat Rapsodia-verkkosivun tarinaa. Marko Sihvosen perustamassa Valtamedia-nimisessä vastamediassa jaetaan kiitosten kera Rapsodiassa julkaistua presidentti Donald Trumpin lausuntoa marraskuun 7. päivältä. (1) Trumpin lausunnon ”rinnalla” samainen media jakaa lukijoilleen QAnon-viestiä. Todennäköisesti kumpikin viesteistä uppoaa lukijakuntaan yhtä helposti kuin kuuma veitsi voihin. Tämä kuvio toimii myös toisinkin päin, siinä missä disinformatiivinen vastamedia jakaa Rapsodiaa, antaa Rapsodian taustalla oleva Jussi-Pekka Samuel alias Jussi-Pekka Saarela palstatilaa dis-informatiivisille yhteiskuntaa hajottaville vastamediajulkaisuille Facebook-sivullaan:
























Disinformaation ja valeuutisten levittämisen rinnalla Jussi-Pekka Samuel osallistuu (ja on osallistunut) aktiivisesti myös FIXIT – Suomi eroon EU:sta sekä MASSAJOUKKOKANNE KORONARAJOITTEISTA/KATI RONKAINEN -verkkotapahtuman promoamiseen. Tässäkin tapauksessa toiminta kohdistuu osa-alueisiin, joiden taustalla on vilpittömästi toimivien rinnalla myös henkilöitä ja ryhmiä, joiden toimintaa ohjailee ulkoisen tahon toiveet ja halut, toisinaan myös vaatimuksetkin. Tunnettua on, että Venäjä operaattoreineen on aktiivisesti mukana toiminnassa, jotka heikentävät läntisiä demokratioita.
























Millainen tämä Rapsodia Suomi-verkkosivu sitten on, vastaako se lupaustaan? Mikäli vastaisin yhdellä sanalla, niin vastaus on EI! Mutta toki Rapsodia Suomi tarjoaa lukijoilleen kristillistäkin sanomaa, toinen asia on sitten se, että missä määrin tämä sanoma pohjautuu Raamattuun ja toisaalta, missä määrin henkilökohtaiseen kokemukseen ja näkemykseen – tuntemukseen. Heidän tulkinta kristillisyydestä eroaa melkoisesti totutusta, jolloin tapakristityille tutut rukoukset saavat oman, uuden ja totutusta poikkeavan, tarkoituksen. Koskapa itse olen uskonnoton, en tämän tarkemmin ryhdy analysoimaan sivujen kautta välitettävää kristillistä sanomaa. Kokonaisuus huomioiden, ei kuitenkaan ole väärin sanoa, että sivujen kautta levitetään vääristynyttä ja värittynyttä maailmankuvaa, jossa erilaiset salaliittoteoriat saavat huomattavan suuren roolin. Rapsodia Suomi näyttäytyy ainakin minulle jonkinasteiselta konservatiiviskristityltä Trump-uskovien ”uutissivustolta”, jonka lukijakuntaan Suomessa näyttää kuuluvan myös persu-aktiiveja

Ja palautellaan tässä lopussa samalla mieliin myös se, että Rapsodiassa julkisuutta saava ”Pastori Chris” eli Chris Oyakhilome väittää saarnojensa ohessa 5G-tekniologian olevan yhteydessä koronaviruspandemiaan eli Rapsodiassa sekoittuu kerralla monenmoista tarinaa yhdeksi suureksi dis-informatiiviseksi kudelmaksi – samainen väite leviää myös TV7:n ohjelmistossa ”Pastori Chrisin” kertomana. Samaa sarjaa ovat ”Pastori Chrisin” hengellisen pojan ”Profeetta Uebert Angelin” Trump-profetiat ynnä ”Pastori Chrisin” levittämät dystooppiset puheet kansallisvaltioiden tuhoamisesta.

 

Marko 


1.  https://suomi.valtamedia.org/2020/11/08/presidentti-trumpin-lausunto-7-11-2020/ 

Lähteinä käytetty ”Jussi-Pekka Samuelin” Facebook-sivua, Rapsodia Suomi -verkkosivua sekä Journalistissa julkaistua artikkelia ”Sanan saattajat” ja Kirkko ja kaupunki-verkkolehdessä julkaistua artikkelia ”Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuinYhdysvaltain evankelikaaleilla”.

*: Osa blogeista on suomennettuja, toisinaan kääntäjänä on toiminut joku muu kuin Saarela, jonka nimellä blogit löytyvät verkkosivulta.

Huom. Oikea Media tuotti TV7 konservatiiviset uutiset ainakin vuoteen 2019 asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.