torstai 18. maaliskuuta 2021

Disinformaatikot ”vapauden puolesta”

 

Tunnetut suomalaiset disinformaatikot ovat kampanjoineet viimeisimpien kuukausien aikana aktiivisesti koronarajoituksia vastaan kuin myös Fixit’in puolesta. Etenkin koronarajoitusten vastainen kampanjointi on vetänyt mukaansa runsaasti myös salaliittoteoreetikoita, erilaisia ”käärmeöljykauppiaita” jne. Tämä kirjoitus tarkastelee erityisesti yhtä ryhmää (joukkiota), jota yhdistää kuuluminen verkostoon, jonka taustalla näyttää toimivan perin aktiivisesti tunnettu ”kohudosentti” Johan Bäckman, osa tässä kirjoituksessa esiin nostetuista henkilöistä on tehnyt eriasteista yhteistyötä Bäckmanin kanssa jo vuosien ajan – osa oltua aktiivisesti mukana hänen ”Donetskin kansantasavalta” -projekteissa eli organisoimassa turistimatkoja Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, käytännössä matkoja voi kutsua propagandamatkoiksi, aivan kuten Venäjän miehittämälle Krimin niemimaallekin suuntautunutta matkaa kevättalvella 2018, tai osallistuen Suomessa ns. edustuksellisiin tehtäviin, joiden tarkoituksena on ylläpitää kuvaa Itä-Ukrainan miehitetyille alueille perustetuista pseudovaltioista itsenäisinä toimijoina; osan työskennellessä eriasteisissa propaganda- ja sisällöntuotantotehtävissä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, esim. jo lakkautetussa DONi Newsissä; eräät ovat myös toimineet Venäjän järjestämien – laittomien ja kansainvälisen oikeuden vastaisten – ”vaalien” ”tarkkailijoina”, jonka toiminnan seurauksena Ukraina on kohdistanut heihin sanktioita; eräät ovat myös syyllistyneet Ukrainan lakien rikkomiseen, osa on työskennellyt – Ukrainan määritelmien mukaan – terroristisissa organisaatioissa Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Tausta huomioiden, ei liene yllättävää, että miehitetyssä Itä-Ukrainassa propagandatehtävissä työskennellyt Jaana M. Kurtti on nykyään myös varsin aktiivinen koronapropagandan ja -disinformaation levittäjä. Hänen toimintaansa tarkasteltaessa on hyvä huomioida Johan Bäckmanin, Janus Putkosen ja Jarmo Ekmanin & co aktiivinen työ. Kurtti ei ole itsenäinen operaattori, hän on osa verkostoa – ympäristöä – jonka taustalla on tahoja, joilla on vuosien kokemus työskentelystä disinformaation ja propagandan tuottamisessa, käytännössä informaatiosodankäynnin osana. Janus Putkonen on vuosia sitten kuvannut itseään ”informaatiosoturiksi”, itse tosin kutsuisin häntä – entinen roolinsa DONi Newsissä ja nykyinen rooli Uuden MV-lehden päätoimittelijana huomioiden – propagandasoturiksi.

Kuvakaappaus Jaana-Marika Kurtin FB-profiilista.
















Kuten edellä viittasin, Jaana-Marika Kurtti työskenteli Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, ukrainalaislähteiden mukaan hän ylitti ensimmäisen kerran laittomasti Ukrainan ja Venäjän välisen rajan toukokuussa 2015 rajaosuudelta, jonka Venäjä oli ottanut hallintaansa sodan ensimmäisenä kesänä. Oman näkemykseni mukaan hänen työtehtävänsä vaihtelivat edustuksellisista propagandistiseen sisällöntuotantoon, edustuksellisia tehtävinä voidaan pitää esim. suomalaisten propagandaturistien emäntänä toimimista tai roolia ”Donetskin kansantasavallan ystävät” yhdistyksessä; sisällöntuotannollisina tehtävinä on pidettävä työskentelyä, nyt jo lakkautetussa, DONi Newsissä Janus Putkosen alaisuudessa. Edellisten ohella on myös huomioitava se, että Kurtti on toiminut Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla järjestettyjen ”aluevaalien” ”vaalitarkkailijana”. 











Kuva yllä, Jaana-Marika Kurtti äärimmäisenä oikealla, DONi Newsin silloinen ”päätoimittaja” Janus Putkonen keskellä.

Omana, erillisenä lukuna, mainitsisin uutisten lukemisen Love FM -radiokanavan ”Venäjä uutisiin”. Love FM -radiokanava nosti pienoisen mediakohun kesällä ja syksyllä 2016, kanava sisältöineen huomioitiin valtakunnan mediassa Yleisradiota myöten. (1) Kohua nostatti kanavan epämääräisen rakenteen (muun muassa päätoimittajasta ei saatu selkoa) ohella etenkin ”Venäjä uutiset”, jotka olivat sisällöltään hyvin disinformatiiviset ja linjassa Kremlin linjan kanssa. Omien sanojensa mukaan Jaana-Marika Kurtti luki ainakin yksittäisiä ”uutisia” Love FM:n ”Venäjä uutisiin”, uutiset luettiin todennäköisesti miehitetystä Donetskista käsin.

Talvella 2017 Johan Bäckman suunnitteli ostavansa 95 prosenttia Love FM:n osakkeista. Tuolloin Suojelupoliisi piti Bäckmanin aikeita kansallista turvallisuutta vaarantavana, jolloin valtioneuvosto uhkasi perua kanavan ohjelmistotoimiluvan, mikäli sen määräysvalta muuttuu Viestintävirastolle toimitetun hakemuksen mukaisesti. (2)  








Maaliskuun 20. päivä järjestettävän Vapauden puolesta -mielenilmauksen puhujien joukossa on koronadenialistien ohella vaalivilppiepäilyspekulaatioita esittänyt Ossi Tiihonen (perussuomalaisten kuntavaaliehdokas), jonka someviestinnässä on myös voimakkaan koronadenialistinen nyanssi hänen jakaessa nimettömiä vuotoja, vaihtoehtomedioissa julkaistuja kirjoitelmia jne. Puhujista merkittävin on luonnollisesti kansanedustaja Ano Turtiainen, joka on myös kansanedustajan roolissa hyökännyt hyvin rajusti maskinkäyttöä vastaan. 

Syyskuussa 2018 Turtiainen tuomittiin joulukuussa 2015 kirjoittamansa Facebook-päivityksen takia Etelä-Savon käräjäoikeudessa 60 päiväsakkoon julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Turtiainen esiintyi myös puhujana viime vuoden marraskuussa järjestetyssä Fixit-mielenosoituksessa. Hänen käsialaansa on lakialoite kansanäänestyksestä Suomen EU-erosta. Tuolloin Turtiaisen lakialoitetta tukivat (ja samalla Suomen turpo-selkänojaa heikensivät) seuraavat perussuomalaiset kansanedustajat –

Juha Mäenpää, Leena Meri, Ritva ”Kike” Elomaa, Jani Mäkelä, Rami Lehto, Sanna Antikainen, Sebastian Tynkkynen, Olli Immonen, Jari Ronkainen ja Jukka Mäkynen sekä Petri Huru. (3)

















Iisalmelainen joogayrittäjä Merike Sirelpuu nousi otsikoihin jokin aika sitten, poliisin saatua terveydenhuoltoviranomaisilta virka-apupyynnön toimittaa hänet koronatestiin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi. (4) Onkin luonnollista, että asetelman ollessa tämän, disinformaatikot ja salaliittoteoreetikot tarttuivat aiheeseen tarkastellen sitä yksipuolisesti sekä virheellisesti, huomioimatta kokonaisuutta ja vallitsevaa tilannetta. Tarkastelukulman ollessa tämän, poliisia vastustelleesta henkilöstä, tehdään sankaria – samastumisen kohdetta sellaisille henkilöille, jotka näkevät valtiovallan toimet rikollisina. Luonnollisesti miehitetyssä Itä-Ukrainassa asuvan Janus Putkosen toimittelema Uusi MV-lehti on huomioinut tapahtuneen – käsitellen tapahtunutta hyvin yksipuolisesti ja värittyneesti. 

Kuvakaappaus Uusi MV-lehti.
















Toimittajaliiton” sihteeri Jarmo Ekman kuuluu myös niiden suomalaisaktiivien joukkoon, jotka kampanjoivat koronarajoituksia vastaan, osallistuen myös muihin toimiin, joiden voi katsoa pyrkivän horjuttamaan yhteiskuntamme koheesiota. Ekman esiintyi tammikuun alkupuolella Alfa TV:n AlfaStudio-ohjelmassa asiantuntijana, ohjelman isäntä (kuten ei kanavakaan) taustoittanut Ekmania lainkaan. Hänet esiteltiin ohjelmassa QAnon-salaliittoteoriaan perehtyneenä vapaana toimittajana, jolloin ohjelman katsojia johdetaan olennaisella tapaa harhaan luomalla kuva vapaasta toimittajasta, joka on perehtynyt salaliittoteoriaan. Totuus on vallan toinen, Ekman on itsensä esitellyt henkilönä, joka lanseerasi QAnon-salaliittoteorian ilmiönä Suomeen. Ekman on myös työskennellyt Venäjän miehittämässä Itä-Ukrainassa, ollen myös aktiivisesti mukana erilaisissa – suomalaiselle yleisölle kohdistetuissa – propagandistisissa ”Donetskin kansantasavaltaprojekteissa”. Ukraina on kohdistanut henkilökohtaisia pakotteita Ekmaniin hänen, Venäjän miehittämällä Itä-Ukrainan alueella työskentelynsä tähden. (5) Ukrainan viranomaiset ovat erityisesti huomioineet hänen toimintansa laittomien ”aluevaalien” ”vaalitarkkailijana” toimimisen tähden.

Palaan vielä lopuksi perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Ossi Tiihosen viime aikojen edesottamuksiin. Tiihonen nousi taannoin otsikoihin esittäessään spekulatiivisia väitteitä vaalivilpistä kirjoituksessaan ”Kansalaiset vaalitarkkailijoina -projekti hakee vapaaehtoisia vaalivilppiä vastaan” (kirj. 6. tammikuuta 2021), jota kirjoitusta voidaan kuitenkin pitää häneltä vanhan teeman lämmittelynä. Sitä ennen hän spekuloi mahdollisella vaalivilpillä viime vuoden elokuussa. (6) Tiihosen synnyttämän epäluottamuksen kylvöön politiikan tutkija Johanna Vuorelma tarttui tammikuun alkupuolella.

Ossi Tiihonen ei suinkaan ole yksin vaalivilppiväitteineen, samaa teemaa on rummuttanut – vieläkin näkyvämmin – Johan Bäckman, levittäen narratiivia vaalivilpistä ja vaalien varastamisesta myös venäläisiin medioihin. Helmikuun 26. päivä Bäckmania haastateltiin ”Жесткий локдаун в Финляндии сочлиуловкой для борьбы с оппозицией” -ohjelmaan. Katsauksessa tarkasteltiin Suomessa 8. maaliskuuta alkanutta sulkua (sulku esitettiin ohjelmassa olennaisesti järeämpänä toimena –”lockdown’ina”). Osuudessaan Bäckman esitti asian siten, että perussuomalaiset on tällä hetkellä suosituin puolue Suomessa ”lockdownin” toimiessa ensimmäisenä askeleena kuntavaalien siirtoon ja perussuomalaisten pysäyttämiseen.

Kuvakaappaus Johan Bäckmanin Facebook-profiilista.















”Vapauden puolesta” mielenilmauksen puhujat, puhumattakaan kaikista osallistujista, eivät keskinäisestä yhteistyöstä huolimatta, välttämättä katso työskentelevänsä Venäjän tavoitteiden puolesta Bäckmanin ja hänen lähipiirinsä voimakkaasta tuesta huolimatta, tästä huolimatta toiminnallaan he helpottavat myös Venäjän maahamme kohdistamia vaikuttamistoimia. Jakamansa disinformaatio ja propaganda on myrkyttänyt informaatioavaruuden, koronadenialistisen materiaalin ohella rokotevastaisuus leviää osaan hoitohenkilökuntaa, jopa huolestuttavissa määrin. Mutta vielä voimakkaammin koronadenialismi ja rokotevastaisuus on vallannut alaa erilaisten hyvinvointiyrittäjien ja vaihtoehtohoitojen kannattajien parissa.

Tämänhetkisen tiedon valossa 20. maaliskuuta Kansalaistorilla puhuu Ano Turtiaisen, Ossi Tiihosen ja Merike Sirelpuun lisäksi Fixit-aktivisti Suvi Ahonen sekä hyvinvointivalmentaja Kirsi Kautiainen (terveystaloustieteen tohtori). Alun perin puhujaksi lupautunut filosofian maisteri Elina Hytönen on estynyt tuolloin. Hytönen on kirjoittanut yhdessä Kirsi Lohtajan kanssa kirjan Rokotteet ja vaiettu tieto. Puhujalistaa ja eri tahojen toimintaa tarkastellessani mieleeni nousee Aleksandr Duginin ajatus, jonka Roman Skaskiw nosti esiin kirjoituksessaan ”Nine Lessons of Russian Propaganda”:

The most important factor should not be whether these groups are pro-Russian or not. What they oppose is of much greater importance here. The enemy of my enemy is my friend”.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://yle.fi/uutiset/3-9057636 

2. https://yle.fi/uutiset/3-9437985 

3. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b0b3bb1e-d707-42ca-91ff-ee0a38d388db 

4. https://poliisi.fi/-/poliisi-tutkii-koronakaranteenin-rikkomista-iisalmessa 

5. https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2000007440607.html 

6. https://twitter.com/OssiTiihonen/status/1297466973958414336?s=20 


Joulukuussa 2017 kirjoittamani blogi: ”Kerran vielä LoveFM”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.