maanantai 22. maaliskuuta 2021

Koronadenialistit ”vastuuttomuuden puolesta”

 

Viikonloppuna Suomessa järjestettiin useammalla paikkakunnalla Suomessa vallitsevien koronarajoitusten vastaisia mielenosoituksia ”Vapauden puolesta” teemalla. Suomessakin järjestetyt mielenosoitukset kuuluvat sarjaan, joka on organisoitu Saksan Kasselista käsin, lauantaina vastaavia mielenosoituksia järjestettiin yli 40 maassa. (1) Mielenosoitus Helsingin Kansalaistorilla näyttäytyi minulle kaoottisena performanssina, jossa viitattiin kintaalla kaikille koronarajoituksille toiminnan ollessa vastuutonta ja piittaamatonta. Ei Kansalaistorilla osoitettu mieltä ”vapauden puolesta” vaan ”vastuuttomuuden puolesta”.












Toisin kuin (näkemissäni) julkaistuissa ilmoituksissa, tilaisuus alkoi lauantaina jo kello 13:00 ”Suurkulkueella” Senaatintorilta Kansalaistorille. Itse en kyseisen kulkueen lähtöä Senaatintorilta nähnyt, sen sijaan saapuessani Kansalaistorille kahden aikoihin, näin joukkion ihmisiä marssivan torille Mannerheimintien suunnalta yhtenä suurena ihmisjoukkona piittaamatta turvaväleistä ilman maskeja Suomen lippuja heilutellen.

Lauantain mielenosoituskokonaisuutta seurasi sosiaalisessa mediassa hyvin tarkkaan Senaatintorilta Kansalaistorille toimittaja ja aktivisti, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän avustaja Taneli Hämäläinen, (2) kirjoituksessani siteeraan ja toistan eräitä hänen havaintojaan omien muistiinpanojeni ynnä muiden kuvausten ohella.

Toimittajaliiton” puheenjohtaja Juha Korhonen ”mainosti” reilusti ennen mielenosoitusta paikalla olevan myös venäläisiä toimittajia haastattelemassa häntä. En kuitenkaan havainnut Kansalaistorilla venäläistoimittajia, mikä toisaalta ei todista mitään minkään puolesta, paikalla oli kuitenkin useita kuvaajatiimejä – osan ollessa järjestäjän paikalle kutsumia, ja päälle vielä Reformi Studion ”päätoimittaja” kameroineen.

Epäilemättä runsas kuvaajien joukko oli kutsuttu paikalle tammikuisten tapahtumien seurauksena, jolloin poliisi joutui puuttumaan mielenosoituksen järjestämiseen Kansalaistorilla, järjestäjien rikkoessa koronavirusepidemian aikaisia kokoontumisrajoituksia. Tammikuussa poliisi otti talteen Juha Korhosen muutaman tunnin ajaksi. Tammikuinen tapahtuma Kansalaistorilla sai kuitenkin kokoaan merkittävämpää näkyvyyttä helmikuun puolella päädyttyään otoksena Venäjän ulkoministeriön sosiaalisen median ”poliisiväkivalta” -kampanjaan, jossa Venäjä syytti länsimaita hurskastelusta. Suomen vetäminen mukaan tähän some-kampanjaan Venäjän taholta oli tarkoituksellista toimintaa. Tuolloin tammikuussa Kansalaistorilla poliisi ei syyllistynyt väkivaltaan, Korhonenkin otettiin talteen vain muutamaksi tunniksi. Lauantain tapahtumia kerratessani voin vain pohtia, että oliko Venäjän aiemmilla toimilla vaikutusta poliisin pitkäpinnaisuuteen ja selkeään haluttomuuteen hajottaa mielenosoitus?

Kuvakaappaus Venäjän Ulkoministeriön somekampanjaviestistä















Lauantain mielenosoituksessa paikalla oli laita- ja äärioikeiston edustajien ohella QAnon-salaliittoaktivisteja. Korhosen ohella paikalla oli muun muassa Jarmo Ekman, Reformi Studion kaksikko – Panu Huuhtanen ja Tiina Keskimäki, salaliittoteorioihin hurahtanut entinen toimittaja Yazka Love; yleisön joukossa kierteli ahkerasti muutama Soldiers Of Odin, kasvot tiukasti maksilla verhottuna. Hämäläisen ohella minäkin pohdiskelin sitä, että tiedostivatkohan ne kaikki paikalle saapuneet lapsiperheet osallistuvansa tapahtumaan, jossa oli mukana melkoinen joukko suomalaisen laita- ja äärioikeiston edustajia, unohtamatta sitä, että tilaisuutta markkinoi ahkerasti useampi tunnettu kremliini*. Toki näitä kremliinejä oli paikallakin, näkyvänä edustajana Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla propagandistisissa tehtävissä työskennellyt Jarmo Ekman.

Seurasin kansalaistorin performanssia reilun tunnin ajan. Tuona aikana poliisi kävi neuvotteluja mielenosoituksen järjestävän tahon kanssa, koettaen saada mielenosoitukseen saapuneita henkilöitä noudattamaan turvavälejä ja ohjeita – pysyttelemään maksimissaan kuuden henkilön ryhmissä, onnistumatta tässä. Sen sijaan saimme seurata performanssia, jossa tanssittiin ”letkajenkkaa” ja tehtiin ryhmähaleja – viitattiin kintaalla kaikille ohjeille ja määräyksille. Samaan aikaan järjestäjätahon edustaja esiintyi yleisölle, puhui pitämättä kuitenkaan virallista puhetta, kiertäen näin taiten sääntöjä. Oltiin hyvin vastuuttomia!

Käyskennellessäni lauantaina Kansalaistorin reunamilla, koetin myös kuulostella mielenosoitukseen osallistuneiden mielialoja ja tuntemuksia. Mielenosoituksen henki oli kummallinen, sanallista puolta parhaiten sitä kuvasi erään kiihkomielen polveileva toteamus siitä, että kansaa kyykytetään ja kuinka lakien noudattaminen on kommunismia samalla kansan pistäessä aukiolla ”letkajenkaksi”.

Ryhmähaliin päättynyttä ”letkajenkkaa” Kansalaistorilla.












Alla muutama kuva lisää lauantain mielenosoituksesta, itse kukin voi tehdä niiden perusteella omat johtopäätöksensä.































Mielenosoituksen järjestäjien onnistui voittaa lauantainen viivytystaistelu, lopulta puhujatkin olivat päässeet ääneen. Puhujista painoarvoltaan merkittävin oli kansanedustaja Ano Turtiainen, joka tunnetaan maskivastaisesta asenteestaan. Turtiaisen mukaan korona ei ole riittävä syy sulkutoimille, siihen kuoleminen on normaali asia. Turtiaista parempi ei ollut perussuomalainen kuntavaaliehdokas, koronadenialisti ja vaalivilppispekulaatioita levittävä Ossi Tiihonen. Tiihosen mukaan joku koronadenialisti on viety suljetulle – kyseessä on mielipidevanki.

Ääneen pääsi myös Fixit-aktivisti Suvi Ahonen sekä hyvinvointivalmentaja Kirsi Kautiainen, joka on myös työskennellyt THL:n palveluksessa. Kautiainen on terveystaloustieteen tohtori.

Mielenosoituksen pääpuhuja oli kuitenkin iisalmelainen joogayrittäjä Merike Sirelpuu, joka nousi otsikoihin jokin aika sitten, poliisin saatua terveydenhuoltoviranomaisilta virka-apupyynnön toimittaa hänet koronatestiin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi. Tilaisuudessa uhrina esiintyneen Sirelpuun mukaan ”koronatesteillä ei ole mitään lääketieteellisiä perusteita”.

Mielenosoituksen luonne ja puhujakaarti huomioiden, ei ole lainkaan ihme, että se osallistujineen sai myös lauantaina vankkumattoman huomion (ja tuen) kahdelta tunnetulta suomalaiselta kremliiniltä – Johan Bäckmanilta ja reilun 1500 kilometrin päässä miehitetyssä Itä-Ukrainassa asuvalta, Uuden MV-lehden päätoimittelija, Janus Putkoselta.







”Komentaja Turtiainen” – ei naurata, ei!

















Haluan uskoa, että valtaosa paikalle saapuneista sadoista mielenosoittajista oli sikäli viattomin mielin liikkeellä, etteivät he koe ajavansa kolmansien maiden etua. Sen sijaan Bäckman ja Putkonen tietävät mitä tekevät ja kenen pussiin he pelaavat. Tämäkin toiminta muistuttaa minua Aleksandr Duginin ajatuksesta

The most important factor should not be whether these groups are pro-Russian or not. What they oppose is of much greater importance here. The enemy of my enemy is my friend”. (3)

Hajota ja hallitse, riko sisäinen koheesio!

* * *

Jälkikäteen paljon keskustelua herätti myös poliisin valitsema toimintastrategia. Poliisiin kohdistettiin runsaasti kritiikkiä (minäkin kohdistin) siitä, ettei se keskeyttänyt mielenosoitusta, kun lukuisista ohjeista huolimatta ihmisjoukko ei ryhtynyt noudattamaan niitä, toimien hetkittäin täysin ohjeiden vastaisesti. Oliko poliisin valitsema strategia oikea tilanteessa, jossa maamme on koronaepidemian kynsissä ja jolloin vastoin ohjeita käyttäytyvä ihmisjoukkio muodostaa mahdollisen koronalingon, ja poistuessaan maakuntiin synnyttää tilanteen, jossa mahdollisten tautiketjujen jäljittäminen on mahdotonta.

Epidemian aikana on mielenosoituksia lopetettu poliisin toimesta vähäisemmistäkin syistä johtuen, sikäli kohtelu eri mielenosoitusten välillä ei ollut tasa-arvoista, josta syystä poliisin kritisoinnille löytyy perusteita. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että on poliisin toiminnalle, löytyy ymmärrettäviäkin perusteita – hieman yllättäen poliisin valitseman toimintalinjan puolesta piti ”puolustuspuheen” Anna Kontula. (4)

Tämä kirjoitus on hyvä päättää mielenosoittajan kyltissään esittämään kysymykseen:

Mitä LAPSI ajattelee, kun aikuinen toimii kuin HULLU?













Niin, seuratessani mielenosoitusta, vastuutonta ja piittaamatonta toimintaa, käskyjen ja ohjeiden ohittamista, niin sopii pohtia, että mitä mielenosoitukseen tuodut lapset toiminnasta ajattelivat, kun heidän elämänsä tärkeimpiin kuuluvat aikuiset – vanhemmat – toimivat selkeällä tapaa ohjeiden vastaisesti. Ristiriita vanhempien antaman esimerkin ja yhteiskunnan antamien ohjeiden välillä oli silminnähden havaittavissa.

 

Marko 


1. https://yle.fi/uutiset/3-11845706 

2. https://twitter.com/Tanelihamalaine/status/1373210584745975810 

3. https://smallwarsjournal.com/jrnl/art/nine-lessons-of-russian-propaganda 

4. https://twitter.com/annakontula/status/1373510219699994626 

Kuvat mielenosoituksesta Marko Enqvist.

*: Blogissani ”Disinformaatikot ’vapauden puolesta’” käyn läpi muutamia aktiiveja kremliinejä, jotka levittävät aktiivisesti ”Vapauden puolesta” -mielenosoitusten sanomaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.