sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Venäläispropaganda syyttää Ukrainaa siitä, mihin venäläisjoukot itse syyllistyvät

 

Julkaisin 13. maaliskuuta blogin ”Sotatoimet kiihtyvät Itä-Ukrainassa – venäläispropagandistien vauhdin kiihtyessä samaa tahtia”, jossa viittasin venäläisjohtoisen, Ukrainaa syyllistävän, propagandan lisääntyneen merkittävästi. Kirjoituksessani annoin kuitenkin tilaa esimerkeille tällaisesta propagandasta varsin vähän, tämän puutteen korjaan nyt tässä kirjoituksessa, jossa tarkastelen tätä aihetta hiukan syvällisemmin ja taustoitetummin myös yksittäisten esimerkkien kautta.

Viime päivinä on erilaiset propagandan tuottajat ja propagandistiset mediat ovat toistaneet tarinaa Ukrainan joukkojen merkittävistä keskityksistä Itä-Ukrainan sotatoimialueelle, samaa tahtia ovat lisääntyneet väitteet Ukrainan tulevasta hyökkäyksestä Venäjän miehittämille Itä-Ukrainan alueille. Viime vuoden heinäkuun 27. päivä voimaan astunutta ”tulitaukoa” seurasi jakso, jolloin venäläisjohtoinen propaganda näytti välttelevän Ukrainaan kohdistuvia, voimakkaita syytöksiä, sodan eskaloimisesta. Tämän vuoden puolella on kuitenkin ollut havaittavissa asteittaista muutosta, Ukrainaan on kohdistettu – täysin perusteettomia syytöksiä – joukkojen kokoamisesta sotatoimialueelle. Aiemmat syytökset eivät kuitenkaan ole verrattavissa helmi-maaliskuun vaihdetta seuranneeseen kurssinmuutokseen, nyt ääni on olennaisesti voimakkaampi kuuluen kauemmas ja keräten enemmän resonoijia mukaansa.

Miehitetyn Donetskin alueen paikallisjohtajana esiintyvä Denis Pushilin pitää Yhdysvaltojen vasta valitun presidentin Joe Bidenin politiikkaa syyllisenä sodan eskaloitumiseen, (1) vastaavasti miehitetyn Donetskin alueelle sijoitettujen joukkojen lehdistösihteeri Eduard Basurin arvioi Ukrainan tähtäävän Donbasin takaisinvaltaukseen ja tämän operaation alkavan maaliskuun puolivälissä. (2) Samaan aikaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova varoittaa Ukrainaa käyttämästä voimaa Donbasissa:

I would like to warn the Kiev regime and the hotheads that are serving it or manipulating it against further de-escalation and attempts to implement a forceful scenario in Donbass”. (3)

Näen Zakharovan varoituksen asettuvan samaan linjaan propagandistien viestinnän kanssa siitä huolimatta, että kyse on varoituksesta. Sanat välittävät signaalit kohderyhmälle, jonka ajatuskulku on tässä kohdin hyvin selkeä ja suoraviivainen – ei varoitusta ilman todellista uhkaa.

Venäjän valtion edustajien ja heidän suojattiensa viestiä levittää ja jakaa eteenpäin joukko medioita ja operaattoreita, ja seuraavaksi voinkin tarkastella yhtä tällaista toimijaa ja hänen viestiänsä, (twiittiä). ”VALENA RUS’in” twiitin viesti on hyvin yksiselitteinen ja selkeä – ”Hundreds of trains with tanks, Ukrainian fascists, are going to kill peacefull people, to the Donbass”, jota ryydittää kaksi kuvaa taistelupanssarivaunuista juniin lastattuina. (4)En puutu twiitin sanalliseen viestintään kuin sen verran, että siinä toistuvat tutu teemat – ukrainalaiset ovat fasisteja, jotka ovat aikeissa tapaa miehitetyssä Donbasissa asuvia – rauhaa rakastavia – ihmisiä (siviilejä). Fasisti-syytöksiä olemme saaneet kuulla koko pitkän sodan ajan, kuten Donetskista kotoisin oleva L. on todennut: ”Minusta tuli Euromaidanin jälkeen yhdessä yössä vihollisista ultimaattisin – fasisti. Neuvostoliitossa viholliset olivat fasisteja, Venäjällä viholliset ovat fasisteja.”

Valitettavaa on se, että sodassa kuolee ihmisiä – tässä Venäjän kylvämässä sodassa on kuollut jo tuhansia siviilejä. Se minkä nämä propagandistit, aivan kuten Venäjän valtion edustajatkin, unohtavat on se, että näitä uhreja ei tulisi, jollei Venäjä olisi kylvänyt sodan siementä keväällä 2014 ja lähettänyt Ukrainaan joukkojaan myöhemmin samana vuonna.

Sanojen lisäksi ”VALENA RUS’in” twiitissä on kaksi kuvaa vetämässä katsetta puoleensa, ja kun kirjoitetaan ”sadoista junista, joissa on panssarivaunuja” ja ryyditetään viestiä kahdella kuvalla junista, joissa on taistelupanssarivaunuja, synnytetään mielikuva, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

”VALENA RUS’in” viestin kuvista vasemmanpuoleinen on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2018 – kuvassa olevat panssarivaunut ovat kaiken lisäksi Venäjän modernisoimia T-62M taistelupanssarivaunuja, kuvattuna Divizionnajan rautatieasemalla Vagzhanovassa, Burjatian tasavallassa Venäjällä. Venäjä on modernisoinut viime vuosina satoja T-62 taistelupanssarivaunuja T-62M versioiksi. Näitä modernisoituja taistelupanssarivaunuja on siirretty Burjatiasta Ukrainan rajan tuntumaan Kamensk-Šahtinskin alueelle, josta niitä on toimitettu edelleen ainakin Syyriaan ja Libyaan, sekä todennäköisesti Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Oikeanpuoleinen kuva on sitä vastoin otettu maaliskuussa 2014 Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, kuvan on ottanut RIA Novostin Taras Litvinenko. (5 ja 6) Kuvat eivät myöskään ole selitettävissä kuvituskuvina, niiden yksiselitteinen tarkoitus on propagandistinen – disinformatiivinen, synnyttää mielikuvia ”todellisuudesta”, mikä ei vastaa tätä hetkeä. Edellinen pätee myös @andrwind’in toimintaan, josta hiukan enemmän alla.

Kartalla T-62M taistelupanssarivaunujen lähtöpaikka Vagzhanova Ulan-Uden kupeessa, Burjatiassa ja määränpää Kamensk-Šahtinskin alueella noin parinkymmenen kilometrin päähän Ukrainan rajasta. (Huom. rajasta, joka on tällä hetkellä Venäjän kontrollissa reilun 400 km matkalta Rostovin oblastin alueella).

Olemattomiin todisteisiin tukeutuen ”VALENA RUS” toistaa venäläispropagandan levittämää tarinaa Ukrainan hyökkäyshaluista, eikä ”VALENA RUS” ole ainoa laatuaan. Samaa narratiivia levittää monien muiden joukossa myös Johan Bäckman, ja hiukan mukaillen Ukrainan jatkuvasta aggressiivisuudesta Twitterissä käyttäjä @andrwind, jonka toistuvien twiittien kuvamateriaali on sodan alkuhetkiltä ja samalla hyvin kaukana nyt vallitsevasta tilanteesta, jossa (tosiasiallisessa) asemasodassa, lähes poikkeuksetta, Minsk II -sopimuksessa kiellettyjen raskaiden asejärjestelmien käyttöön syyllistyy Venäjän johtamat joukot. Hänen viestintänsä on siinä mielessä kiinnostavaa, että nämä disinformatiiviset twiitit ovat poikkeuksetta vastauksia uutistoimistojen jne. twiitteihin.


ETYJ:n päiväraportit kertovat toista tarinaa mittavista joukkojen ja kaluston siirroista.  Kuvakaappauksen (alla) havainto on luettavissa 2. maaliskuuta 2021 julkaistusta päiväraportista (Daily Report 49/2021), kalustohavainnot on tehty viidellä venäläisjoukkojen harjoitusalueella Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Venäläisjohtoisilla joukoilla on vastaavia alueita Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla jopa parikymmentä kappaletta, niiden lisäksi kalustoa ja materiaalia on varastoitu runsaasti kaupunkialueille teollisuuskompleksien ja logistiikkakeskusten alueelle, kuten Chervonohvardiis'kyin alueelle Donetskin ja Makiivkan rajalla, (7) jopa asutusalueiden tuntumaan tai asuinalueiden keskelle (ETYJ:n julkaisemat kuvat alla, havainnot 2/2020 ja 2/2018).

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission päiväraportti 2.3.2021.Kokonaiskuvaa tarkasteltaessa on myös muistettava se, että venäläisjohtoinen propaganda on tässäkin tapauksessa käänteistä. Ukrainaa syytetään toimista, joihin Venäjän johtamat joukot ovat syyllistyneet viikkojen, tai kuukausien, ajan, kuten varustautuminen, mittavat kalustosiirrot, sodan eskaloiminen, siviilikohteiden tulittaminen – myös kaukolevitteisillä henkilömiinoilla, kuten tapahtui helmikuun 23. päivä, jolloin venäläisjoukot ampuivat kevyillä singoilla Khutir Vilnyn kylän aluetta Zolote-4:n asutusalueen tuntumassa. Tuolloin kylän alueelle ammuttiin singoilla myös kaukolevitteisiä POM-2 henkilömiinoja, osa miinoista ja singon ammuksista iskeytyi siviiliasutuksen tuntumaan. Tulituksen ja miinoituksen vaatiessa myös siviiliuhrin, 74-vuotias eläkeläismies astui POM-2 henkilömiinan ansalankaan. Seurannut räjähdys vammautti eläkeläismiehen kuolettavasti, Ukrainan asevoimien ensiapuryhmän ripeistä toimista huolimatta hän menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

Venäjän tekemisiin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla pätee sanonta, kannattaa katsoa mitä kädet tekevät eikä kuunnella mitä suu puhuu.

 

Marko


1. https://dan-news.info/en/world-en/dpr-head-calls-biden-s-policy-a-factor-behind-donbass-conflict-escalation.html 

2. https://www.topnews.ru/news_id_356624.html 

3. https://tass.com/politics/1265245 

4. https://twitter.com/BAYDAK10/status/1369880205888741378?s=20 

5. https://www.radiosvoboda.org/a/russian-tanks-from-buryatia-near-ukrainian-border/29470360.html

6. http://visualrian.ru/story/list_381783/2406141.html 

7. https://informnapalm.org/22406-potemkin-baza-v-makeevke/ 


1 kommentti:

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.