lauantai 14. elokuuta 2021

Koronakorppikotkat haaskalla ynnä muita havaintoja

 

Aiemmin tällä viikolla, ansioitunut turvallisuuspolitiikkaan keskittynyt havainnoitsija, Rysky Riiheläinen julkaisi Facebook sivullaan lyhyen päivityksen havainnoistaan koronavirusrokotuksiin kielteisemmin suhtautuvien viime aikojen toiminnasta – itse olin aihetta seurannut vain syrjäsilmällä keskittyen tiiviimmin muihin aiheisiin (ja kokonaisuuksiin) – Riiheläisen lyhyessä päivityksessä oli kuitenkin eräitä kiinnostavia havaintoja, joiden kaltaista toimintaa en ollut aiemmin havainnut kohdistetun näin laajalla (valemedioiden) rintamalla suomalaisiin.

Katson kuitenkin, ettei minun kannata kuvailla toimintamallia uudelleen vaan lainata osa Riiheläisen selväsanaisesta päivityksestä:

Janus Putkosen Venäjän miehittämältä Ukrainan alueelta päätoimittama MV-lehti on nostanut etusivulleen vaatimattomasti 41 kulkutautimyönteistä juttua. Tähtäimessä erityisesti läntiset rokotteet ja korovarotoimet.

Erityisen vastenmielistä on, että mukana myös sairastumis- ja kuolemantapausten väittämistä rokotteista johtuviksi. Nämä väitteet siis ilman mitään todellista tietoa kyseisistä tapauksista. Nämä koronakorppikotkat saapuvat paikalle häikäilemättä hyväksikäyttämään surua ja murhetta. Alhaista toimintaa, jopa Putkosen mittakaavassa –”. (1)

Alla esimerkin omainen kuvakollaasi suomalaisten valemedioiden sekä kansanedustajan viestinnästä, jossa käytetään hyväksi surua ja murhetta ynnä kuolemaa.









Janus Putkosen miehitetyssä Luhanskissa toimittelema Uusi MV-lehti tarjoaa näinä viikkoina lukijoilleen runsaasti rokotevastaista materiaalia unohtamatta myöskään koronavarotoimien kritisointia aiheettomine rinnastuksineen. Rysky Riiheläisen havaintoa haluaisin kuitenkin täydentää hiukan, muistuttaisin lukijoitani, ettei seuraava, todisteiden valossa oikeaan osuva kuvailu –

Erityisen vastenmielistä on, että mukana myös sairastumis- ja kuolemantapausten väittämistä rokotteista johtuviksi. - - - Alhaista toimintaa, jopa Putkosen mittakaavassa” –

poikkea Janus Putkosen aiemmasta toiminnasta, oikeastaan voisin todeta hänen pysyvän linjassa. Putkonen on kuvaillut itseään vuosia sitten informaatiosoturiksi, itse kuvailisin häntä propagandasoturiksi, mutta roolissaan venäläisrahoitteisen DONi Newsin päätoimittelijana Putkonen tuotti ja toimitti propagandamateriaalia miehitetystä Donetskista käsin. Materiaali oli täysin rinnastettavissa venäläisten muuhun propagandamateriaaliin, vastenmielisyydessään siis. DONi Newsin toimittelijat (Christelle Néant) olivat mukana toiminnassa, jossa venäläisjoukot valmistelivat ”tulitaukorikkomusta”, jollaisessa ne esiintyivät ukrainalaissotilaina iskien Venäjän proxy-joukkojen asemiin. (2) Kyseessä ei ollut ainoa kerta, jolloin venäläisjoukot valmistelivat tällaista operaatiota, vastaavan havainnon oli tehnyt aiemmin myös VICE-Newsin toimittaja Jake Hanrahan. (3)

DONi News jäi kerran tällaisesta toiminnasta kiinni, mutta voimme vain pohtia, että kuinka usein joku kyseisen median propagandisteista oli vastaavassa toiminnassa mukana? Nimittäin kun DONi Newsin ”uutisia” aikoinaan luki, niissä kerrottiin tapahtumista ja pommituksista, joita esim. ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijat tai muut puolueettomat tahot eivät kyenneet varmistamaan. Toisinaan tapahtumiin liittyvä salailu ja ulkopuolisen tahon tutkinnan rajoittaminen, tai täydellinen estäminen, ennemminkin viittaisi ihan johonkin muuhun syylliseen kuin Ukrainaan. Toisaalta, aivan kuten valta osa Venäjän ohjailemista propagandamedioista, DONi Newsissäkin sumeilematta julkaistiin kuvia, joiden ainoana tarkoituksena oli tunteisiin vetoamisen avulla johtaa lukija harhaan – toisinaan kuolleilla propagandaa tehden. Tällaisesta toiminnasta esimerkkinä kuvakollaasi, johon olen liittänyt vasemmalle kaksi DONi Newsin julkaisemaa propagandauutista, joissa on hyödynnetty Venäjän maavoimien tammikuussa 2015 suorittaman, Mariupoliin kohdistuneen raketti-iskun jälkeen otettua valokuvaa.












Putkosen toiminnassa ei siis ole mitään uutta, itse asiassa hänen päätoimitteleman Uuden MV-lehden kirjoittelu pari kesää sitten Miikka Mustosen kuolinkamppailun aikana oli melkoinen näytelmä, jossa totuus ja vale sekoittuivat vyyhdiksi, josta tapahtumiin perehtymättömän oli hankala saada selkoa. Mustosen kuolemalla ryhtyivät Putkosen ohella myös eräät poliitikot politikoimaan, hyökäten tapahtumaketjua hyväksi käyttäen silloista hallitusta vastaan. Putkosen toimitteleman Uuden MV-lehden sivuille päätyi ainakin kansanedustaja Mauri Peltokankaan (perussuomalaiset) kommentti, jossa hän ilmaisi häpeävänsä hallitusta.















Koronavirus hallitsee Janus Putkosen toimitteleman Uuden MV-lehden etusivua. Uusi MV-lehti ei kuitenkaan ole matkassa yksin, se saa runsaasti tukea suurelta joukolta suomalaisia vale- ja vastamedioita – edellä olevasta kuvakollaasista löytyykin jo osa näistä sivustoista: Laiton lehti?, herätyskristillinen Rapsodia, BlokkiMedia. Unohtamatta myöskään yksittäisiä bloggareita ja vloggareita, jotka ovat vihkiytyneet erilaisten salaliittoteorioiden ja koronadenialismin levittämiseen.

Näinä viikkoina, koulujen alkaessa, nämä vastamediat ynnä erilaiset aktivistit ovat kohdistaneet kampanjointinsa erityisesti koululaisiin, heidän vanhempiinsa kuin myös opettajiin ja muuhun henkilökuntaan – disinformatiivista viestintää kohdistetaan niin sisältä kuin myös ulkoa. (4 ja 5) Äärimmäisimmillään nämä rokotteiden vastustajat ovat yrittäneet tunkeutua kouluihin häiritsemään opetusta, vieden toimintansa niin pitkälle, että poliisi on puuttunut tapahtumien kulkuun. (6) Myös eräiden kansanedustajien toiminta sosiaalisessa mediassa on ollut vähintäänkin harkitsematonta, (7) Ano Turtiaisen kohdalla vastenmielistä.

Ja Turtiaisesta voimmekin siirtyä hänen alulle panemaan Valta kuuluu kansalle ry:hyn, jonka onnistui alle vuorokaudessa kerätä taakseen 5000 kannattajanimeä ja näin puoluerekisteriin liitettiin yksi uusi puolue. En pidä ihmeenä sitä, että yhdistys keräsi taakseen tarvittavan määrän kannattajanimiä, sen sijaan melkoisena ihmeenä pidän sitä, että tarvittava määrä nimiä onnistuttiin keräämään alle vuorokaudessa. Toki nimien keräämistä helpottaa nykyään se, että kannattajakortit voivat olla myös sähköisessä muodossa, mutta tästäkään huolimatta riittävän suuren kannattajajoukon haaliminen kasaan ei ole mikään itsestään selvyys, sen on osoittanut Sinimusta Liike ry:n taaperrus, eikä Avoin puoluekaan helpolla tarvittavaa nimimäärää saanut kasaan, vaikka sekin hyödynsi sähköistä allekirjoitusmahdollisuutta.











Valta kuuluu kansalle puolueen puoluehallitus näyttää melkoisen värikkäältä joukolta, jos asian ilmaisee maltillisesti. Ike Novikoff eli Ilkka Tiainen toimitteli AlfaTV:hen AlfaStudio-ohjelmaa, itse en kyseistä ohjelmaa seurannut (kuten en seuraa koko kanavaa), mutta viime tammikuun Capitolin tapahtumia käsitellyt AlfaStudio-ohjelma, jossa ääneen päästettiin historian dosentti Markku Ruotsilan ohella Jarmo Ekman, herätti minutkin silmäilemään kanavaa sen verran, että pääsin kärryille toiminnasta. Kyseisessä ohjelmassa Ekman esiteltiin harhaanjohtavasti QAnon-salaliittoteoriaan perehtyneenä vapaana toimittajana, vaikka tosiasiassa hän on QAnon-salaliittoteoreetikko. Ekman on itsensä esitellyt henkilönä, joka lanseerasi QAnon-salaliittoteorian ilmiönä Suomeen. (8)

Jarno Vähäkainu taasen on tullut minullekin tutuksi twiittiensä myötä, joissa hän on ollut passittamassa porukkaa saunan taa, (9) Suvi Ahonen vastaavasti tunnetaan FIXIT-aktivistina.

Kenellekään ei pitäisi olla yllätys se, että Ano Turtiaisen puolueprojekti sai kannatusta Janus Putkoselta, kuin myös Johan Bäckmanilta. Kumpikin näyttää toimivan isäntänsä edun mukaisesti tässäkin asiassa pyrkiessään rikkomaan yhteiskunnallista koheesiota Suomessa. Samalla on todettava, etten pidä kaikkia Putkosen ja Bäckmanin kanssa yhteistyöhön ryhtyneitä ainoastaan hyödyllisinä idiootteina.
















Onhan tässä Putkosen viestinnässä matkassa melkoisesti ironiaa, kirjoitella nyt patriotismista Venäjän miehittämästä Itä-Ukrainasta käsin, ja omanlaisensa ”patriootti” tämä Turtiainenkin on, kun kerta toisensa jälkeen on esiintynyt sellaisissa tilaisuuksissa ja mielenilmauksissa, joiden taustalla olevilla henkilöillä ja ryhmillä on tiiviit yhteydet miehitettyyn Itä-Ukrainaan – eräitä Putkonen on itsekin ollut aktiivisesti organisoimassa. Että sellaista patriotismia tälläkin kertaa!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.