keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Miinat ja räjähdeansat tappavat Ukrainassa

 

Käytännössä asemasotavaiheessa olevassa Ukrainan sodassa huomio kiinnittyy useimmiten ensimmäisenä Ukrainan asevoimien merkittäviin tappioihin, raskaiden asejärjestelmien käyttöön sotilas- tai siviilikohteita vastaan, tai Venäjä-johtoisten joukkojen paikallisiin offensiiveihin. Sen sijaan miinojen, räjähdeansojen ja muiden vastaavien ”näkymättömien” tappajien aiheuttamiin uhreihin kiinnitetään olennaisesti vähemmän huomiota – poikkeuksena tapaukset, jolloin uhreja tulee kerralla merkittävämpi määrä tai tapahtuneeseen liittyy muita, huomiota herättäviä, elementtejä.

Helmikuun 23. 2019 tapahtunut tila-auton panssarimiinaan ajo miehitetyillä alueilla, muutaman kilometrin päässä rintamalinjasta, Olenivkan kylän alueella oli traagisuudessaan poikkeuksellisen tuhoisa. Jostain syystä Donetskista Olenivkan suuntaan ajanut tila-auto päätyi tien pientareelle lähestyessään miehitetyillä alueilla olevaa tarkastusasema-aluetta, pientareella tila-auto ajoi panssarimiinaan räjähtäen, kaksi autossa ollutta siviiliä menehtyi räjähdyksessä kolmen joutessa sairaalahoitoon. Vielä traagisemmaksi tapahtuneen tekee se, että ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tarkkailijat olivat raportoineet tienpientareen miinoituksesta miehitettyjen alueiden ”viranomaisille” päiviä ennen tapaturmaa. Miinoitteille ei ollut tehty mitään, niitä oli runsaasti Olenivkan alueella tapaturma-aikaan. Kyseisen kevättalven ja kevään kuluessa kylän alueelle sijoitettiin maastoon sekä rakennetulle alueelle lisää panssarimiinoja sekä henkilömiinoja, ja kuten ETYJ:n Ukrainan monitorointimission julkaisemasta aineistosta voi päätellä, toiminta miehitetyillä alueilla ei ole muuttunut miksikään sotavuosien aikana, (alla oleva kuva Olenivkasta huhtikuulta 2021).










On 13 April, in a field north of a road H-20, about 900m north-east of the forward position of the armed formations near Olenivka (non-government-controlled, 23km south-west of Donetsk), an SMM mini-UAV spotted 42 probable anti-tank mines, of which 34 for the first time and eight again, all assessed as belonging to the armed formations.” (1)

Ukrainan puolustusministeriön mukaan sodan alusta lukien 257 ukrainalaissotilasta on menehtynyt miinojen ja räjähdeansojen räjähdyksiin, haavoittuneiden lukumäärän noustessa 921. Hallituksesta riippumattomien, Itä-Ukrainan miinanraivaukseen osallistuvien ukrainalaisten- ja kansainvälisten organisaatioiden mukaan, Ukrainan kontrolloimilla alueilla on vuodesta 2014 lähtien kuollut 43 siviiliä miinojen ja erilaisten räjähdeansojen räjähdyksissä, vammautuneiden lukumäärän ollessa reilut 30, (2) mikä tarkoittaa sitä, että edellä kuvattu (23. helmikuuta 2019) tapahtunut panssarimiinaan ajo uhreineen ei näy näissä lukemissa, kuten ei miehitetyn Horlivkan lähellä henkilömiinan räjähdyksessä, lokakuussa 2018 kuolleet lapset ja vammautunut lapsi. (3)

ETYJ:n Ukrainan monitorointimission tämän vuoden toukokuussa julkaiseman raportin mukaan, raportointiajanjaksona (marraskuu 2019 – maaliskuu 2021) Itä-Ukrainan sotatoimialueella (sis. Ukrainan kontrolloimat alueet sekä miehitetyt alueet) on menehtynyt 20 siviiliä ja vammautunut 56 siviiliä miinojen, räjähdeansojen ja tunnistamattomien räjähteiden sekä erilaisten kranaattien aiheuttamissa räjähdyksissä (4) – eräissä tapauksissa kyse on siviileiden varomattomasta, löytämiensä räjähteiden ja ammusten, käsittelystä. Huomioitavaa on myös se, että ETYJ raportissaan laskee miinojen, räjähdeansojen, tunnistamattomien räjähteiden ja kranaattien tms. räjähdyksissä kuolleet ja vammautuneet yhteen, kun Ukrainan puolustusministeriön julkaisemassa aineistossa tarkastellaan vain miinojen ja räjähdeansojen aiheuttamia uhreja ts. luvut eivät ole täysin verrannollisia.

Huomioidaan vielä Michael Sheldonin kirjoittamassa artikkelissa ”Long-range mining in the Donbas” mainittuja lukuja –

Mines and unexploded ordnance present serious hazards, threats, and security impediments to civilians in the Donbas. Eastern Ukraine is one of the most landmine contaminated areas in the world, with landmines and other explosive hazards causing over 40 percent of casualties among civilians in eastern Ukraine in 2018. From April 14, 2014 to March 31, 2020, mines, UXO, and other explosive remnants of war caused a total of 1,091 civilian casualties, including 329 deaths.” (5)

Toisin kuin Venäjä, Ukraina on ratifioinut Ottawan henkilömiinat kieltävän sopimuksen joulukuussa 2005. Sodan alettua maassa on käyty keskustelua Ottawan henkilömiinat kieltävästä sopimuksesta vetäytymisestä sotilaallisten syiden (tekijöiden) tähden, toistaiseksi Ukraina ei kuitenkaan ole vetäytynyt sopimuksesta.

Ukrainan sotatoimialue kuuluu maailman miinoitetuimpiin alueisiin (laskennassa huomioitu miinojen ohella myös räjähtämättömät kranaatit, siroteammukset jne.). Sodan alkupuolella (ensimmäinen kesä ja syksy) sodan osapuolet käyttivät varsin vapaasti erilaisia siroteammuksia toisiaan vastaan, mutta jo ensimmäisenä talvena asetelma muuttui selkeästi ja siten, että Venäjä jatkoi siroteammusten holtittomampaa käyttöä siviilikohteita vastaan ja miinojen levittämistä myös siviilikohteisiin, mitä toimintaa Venäjän johtamat joukot harjoittavat edelleen levittämällä esim. POM-2 henkilömiinoja siviiliasutuksen keskelle. (6) Ukrainan käytäntöjen muutos johtunee nähdäkseni seuraavista tekijöistä, koulutuksesta ja asevoimissa käynnissä olevasta rakennemuutoksesta sekä pyrkimyksestä sitoutumaan kansainvälisiin sodankäyntiä rajoittaviin sopimuksiin kuin myös sitoutumaan sodan kuluessa laadittuihin sopimuksiin, jopa siinä määrin, että näin ulkopuolisesta Ukrainan toiminta (sitoutuminen) oudoksuttaa kun samaan aikaan Venäjän johtamat joukot rikkovat sopimuksia minkä ehtivät, osoittaen kaikella tapaa piittaamattomuutta sodankäynnin sääntöjä kohtaan. Vielä ikävämmäksi asian tekee se, että Venäjä, kuten eivät sen johtamat joukotkaan, joudu millään muotoa vastuuseen teoistaan rintamalla. Sen sijaan läntiseen yhteisöön kuuluvat maat, kuten Saksa, kampittavat Ukrainaa kamppailussaan hyökkääjää vastaan.

Itse asiassa ymmärtäisin erinomaisen hyvin sen, mikäli Ukraina vetäytyisi osasta ratifioimiaan kansainvälisiä sopimuksia, ymmärtäisin siksi, koska Venäjän suorittaman Krimin niemimaan miehityksen myötä Budapestin sopimus vuodelta 1994 osoittautui sopimuksena arvottomaksi. Mutta palatkaamme Ukrainan sotaan ja hiljaisiin tappajiin – miinoihin, maastoon jääneisiin kranaatteihin ja muihin räjähteisiin sekä räjähdeansoihin.

Panssarimiinojen (yleisin ajoneuvoja vastaan käytetty miina on TM-62M) ohella Venäjän johtamat joukot käyttävät miinoitteissaan muun muassa seuraavia henkilömiinoja: POM-2, PMN-2, MON-50 ja -90 miinat sekä OZM-72-henkilömiinat. (7) Human Right Watchin teknisenraportin (4/2015) mukaan, edellisten lisäksi, myös seuraavat henkilömiinat olivat raportin laatimisen aikaan yleisessä käytössä: PMN-4, MON-90-henkilömiinat. Sotavuosina tekemieni havaintojen mukaan, venäläisjohtoiset joukot käyttävät edelleen kyseisessä raportissa mainittuja henkilömiinoja. 

Kuvakollaasi eräistä Venäjän johtamien joukkojen käyttämistä henkilömiinoista.*









Edellä mainitun, Human Right Watchin laatiman, teknisen raportin mukaan Ukraina on miinoittanut rantavyöhykkeitä Mariupolin itäpuolisella alueella PDM-1M-miinoilla, kyseinen miinatyyppi on tarkoitettu rannikoiden, vesistöjen jne. suojeluun vihollisen maihinnousuilta ja vesistöjen ylityksiltä. Havaintojen mukaan Širokinen rantakaistaleella miinoitteet olivat paikoilleen laskettuina ja merkittyinä vielä vuoden 2019 puolella.

Itä-Ukrainassa, rintamalinjan molemmin puolin, sotatoimialueella asuu satoja tuhansia ihmisiä – tuhansia ihmisiä asuu maaseutumaisilla pienillä paikkakunnilla vain muutaman kilometrin etäisyydellä rintamalinjasta. Näiden ihmisten, jotka ovat usein köyhiä ja iäkkäitä, elämä on hyvin riippuvaista siitä, miten huolto vaikeapääsyisille seuduille toimii, yhdistettynä siihen, miten he onnistuvat kasvattamaan satoa puutarhaviljelmillään ja/ tai maaseutumaisten taajamien ympäristössä.

Vieraillessani itse syyskesällä 2019 rintaman tuntumassa, Toretskin (ent. Dzeržinski) ja Tšasiv Jarin alueella, oppaani kuvailivat miinojen ja räjähteiden siviileille synnyttämää ongelmaa, siitä huolimatta, että Ukrainan asevoimat yhdessä ukrainalaisten ja kansainvälisten siviiliorganisaatioiden kanssa tekevät kaiken aikaa miinojen- ja räjähteiden raivausta alueella, niin mitään alueita rintaman tuntumassa ei kuitenkaan voi pitää täysin turvallisina – ei edes raivattuja, koska jo seuraavaan päivään mennessä alueelle on voitu kohdistaa epäsuoraa tulta ja ampua esim. POM-2 henkilömiinoja, joiden ansalankalaukaisinmekanismi tekee niistä erittäin vaarallisia siviileille, tai vihollisen partio on voinut yrittää miinoittaa alueen uudelleen, tai selustassa toimivat operaattorit ovat voineet käydä ansoittamassa alueen.

Ukrainan turvallisuusorganisaatiot tekevät säännöllisesti selustassa pidätyksiä, vangiten Venäjän värväämiä operaattoreita, myös ammus- ja asekätköjen löydöt ovat tavanomaisia. Osan kätköistä jättivät jälkeensä vihollisen joukot joutuessaan vetäytymään Ukrainan kevään- ja kesän 2014 operaatioiden edellä, mutta osa on todennäköisesti tehty jo ennen huhtikuun 2014 kaoottisia hetkiä, jolloin Igor Girkinin johtama ”ryhmä Krim” avustajineen aloitti operaatiot Slovjansk-Kramatorsk-alueella. Tällaisista kätköistä löytyy säännöllisesti myös, valmistenumeroiden mukaan, venäläisissä tehtaissa valmistettuja henkilö- ja panssarimiinoja.











Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n takavarikko Privilljan taajaman läheisyydestä tämän vuoden kesäkuulta. Takavarikoitujen aseiden ja ammusten joukossa oli myös useita miinoja, kaksi TM-62 panssarimiinaa ja neljä MON-50 henkilömiinaa sekä yksi OZM-72 hyppymiina, ja yksi kevyen singon erikoisammus, jollaista voidaan käyttää henkilömiinan (esim. POM-2) levittämiseen. (8) Kyseinen alue oli keväällä ja alkukesästä 2014 venäläisjohtoisten joukkojen ja ns. kansanmiliisin hallinnassa. Ukrainan asevoimat ja vapaaehtoisjoukot vapauttivat kyseisen alueen kesäkuun lopulla, alueen merkittävimpiin kuuluva kaupunki Rubižne vapautettiin 21. kesäkuuta 2021. Ukrainan turvallisuusviranomaisten arvion mukaan kätkö on peruja miehityskuukausilta keväältä 2014.

Tämän vuoden puolella venäläisjohtoiset joukot ovat erityisen aktiivisesti ampuneet Ukrainan kontrolloimille, rintamalinjaan rajoittuville alueille, POM-2 henkilömiinoja. Kyseisten miinojen levittämiseen voidaan käyttää joko kevyttä sinkoa varten suunniteltua erikoisammusta tai kranaatinheittimiin suunniteltua erikoiskranaattia, tällainen erikoiskranaatti löytyy niin 82 mm kuin 120 mm kranaatinheittimille. Yksistään tämän vuoden syyskuun kuluessa venäläisjoukot ovat ampuneet miehitetyiltä alueilta käsin useita kertoja POM-2 henkilömiinoja erilaisilla erikoisammuksilla Ukrainan hallinnoimille alueille.

Syyskuun 7. päivä (noin klo. 19:00) Ukrainan kontrolloiman Katerynivkan kylän alueelle kohdistuneen tulituksen yhteydessä, kylän alueelle ja ympäristöön ammuttiin miehitetyiltä alueilta käsin, Molodizhnen kylän suunnasta, yli kaksikymmentä POM-2 henkilömiinaa. Miinojen etälevittämiseen käytettiin tällä kertaa RPG-7 kevyttä sinkoa varten suunniteltua erikoisammusta.

POM-2 henkilömiinasta tekee erityisen ongelmallisen sen ansalankoihin perustuva laukaisumekanismi. Kyseisten miinojen levittäminen siviilikohteiden lähelle, alueille, joilla harjoitetaan pienimuotioista viljelyä, on hyvin kyynistä ja rikollista toimintaa.

RPG-7 kevyessä singossa käytettävä erikoisammus POM-2 henkilömiinojen levittämiseen.**










Sodan alkupuolella, vetäytyessään miehittämiltään alueilta keväällä ja kesällä 2014 Venäjän varustamat ja pääasiassa venäläisupseereiden johtamat joukot jättivät taakseen kirjavan joukon erilaisia räjähdeansoja ja ansapommeja – osa niistä oli kohdistettu ukrainalaisten vapauttamille alueille jääviä (tai palaavia) siviilejä vastaan, myös leluja tai lelujen näköisiä kohteita oli ansoitettu. Nykyään tällaisiin räjähdeansoihin törmää harvemmin, kuitenkin keväällä Širokinen alueelta löytyi lasten lennokki, joka oli varustettu räjähteellä. Ukrainan merijalkaväen pioneerit kävivät tuhoamassa kyseisen räjähdeansan. Alla muutama kuva räjähdeansoista, jollaisia on myös löytynyt kännyköistä, käsilaukuista jne.













Ylläolevat kuvat kuvakaappauksia Факти ICTV:n Youtube-videolta, alla kuvakooste Širokinen alueelta löydetystä lasten lennokista, jossa oli räjähdeansa.

















*: Kuvakollaasin kuvien miinat Itä-Ukrainan sotatoimialueelta.

**: Kuva via Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation, pressjfo.news.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.