sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Propagandateatteria Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla

 

Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla järjestetään sen toimesta par’ aikaa ns. kansanäänestykset liittymisestä Venäjään. ”Äänestys” järjestetään niillä Hersonin, Zaporižžjan, Donetskin ja Luhanskin alueilla, joita Venäjä tällä hetkellä miehittää.  Kuten jatkossa tulen osoittamaan, kyse on teatterista ja propagandannäytelmästä, jolla ei ole mitään tekemistä kansan tahdon tiedustelun kanssa. Mutta jo näin alkuun on syytä muistuttaa lukijoita siitä, että koska nämä ”kansanäänestykset” järjestetään Venäjän miehittämillä alueilla, niihin pätee sama, joka olisi pitänyt huomioida selkeämmin jo kevättalvella 2014 Venäjän järjestäessä ”kansanäänestyksen” miehittämällään Krimin niemimaalla. Seuraava lainaus Juha-Antero Puistolan ja Johanna Suhosen yhdessä kirjoittamasta teoksesta Itä-Ukraina – Lännen etuvartio pukee asian sanojen muotoon ytimekkäästi –

Venäjän asevoimat miehitti Krimin nopeasti ja tehokkaasti. Sana ’miehitti’ on äärimmäisen tärkeä. Yhdistyneiden kansakuntien sääntöjen mukaan miehitetyillä alueilla järjestetyt ’kansanäänestykset’ ovat yksiselitteisesti laittomia. Näin ollen myöhemmin esitetyt perustelut kansan tahdosta ovat merkityksettömiä. Tämä on seikka, joka on sujuvasti sivuutettu – jopa suomalaisessa keskustelussa.” (1)

Pyrin välttämään tässä kirjoituksesta (tästä kappaleesta eteenpäin) termin kansanäänestys käyttöä edes lainausmerkeissä, koska Venäjän organisoimalla teatterilla ja kansanäänestyksellä ei ole käytännössä mitään tekemistä toistensa kanssa. Mikäli minun on viitattava kyseiseen teatteriin jollain konkreettisella termillä, olkoon tämä termi valeäänestys, koska koko tapahtuma on valeta ja huijausta alusta loppuun saakka.

Toisaalta ymmärrän erinomaisen hyvin, että Ukrainassa tapahtuma herättää huolta, vaikka juridisesti tulos ei olekaan pätevä. Mahdollisesti huolta herättää eniten se, että juridisesti pätemätönkin liittäminen Venäjään voi saada osan Ukrainan (poliittisista)tukijoista pelkäämään seurauksia, mikäli sotatoimet alueiden vapauttamiseksi miehityksestä jatkuvat. Ei myöskään pidä unohtaa historiallista ulottuvuutta – nämä valevaalit ovat kuin heijaste Neuvostoliitosta näytösvaaleineen ennen alueiden ”vapaaehtoista liittymistä” siihen. Toivon ja vaadin kansainvälisen yhteisön seisovan Ukrainan tukena niin kauan kunnes jokainen neliömetri Ukrainasta on vapaa miehityksestä!

Venäjä on Ukrainalta miehittämillään alueilla järjestänyt lukuisia laittomia (rikollisia) ”vaaleja” ja ”äänestyksiä”, alkaen miehitetyllä Krimin niemimaalla maaliskuussa 2014 järjestetystä ”äänestyksestä” Venäjään liittymisestä. Näitä vaaleja on yhdistänyt se, että Venäjä on pyrkinyt hankkimaan uskottavuutta ”vaaleille” kutsumalla alueelle, sille lojaaleja, henkilöitä toimimaan ns. vaalitarkkailijoina. (2) Näiden ns. tarkkailijoiden joukossa on aiemmin ollut myös Suomen kansalaisia, josta toiminnasta Ukraina kohdistanut henkilökohtaisia sanktioita vuonna 2019 Johan Bäckmanille, Janus Putkoselle, Jarmo Ekmanille ja edesmenneelle Jon Hellevigille sekä Daria Skippari-Smirnov. (3) Myös nyt käynnissä olevia valevaaleja on tarkkailemassa joukko Venäjälle lojaaleja kolmansien maiden kansalaisia tai Venäjän operaattoreita ulkomailta, kuten alankomaalainen Vladimir Putinia tukeva bloggaaja Sonja van den Enden ja saksalaisen energiayhtiö Energie Waldeck-Frankenbergin (EWF) toimitusjohtajan Steffen Schallerin. (4 ja 5) Schaller toimi Venäjällä myös vuonna 2021 järjestettyjen duuman ”vaalien” tarkkailijana. (6)

Janus Putkosen telegram-päivityksen mukaan hänen vastuulla piti miehitetyssä Luhanskissa olla myös ulkomaalaisia delegaatioita mutta tämä peruuntui häneltä – päivityksen mukaan Venäjän ulkoministeriö huolehtii nämä ryhmät ”omalla tavallaan”. Tehtäviä Putkosella näyttää kuitenkin olevan, hän kertoo seuraavansa tapahtumia akreditoituna ”tarkkailijana”.

Kooste Putkosen telegram-päivityksistä.










Putkonen miehitetyssä Luhanskissa valeäänestyksen aikaan.











Alkaneelle valeäänestysten sarjalle on yhteistä kaikilla alueilla ennalta päätetty lopputulos ja niiden täydellinen korruptoituneisuus, minkä paljastumiseen riittää muutaman julkaistun videon katsominen – eräälläkin videolla vaaliuurnaan tungettiin ”äänestyskuponkeja”, joihin ei ollut tehty mitään merkintää. (7)

Venäjän miehittämän ydinvoimalakaupunki Enerhodarin alueelta on julkaistu videoita, joissa ns. virkailijat kiertävät kerrostaloja muassaan useampi rynnäkkökiväärein aseistettu sotilas. (8) Eikä Enerhodar suinkaan ole ainoa paikkakunta, jossa ns. virkailijat kiertävät talosta taloon aseistettujen vartijoiden kanssa ja – käytännössä – pakottavat ovensa avanneet asukkaat ottamaan osaa valevaaleihin ja antamaan puoltavan äänen liittymiselle.

Saimme itsekin perjantaina samansuuntaisen viestin Venäjän miehittämän Hersonin alueen eteläisestä osasta, kuinka pienen taajaman asukkaat pakotettiin ”äänestämään” Venäjään liittymisen puolesta. Tässä tapauksessa verbi pakottaa on ehdottoman oikea, sillä puoltavan äänen vaihtoehtona ei ollut vastustaminen vaan leirille kyydityksen uhka. Joillain paikkakunnilla on taasen uhattu ampua, mikäli protestoi tai ”äänestää” liittymistä vastaan.

Miehitetystä Donetskista saamiemme tietojen mukaan, siellä ei ole ainakaan vielä kierretty asunnosta asuntoon vaatimassa osallistumaan ”vaaleihin” – toisaalta kaupunkialue on suuri, joten erot kaupunginosien välillä ovat mahdollisia. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy, ainakin yksittäistapauksissa venäläiset ”mediat” ovat vierailleet ns. virkailijoiden kanssa  kodeissa äänestyttämässä asukkaita.

Donetskissa on perinteiseen tyyliin houkuteltu äänestäjiä osallistumaan valevaaleihin lahjoittamalla heille elintarvikkeita ääntä vastaan. Mikä on varmasti oivallinen keino saada ihmisiä saapumaan paikalle, Donetskissa kun on pulaa veden ohella myös elintarvikkeista. Valevaalien toimipaikkoja on myös kiinnostavissa kohteissa, kuten Oplot prikaatin esikunnan alueella, jossa havaittiin joitain kymmeniä siviilejä jonottamassa osallistumista näytelmään.

Huom. tässä kohdin on todettava, ettei kontaktimme voinut olla varma olivatko jonottavat henkilöt kaupungin asukkaita vaiko näyttelijöitä, jotka vain esittivät jonottavansa ”äänestämään”, jotta propagandistit saavat oikeanlaista aineistoa.

Venäjän miehittämillä alueilla järjestetyissä valevaaleissa kaikki nimittäin on mahdollista. Venäläistaustainen propagandisti ja WarGonzon perustaja Semyon Pegov julkaisi videon, jossa hän osallistui valevaaleihin miehitetyn Donetskin alueella. (9) Kiinnostavaa julkaistussa videossa oli se, että ns. toimitsijoiden mukaan valevaaleissa on mahdollista ”äänestää” myös Venäjän passilla, sotilaiden henkilökortilla sekä ns. DNR:n ”passilla” – jollainen on myönnetty vuosia sitten propagandisti Putkosellekin, joka näyttää somepäivityksensä perusteella odottavan suurella innolla sitä kuvitteellista hetkeä, jolloin Putinista tulee myös hänen presidentti. Valevaalit eivät kuitenkaan todellisuutta muuta, se muutos on vain kuvitteellinen kieroutuneen mielen luomus.

Janus Putkonen esittelee ylpeänä banaanitasavallan ”passia”.*













Venäjä järjestää nämä valevaalit rikollisen sodan ja ukrainalaisiin kohdistuvan kansanmurhan aikana, väkisinkin tulee pohtineeksi, että missä vaiheessa osallistumisessa tällaisen kuvottavan näytelmän mahdollistamiseen näennäisen virallisessa roolissa siirrytään harmaalta alueelta laittomaan toimintaan? Ukrainan vastaavasta toiminnasta aiemmin langettamat sanktiot antavat ymmärtää, että toiminta ei ole hyväksyttävää (laillista) mutta nyt osallistuminen tällaiseen vastenmieliseen näytelmään tuntuu suorastaan rikolliselta. Missä määrin propagandisti on henkilökohtaisessa vastuussa siitä, että Venäjän rikollisen hallinnon on mahdollista toteuttaa tämäkin näytelmä? Ja kun kyseessä on aktiivinen osallistuja (toimija), joka tietää mitä tekee (ja näyttäisi olevan ylpeä siitä), hyödyllisen idiootin sijaan, henkilökohtaisen vastuun kannon luulisi olevan entistä selkeämpää. Toivoa sopii, että vielä koittaa aika, jolloin osalliset joutuvat vastuuseen teoistaan, kuka vähäisessä määrin ja kuka merkittävämmässä määrin, ehkäpä jopa oikeuteen päätyen.

 

Marko 

 

Lähteet:

1. Juha-Antero Puistola ja Johanna Suhonen: Itä-Ukraina – Lännen etuvartio, s. 124.

2. Anton Shekhovtsov on laatinut aiheesta lukuisia raportteja, kuten POLITICALLY BIASED ELECTION OBSERVATION – a threat to the integrity of international institutions.

3. Lista Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston maaliskuussa 2019 sanktioimista henkilöistä.

4. https://twitter.com/hdevreij/status/1573969284610629632 

5. https://twitter.com/francis_scarr/status/1573622355896795136 

6. https://www.hna.de/lokales/frankenberg/ukraine-ewf-geschaeftsfuehrer-stefan-schaller-als-wahlbeobachter-bei-scheinreferendum-in-der-91809239.html

7. https://twitter.com/markito0171/status/1574063434781626375 

8. https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1573392246816243713 

9. https://twitter.com/maria_avdv/status/1573246647341023233 

*: Kuva vuodelta 2016.


Muina lähteinä Venäjän miehittämillä alueilla asuvien kontaktiemme ohella myös myös Janus Putkosen telegram-tili.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.