sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Miten autan ja tuen Ukrainaa ja ukrainalaisia: pienistä puroista kasvaa iso virta

 

Venäjä on käynyt koko Ukrainaan kohdistunutta hyökkäyssotaa jo yli vuoden ajan. Tänä aikana minulta on tiedusteltu useammankin kerran sitä, kuinka yksityishenkilö voi auttaa Ukrainaa parhaiten. Tätä kirjoitusta minun olisi pitänyt olla kirjoittamassa vuosi sitten, joten parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ymmärrettävistä syistä tässä kirjoituksessa kiinnitän huomioni sellaisiin avustamisen muotoihin, jotka eivät vaadi merkittäviä henkilökohtaisia uhrauksia – en siis anna vinkkejä, kuinka värväytyä Ukrainaan puolustussotaan hyökkääjää vastaan. Asia, jota minulta on myös tiedusteltu, jolloin olen antanut ohjeeksi kääntyä Ukrainan suurlähetystön puoleen.

Ensinnä on todettava, että Venäjän aloitettua laajan ja brutaalin hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022, minut yllätti suomalaisten halu auttaa ja osallistua – kukin kykyjensä mukaan – ukrainalaisten tukemiseen. Koskapa Suomi on yhdistysten luvattu maa, maahamme perustettiin lukuisia yhdistyksiä auttamaan Ukrainaa ja ukrainalaisia. Yksityisten kansalaisten ja yhdistysten rinnalla moni yritys otti hyvinkin näkyvää roolia ukrainalaisten tukemisessa. Niin hienoa kuin se olisikin huomioida seikkaperäisesti kaikki nämä toimijat, on tämä sula mahdottomuus tukijoiden ja avustajien monilukuisen joukon tähden. Kirjoituksessani huomio kohdistuu tarkemmin muutamiin toimijoihin, mutta heidän lisäksi mahdutan kirjoitukseeni muutamia yleisluonteisia ”avustan ukrainaa!”-linkkejä.

Jätän tässä kirjoituksessa huomiotta myös sellaiset isot toimijat, kuten Kirkon ulkomaanapu ja Suomen punainen risti, jälkimmäisen osin siksi, että Ukrainassa Kansainvälinen punainen risti on joutunut ikävään välikäteen sen Venäjällä toimivan organisaation kerätessä avustuksia, joita on toimitettu Ukrainassa sotineiden venäläisten perheille. Kansainvälinen punainen risti ei suinkaan ole ainoa globaali järjestö, jonka maine on ryvettynyt Venäjän toimien seurauksena vuonna 2014 alkaneen sodan kuluessa. Venäjän strategiana on ilmi selvästi ollut käyttää hyväksi kansainvälisiä organisaatioita ja niiden painoarvoa, vaikka itse millään muotoa sitoudu sopimuksiin, jotka on ratifioinut. Muun muassa Yhdistyneet kansankunnat ja ETYJ ovat päätyneet Venäjän pelinappuloiksi, mutta sama on nähty myös Interpolin kohdalla, jota Venäjä on käyttänyt räikeällä tavalla hyväksi vaikeuttaessaan poliittisten vastustajien elämää. Mutta seuraavaksi avustustoimintaan ja keinoihin tukea Ukrainaa.

On luonnollista, että ensimmäisenä nostan suuresta avustajien joukosta esiin Suomessa asuvien ukrainalaisten vuonna 1997 perustaman yhdistyksen – Ukrainalaisten yhdistys Suomessa, kyseessä on rekisteröity yhdistys eli ry. Yhdistyksen verkkosivuilta (https://ukrainians.fi/fi/) löytyy linkkikokoelma eri avustusmahdollisuuksista, joista Auta Ukrainaa -verkkosivu on erittäin hyödyllinen, josta löytyy ohjeet, kuinka lahjoittaa tavaraa toimitettavaksi Ukrainaan. Verkkosivulta löytyy käytännöllinen (päivittyvä) lista, johon on koottu hyvin yksityiskohtaista tietoa millaista avustustavaraa tällä hetkellä Ukrainassa tarvitaan. Verkkosivuilta löytyy myös infopaketti yrityksille, kuinka yritysten on mahdollista avustaa Ukrainaa.

Muun muassa Varusteleka suosittaa käyttämään Auta Ukrainaa -verkkosivua avun perille toimittamiseen. Varustelekan verkkosivuilla on myös Ukrainan avustamista käsittelevä osio: Usein kysytyt kysymykset: Ukraina, jossa huomioidaan myös muutamia mainitsemisen arvoisia Ukrainassa toimivia avustusjärjestöjä, kuten Vostok-SOS, Come Back Alive sekä ensihoitajaryhmän perustama Hospitallers, joka auttaa rintamalla haavoittuneita sotilaita ja siviileitä.

Suomalaisista erä- ja retkeilytarvikemyymälöistä Partioaitta osallistuu Ukrainan tukemiseen, tarvikekeräyspisteet löytyvät 15 Partioaitan myymälästä Helsingistä Rovaniemelle. Lisää informaatiota löytyy verkkosivulta Apua Ukrainaan –autetaan yhdessä.

Verkkosivulla on eritelty myös Suomessa toimiva yhteistyökumppani, Finland Ukraina Ostrobotniia Kalyna ry ja sen ukrainalaiset yhteistyökumppanit. Partioaitan-verkkosivulta löytyy runsaasti linkkejä myös muiden Ukrainaan erilaista apua ja yhteiskunnallista tukea toimittavien (siviili)järjestöjen verkkosivuille.

Jyväskylässä toimiva Apua Ukrainaan ry hankkii ja toimittaa varusteita lähetettäväksi Ukrainaan rintamalle ja sotilassairaaloihin sekä muille apua tarvitseville. Yhdistys pyrkii tekemään avustamiskynnyksen mahdollisimman matalaksi, joten heillä on keräyspisteitä useissa kaupoissa ympäri Keski-Suomea.

Suomesta menee myös suoraan apua Ukrainassa, ukrainalaisten rinnalla hyökkääjää vastaan taisteleville suomalaisille vapaaehtoisille, Your Finnish Friends ry:n kautta. Verkkosivuillaan he kertovat tarinansa, josta lainaan osan:

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta, me aloitimme kansalaiskeräyksen Ukrainan tukemiseksi. Menestyksekkään keräyksen mahdollistama ensimmäinen avustuskuljetuksemme oli motivoiva alkusykäys toiminnallemme. - -”. (1)

Maaliskuun puolivälin tietämillä suomalaisvapaaehtoisia haavoittui rintamalla, heidän ollessa palaamassa tehtävältään, jolloin he joutuivat venäläisten kranaattikeskityksen kohteeksi. (2) Tuolloin Your Finnish Friends yhdistyksen puheenjohtaja Kasper Kannosto kommentoi tapahtunutta suomalaismedioille. (3) 

Yhdistyksen toimintatavasta ja hankintametodeista:

Your Finnish Friends (YFF) tiedustelee Ukrainassa taistelevilta suomalaisilta heidän tarpeitaan ja hankkii vain sitä, mitä Ukrainassa tarvitaan. - -”.

Tunnetusti Ukrainassa on tarve valovahvistimille kuin myös henkilökohtaisille suojavälineille sekä ensiaputarvikkeille, joiden tarve rintamalla on suuri. Keräysten avulla Ukrainaan on toimitettu ensiaputarvikkeita, valonvahvistin ynnä muuta materiaalia. Kontaktien ja kuljetusmahdollisuuksien avulla yhdistys varmistaa sen, että tarvittava apu menee sinne, minne pitääkin.

Ensimmäinen erä lääkintätarvikkeita perillä! © Your Finnish Friends.








Lääkintä- ja ensiaputarvikkeita Ukrainaan. © Your Finnish Friends.









Your Finnish Friendsin ostama valonvahvistin kypärään kiinnitettynä. © Your Finnish Friends.
















Ilman yhteistyökumppaneiden voimaa toiminta olisi olennaisesti haastavampaa, Your Finnish Friends’illä on tällaisia arvokkaita yhteistyökumppaneita kaksin kappalein: Karren Oy ja Mil-Spec, joista jälkimmäisen verkkokaupan kautta voi ostaa Ukraina-teemaisia tuotteita, joista kustakin tuotteesta 2 euroa menee Ukrainan tukemiseen.

Alla olevan kuvan Hakkaa päälle, Фінляндія – Україна -merkki on ostettu Mil-Specin verkkokaupasta. Merkin tarinasta lyhyt lainaus Mil-Specin verkkosivulta:

’Hakkaa päälle’ on 400 vuotta vanha suomalainen sotahuuto. Sen juuret juontavat 30 vuotisessa sodassa taistelleeseen suomalaiseen ratsuväkeen, jossa suomalaisosastot ajoivat polvietäisyydellä toisistaan kiilamuodostelmassa keskelle vihollisen muodostelmaan aiheuttaen sekasortoa vihollisen joukoissa.

400 vuotta myöhemmin hakkaa päälle näkyy Ukrainassa taistelevien suomalaisten käsivarressa juuri tämän merkin muodossa.

Kutsutaan merkin suunnittelijaa Ammattilaiseksi. Hän on tälläkin hetkellä puolustamassa Ukrainan vapautta jossain päin Ukrainaa.” (4)












Suomalaisen Lion Defence Team ry:n vapaaehtoiset järjestävät sotilaskoulutusta Ukrainassa mutta sen ohella yhdistys toimittaa myös erilaisia tarvikkeita Ukrainaan, joten vaikka taistotaso tai osaaminen ei olisikaan riittävän korkealla tasolla, jotta voisi osallistua kouluttajana toimintaan, muuhun tukemiseen meidän kaikkien on mahdollista osallistua. Yhdistyksen verkkosivuilta löytyy info-osio ”Material support” yhteystietoineen. (5) 

Suomalainen Markus Mattsson toimittaa säännöllisesti ja luotettavasti avustusmateriaalia Ukrainaan, somekanavista ainakin Twitter on hänellä säännöllisessä käytössä, jota kautta on hän tiedottaa käynnissä olevista projekteista. Tänä vuonna toimintansa on aloittanut Ambulansseja Ukrainaan ry, joka toimittaa Ukrainaan ambulansseja, evakuointiajoneuvoja sekä lääkintämateriaalia. Heilläkin on poliisin myöntämä rahankeräyslupa.

Kirjoituksessani pääasiallisin huomioni kohdistui kotimaisiin toimijoihin. Ulkomailtakin löytyy lukuisia luotettavina pidettyjä organisaatioita, kuten ruotsalaistaustaisen Jonas Öhmanin jo vuonna 2014 perustama Blue/ Yellow, joka on luotettavasti toimittanut vuosien ajan ei-tappavaa-materiaalia ukrainalaisille, heidän taistellessa Venäjää vastaan.

Venäjän laajan hyökkäyksen alettua kanadalaistaustainen, Ukrainassakin toimittajana työskennellyt, Christian Borys aloitti yhdenmiehen kampanjan kootakseen rahaa Ukrainan tukemiseen. Tämä kampanja on kasvanut tähän päivään mennessä internetmeemin – Saint Javelin – ohella organisaatioksi, joka on lahjoittanut yli kaksi miljoonaa taalaa Ukrainalle sen puolustustaisteluun Venäjää vastaan. (6) Heidän verkkokaupan tuotteita on mahdollista tilata myös Suomeen (tilaajan on huomioitava mahdolliset tullimaksut).

Suomesta on mahdollista tehdä suoria lahjoituksia myös Ukrainaan, esim. Ukrainan asevoimilla on pankkitili, jolle on mahdollista tehdä pankkisiirtoja myös Suomesta käsin. Aiemmin linkittämältäni Varustelekan-sivulta löytyy myös linkkejä muiden ukrainalaisten järjestöjen verkkosivuille.

Kaiken tämän jälkeen haluan kuitenkin muistuttaa lukijoita siitä, ettei avustaminen ja tukeminen vaadi suuria summia tai uhrauksia. Kenenkään ei pidä ajatella, ettei voi auttaa tai tukea, koska ei ole rahaa tai aikaa. Pienistä puroista kasvaa iso virta, tämän todisti oikeaksi viimesyksyinen projekti, jossa ukrainalaissotilaille neulottiin tuhansittain villasukkia tulevan talven varalle. (7) Näkyvässä roolissa villasukkaprojektissa oli Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska. Kiitokset hänelle ja kaikille villasukkia kutoneille – teitte mahtavaa työtä!

Ukrainan tukimielenosoitus Helsingissä, helmikuussa 2022 ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkamista. 












Слава Україні!

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://www.yourfinnishfriends.org/

2. https://twitter.com/MJay_fly/status/1636994975534665728 

3. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kranaatti-iskussa-ukrainassa-haavoittuneet-suomalaiset-palaavat-kaikki-takaisin-rintamalle-ovat-pian-taas-taistelukunnossa/8660928#gs.utxi7n 

4. Hakkaa päälle, Фінляндія – Україна.

5. https://liondefenceteam.com/

6. https://www.saintjavelin.com/pages/about-us-our-story 

7. https://www.uusilahti.fi/paikalliset/5408934 


Your Finnish Friends -kuvat on toimittanut yhdistyksen puheenjohtaja Kasper Kannosto. Kiitokset hänelle ja yhdistykselle!

Linkkiluettelo:

https://ukrainians.fi/fi/

https://autaukrainaa.fi/ 

https://www.varusteleka.fi/fi/page/usein-kysytyt-kysymykset-ukraina/73872 

https://vostok-sos.org/en/ 

https://savelife.in.ua/en/ 

https://www.hospitallers.org.uk/ 

https://www.partioaitta.fi/apua-ukrainaan/ 

https://www.apuaukrainaanjkl.fi/ 

https://www.yourfinnishfriends.org/ 

https://milspec.fi/ 

https://liondefenceteam.com/

https://twitter.com/markus_tm

https://twitter.com/ambulances4UA 

https://blue-yellow.lt/en/ 

https://www.saintjavelin.com/ 

https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi 

Listaa päivitetään jatkossa. Henkilökohtaisesti en ole yhdenkään mainitun yhdistyksen tai yrityksen toiminnassa mukana.

Kesäkuisen Ukrainan matkani yhteydessä toimitimme myös jonkin verran ensiaputarvikkeiden ohella muuta materiaalia Ukrainaan, ajatuksella ”pienistä puroista kasvaa iso joki”. Käytännössä apumme oli lähinnä symbolinen, ajatus on tärkeintä.  

Osa Ukrainaan kesäkuussa toimittamastamme materiaalista, kuva Marko Enqvist.




















#StandWithUkraine  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.