perjantai 30. kesäkuuta 2023

Huomioita matkalta: Venäjän ohjushyökkäys Kiovaan maanantaina 10. lokakuuta 2022

 

Lokakuun 10. 2022 Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan risteilyohjuksin (84 kappaletta) sekä iranilaisvalmisteisin itsemurhalennokein (24 kappaletta). (1) Venäjä tuki hyökkäystä laukaisemalla saman päivän kuluessa Ukrainaan useita S-300 ilmatorjuntajärjestelmän 5B55 -ohjuksia sekä ainakin yhden ballistisen Iskander-M ohjuksen Harkovan alueelle. (2) Ainakin osa kyseisen päivän iskuista täyttää myös sotarikoksen tunnusmerkit.

Venäjän maanantai aamuna aloittama hyökkäys kohdistui pääasiassa energiatuotantoa vastaan 14 alueella Ukrainassa, raskaimman hyökkäyksen kohdistuessa Kiovaan. Kiovan ja Kiovan alueen ohella Venäjä kohdisti iskuja seuraaville alueille Ukrainassa, lännessä Lvivin, Ternopilin ja Žytomyrin alueille; Ukrainan keskiosissa Dnipron ja Krementšukin alueille; etelässä Zaporižžjan alueelle sekä idässä Harkovan alueelle. (3)

Lokakuun 10. päivän iskut olivat Venäjän ensimmäiset laajamittaiset Ukrainan energiatuotantoa vastaan kohdistamat iskut viime syksynä ja talvena. Tällaisilla laajamittaisilla iskuilla Venäjä uskoi vaikuttavansa merkittävissä määrin Ukrainan energiatuotantoon sekä kansalaisten haluun jatkaa puolustustaistelua. Iskuilla ei ollut Venäjän toivomaa vaikutusta. Ensinnäkään Ukrainan energiatuotanto ei missään vaiheessa romahtanut, kuten ei kansan taistelutahtokaan. Seuraavaksi tarkemmin Venäjän kyseisen päivän iskuista Kiovaan ja Kiovan alueelle.












Maanantaina 10. lokakuuta 2022, alkaen klo. 08:18 Venäjä iski Kiovaan H-555 ja 3M-14E Kalibr risteilyohjuksin kahdessa eri aallossa.

Ensimmäiset kolme ohjusta osuivat 1-2 minuutin välein Ševtšenkon piirin alueelle, ensimmäisen ohjuksen osuessa Klytškon kävelysillan tuntumaan, lähelle Magdeburgin lain muistomerkkiä. Kahden seuraavan osuessa aamuruuhkan aikaan Taras Ševtšenkon puiston viereiseen tienristeykseen sekä puiston alueelle (ks. satelliittikuva yllä):

1. vul. Taras Ševtšenkon ja vul. Volodymyrskan risteys.

2. lasten leikkipaikka Taras Ševtšenkon puistossa.

Suunnilleen samoihin aikoihin, kello klo. 08:15 jälkeen venäläisten laukaisemia ohjuksia osui Svjatošynin piirin alueelle lähelle Žytomyrskan metroasemaa Kiovan länsiosissa. Todennäköisin kohde oli alueella sijainnut polttoainevarasto, iskussa merkittäviä vaurioita saivat Svjatošynin orpokoti sekä Svjatošynin psykoneurologinen sisäoppilaitos.

Reilua tuntia myöhemmin (klo. 09:30) Kiovaan kohdistui seuraava ohjushyökkäys. Tällä kertaa tärkeimpinä kohteina olivat Kiovan lämpövoimala nro. 5 (ТЕЦ №5) ja Kiovan lämpövoimala nro. 6 (ТЕЦ №6). Venäjän kolmas kohde oli todennäköisesti lämpövoimala nro. 3 (ТЕЦ №3), risteilyohjus sen sijaan osui lähellä sijainneeseen historialliseen rakennukseen – paineaalto ja sirpaleet vaurioittivat myös liikekeskukseen kuuluvaa Torni 101-rakennusta.

Tornin 101 tyhjät ikkunat, kesäkuu 2023.












Kiovaan kohdistuneessa laajassa ohjushyökkäyksessä menehtyi seitsemän siviiliä. Vammautuneiden ja loukkaantuneiden siviileiden lukumäärän noustessa 51:een, joista 42 joutui sairaalahoitoon. Kyseisen päivän iskuissa menehtyi koko Ukrainassa yhteensä 23 siviiliä, vammautuneiden ja loukkaantuneiden siviileiden määrän noustessa yli sataan.

Venäjä laukaisi tuolloin kohti Kiovaa H-555 ja 3M-14E Kalibr tyyppisiä risteilyohjuksia. H-555 ja 3M-14E Kalibr tyyppisten risteilyohjusten ohella Venäjä tulitti kyseisenä päivänä siviilikohteita Ukrainassa H-101 risteilyohjuksilla sekä S-300 ilmatorjuntaohjusjärjestelmän 5B55 ohjuksilla ja iranilaisvalmisteisilla itsemurhalennokeilla. (4) Harkovaan Venäjä ampui ainakin yhden ballistisen Iskander-M ohjuksen. Kyseisenä päivänä Ukrainan ilmatorjunta kykeni pudottamaan 52 prosenttia kaikista kohteista. (5) Lokakuun 10. päivän (v. 2022) jälkeen Ukrainan ilmatorjunnan kyky torjua venäläisten laajamittaisia ohjushyökkäyksiä on parantunut sen saatua käyttöönsä lisää läntisiä ilmatorjuntajärjestelmiä, kuten yhdysvaltalaisvalmisteisen MIM-104 Patriot-järjestelmän. Ukrainan käytössä on Patrioteista ainakin PAC-2-versiota.

Huomioitavaa Kiovan alueelle kohdistuneissa iskuissa oli se, että venäläiset eivät onnistuneet merkittävässä määrin vaikuttamaan kriittiseen infrastruktuuriin. Kiovan lämpövoimalat nro. 5 ja nro. 6 eivät kärsineet merkittäviä vaurioita; lämpövoimala nro. 3, joka oli yhden ohjuksen todennäköinen kohde, ei vaurioitunut iskussa lainkaan. Sen ohella, että venäläisillä näyttää olleen ilmeisiä vaikeuksia tunnistaa kohteita, risteilyohjukset eivät myöskään näytä olevan niin tarkkoja kuin on oletettu. Edellisten lisäksi osa hyökkäyksistä kohdistettiin jopa täysin merkityksettömiin kohteisiin (esim. Klytškon kävelysillan alueen maalittaminen).

* * *

Näkymä Mykhailo Hrushevskyin peitellylle muistomerkille, taustalla lokakuisessa iskussa vähäisiä vaurioita saanut Tsentralna Rada eli Kiovan opettajien talo. 













Paikallisten arvion mukaan venäläisten todellinen kohde olisi ollut Verh’ovna Radan rakennus mutta ohjukset olisi reititetty osumaan Verh’ovna Radaa ulkoisesti muistuttavaan Kiovan opettajien taloon, joka tunnetaan myös nimellä Tsentralna Rada eli Budynok Tsentralʹnoyi Rada (ukr. Будинок Центральної Ради). Päätelmää tukee myös havainto siitä, että venäläiset ovat kohdistaneet muitakin iskuja Kiovan opettajien taloa eli Tsentralna Radan rakennusta vastaan.

Toinen alueelle reititetyistä ohjuksista osui lasten leikkipaikan lähelle Taras Ševtšenkon puistoon, noin 200 metrin päähän vul. Taras Ševtšenkon ja vul. Volodymyrskan risteyksestä, johon aamuruuhkassa venäläisten risteilyohjus osui. (6)

Ohjushyökkäyksen alkuhetkenä vanhemmat olivat juuri tuomassa lapsiaan päivähoitoon. Puisto oli heräilemässä syksyisen yön jäljiltä eloon, ohjuksen iskeytyessä alueelle, murskaten elämiä ja unelmia. Ystävämme työpaikka sijaitsi vajaan puolenkilometrin päässä osumakohdasta, risteilyohjuksen taistelukärjen räjähdyksen aiheuttama paineaalto tuntui rakennuksessa – ikkunat painuivat sisään (mutta eivät hajonneet), ilma tuntui hetkeksi pakenevan kerroksesta, työntekijät säikähtivät.

Tuhojen laajuus alueella paljastui aamupäivän kuluessa, Taras Ševtšenkon puistossa ja sen ympäristössä menehtyi brutaalin hyökkäyksen seurauksena useampi ihminen. Kymmeniä siviilejä kiidätettiin Kiovan sairaaloihin – venäläiset toivat kuolemaa, läsnä oli myös pelko tulevasta.

Ystäviemme kertoman mukaan Kiovassa henkisesti raskainta aikaa olivat kuitenkin ensimmäiset viikot Venäjän Ukrainaan kohdistaman, 24. helmikuuta 2022 alkaneen laajan offensiivin alun jälkeen. Sen ohella, että taisteluita käytiin tuolloin Kiovan esikaupungeissa, oli koko Kiovan alue Venäjän tykistön ja raskaan raketinheitinkaluston ulottuvilla. Epävarmuus ja pelko siitä, että Venäjä kohdistaisi Kiovaan samanlaisia laajamittaisia tykistö- ja raketinheitiniskuja, joita se kohdisti Harkovaa ja Mariupolia vastaan laajaa offensiivia seuranneina viikkoina teki elämästä todella raskasta ja uuvuttavaa. Venäjän vetäytyessä Kiovan alueelta tilanne muuttui olennaisesti, pelko ja epävarmuus hälvenivät. Venäjän viimesyksyiset ja talven ohjushyökkäykset eivät saaneet aikaan samaa epävarmuuden ja pelon tunnetta minkä Venäjän tykistöase oli synnyttänyt. Luonnollisesti ystäväperheemme mies, itse neuvostoarmeijassa varusmiespalveluksen suorittaneena ja Afganistanissa 80-luvulla sotineena tiesi miten Venäjä tykistöään käyttää. Maailma oli nähnyt sen myös 90-luvulla Tšetšeniassa Venäjän moukaroidessa pääasiassa tykistöaseellaan Groznyin raunioiksi aivan kuten Syyriassakin, jossa Bašar al-Assadin hallinto Venäjän tuella ja avulla moukaroi siviilikohteita säälimättömästi myös tykistöllään.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://www.theguardian.com/world/2022/oct/10/defiance-deadly-strikes-bring-war-back-kyiv

2. https://t.me/mykolaivskaODA/2922 

3. https://bykvu.com/ua/bukvy/vnaslidok-masovanoho-obstrilu-ukrainy-10-zhovtnia-zahynulo-19-osib-shche-105-otrymaly-poranennia/ 

4. https://novynarnia.com/2022/10/11/genshtab-onovyv-chyslo-rosijskyh-vtrat-za-dobu/ 

5. https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3590842-v-ukraini-za-dobu-rosiani-vbili-23-civilnih.html 

6. https://www.theguardian.com/world/2022/oct/10/defiance-deadly-strikes-bring-war-back-kyiv 


Kirjoituksen taustoituksessa hyödynnetty myös Wikipedia-artikkeleja Ракетний удар по Києву 10 жовтня 2022 ja Масований ракетний обстріл України 10 жовтня 2022 sekä keskusteluja ja havaintoja Ukrainan matkalla Kiovassa kesäkuussa 2023. 

Tekstiä muokattu 30. kesäkuuta 2023, klo. 19:15.


#StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.