keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Suomen ja Venäjän vastainen raja: ”kohteliaat miehet” rajalta

 

Tämä olkoon ensimmäinen havainnonomainen kirjoitukseni jännittyneestä tilanteesta Suomen ja Venäjän vastaisella rajalla. Otsikon ”kohteliaista miehistä” monelle tullee mieleen Krimin niemimaan miehitys vajaat kymmenen vuotta sitten, kuinka tunnuksettomat ”vihreät miehet”, joita Venäjällä kutsuttiin ”kohteliaiksi miehiksi”,  ilmaantuivat katukuvaan. (1) Venäjän toimissa ei ole mitään kohteliasta, kyse on häikäilemättömän rikollisesta ja sopimuksista piittaamattomasta toiminnasta, mikä on nyky-Venäjälle tavanomaista. Idea otsikkoon kumpusi uutisesta, jossa viitattiin Venäjältä saapuneiden, turvapaikkaa hakeneiden poikkeuksellisen kohteliaaseen käytökseen vastaanottokeskuksissa – ehkäpä sillä käytöksellä oli tarkoituksensa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon Venäjän vastaisen rajan tilannetta käsittelevästä twiittiketjusta nousi kohu maanantaina (20. marraskuuta). (2) Lainkaan Halla-ahoa henkilönä puolustelematta on todettava, että mielestäni hän saa kohtuutonta parjausta osakseen kyseisen twiittiketjun myötä. Erityisesti huomio tuntuu keskittyvän kohtaan, jossa hän nostaa esille mahdollisuuden, että joukossa voi olla muitakin kuin ”kolmansien maiden kansalaisia”, kirjoittamalla muun muassa –

TIEDÄMME, että Venäjä työntää hyvin varustautuneita nuoria miehiä rajalle. Voimme PÄÄTELLÄ, että Venäjällä on jokin syy toimia näin. Herää kysymys: Miten meillä jotkut voivat olla niin varmoja, että tulijat eivät ole venäläisiä erikoisjoukkoja tai Wagnerin palkkasotilaita?” (3)

Kuvakaappaus Ilta-Sanomista.
















En voi kieltää, ettenkö ole pohdiskellut samansuuntaista skenaariota Venäjän toteuttamana lukuisia kertoja viimeisen vuosikymmenen kuluessa. Sen uskallan sanoa, että ainakaan minä en havaintojeni perusteella uskaltaisi olla niin ehdoton, ja todeta, että on varma, ettei Venäjä yritä soluttaa palkkasotilaita – itse en viittaisi mihinkään tiettyyn organisaatioon kuten Halla-aho teki, mikä mielestäni oli harkitsematonta häneltä – tai muita operaattoreita turvallisuuspalvelu FSB:n toimesta rajalle ohjattujen henkilöiden joukossa Suomeen. Seuraavaksi muutama esimerkki Ukrainasta Venäjän toteuttamana reilun vuosikymmenen takaa osoittamaan, että Venäjän keinovalikoima on moninainen. Mikäli joku nyt toteaa, että Suomi ja Ukraina ovat kaksi aivan eri asiaa, niin se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Venäjä voisi kokeilla samoja keinoja Suomessa mihin se Ukrainassa ryhtyi ja näin on käynytkin.

Suomen ja Ukrainan välillä on runsaasti eroja mutta niitä yhtymäkohtiakin löytyy, mikä tarjoaa Venäjälle mahdollisuuksia testata sietokykyämme ja eri organisaatioiden kykyä toimia paineisessa tilassa. Maassamme on tuhansien suuruinen itsensä venäläisiksi identifioiva väestönosa, josta huomattava osa näyttää myös tavalla tai toisella tukevan Venäjän imperialistisia pyrkimyksiä, mikä itsessään luo pahansuovalle taholle vaikuttamisen välineen. Ja Venäjä on pahansuopa meitä kohtaan!

Suomessa on suuri joukko venäläisten omistamia kiinteistöjä, joista osa tärkeiden kohteiden tuntumassa. (4) Suhtautuminen Suomessa venäläisten omistamiin kiinteistöihin on ollut tavattoman naiivia aina 24. helmikuuta 2022 saakka, useimmat ovat sulkeneet silmänsä näiden kiinteistöjen mahdolliselta turvallisuusuhalta. Ne tarjoavat suojaa, soveltuen tarvittaessa jopa tukikohdaksi. Tästä löytyy myös yhtymäkohta ”venäläiseen kevääseen” Ukrainassa kevättalvella ja keväällä 2014, Venäjä varautui tähän lähettämällä jo ennakkoon operaattoreita Ukrainan maaperälle (eli aikana, jolloin maan silloinen presidentti Viktor Janukovitš oli vielä kiinni vallankahvassa ja rajuimmat katutaistelut Kiovassa vielä edessä). Osa Venäjän Ukrainaan lähettämistä soluttautujista ja operaattoreista asui Venäjä-mielisten kiinteistöissä jne.

Edelliseen liittyen, tiedämme, että Ukrainassa oli jopa vuosien ajan ennen Krimin niemimaan miehitystä Venäjän operaattoreita odottamassa käskyä toimia. Heitä oli niinkin eksoottisissa paikoissa kuin luostareissa (Ukrainassa toiminut Moskovan kirkon oli Venäjän soluttama tarjoten suojapaikan FSB:n operaattoreille ja muille erikoistoimintamiehille, tämä tieto saavutti meidät laajemmassa mitassa vasta jälkikäteen). Luostareihin sijoitettujen operaattoreiden joukossa oli Venäjän asevoimissa palvelleita, eräät heistä osallistuivat operaatioon Donbasissa huhtikuusta 2014 eteenpäin.

Ennen Krimin niemimaan miehityksen ja Donbasin sodan alkua (vuoden 2014 puolella kuitenkin) Venäjältä siirtyi Ukrainaan lisää operaattoreita. Venäjän toimia ei estänyt se, että Kiovassa vallassa oli edelleen siihen myötämielisesti suhtautuva Viktor Janukovitš.  Osa näistä operaattoreista tunnistettiin myöhemmin erilaisten palkkasotilasorganisaatioiden palveluksessa oleviksi henkilöiksi mutta tuolloin heidän tehtävä oli valmistella tulevaa, Venäjällä siis huomioitiin jo se, että Janukovitš voi menettää valtansa. Näiden operaattoreiden joukkoon voimme myös laskea helmi-maaliskuussa 2014 Donbasiin matkanneet Russian Imperial Movementin eli RIM:in aktivistit, jotka olivat käynnistämässä ”venäläistä kevättä” Donbasissa. (5) Harkovaan ilmaantui kevään korvilla muun muassa eräs Arseni Palvov, joka myöhemmin opittiin tuntemaan taistelijanimellä ”Motorola” ja jonka kontolle ehti ennen likvidointiaan kertyä melkoinen joukko sotarikoksia. (6) Todennäköisesti kaikilla kevättalvella ja keväällä 2014 Ukrainassa operoineilla vapaaehtoisjoukoilla ja ryhmillä oli jonkin oligarkin tai hierarkiassa korkeammalla olevan henkilön kautta yhteys Venäjän turvallisuuselimiin. Esiin nousee oligarkeista usein  Konstantin Malofejevin eli ”ortodoksioligarkin” nimi, hänen tuttavapiiriin taasen kuuluivat muiden muassa Aleksandr Dugin ja Igor Girkin. Novaja Gazetan mukaan Malofejev on ollut luomassa Venäjän Ukraina-muistiota.

Myöhemmin keväällä 2014 (maalis-huhtikuussa) eli ennen Igor Girkinin johtaman Krimin ryhmän 12.4.2014 alkanutta operaatiota Donbasiin ja muualle Ukrainan etelä- ja koillisosiin alkoi saapua Venäjältä runsaasti ”turisteja”. Donetskissa heistä käytettiin myös nimeä ”Putinin turistit”, toisinaan viitataan vain ”venäläisturisteihin”. Heidän tehtävänsä olivat moninaiset, kuten provokaatiot, synnyttää kaoottisia yhteenottoja (esim. tapahtumat Donetskissa 9. maaliskuuta 2014, ja siitä muutama vuorokausi eteenpäin), levittää huhuja ja juoruja. Näiden ”turistien” joukossa oli myös soluttautujia sekä erikoisjoukkojen miehiä, jotka tätä sekavaa tilannetta hyväksikäyttäen etenivät suojapaikkoihinsa Ukrainassa. Heidän aikansa koitti sitten huhtikuun puolivälin tietämillä ja siitä eteenpäin, mutta on hyvin todennäköistä, että osa jatkoi ”uinumista” jopa vuosien ajan tai suorittaen tehtäväänsä matalalla profiililla. 

Marija Butina miehitetyssä Donetskissa kesäkuussa 2014. 










Itä-Ukrainan sodan alettua, osa näistä soluttautujista siirtyi Ukrainan sisäisinä evakkoina muualle Ukrainaan ja koska maassa oli jopa lähelle miljoona ihmistä liikkeellä, soluttautujien oli helpompaa asettua asumaan uusille paikkakunnille. Tulevina vuosina (eli vuodesta 2014 eteenpäin) Ukrainan turvallisuusviranomaisten onnistui aina silloin tällöin pidättää joku tällainen operaattoriksi tai soluttautujaksi paljastunut sisäinen pakolainen. Ei tämäkään toiminta eroa niin kovinkaan paljon siitä, mihin Venäjä on suoraan tai Valko-Venäjää välikätenä käyttäen ryhtynyt viime vuosina. Meidän on myös hyvä muistaa, että FSB pyrki jo vuosia sitten värväämään ISIS:ssä taistelleita terroristeja yrittäen soluttaa heitä Ukrainan asevoimien rinnalla taistelleisiin vapaaehtoispataljooniin. (7) Jos nyt tarkastelemme tätä maailmanhetkeä, Hamasin raakalaismaisesta, satojen siviileiden joukkomurhaan päättyneestä terrorihyökkäyksestä seurannutta Israelin sotilasoperaatiota Gazan kaistalla ja entisestään kasvavaa jännitettä lännessä, niin näen Venäjän hyötyvän siitä, jos se saa solutettua vastaanottokeskuksiin operaattoreitaan, joiden on mahdollista provosoida ilmapiiriä niissä tai kadota niistä jatkaakseen tehtäväänsä toisaalla.

Ja jos joku väittää, että viranomaisemme tietävät tarkalleen keitä vastaanottokeskuksissa asuu, niin tämäkään ei pidä paikkaansa kuten Voislav Tordenin eli Jan Petrovskin tapaus osoittaa. (8) Tiedossa oli pitkään vain valehenkilöllisyys oikean henkilöllisyyden sijaan.

Ollakseni rehellinen, minusta on aika naiivi olettamus, ettei Venäjä yrittäisi käyttää synnyttämäänsä ”turvapaikanhakija”-ongelmaa millään muulla tapaa hyväksi, joten Halla-ahonkaan spekulointi tilanteen erilaisilla skenaarioilla ei ole aivan kaukaa haettua. Väistämättä tulee tunne, että osa vastakommenteista johtuu vain ja ainoastaan siitä, että esittäjänä on Halla-aho, jota nyt ei aivan rakentavimpana persoonana voi pitää. Vastakommenttien jyrkkyys on ymmärrettävää, mutta en nyt lähde tarkastelemaan tätä puolta tässä kirjoituksessa, kuten en Halla-ahoakaan henkilönä. Ne ovat epäolennaisia asioita Venäjän kohdistaessa Suomeen hybridisodan toimia. Niin, Venäjälle kyse on sodasta, ei pelkästään vaikuttamisesta, jonka avulla se pyrkii saamaan Suomen tekemään päätöksiä, jotka ovat oman etumme vastaisia mutta Venäjää hyödyttäviä. Tässä tilanteessa Venäjälle voi myös riittää se, että yhteiskuntamme koheesio rikkoutuu entisestään.

Oma asiansa on myös se, että olisiko ollut järkevämpää, että kyseisiä skenaarioita pohtii julkisuudessa ensin joku muu kuin eduskunnan puhemies? Kuten vaikkapa nahjusmaisen pääministerimme johtaman hallituksen vastaava ministeri. Mutta tämäkin on kokonaisuus huomioiden epäolennainen tekijä, oppositiosta olisi aina löytynyt heitä, joille oma tai eturyhmien etu on kokonaiskuvan ymmärrystä tärkeämpi. Kiinnostava on myös se näkemys, että näiden skenaarioiden julkituonti olisi pelonlietsontaa. Itse näen asian ennemminkin päinvastoin, keskustelemattomuuden ollessa pään pensaaseen pistämistä.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006023692.html 

2. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010001773.html 

3. https://x.com/Halla_aho/status/1726231338498380285 

4. Toimittaja Tuula Malinin teos ”Putinin pihapiirissä — Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa” piirtää seikkaperäisen kuvan venäläisomistuksista Suomessa.

5. https://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2015/09/russian-fascist-militants-give-money-to.html 

6. https://x.com/TatAtfender/status/1114688408570478592 

7. https://meduza.io/feature/2023/05/16/ty-zhe-i-pravda-terrorist-prosto-skazhi-im-chto-rossiyu-ne-lyubish 

8. https://yle.fi/a/74-20048108 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.