maanantai 5. helmikuuta 2024

Venäjän propaganda leviää europarlamentissa

 

Aiemmin tällä viikolla otsikoihin nousi latvianvenäläisen europarlamentaarikko Tatjana Ždanokan jo vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa. (1 ja 2) Ždanoka valittiin Euroopan parlamenttiin ensimmäisen kerran 2004 Latvian venäläisten unionin listoilta (3) ja edellisissä eurovaaleissa hänet valittiin niin ikää edustamaan Latvian venäläisiä europarlamenttiin.

Luonnollisesti tällä viikolla Ždanokan yhteistyökumppaneihin europarlamentissa on kiinnitetty huomiota. Tässä yhteydessä esille on noussut Euroopan parlamentissa otettu valokuva, jossa yhdessä Ždanokan kanssa on pienimuotoisessa mielenilmauksessa irlantilaiset, vasemmistolaisen Independents 4 Change-puolueen mepit Mick Wallace ja Clare Daly sekä slovakialaisen Slovak PATRIOT-puolueen meppi Miroslav Radačovský. Kuva on alun perin julkaistu Tatjana Ždanokan Facebook-tilillä 16. helmikuuta 2022, jolloin Ždanoka yhdessä edellä mainitun kolmikon kanssa järjesti ”STOP KILLING DONBASS CHILDREN!”-kampanjan Euroopan parlamentissa. (4) Koskapa kuvan välittämä viesti on monella tapaa kiintoisa ja kuvattu viisi vuotiaan pikkupojan kuolema tapahtumana tuttu, tarkastelen kuvaa seuraavaksi.

Kuvassa Mick Wallace, Miroslav Radačovský ja Tatjana Ždanoka sekä Clare Daly. 
Kuvaan liittyvässä Facebook päivityksessä Ždanoka kirjoittaa kehottaneensa Euroopan parlamentin puhujakorokkeelta olemaan lisäämättä viimekuukausien disinformaatiovuota, vaan näkemään Ukrainan todellisen ongelman – Donbasin tilanteen ja kahdeksan vuotta jatkuneen siviileiden murhaamisen:

STOP KILLING DONBASS CHILDREN!

- - -

Я же с трибуны призвала Европарламент не усугублять поток дезинформации, который вылился на всех нас за последние месяцы, а увидеть настоящую проблему Украины – ситуацию на Донбассе и убийства мирного населения, продолжающиеся уже 8 лет. 'Stop killing Donbass children!' – с этим призывом я обратилась сегодня ко всем с трибуны Европарламента.” (5)

Järjestämässään mielenilmauksessa Tatjana Ždanoka pitää käsissään julistetta, jossa kerrotaan viisivuotiaan Vladislav Dmitrievin kuolemasta lennokki-iskussa 2. huhtikuuta 2021. Totta, huhtikuun 2021 alkupuolella Oleksandrivkan kylässä, Venäjän miehittämillä alueilla Donbasissa kuoli lapsi räjähdyksen seurauksena. Huhtikuun 5. 2021 Donetskissa ruumishuoneen johtaja kertoi puhelimitse ETYJ:n Ukrainan monitorointimission edustajalle, että viisivuotiaan pojan ruumis tuotiin ruumishuoneelle 2. huhtikuuta ja että poika oli menehtynyt aiemmin samana päivänä ”due to blast trauma and shrapnel wounds”. (6) Seuraavana päivänä, 6. huhtikuuta 2021, ETYJ:n Ukrainan monitorointimission edustaja tavoitti puhelimella kuolleen pojan isoäidin, joka kertoi lapsenlapsensa olleen leikkimässä pihatiellä Oleksandrivskassa hänen kuullessa räjähdysäänen. Mennessään ulos, hän näki lapsenlapsensa makaavan maassa. (7)

ETYJ:n huhtikuun 6. ja 8. päivä tapahtunutta käsitelleissä raporteissa ei mainita sanallakaan lennokki-iskua. Kuvaillaan kylläkin räjähdyksen aiheuttamia vaurioita rakennuksessa ja sen ympäristössä. Sen sijaan lennokki-isku mainitaan venäläisissä propagandajulkaisuissa sekä muissa Kremliä tukevissa medioissa jo huhtikuun 3. 2021. Näin tekee myös suomalaistaustainen Janus Putkonen kirjoittaessaan tapahtuneesta disinformatiivisesti 6. huhtikuuta 2021 MV-lehdessä. (8)

Tapahtuneesta raportoi taustoittaen ukrainalainen StopFake-verkkojulkaisu 5. huhtikuuta 2021 paikallisia lähteitä ja asukkaita lainaten. (9) Viisivuotiaan pojan kuolema on näiden havaintojen mukaan ikävä onnettomuus, joka oli seurausta lapsen saatua haltuunsa isovanhemmilla vieraillessaan isoisän löytämän ja kotonaan säilyttämän räjähteen, mikä räjähti ikävin seurauksin.

StopFaken julkaisema raportti antaa tapahtuneesta luotettavamman kuvan verrattuna venäläismedioiden kuvauksiin tapahtuneesta, joissa ne pystyivät nimeämään syyllisen jo ennen kunnollisen tutkinnan suorittamista. Lukijoiden on syytä muistaa se, että Venäjällä propagandajulkaisuiden rinnalla viranomaiset voivat häpeilemättä käyttää vahinkoja ja tapaturmia hyväkseen rakentaessaan valheellisia tarinoita (valtiollisen) propagandan tarpeiksi. Helmikuun 24. 2022 alkaneen suurhyökkäyksen kuluessa Venäjä on toiminut lukemattomia kertoja näin, edelleen liian moni läntinen media sortuu toistamaan niitä kyltymättömässä uutisnälässään.

Mielenilmaukseen osallistujista kolmella on päällään ”Stop killing Donbass”-paidat. Venäjä operaattoreineen on järjestänyt lukuisia kampanjoita Itä-Ukrainassa huhtikuussa 2014 alkaneen sodan alun jälkeen, joissa toistuvat iskulauseet kuten ”Save Donbass People” tai ”Save Donbass Children” ja jotka sisältävät joko ääneen lausutun tai hiljaisen Ukrainaan kohdistuvan perusteettoman syytöksen.

Ukrainan vastainen #SaveDonbassPeople-kampanja, jossa kuvakaan ei ole Donbasista vaan venäläis-valkovenäläisestä The Brest Fortress -elokuvastaNiin, tämä kampanja todellakin ajoittuu aikaan puolivuotta Venäjän suurhyökkäyksen alun jälkeen. Aikaan, jolloin maailmalle virtasi uutisia Venäjän asevoimien ja sen muiden joukkojen toimeenpanemista julmuuksista Ukrainalta miehittämiltään alueilta: Butša, Irpin, Mariupol, Izjum lukemattomien muiden kaupunkien ja kylien ohella oli nähnyt ja kokenut venäläisen sotakoneen julmuuden.

* * *

Vielä loppuun muutama sana Ždanokan yhteistyökumppaneista demonstraatiossa.  Mick Wallace ja Clare Daly tunnetaan Venäjää tukevista ja myötäilevistä lausunnoista, joita he ovat antaneet Venäjän Ukrainaan kohdistaman suurhyökkäyksen alun – 24. helmikuuta 2022 – jälkeenkin. Wallace on kannanotoissaan tukenut Venäjän ohella pidemmän aikaa myös Bašar al-Assadin hallintoa Syyriassa. Venäjän ja Syyrian ohella Wallace tukee entistä näkyvämmin Kiinan kommunistista hallintoa. Hän pitää raportteja uiguureiden keskitysleireistä ”suuresti liioiteltuina”. Ei siis ole lainkaan yllättävää, että Wallace on kutsunut Valko-Venäjän presidentinvaalit todellisuudessa voittanutta Svetlana Tsih’anouskajaalänsimaisen uusliberalismin pelinappulaksi” (11) ja Ukrainaa ”epäonnistuneeksi valtioksi”. 


Wallace ja Daly ovat irlantilaisen vasemmistolaisen Independents 4 Change-puolueen meppejä. Puolue kuuluu europarlamentissa Euroopan yhtynyt vasemmisto/ Pohjoismaiden vihreä vasemmisto- eli GUE/NGL-ryhmään, johon Suomesta kuuluu Vasemmistoliitto.

Neljäntenä demonstraatioon osallistui Ždanokan, Wallacen ja Dalyn rinnalla laita-/ äärioikeistolaisen Slovak PATRIOT-puolueen perustaja Miroslav Radačovský. Slovak PATRIOT on seurausta sen perustajan irtautumisesta äärioikeistolaisesta Kotleba – Kansanpuolue Meidän Slovakiamme -puolueesta. Slovak PATRIOT kuten Kotlebakin on myös venäläismielinen puolue. Tämä pieni otanta Venäjän äänistä europarlamentissa sisältää edustajia laitavasemmalta äärioikealle, muistuttaen meitä siitä, että Venäjä pyrkii käyttämään hyväksi kaikkia niitä tahoja, jotka hyödyttävät sitä. Tai kuten Aleksandr Dugin on todennut: “The most important factor should not be whether these groups are pro-Russian or not. What they oppose is of much greater importance here. The enemy of my enemy is my friend. It is simple and easy to understand…”. (12)

 

Marko  

 

Lähteet:

1. https://theins.ru/en/politics/268694

2. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010153062.html 

3. https://jamestown.org/program/zhdanoka-candidacy-polarizes-latvian-election/ 

4. Tatjana Ždanokan Facebook-tili, 16. helmikuuta 2022.

5. Tatjana Ždanokan Facebook-tili, 16. helmikuuta 2022.

6. https://www.osce.org/files/2021-04-06_SMM_Daily_Report_Vienna.pdf?itok=34028 

7. https://www.osce.org/files/2021-04-06_SMM_Daily_Report_Vienna.pdf?itok=34028 

8. https://mvlehti.net/2021/04/06/tanaan-verkkostudio-live-totuus-taalta-donbassista-6-4-2021-alkaen-klo-19/

9. https://www.stopfake.org/en/fake-a-child-died-in-donbas-as-a-result-of-a-ukrainian-drone-attack/ 

10. Russian Embassy in London, 18. syyskuuta 2022.

11. https://x.com/P_Kallioniemi/status/1613077080794886145 

12. https://smallwarsjournal.com/jrnl/art/nine-lessons-of-russian-propaganda 


ETYJ:n Ukrainan monitorointimission raportit: 6. huhtikuuta 2021 ja 8. huhtikuuta 2021.


#StandWithUkraine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.