torstai 7. kesäkuuta 2018

Bäckman vierailee MV-median striimissä – Mikä mies on Bäckman?


Tänään MV-median Live-striimissä vieraana on dosentti Johan Bäckman, joka mainosti vierailuaan FB-sivuillaan:

Olen tänään klo 19.30 vieraana Suomen kiinnostavimmassa ja suosituimmassa keskusteluohjelmassa, MV Median Live-striimissä. Suoran lähetyksen vetäjänä MV Median päätoimittaja Juha Korhonen. Aiheena kaikki ajankohtaiset aiheet, lähetykseen voi myös soittaa ja kirjoittaa chattiä. Ollaan linjoilla! Hienoa, että Suomessa on vielä riippumatonta ja puolueetonta journalismia!” (1)

Tässä kirjoituksessa en nyt ryhdy ottamaan kantaa Johan Bäckmanin mainostamaan MV-median ”riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen”, muuta kuin muistuttamalla siitä, että Johan Bäckman ja Ilja Janitskin – MV-lehden perustaja ja entinen omistaja – päätyivät samoille käräjille, jolloin nähdään ovatko he syyllistyneet rikoksiin, joista heitä syytetään. (2)

MV-median youtube-sivulla Johan Bäckmanin vierailu on otsikoitu seuraavalla tapaa: Vieraana Johan Bäckman -- Mikä mies on Bäckman? Klo 19:30

MV-media: Vieraana Johan Bäckman.


Niin, mikä mies Johan Bäckman oikein on?

Tätä nykyä Johan Bäckman on vähintäänkin nimenä tuttu suurelle joukolle suomalaisia, se millaisena häntä pidetään riippuu sitten paljon viiteryhmästä. Eräiden mielestä hän on verrattavissa Otto Wille Kuusiseen, vastaavasti eräille hän on patriootti, joka ajaa Suomen asiaa ”taistellessaan” läntistä imperialismia vastaan Venäjän riveissä.

Muutama vuosi sitten, ennen kevättä 2014, Johan Bäckman oli olennaisesti tuntemattomampi suurelle joukolle suomalaisia – helmi-maaliskuussa 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja samaisena keväänä Venäjän masinoitua kymmeniä tuhansia tappaneeksi sodaksi edenneen ”separatismin” Itä-Ukrainaan, Bäckman oli jo olennaisesti tunnetumpi henkilönä suomalaistenkin keskuudessa. Poimitaan seuraavaksi muutamia tapahtumia ja operaatioita, joissa Johan Bäckmanin nimi on noussut esille.

Keväällä 2014 Johan Bäckman oli perustamassa Suomeen ”Novorossijan lähetystöä”, sittemmin lähetystö on muuttunut ”Donetskin kansantasavallan” lähetystöksi. (3) Yhtä kaikki todellisuudessa lähetystöllä ei ole virallista asemaa, eikä Suomi ole tunnustanut koko lähetystön olemassa oloa, kuten ei ole tunnustanut Itä-Ukrainaan venäläisten perustamia ”kansantasavaltojakaan”.

Bäckman on myös värvännyt taistelijoita Itä-Ukrainaan Venäjän varustamien joukkojen riveihin, propaganda-arvoltaan tunnetuin taistelija on epäilemättä Petri Viljakainen. Viljakaisen sanojen mukaan Bäckman maksoi hänen viisuminsa Venäjälle sekä osan lennoista. (4) Onko Bäckman värvääjän ohella myös rahoittaja – terrorismin rahoittaja? Bäckmanilla on myös läheiset välit suomalaiseen Janus Putkoseen, joka muutti vuoden 2015 kuluessa Donetskiin toimien siellä propagandistisen – epäilemättä venäläisrahoitteisen – DONi-Newsin päätoimittajana.

Tämän vuoden kuluessa Johan Bäckman publications on julkaissut kaksi kirjaa Lauri KarhunViimeinen luoti” sekä Petri Viljakaisen ”Vilin sota” – kumpikin teoksista kuvaa Itä-Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa. Kirjoja on kuvattu propagandistisiksi. Samainen kustantamo on julkaissut muun muassa edesmenneen Matti Rossin höpö-höpö-teoksen ”Raunioista nousee Donbass” sekä Aleksandr Duginin Suomalais-ugrilaisen sivilisaation historia ja maailmankuva”. (5)

Johan Bäckman on myös itse matkustanut lukuisia kertoja, laittomasti, Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle sekä Itä-Ukrainaan, kummallakin alueella hän on myös toiminut venäläisten itsensä kutsumana ”vaalitarkkailijana” – viimeksi maaliskuussa Venäjän "presidentinvaalien" aikaan. (6) Näillä kerroilla Bäckmanilla ei kuitenkaan ole ollut virallisen vaalitarkkailijan asemaa.

Bäckman oli mukana hyvin aktiivisesti Love FM:n radiokanavan Venäjä uutiset toiminnassa. Hän myös yritti ostaa kyseisen radiokanavan enemmistön – tämä kauppa kuitenkin torpattiin, Suojelupoliisi piti kauppaa toteutuessaan uhkana kansalliselle turvallisuudelle. (7)

Helsinkiin perustettu Hybridiosaamiskeskus (the European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) sai oikeastaan jo ennen varsinaista perustamistaan riesakseen yhdistyksen, jonka taustalla on Johan Bäckman. (8) Tällä Bäckmanin disinformatiivisella ja nimeltään harhauttavalla Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry:llä on omat verkkosivut ynnä toimintaa sosiaalisessa mediassa. Sen nimissä on myös järjestetty tapahtumia Helsingissä.

Disinformatiivinen HybridCoE, taustalla muun muassa Bäckman, kuvakaappaus hybridcoe.ru.


Ennen Venäjän suorittamaa Krimin miehitystä ja Ukrainassa alkanutta sotaa, Johan Bäckman nousi esille etenkin Suomen ja Venäjän välisissä lapsikaappauskysymyksissä. Echo Moskvan (Эхо Москвы) vuodelta 2016 olevassa aihetta käsitelleessä uutisessa mainittiin Johan Bäckmanin olevan lähes aina Venäjän mediassa Suomea koskettavien lapsikaappausuutisten pääasiallisena lähteenä. (9)


Bäckmanin kohdalla on hyvä muistaa hänen moniulotteinen esiintyminen erilaisissa medioissa Venäjällä kuin myös muissa maissa. Suomessa kaikki eivät välttämättä edes ymmärrä sitä, että vaikka meidän silmissä Bäckmanin toiminta näyttää naurettavalta – moni pitää häntä pellenä – Venäjällä hänet nähdään toisessa valossa, ja venäläisille hän esiintyy tavattoman usein ihmisoikeusasiantuntijan roolissa tuomaan uskottavuutta uutisille (sekä esitetyille asioille).

Todennäköisesti illan MV-median Live-striimissä esille nousee – nostetaan – myös tuleva oikeudenkäynti, jossa Bäckman on syytettynä Ylen toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta sekä Aroon kohdistetusta törkeästä kunnianloukkauksesta. (10)

Johan Bäckmanin kohdalla on hyvä huomioida myös se, että hän on venäläisen – presidentinhallinnon alaisen – RISI (RISS) ajatushautomon/strategisen tutkimuslaitoksen edustaja Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Iltalehden uutinen tammikuulta 2014 kertoo seuraavaa:

Dosentti Bäckmanin edustama laitos on nimeltään RISI eli Venäjän strategisten tutkimusten instituutti. Sen johtajana toimii jo KGB:n aikana Neuvostoliiton ulkomaantiedustelussa kannuksensa hankkinut kenraaliluutnantti Leonid Reshetnikov, jonka kerrotaan olevan nykyään vakaumuksellinen ortodoksikristitty.

– Kyllä, voimme vahvistaa, että Johan Bäckman on nimitetty edustajaksemme Suomeen ja muihin Pohjoismaihin, Jemeljan Marahovski RISIn lehdistöosastolta kertoo.” (11)

Bäckman tosin kieltää saavansa palkkaa toiminnastaan.

Bäckmanin vuonna 2006 ilmestyneen – kritisoidun – väitöskirjan aihe on ”Itämafia: uhkakuvapolitiikka, rikosilmiöt ja kulttuuriset merkitykset”, Bäckman on Itä-Suomen yliopiston kuin myös Helsingin yliopiston dosentti. (12)


Huomioita MV-median Live-striimistä

Jo päättynyttä Live-striimiä seurasi parhaimmillaan lähes 800 henkilöä, siinä rinnalla toimineessa chatissa keskustelu oli aktiivista, joskin varsin yksipuolista. Bäckmanille kohdistettiin loppujen lopuksi kohtalaisen vähän kysymyksiä, sen sijaan chatin sisällä käytiin aktiivista ja paikoin kiivasta keskustelua, jossa Bäckman sai yllättävänkin laajalti positiivista huomiota sekä kannustusta.

Johan Bäckmanin ja MV-median Live-striimin juontajan Juha Korhosen keskustelu oli kuin oppikirjasta. Korhonen näennäisen aktiivisesti tenttasi Bäckmania, keskustelua käytiin myös MV-mediasta ja sen väitetystä ”ruplarahoitteisuudesta” – jolloin keskustelua sujuvasti käännettiin siten, että syyttävä sormi näiden väitteisen osalta kohdistettiin valtamediaan ja erityisesti toimittaja Aroon, jonka uskottavuutta pyrittiin heikentämään leimaamalla hänet huhujen levittäjäksi etc. Chatin puolella Aroon yhdistettiin "dollarisalkut" ynnä "Nato agenttius".

Kuten oli oletettavaa, Bäckman kielsi Venäjän informaatio- ja hybriditoimet Suomessa, hänen mukaansa Venäjällä ei ole mitään syytä aktiiviseen toimintaan Suomessa maidemme hyvien välien tähden. Tässä kohdin huomauttaisin kuitenkin dosentti Bäckmania siitä, että Venäjän ja Ukrainan välien piti olla luottamukselliset ja läheiset ennen Euromaidania ja ennen Viktor Janukovytšin pakoa Kiovasta ja Ukrainasta, mutta tästä huolimatta Venäjällä oli kohdistettuna huomattavan paljon eriasteista vaikuttamista sekä erilaisia hybridisodan toimia Ukrainaan, ja tämä siis aikana, jolloin maiden välien piti olla hyvät ja läheiset ynnä luottamukselliset. Luottamukselliset ja läheiset välit Venäjään eivät siis ole mikään tae siitä, että Venäjä ei samanaikaisesti valmistelisi jotain muuta ja varautuisi johonkin muuhun. Bäckmanin asian ehdoton kieltäminen indikoi kenties jotain muuta…

Keskustelussa kävi selkeästi ilmi tiukka jaottelu, Bäckman osoitti varauksettoman tukensa MV-median ohella kohtalaiselle joukolle vastamediaksi kutsuttuja julkaisualustoja, kuten Oikeamedia ja Vastavalkea. Sen sijaan Ilja Janitskiniin kohdistuvia toimenpiteitä hän pitää perinteisen median – Bäckmanin nimityksen mukaan valtamedian – suorittamana ajojahtina. Bäckmanin mukaan Suomessa ”pohjoiskorealaistuminen” on pitkällä.

Haastattelussa Bäckman hyvin selkeästi korotti Janitskinia jalustalle, Ilja Janitskinille – tämän vanhempia unohtamatta – kohdistettiin kiitokset. Bäckman suorastaan ylisti Janitskinin rohkeutta, jota on Bäckmanin mukaan kidutettu vankeudessa ollessaan – Janitskin ei ole vasikka, eikä hän toimi itsekkäistä lähtökohdista. Bäckmanin mukaan saamme kiittää Janitskinia parantuneesta sananvapaudesta ja median vapaudesta.

Tuleva oikeudenkäynti nousi esille useamman kerran, näissä kohdin Bäckman – ymmärtäen tilanteen – oli kommentoimatta tai kommentoi hyvin ympäripyöreästi vedoten tulevaan oikeudenkäyntiin. Näiltä osin esiintyminen oli ”harkitun rauhallista” – melkeinpä voisi sanoa, että kyse oli taiten suoritetusta mielikuvamuokkauksesta, jossa Bäckman kiillotti omaa ”julkisuuskuvaansa” esiintymällä harkitun rauhallisesti. Toki muissa kohdin hän harjoitti tutumpaa retorista kikkailua ja kielenkäyttöä rakentamalla rajoja, kääntämällä asioita päälaelleen ja uhriuttamalla Venäjää, mikä näkyi erityisen hyvin hetkinä, jolloin hän kritisoi voimakkaasti NATO:a, syyttäen sitä tilanteen kiristymisestä alueella ja todeten juuri NATO:n olevan häirikkö. Menipä Bäckman niinkin pitkälle, että arveli NATO:n pian hajoavan (tarkkaa sanamuotoa en muista). Pohdinpa vaan, että osuukohan Johan Bäckman yhtä hyvin oikeaan kuin Paavo Väyrynen, tämän esittäessä väitöskirjassaan (v. 1988) ettei Neuvostoliitto hajoa – tästä kolmisen vuotta eteenpäin ja neuvostovaltion arkkuun iskettiin viimeisetkin naulat.

Bäckmanin ja osin myös juontaja Korhosen toiminnan tarkkailu oli kiintoisaa – psykologisestikin – asetelmasta huokui se, että nyt ollaan pohjustamassa jotain suurempaa, kyseessä on 1. näytös, mikä saa seuraa oikeudenkäynnin myötä. Korhosen mukaan oikeudenkäynnin kuluessa päivittäin – illalla setisemän jälkeen – nähdään striimi, jossa käsitellään tapahtumia. Todennäköisesti tämä esitys – show – vetoaa osaan katsojista, heidän mielikuvansa Bäckmanista on muuttunut toiseksi. Bäckmanin omasta toiminnasta näki selkeästi sen, että hän tiesi ”mistä narusta vetää”, millaisin sanankäytöin kosiskella yleisöä ja millaisin hälventää epäilyjä. Hän korosti useaan kertaan Janitskinia ja tämän työn tärkeyttä, mikä väistämättä vankisti epäilyjä – kyse on mediapelistä, eikä mistään muusta. Mitä tavallaan korosti Bäckmanin retorinen kikkailu ja sanavalinnat, kuten Marco de Witin lainaaminen:

Nykyisin Suomen itsenäisyyden kannattajia kutsutaan putinisteiksi”.

Emmekä saaneet vastausta kysymykseen ”Mikä mies on Bäckman?

Marko*: Painotan vielä kertaalleen, että Suomi ole tunnustanut lähetystöä, kuten ei ole tunnustanut Itä-Ukrainaan venäläisten perustamia ”kansantasavaltojakaan”.


Huom. tapanani ei ole jakaa MV-median linkkejä, mainitaan kuitenkin, että Johan Bäckmanin ja Juha Korhosen jutustelu ”Vieraana Johan Bäckman -- Mikä mies on Bäckman? Klo 19:30” on katsottavissa MV-median youtube-tililtä. (muokkaus 12. kesäkuuta 2018).

3 kommenttia:

 1. Eikös Erkki Johanin poskia ole MV-median youtube-sivun kuvassa retusoitu kaposemmiksi?
  Erkin syytä varoa, sillä vanhaan stalinistiseen kuvaretusointiinhan lähdettäessä voi lopulta kadota koko ukko...eikä ihan vaan pelkästä kuvasta. Mutta itsehän lähti herrojen kanssa marjaan...

  VastaaPoista
 2. Koko Bäckmanin toiminta, sananvalinta ja retoriikka on KGB:n koulutusohjelman suora toteutus. Demagogian menetelmät, vastaväitteiden ignorointi tai esittäminen väärissä muodoissa on KGB: koulutusohjelman toteutus kaikkein primitiivsemmällä tasolla. Jos Suomen yliopistot pitäävät häntä dosentin arvossa ja maksavat sen palkat, on kysymys jo toista tasoa: ketä hän sitten edustaa tai mitä edustavat hänen palkkaansa maksavat tahot?!

  VastaaPoista
 3. Suomalaisesta lähtökohdista pohjautuvaa tiedustelutoimintaa tulisi lisätä. Tämän hetkinen taso on heikolla tolalla. Media ei paljoa tutki asioita ja siksi tuntuu että uskomukset valtaa alaa ja kehitetään kaikenlaisia salaliittoteorioita joilla yritetään hahmottaa tilannetta. Sitten nojatuolisurffareita, jotka esim. nettisivujen kautta selvittelevät mikä tilanne missäkin paikoissa on helposti kyseen alaistetaan. Tarvitaan ihan oikeasti nyt oikeeta tietoa.

  VastaaPoista

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.