keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Paluu Artekille – PMC Wagnerin huoltokuljetuksella?


Kuluvan vuoden kesäkuun 16. Yleisradio julkaisi Venäjän-toimittaja Marjo Näkin pastellinsävyisen raportin lasten ja nuorten Artek-leiristä Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Tuolloin omassa vastineessani - YYA-Yleisradio kohti ”Naapurineljännestä” – kritisoin pastellinsävyistä raporttia (uutinen-nimeä se ei edelleenkään ansaitse), josta toimituksellinen kriittisyys puuttui täysin ja jossa Artek-leiriä ja sen toimintaa tarkasteltiin suppeasta, Venäjän narratiivia toistavasta, näkökulmasta. Nyt on syytä palata Artek-leiriin uudesta näkökulmasta. Tässä näkökulmassa hyödynnän Sergei Sukhankin raporttia ”‘Continuing War by Other Means’: The Case of Wagner, Russia’s Premier Private Military Company in the Middle East” – kirjoitukseni myötä avautuu myös otsikossa mainittu “PMC Wagnerin huoltokuljetus”.

Alkuun on kuitenkin hyvä kerrata muutamalla lauseella mikä Artek-leiri todellisuudessa on, kuten aiemmassa kirjoituksessani ”YYA-Yleisradio kohti ”Naapurineljännestä’” viittasin, Artek on muutakin kuin ”lasten maa”, jossa ei ole osavaltioita, kansalaisuuksia tai politiikkaa, kuten leirin johtaja Konstantin Fedorenko valheellisesti Näkille kertoikin. Leirillä toki lauletaan ja lausutaan runoja; kisaillaan ja purjehditaan, kuten Näkki kirjoitti, mutta sen ohella leirillä on militaristinen ja poliittinen puoli ”Setä Vova, yhdymme viimeiseen taisteluun” -taisteluhuutojen rinnalla.

Artek lasten ja nuortenleiriltä v. 2018. (1)


















Militaristisen kasvatuksen ohella leirien ohjelmaan kuuluu historian kasvatusta, jollaisesta käynee esimerkkinä kesäleirin järjestämä Nürnbergin oikeudenkäynnin rekonstruointi 2017 järjestetyn kesäleirin aikana. (2) Toisin kuin asia esitetään, tällaiset tapahtumat eivät välttämättä tarjoa todellista kuvaa historian kulusta vaan näkökulma on joko yksipuolinen tai suorastaan vääristelevä. Esim. näinä aikoina Venäjällä on kova halu häivyttää olemasta Neuvostoliiton ja natsi-Saksan suorittama Euroopan jako, kieltää Molotov–Ribbentrop-sopimuksen olemassa olo. Tai lievemmillään unohtaa kertoa siitä.


Tämän alustuksen jälkeen onkin sitten syytä siirtyä Wagnerin pariin, mutta emme suinkaan unohda Artekiakaan, vaan palaamme siihenkin tovin kuluttua.

Selvennän lukijoille myös sen, että otsikosta huolimatta Wagnerilla en suinkaan viittaa saksalaiseen säveltäjä, kapellimestari, musiikkiteoreetikko ja esseisti Richard Wagneriin vaan ”Putinin kokinJevgeni Prigozhiniin linkittyvään ja GRU:n (G.U:n) ex. everstiluutnantti Dmitri Utkinin johtamaan PMC Wagneriin, jonka harjoittelukeskus sijaitsee Molkinossa, Krasnodar Krain alueella. Harjoittelualue Molkinossa kuuluu GRU:n 10. erikoistehtävien prikaatille, mikä omalta osaltaan todistaa PMC Wagnerilla olevan tiivis suhde niin GRU:hun kuin myös puolustusministeriöön.

Another essential aspect for the Wagner Group’s success has been Russia’s commitment to provide it with the logistical resources of the entire Southern Federal District (SFD). At this juncture, it is also imperative to underline strategic role of Rostov-on-Don in terms of the development and functioning of Wagner. The city located in the southern part of the SFD, which effectively makes it one of the key logistical venues in southern Russia.” (3)

Eli Venäjän sitoutuminen antamaan PMC Wagnerin (eli Wagner Group) käyttöön eteläisen federaatiopiirin eli SFD:n logistiset resurssit on taannut PMC Wagnerin menestyksen. Samalla valtion rahaa kiertää takaisin Putinin lähipiirille.



















Upotuskuvassa Venäjän eteläinen federaatiopiiri eli SFD tummanpunaisella. Venäjän eteläiseen federaatiopiiriin kuuluu myös Venäjän Ukrainalta miehittämä Krimin niemimaa. Alue on merkittävä, koska

The Rostov Oblast plays a pivotal function in the eastern Ukrainian conflict, serving as the main artery for technical-material support for the Donbas separatist forces” – eli occupied Donbas -alue upotuskuvassa.

Sen ohella, että PMC Wagnerilla on käytössä Venäjän eteläisen federaatiopiirin resurssit ainakin oman organisaation ja Syyriaan sijoitettujen osien huollon osalta, ulottuen eteläisen federaatiopiirin alueella Krimin ohella todennäköisesti myös miehitettyyn osaan Itä-Ukrainaa, PMC Wagnerin taistelijoita osallistuu säännöllisesti Itä-Ukrainassa sotatoimiin osana Venäjän joukkoja. Toisinaan niitä on käytetty alueella myös ”rankaisujoukkoina”, jolloin ne suorittavat puhdistuksia ja kurinpalautustoimenpiteitä Venäjän proxy-joukkojen riveissä Rosgvardiaan liitetyn ODONin eli Felix Dzerzhinskyn mukaan nimetyn divisioonan tapaan.

PMC Wagnerin yksikkö talvella 2015, Debaltsevon alueella. (4) 

















Miehitetyllä Krimin niemimaalla sijaitsevan Artek-leirikeskuksen kannalta seuraava kohta herättää kysymyksiä:

Another essential aspect for the Wagner Group’s success has been Russia’s commitment to provide it with the logistical resources of the entire Southern Federal District” 

–  mahdollistaako tämä sen, että Wagner Group eli PMC Wagner yrityksenä osallistuu erilaisten valtionhallintoon ja sen toimintaan nivoutuvien organisaatioiden huoltoon, jollaisena Artek-leiriäkin on syytä pitää?

Jos mahdollistaa, seuraava kysymys on sitten se, että onko PMC Wagner tai jokin muu vastaava organisaatio suoraan tai välillisesti mukana nuortenleirin toiminnassa?

Artekissa järjestettävillä leireillä on muutakin kuin kulttuuritarjontaa lapsille ja nuorille, kuva-aineiston perusteella hyvin runsaasti erilaista ”sotilaskasvatusta” – monessa tapauksessa voidaan suoraan puhua lasten militarisoinnista, johon uskallan sanoa liittyvän myös propagandistisen kasvatuksellisen puolen. Venäjällä järjestettyjen lasten- ja nuorten leirien kouluttajina on nähty Venäjän proxy-joukoissa Ukrainassa ja Syyriassa sotineita taistelijoita, kuten PMC Wagneriin värväytynyt – Ukrainassa sotarikoksiin syyllistynyt – Ukrainassa sotineen rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusichin entinen komentaja  Alexei ”Serb” Milchakov. (5)

Huhtikuussa 2018 Artek solmi yhteistyösopimuksen Venäjän federaation tutkintakomitean kanssa, tarkoituksena on järjestää leirillä ohjelma, jonka tarkoituksena on kannustaa lapsia ryhtymään rikostutkijoiksi. (6) Ikävimmillään tämä voi johtaa näytelmään, jollainen nähtiin Pietarissa syyskuussa 2017, jolloin lapsille tarkoitetussa ”tulevien tutkijoiden” -seremoniassa, pieni lapsi julisti tarvittaessa ilmiantavansa oman äitinsä. Tässä on syytä ymmärtää asiayhteys ja se, mitä ilmiantamisella historiallisessa ja nykyisessä kontekstissa tarkoitetaan – kyse on etenkin valtion vihollisten ilmiantamisesta, johon Krimilläkin ihmisiä kannustetaan.

Mikä tai mitä Artek oikeastaan on, nuorten leiri vaiko nuorten propagandakasvatuksen leiri? Uutuuttaan kiiltävät kulissit näyttävät kätkevän taakseen jotain muuta kuin kulttuurikasvatusta ja yhteiseloa. Läntisten medioiden leiriltä kirjoittamien artikkelien perusteella kulissit ovat onnistuneet hämäämään toimittajakunnan – lasten hymy ja säihkyvät silmät ovat lumonneet toimittajat, jolloin epäilys ja kriittinen tarkastelu ovat unohtuneet.


Marko






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.