torstai 11. heinäkuuta 2019

Volodymyr Tsemakhin vangitseminen (ja rooli Snižnessä MH17 pudottamisen aikana)


Aloitetaan Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n vangitseman Volodymyr Tsemakhin (s. 4.7.1961) tarina tästä hetkestä ja lähdetään siitä kulkemaan ajassa taaksepäin aina kevääseen ja kesään 2014, jolloin sota Itä-Ukrainassa alkoi. (Huom. toisinaan hänen etunimi kirjoitetaan venäläisittäin Vladimir Tsemakh).

Volodymyr Tsemakh nuorena; kuvattuna aiemmin Ukrainan sodassa; SBU:n pidättämänä Kiovassa.











Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU vangitsi erikoisoperaatiossa kesäkuun 27. päivä kuluvaa vuotta entisen, miehitetyllä Donetskin alueella ts. ”kansantasavallassa”, 1. Slovjansk prikaatin ilmatorjuntapataljoonan komentajana toimineen Volodymyr Tsemakhin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla Snižnessä toimittaen hänet – elävänä – Kiovaan. (1) Tsemakhin vastuualueena oli Snižnen alueen ilmapuolustus loppukesästä ja syksystä 2014 – hän toimi alueen ilmatorjunnassa myös Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotuksen aikoihin.

Igor ”Strelkov” Girkinin mukaan heidän (tarkoittaen militanttijoukkoja) ilmatorjunta-aseistus käsitti kesällä 2014 vain viisi 9K38 ”Igla” olkapäältä laukaistavaa ilmatorjuntaohjusta, tusinan verran 23 mm ZU-23-2 ilmatorjuntatykkiä – muutamia NSV:n raskaita konekiväärejä, ja juuri ja juuri toimintakuntoisen 9K35 Strela-10 lähi-ilmatorjuntajärjestelmän. (2) ”Strelkovin” antamiin tietoihin on syytä suhtautua tietyllä varauksella – silminnäkijähavainnot ja kuva-aineisto todistavat ainakin jossain määrin toista, mutta siinä suhteessa ne ovat todenmukaisia, että alkukesästä 2014 militanttijoukkojen kyky torjua Ukrainan ilmavoimien lentokoneita ja helikoptereita oli hyvin rajallinen, joten ei ihme, että hän oli esittänyt jo kesäkuun alkupuolella Moskovaan pyynnön saada tehokkaampaa ilmatorjuntakalustoa. Kesäkuun loppupuolella Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatin osia siirrettiin tukikohdastaan Marshala Zhukovasta etelään, ensin Millerovon alueelle Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumaan ja myöhemmin yksi Buk-TELAR (nro. 332) Ukrainan maaperälle. 


Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n erikoisjoukot (käytännössä kyseessä oli kahden hengen tiimi) suoritti Volodymyr Tsemakhin vangitsemisen tämän kotona Snižnessä. SBU lähetti miehet ennalta Snižneen, josta he vuokrasivat itselleen asunnon. Miehillä oli käytössään pakettiauto, ja taustatarinan mukaan he olivat myymässä alueella kasviksia ja hedelmiä – taustatarina antoi heille mahdollisuuden liikkua miehitetyllä alueella vapaammin herättämättä niin paljon huomiota.

Päivänä, jona Volodymyr Tsemakh kaapattiin, tämä oli vienyt aamulla vaimonsa autollaan töihin, hänen vaimo toimi instituutissa (toisin sanoen oppilaitoksessa) johtajana tai vastaavassa tehtävässä. Vietyään vaimonsa töihin Tsemakh palasi kotiin, jolloin kaappaus suoritettiin. Kaappaustilanteessa Tsemakhia lyötiin pullolla päähän (todennäköisesti tarkoituksellisesti, jotta saadaan peitetarina uskottavammaksi).

Vangitsemisen jälkeen Volodymyr Tsemakh kuljetettiin autolla Ukrainan kontrolloimalle alueelle, demarkaatiolinjalla sijaitsevan Mar’inkan tarkastusaseman kautta. Julkaistujen tietojen mukaan Tsemakh oli koko matkan ajan pökerryksissä/ tainnoksissa, hänelle oli varattu pyörätuoli ja tarvittavat dokumentit, jotta hänet saatiin tarkastusaseman läpi tyyliin ”läheiset veivät invalidisoituneen isän lääkärihoitoon”. Tiedossa ei ole se, olivatko dokumentit SBU:n väärentämät vai oliko ne hankittu miehitetyiltä alueilta.


Snižnen pikkukaupunki sijaitsee syvällä miehitetyillä alueilla, kaupungista on Venäjälle matkaa noin 20 km ja lähimmille Ukrainan kontrolloimille alueille Svitlodarskissa vajaat 60 km. Sen sijaan Mar’inkaan, jonka kautta hänet toimitettiin Ukrainan kontrolloimille alueille, Snižnestä on matkaa noin 90 km. Mar’inka valikoitui demarkaatiolinjan ylityspaikaksi todennäköisesti, koska Snižnen ja Donetskin väliset tiet ovat paremmassa kunnossa mitä pienemmät tiet Snižnen ja Horlivkan välillä.


















Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottanut ohjus laukaistiin Buk-TELARista nro. 332 Pervomaiskyin kylän länsipuolelta Snizhnen eteläpuolelta 17. heinäkuuta 2014. Buk-TELARin todennäköisin sijainti tuolloin merkitty karttaan tähdellä.

Operaation jälkeen Volodymyr Tsemakhin vaimon työsähköpostiin laitettiin viesti(ä) Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n toimesta. Snižnessä vastaavasti oli kerrottu ”kaappaajien” erikoistuntomerkkeinä vaaleat hiukset – välittömästi mieleeni tuli ajatus, että hiukset oli värjätty vaaleiksi harhautukseksi, kaappauksen jälkeen uutta väriä tilalle tai entisen pesu pois, ja kas kaapatun henkilön kanssa ei enää ole vaaleahiuksisia miekkosia.


Tsemakh SBU:n hallussa Kiovassa.

























Tällä hetkellä Volodymyr Tsemakh on vangittuna Kiovassa, lakimiehensä ja tyttärensä mukaan häntä vastaan on aloitettu oikeudenkäynti, syytekohtana Ukrainan rikoslaista artikla 258-3 osa 1 (terroristiryhmän tai terroristiorganisaation luominen) – tavanomainen syyte, jolla Ukrainan viranomaiset syyttävät vangitsemiaan militanttitaistelijoita. Kuten tavallista, ensimmäisessä oikeudenkäynnissä syytetty – Tsemakh – määrättiin pidettävän vangittuna kahden kuukauden ajan, jona aikana prosessi ehditään aloittaa.

Arvioiden mukaan Tsemakhin taustalla Snižnen alueen ilmatorjuntajoukoissa kesällä ja syksyllä 2014 oli vaikutus sille, että hänet päätettiin kaapata ja toimittaa demarkaatiolinjan yli SBU:n erikoisoperaatiossa. ”The Babelin” välittämän informaation mukaan Tsemakh komensi ilmapuolustuspataljoonaa 26. kesäkuuta 2014 lukien, dokumenttien mukaan lokakuusta 2014 lukien.

On hyvin mahdollista, että hänet siirretään myöhemmin Ukrainasta Alankomaihin, jotta Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotusta tutkiva monikansallinen Joint investigation team (JIT) voi kuulla ja kuulustella Tsemakhia todistajan ja epäillyn roolissa. Tässä kohdin on kuitenkin hyvä muistaa, mitä Igor Girkin on todennut, ettei Volodymyr “Borysych” Tsemakh tai yksikään militantti ole voinut pudottaa lentoa MH17, koska heillä ei ollut tarvittavaa kalustoa. Tarvittava kalusto oli tuolloin heinäkuussa 2014 Venäjän asevoimien hallinnassa. (Noin yleisesti myös Girkinin sanomisiin on hyvä suhtautua tietyllä varauksella. Hän entisenä tiedustelu-upseerina ja FSB:n työntekijänä tietää pelin hengen).


Volodymyr Tsemakhin taustaa ja toimintaa Snižnen alueella

Tsemakh on palvellut 80-luvulla Neuvostoliiton asevoimissa Afganistanin sodassa, valokuva-aineiston perusteella hän on kuulunut ZSU-23-4 ” Šilka” neljällä 23 mm tykillä varustetun ilmatorjuntavaunun miehistöön. Alla olevassa kuvassa vaunumiehistöön kuuluva Tsemakh, taustalla todennäköisesti ZSU-23-4M2 eli ns. ”Afghan”-versio, joka otettiin käyttöön Neuvostoliiton Afganistanin sodan aikana. Kyseisessä versiossa ei ollut tutkaa, versio oli varustettu pimeänäkölaittein, samoin ampumatarvikkeiden lukumäärää kasvatettiin aina 4000 ammukseen, version pääasiallisin käyttötarkoitus onkin ollut tulituen antaminen omille joukoille ei niinkään ilmatorjunta (Afganistanissa sisseillä ei ollut ilmavoimia, teoreettinen ja osin konkreettinen uhka tuli Pakistanin suunnalta lentokoneiden ja helikoptereiden muodossa).

Yhdessä palveluskuvassa (Afganistanissa?) miehet ovat  9K35 Strela-10 äärellä ja päällä, ei ole kuitenkaan tiedossa onko Tsemakhilla käyttökoulutus Strela-10 lähi-ilmatorjuntajärjestelmään. On kuitenkin hyvä muistaa, että alkukesästä 2014 militanteilla oli hallussaan (ainakin) yksi juuri ja juuri toimintakuntoinen Strela-10 lähi-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

Volodymyr Tsemakhin albumi.





















Igor Girkinin mukaan Volodymyr Tsemakh palveli komentajana mekanisoidussa ZU-23-2 ilmatorjuntayksikössä Semjonivkassa lähellä Kramatorskia keväällä ja alkukesästä 2014 Slovjanskin taistelun aikana. Hänen on kuvailtu ”kunnostautuneen” tehtävässään, mitä se sitten lopulta onkaan tarkoittanut. Tietojen mukaan Tsemakh on henkilökohtaisesti osallistunut ainakin neljän nuoren ukrainalaissotilaan tappamiseen. Tapettuaan sotilaat, Tsemakh soitti tapetuilta sotilaita varastamillaan kännyköillä heidän äideille ilmoittaen heidän poikansa kuolleen. Samaan halveksuttavaan toimeen on syyllistynyt useampikin militantti sodan kuluessa.




















Yllä 24. elokuuta 2014 otettu kuva Volodymyr Tsemakhin yksityiskansiosta. Kuvassa myös yksikön kalustoa – kuorma-auton lavalle asennettu Suomessa ”Sergeinä” tunnettu 23 mm ZU-23-2 ilmatorjuntatykki.


Vuoden 2015 puolella Volodymyr Tsemakh antoi haastattelun videolla ”’Брат на брата’, часть 3” (Veljeltä veljelle, osa 3) venäläiselle kansallismieliselle propagandakanavalle. Media löysi videon Tsemakhin vangitsemisen jälkeen tutkittaessa hänen taustoja, alkuperäinen video on poistettu youtube-kanavalta, mutta se on edelleen katsottavissa Bellingcatin youtube-tililtä. (3) Haastattelussa Tsemakh viittaa olleensa kätkemässä ”Buk” ilmatorjuntaohjusjärjestelmää Donbasissa.

Itse haastattelussa sanan ”Buk” kohdalla on ”piippaus”, mutta on hyvin todennäköistä, että hän puhuu olleensa piilottamassa ”Bukia” eikä ”penistä” (ven. "хуй"), kuten Venäjä tukeva bloggaaja Vladimir Kornilov väittää. Twitterissä @loogunda avaa asiaa hiukan, hänen twiittisäiettä kannattaa lukea näiltä osin tarkeminkin:

The word "Buk" is bleeped in his old interview (yet lip-reads), a pro-RU blogger Kornilov states (https://twitter.com/Kornilov1968/status/1147770812914720769 …) that Tsemakh's bleeped word was "хуй" (an invective for "penis") not Buk, but it's unclear then, why he says ‘I was hiding this #%$’.” (4)

Myös Bellingcat käsittelee videota laajassa artikkelissaan ”The Arrest of Vladimir Tsemakh and Its Implications for the MH17 Investigation”.*

Malaysia Airlinesin pudottaneen ”Buk”-TELAR nro. 332 havaintotiedoissa on 17. heinäkuuta 2014 osalta noin viiden tunnin aukko iltapäivästä klo. 16:20  iltaan kello 21:32, jolloin jäljitettiin puhelu, jossa puhuttiin ”Bukin Snižnessä kadonneesta miehistönjäsenestä”:

a (Russian) Buk crew member got lost in Snizhne”. (5)

On hyvin todennäköistä, että ”Buk” nro. 332 on tuolloin ollut Tsemakhin näköpiirissä – vähintäänkin voimme olettaa hänen olleen tietoinen järjestelmän liikkeistä alueella, koska hänen vastuulla oli pataljoonan Snižnen alueelle sijoittamia ilmatorjuntajoukkoja.

Tsemakhia ei pidetä henkilökohtaiselta asemaltaan merkittävänä henkilönä MH17 pudotuksessa, hän ei kuulunut ”kansantasavaltojen” turvallisuuselimiin tai johtoon. Hän ei tietojen mukaan myöskään kuulunut ”DNR:n” sotilastiedusteluun, (mikä toki oli suoraan venäläisten komennossa).

Hänen ei tiedetä kuuluneen Leonid ”Krot” Khartšenkon alaisuuteen, jonka vastuulla oli Buk-TELAR nro. 332 siirrot Ukrainalta miehitetyillä alueilla heinäkuun 17. ja 18. vuonna 2014. Snižneläisenä hänen paikallistuntemusta on mahdollisesti hyödynnetty aseman ja kokemuksen ohella, mikä on voinut vaikuttaa hänen tehtävänkuvaan tuolloin.

Tsemakhin kaappaaminen voi muodostua MH17-tutkinnan kannalta merkittäväksi, riippuen kuinka yhteistyöhaluinen hän on. Onnistunut kaappaus toimii myös varoittavana esimerkkinä, ukrainalaiset erikoisjoukot onnistuivat hakemaan miehitetyiltä alueilta yhden (alatason) komentajan, vastaisuudessa useampi miehitetyillä alueilla pysyvästi oleileva militanttikomentaja joutuu katsomaan entistä useammin selkänsä taa – moni heistä on nähnyt ja tehnyt asioita, joista ukrainalaiset haluavat heidät oikeuteen ja jota nämä ”komentajat” ovat kuvitelleet voivansa pakoilla loputtomiin miehitetyillä alueilla. Tsemakhin kaappaus osoittaa sen, että sodankin ollessa käynnissä tällainen operaatio voidaan tarvittaessa suorittaa ja kohde toimittaa demarkaatiolinjan oikealle puolelle ja sen myötä oikeuteen.


Marko



*: Suosittelen lukemaan Bellingcatin julkaiseman ”The Arrest of Vladimir Tsemakh and Its Implications for the MH17 Investigation” -artikkelin.

Hyödynnetty myös Volodymyr Tsemakhin Odnoklassnikin valokuva-albumia:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.