keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Syksy – sotatoimet Itä-Ukrainassa syyskuussa 2019


Kesän kääntyessä syksyksi taistelut Itä-Ukrainan sotatoimialueella ovat kiihtyneet, syitä tähän on lukuisia ja niihin palaan myöhemmin tässä kirjoituksessa. Syyskuun alku – sadonkorjuun tulitauon jatko – alkoi samoissa merkeissä missä kesä päättyi Venäjän proxy-joukkojen ja niitä tukevien Venäjän asevoimien ja turvallisuuselinten sotilaiden ja upseereiden jatkaessa ukrainalaisjoukkojen hallussa olevien kohteiden tulittamista erilaisilla asejärjestelmillä samalla tasolla – eskalaatiosta ei ollut havaittavissa merkkejä. Syyskuun taipuessa kohti päätöstään, tilanne rintamalla muuttui olennaisesti venäläisjoukkojen lisätessä raskaiden Minsk II -sopimuksessa kiellettyjen asejärjestelmien käyttöä, kuun loppua kohden edetessä venäläisjoukot lisäsivät merkittävästi ilmatiedustelua tiedustelulennokeilla, samoin alueelle on toimitettu Venäjältä käsin lisää elektronisen sodankäynnin kalustoa. Tässä tapauksessa voidaan sanoa kyseessä olevan Venäjän asevoimiin kuuluvat joukot, jotka kyseistä kalustoa käyttävät. Tai eräissä tapauksissa Venäjän hallinnolle työskentelevät palkkasotilaat (esim. Wagner PMC).

Syyskuussa yhteensä 13 Ukrainan asevoimien ja asevoimia tukevien joukko-osastojen sotilasta ja upseeria menehtyi sotatoimissa, tai sotatoimista johtuvista syistä, yli neljänkymmenen sotilaan haavoittuessa. Tämän vuoden elokuuhun verrattuna kuolleita on viisi enemmän ja haavoittuneita noin parikymmentä enemmän, kuolleiden ja haavoittuneiden merkittävä kasvu johtunee kuun puolivälin ja syyskuun loppupuolen tulituksen voimakkaalla kasvulla, etenkin raskaita asejärjestelmiä, kuten kranaatinheittimiä (82 mm ja 120 mm) sekä erilaisten tykistöjärjestelmiä (pääasiassa 122 mm kenttätykit ja panssarihaupitsit) ja muiden raskaita aseita (esim. rynnäkkövaunujen pääaseet ja 73 mm raskaat singot) käytettiin selkeästi aiempaa enemmän.

Sodan uhreja vuodelta 2015, Ukrainan sotahistorian museo - Kiova.
















Alla olevaan karttaan on merkitty alueet, joita Venäjän proxy-joukot tai Venäjän asevoimien joukot ovat tulittaneet syyskuun 20. - 30. välisenä aikana seuraavilla Minsk II -sopimuksessa kielletyillä asejärjestelmillä: 122 mm 2A18 eli D-30 Ljaguška kanuunahaupitsi tai 122 mm 2S1 Gvozdika panssarihaupitsi; 82 mm ja 120 mm kranaatinheittimet; 73 mm SPG-9 raskassinko. Huom. ympyrän aluetta on saatettu tulittaa useina päivinä kyseisenä ajanjaksona esim. Mariupolin itäpuolella sijaitsevia Vodianen ja Lebedinsken alueita on tulitettu Minsk II -sopimuksessa kielletyillä asejärjestelmillä joka päivä 20. – 30. syyskuuta välillä.

Karttapohja Liveuamap.com, merkinnät Marko Enqvist.


























Kesäkuukausiin verrattuna Venäjä ja sen proxy-joukot lisäsivät Itä-Ukrainan sotatoimialueella tiedustelulennokkien käyttöä merkittävästi. Ukrainan asevoimat ja sitä tukevat joukko-osastot havaitsivat 19. syyskuuta – 2. lokakuuta välillä 35 vihollisen tiedustelulennokkia, joista valtaosa oli Granat-1 ja Orlan-10 tyyppisiä tiedustelulennokkeja. Havaittujen tiedustelulennokkien joukossa oli myös lennokkimallia, jota havainneet joukot eivät tunnistaneet. Kesään mahtui useita viikkoja, jolloin ukrainalaisjoukot havaitsivat kymmenkunta vihollisen tiedustelulennokkia, vielä syyskuun alkupuolella venäläisjoukkojen tiedustelulennokkien käyttö oli jotakuinkin kesän tasolla.


Venäläisjoukkojen tiedustelulennokkien käyttö oli määrällisesti merkittävintä Donetskin länsi ja lounaispuolella sekä etelässä Mariupolin itäpuolella.

Venäjä on myös normaaliin tapaan jatkanut lentotiedustelua Asovanmeren ja Mustanmeren ilmatilassa, osan tiedustelulennoista lähtiessä Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla sijaitsevilta lentokentiltä, ja osan Venäjän maaperältä esim. Millerovon lentotukikohdasta. Venäjä käyttää alueellisessa tiedustelussa pääasiassa Sukhoi Su-24MR, Iljushin Il-20 tiedustelukoneilla sekä Beriev Be-12 merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakoneilla. Sotaharjoitusten aikana tai Venäjän johdon vieraillessa Krimillä tai Mustanmeren rannikolla, alueella on usein laaja kirjo tiedustelu- ja elso-koneita, kuten oli syyskuun 23. Putinin vieraillessa seudulla, jolloin Tupolev Tu-214SR suoritti monituntisen lennon alueella. (1)

Alueet, joilla venäläisiä tiedustelulennokkeja havaittiin syyskuun lopulla.























Myös Yhdysvallat on suorittanut Ukrainan ilmatilassa, Itä-Ukrainan alueella, tiedustelulentoja miehittämättömällä RQ-4A Global Hawk tiedustelulentokoneella syyskuun loppupuolellakin useita kertoja (ainakin 23., 26. ja 27. syyskuuta). Sekä Mustanmeren yllä Boeing P-8A Poseidon merivalvonta- ja tiedustelukoneilla sekä Boeing RC-135U Combat Sent tiedustelukoneella, ja Lockheed EP-3E Orion signaalitiedustelukoneilla (23., 26., 27. ja 28 sekä 29. syyskuuta).

Karttaan merkitty RQ-4A Global Hawkin tavanomainen lentoreitti Ukrainassa ja Mustallamerellä.





















Siviilielämää sotatoimialueella

Syyskuun puolivälissä UHCHR:n julkaiseman tilaston mukaan toukokuun 16. ja elokuun 15. välisenä aikana kahdeksan siviiliä menehtyi sotatoimien seurauksena 60 vammautuessa. Menehtyneistä neljä oli miehiä ja neljä naisia, vammautuneista 31 oli miehiä, 20 naisia loppujen ollessa lapsia.

Between May 16 and August 15, 2019, OHCHR recorded 68 conflict-related civilian casualties: eight killed (four men and four women) and 60 injured (31 men, 20 women, six girls and three boys), a 51.1% increase compared with the previous reporting period of February 16 to May 15, 2019 when 45 civilian casualties (10 killed and 35 injured) were recorded.” (2)

Siviiliuhrien lukumäärä oli huomattavan suuri kyseisenä ajanjaksona siitä huolimatta, että kesälle osui ”sadonkorjuun tulitauko”, jolloin sotatoimissa tapahtui de-eskalaatiota, jota havaittiin myös Volodymyr Zelenskyin astuttua virkaan 20. toukokuuta 2019.

Ukraina aloitti syyskuussa Stanytsia Luhanskassa uuden sillan rakentamisen sodassa tuhoutuneen sillan tilalle, uusi silta toimii samalla turvallisena reittinä Ukrainan alueelta demarkaatiolinjan yli miehitetyille alueille Luhanskin alueella. (3) Samaisella alueella Ukrainan on vetänyt joukkojaan pois demarkaatiolinjan tuntumasta, vastaavasti ETYJ:n tarkkailijoiden ja ukrainalaishavaintojen mukaan miehitetyillä alueilla Venäjän proxy-joukkojen asemia alueella on vahvistettu. Alueelle on myös siirretty tuoreita joukkoja elo-syyskuussa, OSINT-lähteiden mukaan osa tuoreista joukoista kuuluu Venäjän asevoimiin.

Korvaavan sillan rakennustyöt (syys-lokakuu).

























Ukrainaan suuntautuneen matkamme aikana tapasimme myös miehitetyillä asuvia ystäviä ja läheisiämme. Käymistämme keskusteluista ja havainnoistani laajemmin blogissa ”Havaintoja Ukrainasta, etenkin Itä-Ukrainan miehitetyiltä alueilta ja rintamalta”.

Tapaamisemme jälkeen ystäviemme ja läheistemme paluu miehitetyille alueille oli tuskallinen, vaikka se on heille koti, on se samalla myös alue, jossa valta on sillä, jolla on ase ja oikeat liittolaiset. Tavallisille ihmisille, elämä siellä on alistumista tai vähintäänkin sopeutumista mielivaltaisiin sääntöihin. Psykologisesti uuvuttavaa. ja, vaikka kotoiset propagandistimmekin mainostavat aluetta, on se kaukana vapaasta paratiisista – se on alue, jossa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Jossa eliitti ja varakkaat (jotka voivat menettää rahansa, tai jopa henkensä) ovat etuoikeutettuja päästen nauttimaan etuoikeutettujen elämästä ja siihen kuuluvasta luksuksesta, tavallisten kansalaisten etsiessä palasaippuaa tai hammastahnaa kaupoista, tarjoillessa aterialla ”smetana product’ia”, jolla ei ole mitään tekemistä smetanan (tai edes ruoan) kanssa, ja saman kaltaisia ovat muutkin ”korvikkeet”.

Näinä aikoina, Ukrainan mahdollisesti ryhtyessä vetämään joukkojaan, hekin tuntevat olonsa epävarmaksi siellä miehitetyillä alueilla. Heitä pelottaa sodan eskaloituminen, Venäjän hyökkäys ja sodan lopun siirtyminen vielä kauemmas tulevaisuuteen. Sen he ovat sodasta ja miehityksestä oppineet, että periksi antaminen ja kiristykseen myöntyminen ei sotaa lopeta vaan ennemminkin pitkittää ja lisää kärsimyksiä.

Joukkojen vetämiseen liittyy olemassa oleva sodan eskalaation riski, Venäjä on harjoitellut mekanisoiduilla yhtymillä syyskuun aikana alle 30 kilometrin päässä Ukrainan rajasta Rodionovkan alueella (Rostovin oblast), (4 ja 5) sekä siirtänyt mekanisoituja- ja panssarijoukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan ja tuntumassa myös pohjoisempana Belgorodin alueella.

* * *

Sotaa ja miehitettyjen alueiden tapahtumia seuraaville venäläisrahoitteinen alueilla toimiva ”media” tarjoaa usein oivallisen näkymän erilaisiin propagandistisiin demonstraatioihin alueella sen ohella, että julkaistuista valokuvista ja videoista paljastuu varsin usein enemmän kuin ehkä on tarkoituskaan. Itsekin olen tällaisilta videoilta tehnyt havaintoja venäläisjoukoista harjoittelemassa miehitetyillä alueilla modernilla kalustolla, osallistumassa sotatoimiin alueella tms. Tai kuten syyskuun 30. päivä, jolloin ”Народная милиция ЛНР” eli ”LNR:n kansanmiliisi” -youtube-kanavalla esiteltiin venäläisen Юнармия eli Yunarmiyan varusteisiin sonnustautuneita nuoria harjoittelemassa Luhanskin lounaisosiin, Myrnyin alueelle, kunnostetussa harjoituskeskuksessa. Vertailtaessa videota satelliittikuviin (kuva alla), voidaan päätellä alueella tehdyn kunnostustöitä syyskuun 2018 jälkeen.

















Tässä tapauksessa on oikeastaan sivuseikka se, mistä nuoret ovat alueelle tulleet vai ovatko he paikallisia, tärkeämpää on oikeastaan se, että tämäkin on yksi esimerkki siitä, kuinka Venäjän hallinnassa näille alueille tuodaan Venäjältä epäterveitä ja ikäviä piirteitä, kuten lasten militarisointi ja kouluttaminen sotimaan – eräissä tapauksissa kyse on lähinnä kouluttamisesta terroritoimiin vihollista vastaan. Lukijoiden on hyvä muistaa se, että kyseessä ei ole tervehenkistä puuhastelua vaan se pitää muassaan sellaisia ”koulutuksellisia” elementtejä, joissa jo ala-asteikäisiin lapsiin ryhdytään iskostamaan vihaa kaikkia muita kohtaan. Koulutuksessa viholliselta eli ukrainalaisilta ja lännen edustajilta viedään ihmisyys, he eivät ole ihmisiä vaan jotain muuta, jotka voi tappaa keinoja kaihtamatta. Kyse on de-humanisoinnista, jolla voi olla hyvinkin tuhoisia seurauksia, ja toisaalta, miehitettyjen alueiden palattua Ukrainan hallintaan, on maalla edessä mittava kuntoutustyö, jossa militarisoiduille lapsille on opetettava ihmisyyden perusteet, ja johon Ukraina todennäköisesti tarvitsee runsaasti tukea kolmansilta mailta.

Lokakuu on jo pitkällä, venäläisjoukot kiihdyttivät Ukrainan hallinnassa olevien kohteiden tulittamista syyskuun puollella jatkaen Ukrainan hallinnassa olevien alueiden tulittamista samalla intensiteetillä myös lokakuussa. Asukkaat Itä-Ukrainassa demarkaatiolinjan tuntumassa ovat osoittaneet mieltään mahdollista ukrainalaisjoukkojen vetäytymistä vastaan. (6) He pelkäävät vetäytymisen johtavan Venäjän suorittamaan offensiiviin ja sen jälkeen mittaviin kostotoimenpiteisiin alueen asukkaille – pelko on perusteltu. Olemme sodan kuluessa nähneet mitä miehitetyillä alueilla tapahtuu Ukrainaa tukeville. Heitä vangitaan, kidutetaan ja murhataan – julkisesti ja salaa.


Marko



Kartoissa hyödynnetty halotrust.maps'in ja liveuamap.com:in karttapohjia.





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.