maanantai 23. joulukuuta 2019

Venäjän presidentti puhuu potaskaa


Tällä viikolla pääsimme jälleen kerran "nauttimaan" venäläisestä spektaakkelista – näytelmästä etten sanoisi – kun Venäjän presidentti Vladimir Putin piti Moskovassa lähes 4½ tuntia kestäneen lehdistötilaisuuden. Tilaisuuden, jossa toimittajat Venäjältä ja muualta saivat esittää hänelle kysymyksiä, joihin Putin vastasi totuuden puhumisen ohella silkalla potaskallakin ja tässä kohdin näemme – emme pelkästään Suomessa – vaan globaalisti vallitsevan kaksoisstandardin, siinä missä Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia kutsutaan valehtelijaksi hänen vääristellessä totuutta, vastaavaa emme näe harjoitettavan Vladimir Putinin kohdalla. Jolleivat mediamme (poliitikkoja unohtamatta) aivan ryhdy myötäilemään, niin vähintäänkin he asettelevat sanansa hyvin varoen, jotta Putinia ei syytettäisi suoranaisesta valehtelusta.

Tämä selkeästi havaittava kaksoisstandardi herättää toki ajatuksia ynnä kysymyksiä, olennaisia ovat tietty ne, että miksi hyväksymme tällaisen kaksoisstandardin olemassa olon? Vaadimmeko enemmän totuudessa pysymistä Yhdysvaltojen presidentiltä kuin totalitaarisen Venäjän johdolta? Ja jos vaadimme, niin millaisia muita seurauksia sillä on? Vallitseeko tällainen kaksoisstandardi muissakin asioissa? Katsommeko läpi sormien sellaisia Venäjän (hallinnon) tekoja, joista nostaisimme huomattavan äläkän, jos Yhdysvaltojen presidentti niihin syyllistyisi? Edelliset nyt ovat retorisia kysymyksiä, joihin ei – mielestäni – ole tarpeen ryhtyä vastaamaan.

Vladimir Putin: "Itä-Ukrainassa on ainoastaan paikallisia joukkoja...". (1)

























Torstaisessa spektaakkelissa myös Ukrainassa käynnissä oleva sota nousi kysymysten muodossa esille, seuraavaksi lainaus mtvuutiset.fi sivulta:

Putinin mukaan Itä-Ukrainassa on ainoastaan paikallisia joukkoja, ei ulkomaisia joukkoja tai palkkasotureita, joiden vetäytymistä Minskin sopimuksessa edellytetään.

Kysymystä kapinallisten hallussa olevista raskaista aseista Putin kommentoi toteamalla, että jos taistelijat ovat saaneet aseita heille myötämielisiltä mailta, ovat aseet kuitenkin heidän omiaan eivätkä ulkomaisia.” (1)

Voisimme lähestyä yllä olevaa lainausta tarkastelemalla alla olevaa karttaa, nähdäksemme, mistä ne modernit asejärjestelmät näille ”paikallisille joukoille” virtaavat. Puhuaksemme totta, vähiin jäävät ne maat, joista nämä ”paikalliset joukot” voivat nämä modernit (venäläiset) asejärjestelmänsä, joista lukuisia on toistaiseksi käytössä vain Venäjällä, saada.

Karttakuva Itä-Ukrainan miehitetyistä alueista, kuvakaappaus via liveuamap.com. 






















Tietenkin lähes koko vastaus on totuuden kiertämistä eli toisin sanoen valehtelua, Putinin väittäessä, että alueella on ainoastaan ”paikallisia joukkoja” eikä ”ulkomaisia joukkoja”. Samaa sarjaa on puhuminen ”kapinallisista”.

Vastauksessa piilee kuitenkin hitunen totuuttakin. Nimittäin kertoessaan Itä-Ukrainaan sijoitettujen joukkojen saaneen aseita ”myötämielisiltä mailta”, Putin todellakin puhuu totta, jättäen kuitenkin mainitsematta nimeltä tämän myötämielisen maan – Venäjän. Tässä on kuitenkin syytä täsmentää, että Venäjä ei ole pelkästään tyytynyt toimittamaan Itä-Ukrainaan aseita ja muuta kalustoa, vaan suurin osa Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla olevista joukoista on venäläisiä tai Venäjän kautta alueelle saapuneita kolmansien maiden kansalaisia, joukossa myös jokunen suomalainenkin taistelemassa Ukrainan laillista hallintoa vastaan.

Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden joukot jaetaan 1. ja 2. armeijakuntaan, joita kumpaakin komentaa Venäjän asevoimien upseeri, armeijakuntien vahvuuteen kuuluu kaiken aikaa huomattava määrä Venäjän asevoimien joukkoja, puhumattakaan sitten Venäjän toimittamasta kalustosta ja muusta varustuksesta.

InformaNapalmin kokoaman aineiston mukaan Venäjältä on toimitettu Itä-Ukrainan miehitetyille alueille kymmeniä erilaisia asejärjestelmiä ja muuta varustusta (kuten elektronisen sodankäynnin laitteita ja tiedustelulennokkeja), (2) jota ei ole koskaan myyty Venäjältä Ukrainaan, mutta joita on käytetty sotatoimissa Ukrainaa vastaan näiden sotavuosien kuluessa. Nämä asejärjestelmät ja kalusto ovat yksi todiste todisteiden ketjussa todistamaan sen puolesta, että Venäjä sotii valtiona Ukrainassa eikä ole pelkästään ulkoistanut sotaa proxy-joukoilleen.

Venäjän asevoimien rinnalla Itä-Ukrainassa operoi muitakin Venäjän valtiollisten organisaatioiden joukkoja, kuten sisäministeriön erikoisjoukkoja, FSB:n alaisia joukkoja (mukaan lukien rajajoukot), myös tiedustelupäähallinto eli GRU on lähettänyt erikoisjoukkojaan alueelle.


Ensimmäinen kuva

Tämän blogin alkupuolella on tummanpuhuva kuva, johon olen sijoittanut puhuvan Putinin ympärille kuvia kalustosta. Kuvia yhdistää se, että kaikki kuvat on otettu Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla käynnissä olevan sodan aikana. Kolmessa kuvassa esiintyy sellaista kalustoa, jota Venäjä ei ole koskaan myynyt Ukrainalle, ja yhdessä kuvassa on Malaysia Airlinesin lennon MH17 17. heinäkuuta 2014 pudottanut Buk TELAR nro. 332 kuvattuna Luhanskissa aamuvarhaisella 18. heinäkuuta 2014 siirtokuljetuksella takaisin Venäjälle. Seuraavaksi lyhyt esittely kustakin kalustokuvasta.

Venäjän maavoimien T-90A taistelupanssarivaunuja.
















Yllä oleva kuva on otettu lokakuun 2. 2014 Fabrichnen lähellä Luhanskin lentokentän tuntumassa. Kuvan T-90A taistelupanssarivaunut kuuluvat Venäjän maavoimien 136. mekanisoituun prikaatiin, jonka sijoituspaikka rauhan aikana on Buynaksk, Dagestan – Venäjä. (3) Alue, jolla 136. mekanisoidun prikaatin T-90A taistelupanssarivaunut kuvattiin, oli tuolloin ja on edelleen venäläisjoukkojen miehittämä.

Venäjän maavoimien Pantsir-S1 kuvattuna Makiivkassa tammikuussa 2015.

















Yllä oleva kuva venäläisestä Pantsir-S1, tykeillä ja ohjuksilla varustetusta, ilmatorjuntajärjestelmästä on jaettu sosiaaliseen mediaan 24. tammikuuta 2015, geolokaatiotietojen perusteella kuva on otettu Makiivkassa Donetskin itäpuolella. (4) Venäjä ei ole koskaan myynyt Pantsir-S1 ilmatorjuntajärjestelmää Ukrainalle.

Buk TELAR nro. 332 kuvattuna trailerilla Luhanskissa.

















Yllä olevassa kuvassa on Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottanut Buk TELAR Nro. 332 Volvon vetämällä trailerilla siirtokuljetuksessa takaisin Venäjälle. Video, jolta kuvakaappaus on, on kuvattu varhain 18. heinäkuuta 2014 Luhanskin kaupunkialueella. Trailerilla oleva Buk nro. 332 kuuluu Kurskiin sijoitetulle Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatille, jonka kalustoa siirrettiin kesäkuussa 2014 Kurskista Rostovin oblastin alueelle Ukrainan rajan tuntumaan, ja yöllä 16.-17.heinäkuuta kuvan TELAR toimitettiin Itä-Ukrainaan Venäjän proxy-joukkojen miehittämälle alueelle. (5)


Venäläistä elso-kalustoa Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla.






















ETYJ:n Ukrainan monitorointimission julkaisema mini-tiedustelulennokin kuva venäläisestä elektronisen sodankäynnin kalustosta Yuzhna-Lomuvatkan kylän lähistöllä. Kuva on otettu 16. maaliskuuta 2019, ja siinä on  R-330Zh ”Zhitel” sekä Tirada-2 elso-yksiköt sekä R-161 viestiajoneuvo. (6) Lukijoiden on hyvä huomioida, että R-330Zh sekä Tirada-2 ovat modernia elektronisen sodankäynnin varustusta, joita on toimitettu vain ja ainoastaan Venäjän asevoimille. ETYJ:n Ukrainan monitorointimission julkaisema kuva on ensimmäisiä Tirada-2 havaintoja Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Muistutan lukijoita myös siitä, että tässä blogissa olen huomioinut häviävän pienen osan venäläiskalustosta miehitetyssä Itä-Ukrainassa.


Paluu MTV:n uutiseen ja termeillä taiteiluun

Palataan vielä lyhyen havainnon myötä MTV:n julkaisemaan uutiseen Vladimir Putinin lehdistötilaisuuden Ukrainan sotaa käsittelevästä kysymyksestä, jossa kiinnostavaa on myös se, että siinä ei mainita kertaakaan sanaa ”sota”. Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan viitataan kiertoilmauksin, kuten kirjoittamalla ”Itä-Ukrainan tilanteesta” tai vieläkin vähättelevämmin ”Itä-Ukrainan kysymyksestä” – puhumattakaan, että uutisessa käytetään edelleen termiä ”kapinalliset”, vaikka jokaiselle Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa seuranneelle henkilölle on käynyt selväksi jo aikapäiviä sitten se, että alueella ei käydä sotaa Ukrainan ja kapinallisten välillä, vaan Ukrainan ja Venäjän johtamien joukkojen välillä. Kyse on, käytännössä, kahden valtion välisestä sodasta, joka on vieläpä alkanut Venäjän toteuttamilla operaatioilla keväällä 2014.

Samaa termeillä kikkailua ja valkopesua ei ole havaittavissa Yleisradion uutisessa Putinin lehdistötilaisuudesta:

Putin vastaa Ukrainan sodasta myös ukrainalaisen toimittajan kysymykseen. Hän toistaa vastauksessaan Venäjän väitteen, että Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän armeijan joukkoja. - -” (7)

Ilta-Sanomat jakoi samaisesta aiheesta STT:n uutisen*, jossa viljellään termiä ”kapinalliset” MTV:n uutisen tapaan, sitä vastoin Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen omassa jutussaan käyttää selkeää termiä ”sota” Itä-Ukrainassa vallitsevasta konfliktista. (8)

Mikäli unohdamme tämän Putinin lehdistötilaisuuden ja tarkastelemme kokonaisuutta, huomaamme tuolloinkin käytettävän Ukrainassa käynnissä olevasta sodasta tilannetta vähätteleviä ja vesittäviä termejä, kuten ”tilanne” tai ”kysymys”. Samalla tapaa vähättelyä on nähtävillä uutisoitaessa sodan osapuolista. Tavattoman usein media, Suomessa ja muualla läntisessä maailmassa, kirjoittaa edelleen ”separatisteista” tai ”kapinallisista” – heikoimmillaan viittaus Venäjän osallisuuteen loistaa täysin poissaolollaan. Harmillisella tapaa Laura Halminen käyttää harhauttavia termejä ”separatistialueiden” ja ”kapinallishallinnon”, kuvaillessaan suomalaisoperaattoreiden toimia Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla muuten erinomaisen täsmällisessä uutisessa valemedioiden puuhamiesten perustamasta ”Toimittajaliitosta”. (9)

Sanoilla on merkitystä, joten käyttäkäämme sanoja siten, että ne kuvaavat tilannetta todenmukaisimmalla tavalla.


Marko


3. Donbas in Flames s. 67.
7. https://yle.fi/uutiset/3-11125538 (lainauksen ajankohta uutisessa klo. 12:01).

*: Myös MTV:n julkaisema uutinen pohjautuu STT:n julkaisemaan uutiseen, ja siihen liittyvien huomioiden tarkastelu suoritettu sillä olettamalla, että Putinin vastaus esitettyyn kysymykseen on käännetty uutiseen jotakuinkin oikein.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.