torstai 19. joulukuuta 2019

Vastamedioista pseudotoimittajien ”toimittajaliittoon”


Kirjoitin joulukuun 11. päivä blogin ”Lyhyt katsaus suomalaisiin disinformaatio ja propagandasivustoihin, jossa tarkastelin lyhyelti eräitä merkittävimmistä suomalaisille suunnatuista disinformaatio ja propagandasivustoista, kirjoituksessani huomioin myös yksittäisiä YouTube-kanavia, joilla levitetään ”kansallismielisen” laitaoikeiston materiaalia ja joita käytetään herjaamiseen, häirintään ja maalittamiseen sekä mahdollisesti myös rikolliseen toimintaan.

Kyseisessä blogikirjoituksessa nostin esille sellaiset pseudomediat, kuten Janus Putkosen toimitteleman Uusi MV-lehti -propagandasivuston, Marco de Witin luotaaman Laiton lehti? -vihasivuston, unohtamatta Nykysuomea, Oikeaa mediaa, Vastavalkeaa tai sellaisia keskustelufoorumeita, kuten hommaforum.org, ylilauta.org ja murha.info, joiden kautta laita- ja äärioikeistoon kuuluvat yksilöt ja ryhmät saavat äänensä kuuluville. Nyt näiden vasta- ja valemedioiden rinnalle on noussut ”toimittajaliitto”, jonka jäljet – niin ikää – näyttävät johtavan sinne sylttytehtaalle.

Kuvakaappaus "toimittajaliiton" verkkosivulta journalistiliitto.com.



















Harhauttavasti nimetystä ”toimittajaliitosta” tulee mieleeni Johan Bäckmanin jokunen vuosi sitten perustama Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry, joka on sekoitettavissa viralliseen Euroopan hybridiosaamiskeskukseen, samalla tapaa ”toimittajaliitto” ja sen taustalla oleva Suomen vapaa sana riippumaton toimittajayhdistys ry pyrkii luomaan kuvaa vakavasti otettavasta toimijasta pseudotoimittajuuden sijaan. ”toimittajaliiton” taustalla olevan yhdistyksen puheenjohtajana toimii pseudo- ja vihamedioista tuttu Juha Korhonen, varapuheenjohtajana toimii sitä vastoin Itä-Ukrainassa sijaitsevasta, miehitetystä Luhanskista käsin, Uuden MV-lehden ”päätoimittelija” Janus Putkonen, yhdistyksen sihteeri on Jarmo Ekman, Kansalaispuolueen entinen asiantuntijajäsen ja miehitetyssä Donetskissa DONi Newsissä työskennellyt Ukrainan sanktioima salaliittoteoreetikko. (1)

Yhdistyksen (Suomen vapaa sana riippumaton toimittajayhdistys ry) historia on kuitenkin pidempi, se on rekisteröity joulukuussa 2016 ja tuolloin yhdistyksen puheenjohtajana toimi Pispalan Radion perustaja Pasi Komsi, varapuheenjohtajana Komsin yhteistyökumppanina toiminut parkanolainen Kauko Kallioniemi ja sihteerinä eräs Johan Bäckman. (2)

Tässä yhteydessä on perusteltua mainita Pasi Komsin nousseen merkittävämmällä tapaa esille vuoden 2016 puolella, jolloin valtakunnallinen media kiinnostui Love FM nimisestä radiokanavasta sen Venäjä uutisten myötä, tuolloin juuri Pasi Komsi ilmoitettiin Love FM:n päätoimittajaksi – Komsin kiistäessä tämän.

Love FM:n taustoja tongittaessa paljastui niiden Venäjä uutisia toimitetun ja luetun todennäköisesti myös miehitetyssä Donetskissa Janus Putkosen operoiman DONi Newsin silloisen, suomen kielisen, ”toimituskunnan” toimesta.

Johan Bäckman yritti ostaa 95 prosenttia Love FM -radiokanavan osakkeista (aiheesta uutisoitiin helmikuussa 2017), tuolloin valtioneuvosto uhkasi perua radiokanavan ohjelmistotoimiluvan, mikäli sen määräysvalta muuttuu. Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi tuolloin kauppaan lausuntoa myös Suojelupoliisilta, joka lausunnossaan piti Bäckmanin aikeita ostaa 95 prosenttia Love FM -radiokanavan osakkeista kansallista turvallisuutta uhkaavana asiana. (3)

Kirjoitin itse aiheesta useamman blogin, ensimmäiset blogit julkaistiin SSS-Radiossa (toimintaa Virossa) syksyllä 2016, aiheeseen palasin Vartiopaikalla-blogissa kertaalleen joulukuussa 2017 ”Kerran vielä LoveFM” -blogin myötä.

Nyt tämä kolme vuotta sitten rekisteröity yhdistys Suomen vapaa sana riippumaton toimittajayhdistys ry näyttää aktivoituvan uudistetulla kokoonpanolla, mutta voinemme luottavaisesti todeta taustalla ”kummittelevan” Johan Bäckmanin haamun. On myös hyvin todennäköistä, että idea ”toimittajaliitosta” on alkujaan bäckmanilaista käsialaa, nimittäin se täyttää samalla eräät venäläispropagandan ja vaikuttamisen tarpeet, joihin palaan tarkemmin hiukan myöhemmin, mutta ennen sitä muutama havainto itse ”toimittajaliiton” verkkosivuista.

”Toimittajaliiton” verkkosivuilla (journalistiliitto.com) luodaan tarkoituksellisesti voimakas mielleyhtymä vastuullisiin toimijoihin domainin – journalistiliitto.com vrt journalistiliitto.fi, kuin myös koko etusivun myötä, josta löydettävissä muun muassa ohjaukset sivuston ”sananvapausneuvostoon” ja ”journalistin ohjeisiin” – sivun kautta on myös tilattavissa oma ”pressikortti”. Sananvapausneuvostolla viitataan ilmeisen selvästi Julkisen sanan neuvostoon (lyh. JSN), ja journalistin ohjeilla JSN:n journalistin ohjeisiin. Alla kuvassa ”toimittajaliiton” käyttämän domainin journalistiliitto.com tietoja. Huomioikaa IP-osoitteen sijainti Venäjällä. (4)

















Jokainen viestintään, informaatiosodankäyntiin ja propagandaan hiukankaan perehtynyt ymmärtää tällaisen yhdistyksen toiminnan tarkoituksen – hämmennyksen synnyttämisen, epävarmuuden kylvämisen ja luottamuksen rikkomisen koto-Suomessa. Pyritään viemään uskottavuutta vastuullisen median toimijoilta esim. Journalistiliitolta sekä luomaan mielikuvaa näistä pseudomedioista vastuullisina ja luotettavina toimijoina – todennäköisesti mielikuvamarkkinointi pyritään ulottamaan maamme rajojen ulkopuolelle, jossa toiminnassa ”Toimittajaliiton” suomalaisoperaattorien on mahdollista saada ”vetoapua” venäläismedioille sisältöä tuottavilta ja haastatteluja antavilta Johan Bäckmanilta ja Janus Putkoselta, jonka viimeisin projekti on englannin kielistä aineistoa ”venäläisestä maailmasta” tuottava ja jakava Russian Main eli Ru-Main-verkkosivusto, jota Putkonen sivuston esittelyssä kuvailee seuraavalla tapaa:

Russia Main is an independent, private, non-political and commercial news agency, which staff is devoted to respecting international ethics of journalism, together with international and Russian laws of mass media.” (5)

Kannattaa kiinnittää huomiota mainintaan henkilöstön omistautumisesta journalistisen etiikan kunnioittamiseen, mitä pidän lähinnä silmänlumeena ja disinformaationa, jonka avulla on tarkoitus luoda kuvaa sivustosta uskottavana toimijana. Putkonen aiemmissa projekteissaan ei ole mitään tällaista osoittanut tavoittelevansa, kaikkea muuta. Hänen ”toimittamansa” Uusi MV-lehti on sisällöltään propagandistinen ja disinformatiivinen alusta, jota käytetään myös maalittamiseen, mustamaalaamiseen ja muuhun häiritsevään toimintaan, sitä edellinen DONi News oli venäläisrahoitteinen propaganda- ja disinformaatiomedia, jota ”toimitettiin” miehitetystä Donetskista käsin.  Putkonen oli kerännyt kokemusta vastamedioiden pyörittämisestä jo ennen DONi Newsiä, toimittamalla, muun muassa salaliittoteorioita vilissyttä, verkkomedia.org’ia.

Mikäli joku epäilee edellä esittämiäni asioita, epäilee ajatustani ”toimittajaliiton” vilpillisestä tarkoitusperästä, niin siinä tapauksessa on syytä pohdiskella sitä, että miksi esim. Venäjän presidentinhallinnon alaisen ajatushautomon RISI:n palveluksessa oleva (tai ollut) Johan Bäckman on osoittanut viime vuosina varsin huomattavaa huomiota suomalaisen mediakentän toimintaan? Miksi hän on ilmeisellä tavalla pyrkinyt ulottamaan pro-Kreml-lonkerot suomalaiseen mediakenttään, ja millaisin motiivein? Ja seuraavaksi, miksi globaalisti luotettavana pidetyn suomalaisen median uskottavuutta pyritään heikentämään ensinnä Suomessa mutta viestinnän kautta myös muissa maissa, etenkin Venäjällä – tässäkin projektissa Bäckman on ollut aktiivinen operaattori. Eräiltä osin tämä toiminta on jo tuottanut tulosta, jos mittarina pidetään hyökkäyksiä perinteistä mediaa ja sen edustajia vastaan sekä eräiden poliitikkojen kohtuutonta perinteisen median arvostelua, ja vieläpä retorisella tavalla, mikä on kuin poimittu vastamediasta tai propagandateoksista. Toki Suomessa vastaavan kaltaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuvat median ohella muutkin luotettavina pidetyt instituutiot, kuten poliisi ja muut viranomaisorganisaatiot.  


Marko







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.