sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Eräiden suomalaisten yhteydet saksalaiseen äärioikeistoon


Viime aikoina saksalaisen laita- ja äärioikeiston radikalisoituminen ja nousu ovat päätyneet otsikoihin myös meillä Suomessa, mutta kun otetaan huomioon Vaihtoehto Saksalle eli AfD:n vuosia jatkunut nousu ja lisääntynyt kannatus, on tavallaan ihme, että sen varjolla kasvaneeseen väkivaltaiseen liikehdintään ei ole aiemmin merkittävässä määrin kiinnitetty huomiota, vaikka ennusmerkkejä on ilmassa ollut jo pidemmän aikaa.

Helmikuussa useampi eurooppalainen media uutisoi Saksassa poliisin pidättäneen kaksitoista äärioikeistolaisen Der Harte Kern -ryhmän (The Hard Core) suunnitelleen iskujen sarjaa moskeijoita sekä turvapaikanhakijoita vastaan – innoitteena iskusarjalle toimi Uudessa-Seelannissa viime vuonna tehty terrori-isku, jossa menehtyi 51 ihmistä. (1)

Tutkinnan mukaan on mahdollista, että saksalaisryhmällä on tiiviit yhteydet suomalaiseen äärioikeistolaiseen Soldiers of Odiniin, joka perustettiin kansallissosialistisen Pohjoismaiden Vastarintaliikkeen aktiivin Mika Rannan toimesta viitisen vuotta sitten. Perustettaessa Soldiers of Odinia markkinoitiin katupartiona, mikä narratiivi upposi osaan kansasta sekä viranomaisista – jopa silloinen pääministeri Juha Sipilä erehtyi Soldiers of Odinin todellisesta luoteesta. (2)

Ei liene yllättävää, että hyvin pian uutisen jälkeen Janus Putkosen toimittelemassa uudessa MV-lehdessä annettiin sana Soldiers of Odinien perustajalle Mika Rannalle, joka näin pääsi kumoamaan kansainvälisessä mediassa esitettyjä arveluita toteamalla Saksassa pidätetyn porukan koostuneen Saksan Soldiers of Odinin entisistä jäsenistä – kuinka ollakaan, kyseessä olivat entiset jäsenet.

Kuvakaappaus: www.mvlehti.net. 

























Aivan oma asia on sitten se, että kuinka luotettava Putkonen on viestintuojana, kun huomioimme hänen historiansa viime vuosilta Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, kuinka Putkonen työskenteli vuosien ajan propagandaa ja disinformaatiota tuottaneen ja maailmalle suoltaneen venäläisrahoitteisen DONi Newsin päätoimittelijana, tai kuinka hän uuden MV-lehden päätoimittelijana on päästänyt ääneen Yön susien suomalaisjäseniä, joiden viestisisältö on kaikessa yksinkertaisuudessaan disinfomatiivinen, heidän pyrkiessä kumoamaan mediassa esitetyt tiedot Yön susien toiminnasta ja organisaation taustasta. Viime vuoden puolella Putkonen julkaisi uudessa MV-lehdessä lukuisia kirjoitelmia, joiden tarkoituksena oli häivyttää ja hämärtää totuutta, kumota tiedot organisaation toiminnasta ja siitä, että se yhdistyy hyvin tiiviisti Venäjän hybridioperaatioihin useissa maissa, ja että Yön susilla on oma rooli venäläispropagandan jakajana sekä tuottajana*.

Soldiers of Odin on kuitenkin vain yksi lenkki tässä ”kansallismielisten” ketjussa, joka Suomesta johtaa Saksanmaalle. Soldiers of Odinin ohella yhtenä lenkkinä tässä ketjussa on syytä mainita edellä Soldiers of Odinin valkopesuun osallistunut, uuden MV-lehden päätoimittelija, Janus Putkonen, jonka säännöllisiin kontakteihin – henkilöihin, joita hän tapaa ja joita hän tarvittaessa päästää ääneen – kuuluu saksalaisen laita- ja äärioikeiston edustajia, kuten Vaihtoehto Saksalle (eli AfD) puolueen Gunnar Lindemann sekä poliittisesti äärioikealle sijoittuvan Zuerst!’in päätoimittaja, AfD:hen kytketty Manuel Ochsenreiter, jonka taustasta hiukan myöhemmin lisää.

Janus Putkonen ja Manuel Ochsenreiter miehitetyssä Itä-Ukrainassa.
















Janus Putkonen ja AfD:n Gunnar Lindemann miehitetyssä Luhanskissa.



















Aivan kuten Janus Putkonen, myös Johan Bäckman on syytä nostaa tässä yhteydessä esiin, eikä vähiten runsaiden kontaktiensa tähden, joista melkoinen osa on seurausta työskentelystä Venäjän järjestämien laittomien ”vaalien” ”tarkkailijana” Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla tai Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Tarkasteltaessa lähemmin näistä ”vaalitarkkailijoista” julkaistua aineistoa, on havaittavissa se, että osa tarkkailijoista kiertää ”työkseen” ”tarkkailemassa” Venäjän järjestämiä vaaleja, joko Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla tai alueilla, jotka ovat eronneet emämaastaan Venäjän voimakkaan tuen ja/ tai suoran osallistumisen myötä, kuten Etelä-Ossetia ja Abhasia.

Johan Bäckman kuuluu siihen joukkoon länsimaista lähtöisin olevia henkilöitä, joita Venäjä säännönmukaisesti hyödyntää ”tarkkailijoina” tällaisissa ”vaaleissa”, tuomassa ja luomassa uskottavuutta ”vaaleille” ja niiden organisoinnille. Näiden aktiivisten joukossa on myös lukuisia saksalaisia, poliitikkoja ja ei-poliitikkoja, joista eräisiin Bäckmanilla näyttää olevan kiinteämmät yhteydet erilaisten sosiaalisten medioiden kautta ja todennäköisesti muutenkin. Tästä joukosta on erotettavissa Vaihtoehto Saksalle puolueen aktiivipoliitikkoja, kuten Gunnar Lindemann, jonka kanssa Bäckman vieraili taannoin Serbiassa, kuin myös poliittiseen äärioikeistoon kuuluvan saksalaismedia Zuerst!’in päätoimittaja Manuel Ochsenreiter.

Bäckman ja Lindemann Belgradissa, kuva Johan Bäckmanin Instagram-tili.

























Alla olevassa kuvassa Johan Bäckman mainostaa ”saksalais-suomalaista ystävyyttä” Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Kuva on maaliskuulta 2018, jolloin Johan Bäckman toimi niemimaalla Venäjän ”presidentinvaalien” ”vaalitarkkailijana”. Kuvassa niin ikää ”vaalitarkkailijana” toiminut Vaihtoehto Saksalle puolueen Bernhard Ulrich Oehme, seurassa on myös Zuerst!’in päätoimittaja Manuel Ochsenreiter.

Tuolloin Venäjän onnistui houkuttelemaan niemimaalle ”vaalitarkkailijoiksi” kymmenittäin läntisiä operaattoreitaan, joukossa poliitikkoja äärioikealta äärivasemmalle, kansalaisaktivisteja (tai sellaisiksi esittäytyneitä), erilaisten medioiden toimittajia jne. (3) Niemimaalla oli samaan aikaan myös ryhmä suomalaisturisteja Bäckmanin vetämällä propagandaluonteisella matkalla, joukossa myös RuFin puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov sekä perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana ollut Eero Hult. Osa suomalaisdelegaation jäsenistä toimi ”itsenäisinä” ”vaalitarkkailijoina”. (4)

















Poimitaan vielä yksi kuva Johan Bäckmanista ja muista Venäjän operaattoreista ”kentällä”. Alla Bäckman ja Gunnar Lindemann, mukana myös belgialainen, äärioikeistoon kuuluva, Euro-Rus yhdistyksen perustaja ja todennäköisesti yhdistyksen ainoa jäsen, Kris Roman (vaalea takki) Etelä-Ossetiassa kesällä 2019. (5)


















Bäckmanin ”saksalaisverkostoon” kuuluu poliitikkoja äärioikealta vasemmistoon, joukossa on myös Die Linken eli Vasemmiston Andreas Maurer, joka on vieraillut lukuisia kertoja Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla ja tehnyt muutenkin yhteistyötä Putinin hallinnon kanssa, kuten toimimalla ”vaalitarkkailijana” Venäjän järjestämissä vaaleissa. Mikäli laajennamme tarkastelun saksalaiselle kielialueelle, niin itävaltalainen Patrick Poppel on yhtälailla aktiivisesti mukana Venäjää tukevassa toiminnassa, kuten toimimalla ”vaalitarkkailijana” miehitetyllä Krimillä maaliskuussa 2018. Poppel on Itävallassa toimivan Kreml-myönteisen Suvorov-instituutin pääsihteeri. (6) Häntä ja Bäckmania yhdistää myös tiiviimpi suhde Aleksandr Duginiin.

Palatkaamme vielä näin lopuksi Zuerst!’in päätoimittaja Manuel Ochsenreiteriin.

Ukrainan Taka-Karpatian (Zakarpatia) Užhorodissa tehtiin polttopulloisku Unkari-keskukseen helmikuussa 2018. Tuolloin – etenkin Kremlin propagandamediat – syyttivät iskusta ukrainalaisnationalisteja, saaden taustatukea propagandalleen myös Unkarista. Sittemmin tutkinnassa on paljastunut iskun taustalla olleen joukon puolalaiseen Kreml-myönteiseen äärioikeistoon kuuluvia henkilöitä – syytettyjen penkille päätyi myös Michał Prokopowicz, puolalaisen äärikansallismielisen Kremliä tukevan Obóz Narodowo-Radykalny - (engl. National Radical Camp) ja Falanga-ryhmien sekä Zmiana-puolueen jäsen.

Iskun rahoittajana on esiin noussut Manuel Ochsenreiterin nimi, joka työskentelee Zuerst’in päätoimittajuuden ohella myös AfD:n Saksan liittopäivä parlamentaarikko Markus Frohnmaierin toimistossa. (7) Ochsenreiterin osalta oikeudenkäynti ei ole vielä alkanut.

Manuel Ochsenreiter on ollut hyvin aktiivinen Venäjän politiikan tukija ja äänitorvi vuodesta 2014 lähtien, osallistuen Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla järjestetyn ”kansanäänestyksen” ”tarkkailuun” maaliskuussa 2014 ja syksyllä 2014 Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla järjestettyjen ”vaalien” ”tarkkailuun”.

Toukokuussa 2015 Manuel Ochsenreiter osallistui “Donbass: Yesterday, Today, Tomorrow” -tilaisuuteen miehitetyssä Itä-Ukrainassa, Donetskin alueella. (8)

Ochsenreiter on osallistunut puolalaisen Mateusz Piskorskin organisoimalle ”vaalitarkkailumatkalle” Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Vuonna 2017 julkaistujen tietojen perusteella Piskorskilla on ollut tiiviit yhteydet muutamiin muihin AfD-toimijoihin Ochsenreiterin lisäksi. Piskorski oli myös pitkään vangittuna, puolalaisviranomaisten mukaan hän on vakoillut Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:lle ja Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR:lle. Piskorski on ollut Sejmin jäsen. (9)

Ja tavallaan ympyrä sulkeutuu, kun tiedämme, että Mateusz Piskorski ja Johan Bäckman ovat ainakin jonkin asteisessa yhteydessä keskenään ja samasta ”ketjusta” löytyy myös Janus Putkonen.

Kuvakaappaus Johan Bäckmanin FB-sivu.

























Tässä esityksessä tyydyn käymään läpi vain tämän yhden ketjunosan, perussuomalaisista europarlamentaarikoista ja heidän avustajista olisi mahdollista koota samanmoinen ketju, joka eräiltä osin linkittyy voimakkaasti myös tässä ketjussa esille nostettuihin nimiin, kuten Johan Bäckmaniin ja joka haaroittuu saksalaisen laita- ja äärioikeiston kautta Venäjän valtiollisiin operaattoreihin. Eikä aina ketjuun tarvita edes yhtä ylimääräistä lenkkiäkään, kytköksen ollessa suoran.


Marko 




Olen hyödyntänyt myös Jonas Mueller-Töwen ja Lars Wienandin katsausta ”Angeklagte verurteilt – Spuren führten zur AfD in den Bundestag” sekä Anton Shekhovtsovin twiitti-ketjua.

*: Useisiin lähteisiin perustuva blogini Yön susista – ”Yön sudet – venäläistä imperialismia kahdella pyörällä”, julkaistu 15.8.2020. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.