torstai 24. helmikuuta 2022

Sota Ukrainassa alkoi 12. huhtikuuta 2014 – ei 24. helmikuuta 2022

 

Heräsin varhain aamulla uutiseen – Kiovaa pommitetaan – uutisista sain kuulla Venäjän hyökänneen Ukrainaan. Väärin – Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2014, se jatkoi operaatioitaan Ukrainassa saman vuoden kevään ja kesän ajan vaikka uutistoimituksemme ja poliitikkomme kielsivätkin tämän kirjoittamalla ”separatismista”, ”sisällissodasta”, ”kriisistä”. Ehkäpä he eivät vaan halunneet tunnustaa tosiasiaa, avata silmiä todellisuudelle; ehkäpä oli mukavampaa tuudittautua hyvänolontunteeseen ja toivoa, että sota pysyy Ukrainassa. Ei pysynyt, ei!


*










Tässä on teille sodan todelliset kasvot; Ukraina – Eurooppa 2022 Venäjän tulittaessa ja pommittaessa siviilikohteita. Olemme tottuneet vastaaviin näkymiin Syyriasta ja muualta kaukaa, samalla olemme sulkeneet silmämme siltä todellisuudelta, mikä Ukrainan itäosissa on vallinnut jo vuosien ajan – olemme luoneet harhaisen todellisuuden, jossa totuus on menettänyt merkityksen sulkiessamme silmämme todellisuudelta.

Itse asiassa matalasta intensiteetistä huolimatta, sota Ukrainassa on hetkittäin ollut aiemminkin hyvin brutaali, siviilikohteita on tulitettu toistuvasti ja sodan alkua lukuun ottamatta Venäjän tukemat joukot ovat niitä, jotka ovat tulittaneet kouluja ja sairaaloita. Me emme vaan saaneet lukea niistä, miksi?

Suuri joukko on hämmentyneen tyrmistyneitä ihmetellen sitä, että miten tämä kaikki voi tapahtua Euroopassa 2022. Siksi, koska vaikenimme totuudesta; siksi, koska emme halunneet kohdata sitä vaikka olemme joutuneet seuraamaan reilun vuosikymmenen ajan näytelmää, jossa Vladimir Putin hamuaa takaisin Venäjän helmaan, jotain sellaista, mikä ei sinne kuulu. Olemme – hyväuskoisuuttamme ja idioottimaisuuttamme – käyneet yli vuosikymmenen dialogia Putinin ehdoilla, johon alistuminen oli juuri sitä, mihin hän pyrki. Se mahdollisti hänelle rajojen venyttämisen ja tarvittaessa – konkreettisesti – niiden siirtämisen. ”Hän ottaa askeleen, katselee ympärilleen, nuuhkii ilmaa, ja jos kielteisiä seurauksia ei ilmaannu, hän ottaa seuraavan askeleen” kirjoittaa Garri Kasparov kirjassaan ”Talvi lähestyy”. (1) Nyt Putinin Venäjä totisesti tekee sitä, ja tässä vaiheessa vitkuttelu ja arkailu horjauttaa meidät reunalta.









* * *

Tällä hetkellä Venäjän sotatoimet ovat sen suuntaiset, että se eräänä tavoitteena on Ukrainan pääkaupunki Kiova, todennäköisesti myös Ukrainan presidentin ja merkittävimpien poliitikkojen vangitseminen ja eräänlaisen pseudovaltion muodostaminen tuhoamansa Ukrainan tilalle.

On todennäköistä, että Ukraina aloitti mittavammat valmistelut liian myöhään, vaikka pinnan alla valmisteluja puolustussodankäyntiä varten on tehty jo viikkojen ajan. Venäjä on sodan eskalaation ensimmäisenä päivänä iskenyt kautta Ukrainan lentokentille ja tukikohtiin, aloittanut maahyökkäyksen useammalta suunnalta – emme siis ole nähnyt vastaavaa, mihin Yhdysvallat liittolaisineen ryhtyi Irakissa, mittavaa ilmakampanjaa vaikka Venäjän on onnistunut ottaa Ukrainan ilmatila haltuun ainakin merkittävimmiltä osin.

Toisaalta Venäjä on myös menettänyt kohtalaisesti kalustoa jo laajentuneen sodan ensimmäisenä päivänä, maltillistenkin arvioiden mukaan Venäjän ilmavoimat (ja mahdollisesti laivaston ilmavoimat) on menettänyt kymmenkunta lentokonetta, joukossa torjuntahävittäjiä sekä Sukhoi Su-25 rynnäkkökoneita, ja lukuisia helikoptereita. Venäjän maavoimien kärsimien tappioiden kokonaismäärästä ei ole tällä hetkellä täyttä varmuutta – yksistään taistelupanssarivaunuja se on menettänyt toistakymmentä, rynnäkkövaunujen ja muun kaluston osalta lukemat liikkuvat yhteensä kymmenissä.

Etenkin idässä, Itä-Ukrainan sotatoimialueella, Ukrainan asevoimat on tuottanut venäläisjoukoille raskaita tappioita – kuolleiden ja haavoittuneiden lukumäärän noustessa kymmeniin. Haavoittuneita on ryhdytty tuomaan sairaaloihin Belgorodiin. Miehitetyn Luhanskin luoteispuolella,  Štšastjassa, Ukrainan asevoimien on onnistunut torjua useita vihollisen offensiiveja. Ukrainan asevoimien ottamien sotavankien lukumäärä voi nousta kymmeniin, riippuen kuinka suuri tämä ukrainalaisille antautunut 74. mekanisoituun kivääriprikaatiin kuulunut tiedusteluplutoona on. (2)

Helmikuun 24. päivän iltapäivään mennessä kymmeniä ukrainalaissiviilejä on kuollut ohjusiskuissa, Venäjä on myös tulittanut sairaaloita sekä selkeitä siviilikohteita sodan eskalaation ensimmäisenä päivänä. Ukrainan asevoimien tappiot nousevat kymmeniin kaatuneisiin (virallinen lähde). 










Tuhoutuneen venäläisen taistelupanssarivaunun tykkitorni. Ukrainalaisjoukot tuhosivat vaunun Harkovan liepeillä, jossa venäläinen mekanisoitu osasto kärsi raskaita tappioita.











Ukrainalaisten pudottama venäläinen Kamov Ka-52 taisteluhelikopteri.

У житті людини може бути багато різних подій, які поділяють життя на дві частини, до та після. Але, війна це та подія, яка не ділить життя, а розриває його, залишає на межі розриву відкриту рану, до болю  якої людина звикає, але ніколи не може звикнути  до кінця свого життя,” kevään 2014 kaaoksen ja sitä seuranneen sodan nähneen ja kokeneen donetskilaisen ajatus.

 

Marko Enqvist

 

Lähteet:

1. Garri Kasparov ja Mig Greengard: Winter is Coming (suom. Talvi lähestyy) s. 39.

2. https://twitter.com/KyivPost/status/1496879176950894594 

*: Venäjän ilmaiskun uhri, Tšuhujiv, Harkovan alue – Ukraina (kuvan ottaja ei tiedossa).


#УкраїнаЧинитимеОпір #UkraineWillResist #StandWithUkraine #CrimeaIsUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.