torstai 24. helmikuuta 2022

Kremlin propagandaoperaattoreita miehitetyssä Itä-Ukrainassa

 

Venäjän propagandakoneisto on julkaissut viimeisimpien vuorokausien kuluessa miehitetyn Itä-Ukrainan alueelta lukuisia omaa narratiivia tukevia propagandavideoita, joiden tarkoituksena on toimia ”todisteena” ukrainalaisprovokaattoreiden tai -sabotöörien suorittamista hyökkäyksistä. Yksi toisensa jälkeen nämä ”videot” on osoitettu – jopa hyvinkin alkeellisiksi – propagandatuotteiksi tai suoranaisiksi valheiksi, joihin on sijoitettu ääni- tai kuvamaisemaa joko peleistä, muualla toteutetuista harjoituksista – kyseeseen ovat jopa tulleet muiden valtioiden asevoimien harjoitukset, joita näissä ”näytöksissä” on hyödynnetty. (1)

On enemmän kuin todennäköistä, että seuraavien päivien ja viikkojen – jopa kuukausien – ajan läntisiä medioita ja sosiaalisen median alustoja ”pommitetaan” erilaisilla propagandatuotoksilla, joiden taustalta löytyy kirjava kokoelma Venäjän ytimeen linkittyviä medioita tai tuotantoyhtiöitä, joista osan olemassa olon merkittävin tarkoitus lienee toimiminen Venäjän kaipaaman propagandamateriaalin tuottajana. Minun ei ole järkevää käydä läpi koko Venäjän hallintoon kytkeytyvää mediakenttää, vaan poimia tässä kirjoituksessa esille sellaiset, jotka todennäköisesti nousevat, hyvin vastenmielisen, propagandan tuottajina esille ja jotka ovat aiemminkin operoineet Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainan itäosissa tai Krimin niemimaalla, tai jotka säännöllisiä vieraita Venäjän sodissa Lähi-idässä ja Afrikan mantereella. Lukijoiden on hyvä muistaa myös se, että Venäjän valtion omistamat mediat, kuten Perveyi kanal sekä Ukrainassa kielletty Russia-24 (entinen Vesti) – joista jälkimmäisen Vesti nimisessä tv-ohjelmassa yhtenä juontajista on Dimitri Kiselev, joka on tullut tunnetuksi hyvin vihamielisistä ja valheellisista juonnoista, sekä valtion rahoittamat mediat, kuten RT ja Ruptly sekä Sputnik ovat osa sen informaatiosodankäynnin koneistoa.

Tässä kirjoituksessa erityishuomio kohdistuu kuitenkin ANNA News’iin, News Front’iin ja South Front’iin sekä WarGonzo’on ja eräisiin Venäjälle työskenteleviin länsimaissa syntyneisiin operaattoreihin, kuten Patric Lancaster ja Russell ”Texas” Bentley. Aihe huomioiden, en myöskään unohda Janus Putkosen toimintaa miehitetyssä Luhanskissa.

Venäjää tukevan propagandan tuottajia ja jakajia.





ANNA News

ANNA Newsin alkuperäinen nimi on Abkhazian Network News Agency, myöhemmin nimen Abkhazia korvattiin sanalla Analytical – nimen vaihto ei luonnollisestikaan muuttanut sen luonnetta. ANNA Newsin perusti ja sitä johti kuolemaansa saakka Marat Musin, Moskovan valtionyliopistossa työskennellyt analyytikko ja FININT-tutkija. (2)

ANNA Newsin ns. toimittajia on vieraillut usein Syyriassa, jossa niiden sanotaan osallistuneen ”informaatio ja vaikuttamisoperaatioihin” – eli samaan toimintaan, jollaisesta löytyy näyttöä myös Itä-Ukrainan miehitetyiltä alueilta.

ANNA Newsillä ja sen työntekijöillä on läheiset suhteet venäläispropagandaa välittäviin news-front.info ja southfront.org-kanaviin, joista seuraavaksi. Sen YouTube-kanava suljettiin toukokuussa 2020 käyttöehtojen rikkomisen vuoksi.

News Front ja South Front

Syyskuun 18. 2017 Luhanskissa räjäytetty ”maahanlaskujoukkojen muistomerkki” on omalla tavallaan esimerkillinen propagandatapahtuma, jolloin tapahtumapaikalle sattui sopivasti ensimmäisten joukossa propagandaa tuottava ja levittävä News Front. Esimerkillisen tapauksesta tekee se, että kohde on sopivalla tapaa tunteita herättävä (kun ei haluta uhreja) eli venäläisten maahanlaskujoukkojen kunniaksi miehitettyyn Luhanskiin pystytetty muistomerkki, jolloin teon avulla voidaan luoda voimakkaita tunteita kohdeyleisöön syyttämällä teosta ”ukrainalaisfasisteja”, jotka tuhoavat vapauttajalle pystytetyn muistomerkin – mielleyhtymä alueita vapauttavaan puna-armeijaan on hyvin ilmeinen.

News Frontin perusti v. 2014 Krimin niemimaalla asunut venäläinen Konstantin Knyrik, Venäjän miehittäessä Ukrainalle kuuluvan niemimaan. Välittömästi toimintansa alkuhetkistä lukien Knyrik tuki Venäjän miehitystoimia, ryhtyen samalla uhkailemaan niemimaalla edelleen olevia vapaiden medioiden edustajia marssimalla muun muassa Krimin niemimaan tutkivien toimittajien keskukseen aseistettu ryhmä miehiä tukenaan. (3) Knyrik toimii edelleen News Frontin päätoimittaja miehitetyltä Krimin niemimaalta käsin. Tiedossa ei ole, oliko jokin Venäjän turvallisuuselimistä rekrytoinut Knyrikin jo ennen miehitystä, mutta hänen ja venäläisjoukkojen yhteistyö alkoi hyvin pian miehitysoperaation alettua ja jo maaliskuun puolella Knyrik teki avointa yhteistyötä Venäjän miehitetylle niemimaalle perustamien puolisotilaallisten turvallisuusjoukkojen kanssa.

News Frontin julkaisemien tietojen mukaan sen tulos koostuivat ”lahjoituksista”, kuitenkin entisen työntekijän mukaan ”that a large part of the budget comes from the Russian secret service”. (4) Facebook kuin myös YouTube ovat joko kieltäneet tai rajoittaneet News Frontin toimintaa.

News Frontin työntekijöiden joukkoon kuului myös ”Donbassin punapäänä” tunnettu propagandisti, nyt jo edesmennyt, Katerina Katina eli Jekaterina Vasilenko. Hän ehti työskennellä myös Janus Putkosen alaisuudessa tämän toimiessa propaganda- ja valemediana tunnetun DONi Newsin päätoimittajana miehitetyssä Donetskissa.

South Front on onnistunut kätkemään taustansa News Frontia paremmin, mutta runsaat epäsuorat jäljet johtavat Venäjälle. South Front on rekisteröity Venäjälle, mikä ei yksin todista vielä mitään, mutta myös rahavirrat ohjautuvat sinne, samoin PayPal-tili on venäläisellä sähköpostitilillä. Metadatan mukaan sen videoeditori on Anastasija (Анастасия). (5) Edellisten lisäksi sivu toistaa Kremlin narratiivia viestinnässään ja julkaisuissaan – käytännössä se ei pyri millään tavalla haastamaan Venäjän valtiollisia medioita, mikä omalla tavalla alleviivaa sen, ettei sivusto – näennäisestä vaihtoehtoisuudestaan huolimatta – ole Venäjän hallintoa haastava vaihtoehtomedia. Käytännössä se vain toistaa Kremlin tarinaa.

WarGonzo

Semyon Pegovin perustama WarGonzo-projekti kuuluu sellaisiin Venäjän propagandaääniin, joiden toimintaa voi kuvailla parhaiten, kuvaamalla niitä tiedustelu- ja turvallisuusapparaattien jatkeiksi. Pegovin projekti on kooltaan pienempi, kuin ANNA News tai News Front, mutta aivan kuten edelliset, myös WarGonzo on niittänyt kyseenalaista mainetta toiminnallaan Venäjän sotarintamilla Syyriasta Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, jonne Pegov tiimeineen saapui jälleen kerran. Pegovin matkassa on usein PMC Wagnerin taistelijoita, toisinaan ”toimittajina” esiintyen ts. he ovat sonnustautuneet varusteisiin, joissa lukee selkeästi ”press”.

Pegov on ehtinyt näiden muutaman, Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, vietetyn päivän jälkeen ehtinyt tuottaa jo useamman propagandistisen videon, joihin sisältyy ”juhlintaa” Donetskin keskustassa kuin myös ”ukrainalaisprovokaation” kuvaaminen, provokaation, joka on osa Venäjän false-flag-operaatioita. (6)

Helmikuun 18. ja 19. päivän välisenä yönä Vasilevkan pumppuasemalla tapahtunut räjähdys on oivallinen esimerkki false-flag-operaatiosta, jollaisten mahdollisuudesta Ukrainan tiedustelulähteet sekä Yhdysvaltojen viranomaislähteet ovat varoittaneet. Lähellä rintamalinjaa, mutta miehitetyillä alueilla sijaitsevan pumppaamon alueella tapahtui 18. – 19. helmikuuta lukuisia räjähdyksiä, joiden kerrottiin olleen seurausta Ukrainan kranaatti-iskusta – todisteena esitettiin WarGonzon yönpimeydessä kuvaamaa videota, jolla näkyi useampi räjähdys ja sähköpalo. (7) Kranaatti-isku vaihtui jo aamupäivän kuluessa ”sabotöörien suorittamaksi iskuksi”, epäilemättä siitä syystä, koska yksikään räjähdyksistä ei näyttänyt kranaatti-iskun aikaansaannokselta vaan jokin räjähteen räjähdykseltä ja sitä seuranneelta pienehköltä tulipalolta.

Epäilyjä ei suinkaan vähentänyt se, että kuvatun videon julkaistiin WarGonzo-kanavalla, jonka perustaja oli jo edellisenä yönä jäänyt kiinni ”housut nilkoissa” lavastetun autopommi-iskuvideon julkaisusta. Tuolloinkin Pegov oli ”sattumalta” ensimmäisten joukossa kuvaamassa räjäytettyä UAZ-maastoautoa.  Jälkikäteen selvisi, että räjäytettyyn UAZ-maastoautoon oli vaihdettu rekisterikilvet kenraalimajuri Denis Sinenkovin oikeasta maastoautosta. Mikä vain alleviivasi tapahtuman näytösluonteisuutta.

Patric Lancaster, Russell ”Texas” Bentley ja moni muu

Yllä nimetyn kolmikon ohella Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla on työskennellyt jo vuosien ajan ulkomaalaisia propagandan tuottajia – osa heistä kutsuu itseään informaatiosotureiksi, mutta minusta se on aivan liian ylevä nimitys heille. Kyse on propagandisteista, joista moni elää lahjoitusten ja miehittäjähallinnon hyväntahtoisuuden varassa. Sotavuosien myötä eräät, kuten Patric Lancaster, ovat ryhtyneet rakentamaan perhettä ja jonkin sortin tulevaisuutta miehitettyyn Itä-Ukrainaan.

Monien mielestä anti-amerikkalaisuus ja länsivastaisuus oli (on edelleen) lähes ideologisessa asemassa Itä-Ukrainan Venäjän miehittämillä alueilla, kenties juuri tästä johtuen miehitetyillä alueilla toimiviin joukko-osastoihin kuin myös propagandamedioihin on värvätty ideologialtaan vasemmalle kallellaan olevia yhdysvaltalaisia.

Teksasista kotoisin oleva Russell ”Texas” Bentley liittyi stalinistisen Sut’ Vremeni ryhmän riveihin ennen siirtymistään propagandistiksi. Eräissä yhteyksissä ”Texas” Bentley on esitellyt itsensä kommunistiksi. Ennen liittymistä Venäjän perustamiin militanttijoukkoihin, Bentley ehti olla marihuanaa vapaaksi vaativan liikkeen aktivistina Yhdysvalloissa sekä palvella Yhdysvaltojen maavoimien pioneerijoukoissa Saksassa. Nykyään hän tuottaa aineistoa lukuisille alustoille, kuten serbitaustaiselle Fort Russ Newsille, joka kuuluu niihin vastamedioihin, jotka toistavat Kremlin narratiivia.

Aivan kuten ”Texas” Bentley, yhdysvaltalaistaustainen Patric Lancaster on myös työskennellyt jo vuosien ajan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sekä Venäjällä, pääasiassa Rostovin alueella. Kyseenalaisen uransa alkupuolella hän tuotti materiaalia Venäjän asevoimien uutistoimistolle Zvezdalle, nykyään valtaosin oman tuotantoyhtiönsä nimissä – Patric Lancaster News – omille julkaisualustoille.

Lancaster esittelemässä kiveä, jonka alta väitetyt lennon MH17 uhrien jäänteet löytyivät.


















Poimitaan Lancasterin uran varrelta eräs, hyvin kyseenalainen, episodi. Joulukuun 13. 2017 Lancaster julkaisi YouTubessa videon, jossa hän kertoi löytäneensä alueelta, jolla Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas, litteän kiven alta 53 erikokoista luunkappaletta, joiden hän arveli kuuluvan lennon MH17 uhrille. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, jolloin Lancaster vieraili lennon MH17 tuhopaikalla. Eikä myöskään ensimmäinen kerta, jolloin hän väitti löytäneensä ihmisen luiden kappaleita kyseiseltä alueelta. Vuoden 2017 heinäkuussa hän julkaisi videon ”MH17: Bones & parts of plane still on site after 3 years. Why?” (8) Kummallisesti yksi ja sama mies löytää toistuvasti, tutkitulta alueelta, ”ihmisjäänteitä”, joiden hän päättelee kuuluvan pudotetun lentokoneen lentäjille, matkustamohenkilökunnalle sekä matkustajille. Eivätkä hänen viimeisimmät videopäivitykset miehitetyiltä alueilta ole tämän parempia – useiden eri henkilöiden tekemien havaintojen mukaan Lancaster on ollut kuvaamassa ns. IED:tä, jonka uhrina esittävä ruumis on tuotu paikalle ruumishuoneen kautta (pahoin palaneen ruumiin kallo on leikattu auki luusahaa käyttäen). (9)

Ranskalainen, DONi Newsissäkin vuosia Putkosen alaisuudessa työskennellyt, Christelle Néant on perustanut miehitettyyn Donetskiin Donbass Insider-nimeä kantavan lännenvastaisen ja Venäjän narratiivia toistavan vastamedian, (10) jonka kautta on levitetty maailmalle muun muassa Bonanza Median (toiminnan taustalla ) tuottamaa MH17-disinformaatiota.

Venäläismediat esittelevät usein Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla työskentelevät, länsimaiset ”toimittajat”, kovan luokan ammattilaisina ja itsenäisinä toimittajina, vaikka käytännössä he voivat työskennellä alueella pysyvästi voin Venäjän asettamin ehdoin – he tuottavat disinformaatiota, jota venäläismediat jakavat eteenpäin ”itsenäisten, ammattimaisten, toimittajien” tuottamana.

Janus Putkonen

Suomalaissyntyinen teatterimies Janus Putkonen on meille kaikille tuttu propagandan ja disinformaation tuottaja, niin tuttu, ettei hänen aikaansaannoksia ole tarpeen tässä laajemmin käsitellä. Haluan kuitenkin muistuttaa, että Venäjän sotatoimien myötä myös Putkosen toiminta Ukrainaan kohdistuvan propagandan ja disinformaation tuottajana ja jakajana on lisääntynyt merkittävästi viimeisimpien viikkojen kuluessa, tavanomaisimpien alustojen ollessa UMV-lehti sekä Verkkomedia, mutta hän on myös tavallinen vieras muissa suomalaisissa vasta- ja valemedioissa.

Työskennellessään miehitetyssä Luhanskissa, hän pyrkii antamaan kuvan ”objektiivisesta tarkkailijasta” ja ”patrioottisesta suomalaisesta”, joka välittää totuuden alueelta. Jokaisen, joka ajattelee omilla aivoillaan, pitäisi ymmärtää, että objektiivisen median toimintaedellytykset alueella ovat hyvin olemattomat – ainakin, mikäli kyse on pitkäaikaisesta ja pysyvästä toiminnasta pikaisen vierailun sijaan.

Putkosen uraan mahtuu lukuisia esimerkkejä disinformaation ja propagandan tuottamisesta, unohtamatta Egorova Leaksin yhteydessä esiin nousseita paljastuksia hänen yhteistoiminnasta miehitetyn Donetskin alueen turvallisuuselinten kanssa. (11) Oma lukunsa on sitten toiminta, joka on rinnastettavissa siihen samaan, johon tänään Semyon Pegovin ja kumppanit syyllistyvät eli valeuutisten lavastamisessa ja tuottamisessa mukana oleminen, Pegovin ja kumppaneiden tapauksessa kyse on vielä pidemmälle viedystä toiminnasta, mutta se ei vähennä Putkosen päätoimittelijauraan mahtuvia toimia, kuten se, että DONi Newsin ”toimittajia” oli mukana ”tulitaukorikkomuksen” organisoinnissa. (12)

Kaikesta huolimatta yllä oleva on vain kapea kaistale niistä vasta- ja valemedioista, jotka kuuluvat Venäjän disinformaatio- ja propagandaverkkoon. Venäjällä kuin myös miehitetyiltä alueilta löytyy huomattavan paljon medioita ja operaattoreita, jotka kuuluvat Venäjän informaatiosodan verkostoon, palaan näihin lähitulevaisuudessa, koska aiheen laajuuden tähden, kokonaisuutta on parempi käsitellä useassa osassa.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008629830.html 

2. https://www.themoscowtimes.com/2013/03/12/crazy-abkhaz-journalists-cover-syria-frontline-a22325 

3. https://www.zeit.de/digital/internet/2017-02/bundestag-elections-fake-news-manipulation-russia-hacker-cyberwar/komplettansicht

4. https://www.zeit.de/digital/internet/2017-02/bundestag-elections-fake-news-manipulation-russia-hacker-cyberwar/komplettansicht 

5. https://euvsdisinfo.eu/south-front-russia-hiding-being-russian/ 

6. https://twitter.com/menqvist70/status/1494966055369953283 

7. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2017/12/kansantasavaltalaispropagandan.html 

8. https://twitter.com/PLnewstoday/status/1496070006685196294 

9. https://euvsdisinfo.eu/manufactured-support-part-2-using-western-voices-to-spread-disinformation/ 

10. https://informnapalm.org/en/foreign-journalists-in-dpr/ 

11. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2022/02/informaatiosotaa-valeuutisia-ja.html  (jossa tapahtumakuvaus sekä linkit lähteisiin).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.