sunnuntai 1. toukokuuta 2022

RuFi ry – Venäjän pienimuotoista vaikuttamista Suomessa

 

Helsingin Sanomat uutisoi reilu viikonpäivät sitten ”Venäjän-mieliset suunnittelevat auto­kulkuetta Hyvinkäältä Helsinkiin Venäjän voiton­päivän kunniaksi” –

Venäjän-mieliset tahot suunnittelevat järjestävänsä pääkaupunkiseudulla Venäjän voitonpäivään liittyvän mielenilmauksen toukokuun alussa.

Mielenilmauksessa on tarkoitus järjestää autokulkue Hyvinkäältä Helsinkiin 8. toukokuuta.” (1)

Tällä ”Venäjän-mieliset tahot” tarkoitetaan RuFi-nimistä rekisteröityä yhdistystä eli Suomalais-venäläinen RuFi ry:tä, joka yhdistyksenä järjesti ensimmäisen Kuolemattoman rykmentin -marssin Suomessa toukokuun 9. 2017. RuFi ehti järjestää kolme kertaa Kuolemattoman rykmentin -marssin, vuosina 2017 ja 2018 sekä 2019, ennen kuin koronaviruspandemia katkaisi marssien järjestämisen. Tämänkertaista aktivoitumista selittänee koronaviruspandemiaan liittyvien rajoitteiden purkua enemmän Venäjän Ukrainaan kohdistamana laajamittainen sota yhdistettynä Venäjän muihin länsimaihin kohdistamiin toimiin.

RuFin järjestämä Kuolemattoman rykmentin -marssi, toukokuun 9. 2019. Marssia johtaa Daria Skippari-Smirnov.














Koska RuFi ry on yhdistyksenä pitänyt matalampaa profiilia muutaman viimevuoden ajan, on hyvä kerrata lyhyesti yhdistyksen nimissä harjoitettua aktivismia, ja mikäli toukokuun 8. päivän autoparaati antaa aihetta erilliseen tarkasteluun, niin palaan siinä tapauksessa aiheeseen uudelleen, mutta nyt yhdistyksen nimissä harjoitettuun aktivismiin.

Kuten jo edellä viittaisin, yhdistyksen ensimmäinen merkittävä julkitulo nähtiin 9. toukokuuta 2017, jolloin yhdistys organisoi ensimmäinen Kuolemattoman rykmentin -marssin Suomeen. Kyseiselle marssille otti osaa jokunen kymmentä suomalaista sekä Suomessa asuvaa venäläistä, valokuvista saattoi tunnistaa paikalla olleen myös joitain silloisen Suomi Ensin liikkeen aktivisteja.

Yhdistyksen puheenjohtajana oli jo tuolloin Daria Skippari-Smirnov, jolla oli jo tuolloin tiiviit yhteydet eräisiin Venäjä-operaattoreihin, kuten Johan Bäckmaniin. Skippari-Smirnovin yhteistyösuhde Bäckmaniin juontaa jo aikaan ennen RUFI ry:tä, hän muun muassa avusti Bäckmania Donbass – lapset sodan jaloissa -näyttelyn järjestämisessä. Näyttelyn kanssa samanaikaisesti Hotelli Kämpin Kansallissalissa järjestettiin Johan Bäckmanin johtamana venäläisen ideologin, ultranationalistin ja  Evraziyskiy soyuz molodezhi -liikkeen isän Aleksander Duginin luento. Evraziyskiy soyuz molodezhi eli ESM:n organisoimilla leireillä luotiin myös pohjaa verkostoille, joiden kautta Venäjä ryhtyi levittämään epävakautta Ukrainaan ja muutamiin muihin maihin, joita Venäjä pyrki palauttamaan vaikutuspiiriinsä. Evraziyskiy soyuz molodezhin järjestämille leireille osallistui myös sellaisia henkilöitä Donetskin alueelta, jotka myöhemmin, keväällä ja kesällä 2014, olivat hetken aikaa keskeisessä roolissa Itä-Ukrainan sodaksi edenneessä epävakauttamisessa. (2)

RuFi on ehtinyt organisoida Kuolemattoman rykmentin marssin yhteensä siis kolme kertaa (v. 2017 ja 2018 sekä 2019), viimeisintä – 9. toukokuuta 2019 – järjestettyä marssia ehdin seuraamaan ja havainnoimaan itsekin. Kyseiselle marssille osallistui myös takavuosien tunnettu SKDL-poliitikko ja entinen kansanedustaja Pirkko Turpeinen-Saari. Turpeinen-Saari on tullut tunnetuksi myös serbien tekemän Srebrenican joukkomurhan kiistäjänä ja erilaiset salaliittoteorioiden sepittäjänä. (3) Turpeinen-Saaren mielestä Srebrenicassa on kyse Yhdysvaltojen propaganda-operaatiosta.

Kuolemattoman rykmentin marssien ohella yhdistys ja sen näkyvät toimijat, kuten puheenjohtajana toiminut Daria Skippari-Smirnov ja Marina Muhonen ovat osallistuneet myös muuhun Venäjää ja sen imperialismista politiikkaa tukeviin tapahtumiin, kuten Helsinkiin perustetun Donetskin ”kansantasavallan” ”edustuston” avajaistilaisuuteen yhdessä Suomi-Novorossija-Seuran jäsenten kanssa loppuvuodesta 2017. Ennen tätä Suomessa toimi ”Novorossijan Suomen ’suurlähetystö’”, jonka tilanne kyseinen vale-edustusto tuli. Lukijoiden on kuitenkin hyvä tietään, ettei kyseisellä ”edustustolla”, kuten ei sen edeltäjälläkään, ollut virallisen edustuston statusta. Suomi ei ole koskaan tunnustanut Donetskin eikä Luhanskin ”kansantasavaltoja”, eikä ole antanut niiden edustustoille virallista asemaa vaikka ”edustustojen” tautalla olleet henkilöt niin ovat uskotelleetkin. Niin ns. Novorossijan Suomen suurlähetystön kuin myös Donetskin ”kansantasavallan” ”edustuston” luonne on ollut selkeän propagandistinen ja disinformatiivinen. Päivittämättömillä verkkosivuilla jaetaan edelleen disinformaatiota sekä kohdistetaan perättömiä syytöksiä viranomaisiimme.

Donetskin "kansantasavallan" ystävien julistus, RuFi:sta allekirjoittajina Daria Skippari-Smirnov ja Marina Muhonen.
















Johan Bäckman ja RuFi:n Daria Skippari-Smirnov Krimillä maaliskuussa 2018, kuvakaappaus crimea.ria.ru.











Venäjällä maaliskuussa 2018 järjestettyjen presidentinvaalien aikaan suomalaisdelegaatio matkusti Venäjän Ukrainalta miehittämälle Krimin niemimaalle. Matkaseurueeseen kuului Johan Bäckmanin ohella myös Daria Skippari-Smirnov muutaman muun suomalaisen lisäksi. Matkaa voi kuvata sisällöltään propagandistiseksi, leimansa sille löi muun muassa se, että tuolloin Venäjä järjesti miehittämällään Krimin niemimaalla laittomasti vaalit. Suomalaisista Johan Bäckman osallistui näiden ns. vaalien ”vaalitarkkailuun” kutsuttuna ”vaalitarkkailijana” mutta muutama muukin seurueeseen kuulunut vieraili tuolloin ”äänestyspaikoilla”. (4) Vierailuistaan ”äänestyspaikoilla” raportoivat RuFin puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov sekä Rauhanpuolustajien aktiivi Marjaliisa Siira, joka kirjoitti ja esitelmöi vierailustaan Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla levittäen samalla runsaasti disinformaatiota ja propagandaa.

Edellisten ohella julkisiin esiintymisiin vierailun aikana otti osaa perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaanakin ollut Eero Hult, Svetlana Mustonen sekä Ludmila Odintsova. Delegaation näkyvimpiin ehdotuksiin kuului muun muassa suoran lentoyhteyden avaaminen Helsingin ja Simferopolin välille suomalais-venäläisen bisnes- ja kulttuurikeskuksen perustamisen ohella. Nämä, kuten muutkin, ehdotukset ovat lähinnä osa teatteria ja propagandaa, joten tässä yhteydessä niille ei ole syytä antaa mainintaa enempää tilaa.

Maaliskuun 19. päivä 2019 Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston päätöksen nojalla Ukraina kohdensi sanktioita yksityishenkilöihin, tuolloin sanktioita kohdennettiin myös RuFi ry:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnoviin. Eräänä syynä olivat hänen toimet Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Tuolloin sanktioita kohdennettiin Skippari-Smirnovin ohella muun muassa Johan Bäckmaniin, Janus Putkoseen, Jarmo Ekmaniin ja edesmenneeseen Jon Hellevigiin sekä Kai Paanaseen ja Suomessa asuvaan venäläiseen, Oleg Usatšoviin. (5)

Ennen koronaviruspandemiaa RuFi:n edustajia osallistui näkyvästi erilaisiin Suomessa järjestettyihin tilaisuuksiin, joita yhdisti Venäjän disinformaation levittäminen, sen vaikutusyritykset ulkomailla jne. Erityisen näkyvä esiintyjä tuolloin oli RuFi:n puheenjohtaja Daria Skippari-Smirnov, joka venäläismedioille antamiensa haastatteluiden ohella esitelmöi maaliskuussa 2019 Helsingissä järjestetyssä Hybridisodat ja Suomi -keskustelutilaisuudessa. Kyseisen keskustelutilaisuuden järjestäjänä ja keskustelun vetäjänä toimi Johan Bäckman, tilaisuus toimi samalla venäläisen Igor Panarinin teoksen ”Hybridisodat” julkistustilaisuutena. Kyseisen teoksen jälkeen Panarinilta on kustannettu suomeksi Johan Bäckman Publications’in toimesta ainakin Naton hajoamista käsittelevä teos. Tämänhetkinen tilanne huomioiden voimme todeta, ettei Panarinilla ole ainakaan ennustajan lahjoja.

Kyseisessä keskustelutilaisuudessa Skippari-Smirnovin esitelmä käsitteli venäläisten oikeuksia ja informaatiosotaa – aihe on sikäli kiinnostava, että tänään venäläisten oikeuksia poljetaan, jos missä, niin juuri Venäjällä. Kyseinen esitelmä kuin myös tilaisuuskin on asetettava kontekstiinsa, siinä ei ollut kyse muusta kuin disinformaation levittämisestä yhdistettynä yritykseen horjuttaa kansalaisyhteiskuntaa, mikä käy ilmi tarkasteltaessa esiintyjiä ja aiheita.

Helsingin tilaisuudessa esiintyi väyrysläisenSeitsemän tähden liikkeen”  ehdokkaana ollut Pirkko Turpeinen-Saari, jonka esitelmän aihe oli ”Miten NATO on muuttanut ja muuttaa Suomea”, eduskuntavaaleissa kahdesti ehdolla olleen Jarmo Ekmanin esitys ”Vaalivaikuttaminen – suomalaisen syvän valtion sota äänestäjiä vastaan”, pyydän huomioimaan, että esitelmässä viitattiin salaliittoteoreetikoiden hellimään ajatukseen ”syvästä valtiosta” (deep state) reilusti ennen termin laajamittaisempaa tunnetuksi tekemistä Suomessa QAnon-salaliittoteoreetikoiden toimesta. Helsingissä esityksen piti myös opportunistinen Juha Korhonen, esitelmänsä aiheena oli ”Valtamedian valheet ja vapaiden medioiden mustamaalaaminen”.

Toki meidän on huomioitava, että Jarmo Ekman kuului QAnon-aktiiveihin Suomessa. Sittemmin Ekman on tullut tutuksi koronaviruspandemian myötä vastustaessaan aktiivisesti rokotuksia ja epidemian hallintaan liittyviä toimia ja osallistuessaan erilaisiin vastamielenosoituksiin puhujana. Käytännössä nämä liikkeet ja ryhmät rokotevastaisuuden ohella ovat toimineet Venäjällekin verkottuneen propagandan levittäjinä. Juha Korhonen on vastaavasti aktiivinen toimija vastamedioiden saralla. Hän on ehtinyt vetää Ilja Janitskinin perustamaa MV-lehteä ja MV-mediaa ennen sen siirtymistä Janus Putkosen haltuun. Tämän jälkeen Korhonen on myös ehtinyt perustaa Youtuben kaltaisen videoalustan Tokentuben, jonka pääasiallisinta käyttäjäkuntaa ovat erilaiset vastamediat ja salaliittoteoreetikot.

Perustelen edellä olevaa, Ekmanin ja Korhosen toiminnan tarkempaa huomioimista sillä, että mikäli näemme RuFi:n toiminnassa uuden aktiivisemman vaiheen reilun parin vuoden hiljaiselon jälkeen, on enemmän kuin todennäköistä, että aiemmat yhteistyöverkostot aktivoituvat ja niiden kautta saavutettavaa yleisöä ryhdytään tavoittelemaan hyvinkin aktiivisesti. Käytännössä tämä Suomessa tarkoittaa muun muassa salaliittoteoreetikoita, joista osa jo nyt suhtautuu hyvin myötämielisesti Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa jakaen esim. miehitetyssä Luhanskissa asuvan Janus Putkosen päätoimittelemassa MV-lehdessä julkaistua materiaalia.

Huomioiminen on myös siinä mielessä perusteltua, että Daria Skippari-Smirnov kuin myös RuFi yhdistyksenä tuki aktiivisesti vuoden 2018 presidentinvaaleissa Paavo Väyrystä, (6) joka ei näyttänyt olevan lainkaan pahoillaan siitä, että tukijoiden joukkoon ilmaantui RuFi:n taustalla varustettu yhdistys.

RuFi:n johtoporras kuin myös yhdistys on tukenut voimakkaasti Venäjän sotaa Ukrainassa jo ennen 24. helmikuuta alkanutta laajaa offensiivia. Tämä näkyy aiemmin allekirjoitetun Donetskin ”kansantasavallan” ystävien julistuksen ohella propagandan ja disinformaation levittämisenä sekä osallistumalla tapahtumiin, jotka tukevat Venäjän johdon tavoitteita. Yhdistyksenä RuFi ehti olla vuosien ajan aktiivinen sosiaalisessa mediassa, sillä oli myös aiemmin verkkosivut (rufi.fi) jonka domain on nyt päätynyt ulkopuolisen tahon haltuun ja, joka välittää sivujen kautta terveisensä venäläisille (kuva lähdeluettelon alla).

Venäjän suurlähetystö on aiemmin myös huomioinut yhdistyksen harjoittaman aktivismin, vaikka muutoin suurlähetystö – julkisesti – pitikin tiettyä etäisyyttä yhdistystoimintaan.

Venäjän suurlähetystön kiitos RuFi:lle ja Daria Skippari-Smirnoville (kuva v. 2019).















Facebookissa RuFi:n aktivoituminen näkyy lisääntyneenä viestintänä, joka toistaa Venäjän hallinnon narratiivia. Suomessa jokainen voi niin halutessaan vastustaa sotilaallista liittoutumista, mutta jos sen vastustamisen yhteydessä väitetään Suomen olevan puolueeton, kyse on valehtelusta ja tähänkin yhdistyksen Facebook-sivulla sorrutaan. Liittyessään Euroopan Unioniin, Suomi lakkasi olemasta puolueeton valtio, se valitsi liittyä läntiseen talousyhteisöön. Mikäli Suomi hakee, (toivon, että hakee), Naton jäsenyyttä ja hyväksytään puolustusliitto Naton jäseneksi, Suomi lakkaa olemasta sotilaallisesti liittoutumaton. Suomen väittäminen puolueettomaksi valtioksi on disinformaatiota.
















Pidän hyvin todennäköisenä, että RuFi:n aktivoitumisen taustalla on Venäjän ulkoministeriön toiminta ja välittämä viesti, jota Tehtaankadulla sijaitseva Venäjän suurlähetystökin on jakanut eteenpäin. Twiitissä Venäjän suurlähetystö Suomessa pyytää raportoimaan venäläisiin kohdistuvista salaliitoista, diskriminoinneista ja vihasta twiitin sähköpostiosoitteeseen. Samaa viestiä on jakanut eteenpäin myös Venäjän ulkoministeriö – heidän viestinnässä puhutaan suoraan myös ”russofobiasta”. Muotitermistä, jota Venäjän hallinto käyttää tietoisesti ja tarkoituksellisesti väärin tukahduttamaan hallintoon kohdistuvan asiallisen ja aiheellisen kritiikin. Termi, jolla Venäjän hallinnon kritisoijat leimataan. 















Suunnitteilla oleva ”autoparaati” nykyisessä maailmanajassa, jossa Venäjä käy rikollista sotaa Ukrainassa, yhdistyksen toimesta, jonka tiedetään välittävän Kremlin asiaa, on enemmän kuin altis mahdollisille provokaatioille tai sellaisen lavastukselle. Kun vielä huomioimme Suomessa käynnissä olevan Nato-keskustelun ja ajankohtaiseksi tulevan Nato-jäsenhakemuksen jättämisen, niin näen tämän yhtenä keinona horjuttaa yhteiskunnallista koheesiota ja voimistaa provokaation kautta vastakkainasettelua. Venäjän taholta vastaavasta toiminnasta löytyy esimerkkejä Suomen ohella muistakin maista – ennen Ukrainassa keväällä 2014 alkanutta sotaa, tällaiset konfliktinhaut olivat tavanomaisia myös Ukrainassa Venäjän vaikuttaessa erilaisten ryhmien kautta ja maksaessa operaattoreidensa kautta vastaavien tapahtumien organisoinnista. Tätä tapahtui myös Venäjän avulla valtaan nousseen Viktor Janukovitšin kaudella, mikä kertoo omaa kieltään siitä kuinka Venäjä pyrki horjuttamaan Ukrainaa myös silloin kun maassa oli heille myötämielinen johto.

Oma ohjeeni on tuleville päiville ja viikoille, ei pidä provosoitua kun provosoidaan, samalla on myös pidettävä kiinni omasta päätäntävallasta, eikä antaa Venäjän informaatiovaikuttamisen tai muiden toimien (hybridisota) vaikuttaa Nato-jäsenhakemuksen jättämiseen tahi turpo-keskusteluun.

 

Marko  


Lähteet:

1. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008765916.html 

2. http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2016/01/how-alexander-dugins-neo-eurasianists.html 

3. https://www.turpeinen-saari.net/blogi/2015/07/10/424 

4. https://www.fakeobservers.org/biased-observation-database/details/baeckman-johan.html 

5. https://www.president.gov.ua/storage/j-files-storage/00/65/10/26ff8d8c25d2081f4e3666cba71bddf9_1553072270.pdf 

6. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005542896.html 


RuFi ry. Facebookissa: https://www.facebook.com/RuFiYhdistys 

RUFI – suomalais-venäläinen yhdistys ry Asiakastieto-verkkosivulla:

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/rufi-suomalais-venalainen-yhdistys-ry/30803146/yleiskuva 


rufi.fi-verkkotunnuksen ollessa vapaana, ”johnadoe” maanpuolustus.net-foorumilta otti osoitteen haltuunsa, muokaten sivua ”hiukan”.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.