keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Ukrainan sota – lisää Ukrainan tuli-iskuja ja operaatioita vihollisen selustassa

 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti 18. huhtikuuta 2022 taistelun Donbasista alkaneen, Venäjän aloittaessa operaation valmistelut tykistö- ja raketinheitinkeskityksellä useilla lohkoilla entisen Joint Forces Operation-alueella Ukrainan itäosissa. Venäjän oletettiin aloittavan operaationsa mittavalla epäsuoran tulen käytöllä, jota ilmavoimat tukisi ja vasta perinteisen neuvostotyylisen ”tulijyrän” jälkeen seuraisivat mekanisoidut joukot. Samaan aikaan kyseisen tulivalmistelun kanssa venäläiset aloittivat uuden offensiivin Mariupolin valtaamiseksi, offensiivin tarkoituksena oli valloittaa ne osat Mariupolin satamasta, joita alueella olevat ukrainalaisjoukot vielä puolustivat ja tuhota alueen puolustajat. Tähän päivään, 3. toukokuuta 2022, mennessä Venäjän ei ole onnistunut saavuttaa tavoitteitaan Mariupolissa kuten ei mittavammassa taistelussa Donbasin keski- ja pohjoisosissa – jos olemme tarkkoja, parin kolmen viimeisimmän vuorokauden kuluessa Ukrainan on onnistunut vapauttaa venäläismiehityksestä laajempia alueita, mitä Venäjä on oman operaationsa aikana kyennyt samassa ajassa valtaamaan.

Etenkin Harkivan (Harkova) alueella Ukrainan on onnistunut työntää Venäjän asevoimia ensinnä kohti maiden välistä rajaa ja samalla vapauttaa lukuisia taajamia ja kyliä, sekä edetä idässä Harkivan tasalla Siverskyi Donets joelle ja siellä aivan Staryi Saltivin kylän porteille. Harkivan alueella Ukrainan asevoimien eteneminen kohti pohjoista helpottaa jonkin verran alueen asukkaiden elämää Venäjän joutuessa vetämään tykistöään ja raketinheittimiään kauemmas kaupungista, mutta vain jonkin verran, Venäjän kyetessä tulittamaan aluetta myös omalta maaperältään raskaalla tykistöllä sekä raketinheittimillä. Merkittävämpänä näen Ukrainan asevoimien etenemisen kohti itää Siverskyi Donetsille saakka, sen myötä Venäjän huoltolinjat omalta maaperältä etelään Izjumin alueelle alkavat olla Ukrainan tykistön ulottuvilla. Ukrainan saadessa käyttöönsä tehokasta ja pidemmälle kantavaa tykistöä lännestä, Venäjän on entistä vaikeampi huoltaa joukkojaan Belgorodin ja Valiukin alueilta.

Jo ennen Venäjän offensiivin alkua Ukrainan asevoimien erikoisjoukkojen (eli SOF) onnistui iskeä Venäjän huoltolinjoihin, paikoin jopa hyvinkin kaukana rintamasta Venäjän puolella. Näin kävi varhain aamulla 12. huhtikuuta, jolloin Ukrainan SOF räjäytti Nezhegol joen ylittävän rautatiesillan Titovkan kylän kupeessa Belgorodin alueella. (1)

Samaan sarjaan kuului Ukrainan SOF:n suorittama, Borovan kylän pohjoispuolella sijainneen, maantiesillan räjäyttäminen ennen Venäjän odotettua offensiivia. Räjäyttäessään sillan, Ukrainan onnistui saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla, nimittäin samalla tuhoutui siltaa ylittänyt, useita ajoneuvoja sisältänyt, venäläisten huoltokolonna. Sillan tuhoutuminen räjähdyksessä katkaisi samalla yhden venäläisten pohjois-etelä-suuntaisista huoltoreiteistä alueella, jossa sota muutenkin on jo runnellut maanteitä ja rautateitä. Ukrainan onnistuneet iskut huoltoreittejä, siltoja sekä erilaisia varikkoja vastaan epäilemättä omalta osaltaan hidastavat Venäjän offensiivia. Iskut rautatiesiltoja vastaan pakottavat Venäjän siirtymään kumipyörille, mikä hidastaa huoltoa ja vie resursseja, joita tarvittaisi muualla rintamalla.

Ukrainan erikoisjoukkojen kuvaa Borovan pohjoispuolella räjäytetystä sillasta ja tuhotuista ajoneuvoista.












Venäjän huhtikuussa Donbasissa aloittaman laajan offensiivin alun jälkeen ukrainalaisten SOF kuin myös tykistö sekä lennokit ovat suorittaneet lukuisia menestyksekkäitä operaatioita venäläisten huoltolinjoja ja huolto- sekä ammusvarikoita että esikuntia vastaan. Julkaistuiden videoiden perusteella voidaan päätellä lukuisissa iskuissa ukrainalaisten turvautuneen eri yksiköiden yhteistyöhön, lennokkeja on käytetty iskujen ohella tulenosoitukseen ja -korjaamiseen, erikoisjoukot ovat maalanneet kohteita edelliselle jne.

Merkittävänä voidaan myös pitää Ukrainan asevoimien raketinheittimillä, huhtikuun lopulla, tekemää iskua Izjumin alueella sijainnutta Venäjän asevoimien esikuntaa vastaan. (2) Vahvistettujen tietojen mukaan iskussa menehtyi Venäjän maavoimien kenraalimajuri Andrei Simonov, vahvistamattomien tietojen mukaan esikunnassa oli raketinheitinkeskityksen aikana Venäjän asevoimien pääesikunnan komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov, joka olisi haavoittunut lievästi sirpaleesta ja siirretty tämän jälkeen Belgorodiin Venäjälle jatkohoitoon. Ukrainan suorittamassa tuli-iskussa menehtyi jopa kymmeniä upseereita, myös haavoittuneiden lukumäärä nousee suureksi.

Hämmentävällä tavalla Venäjän asevoimista löytyy edelleen yksiköitä, jotka jättävät kalustonsa hajauttamatta tai naamioimatta. Tällaisen piittaamattomuuden seurauksena venäläiset menettivät runsaasti kalustoa ja materiaalia ukrainalaistykistön iskiessä Irminon hiilikaivosalueella sijainneelle ammusvarikolle tykistöllä. Huhtikuun 27. päivä Ukrainan maavoimien 30. mekanisoituprikaati suoritti tuli-iskun tykistöllään kyseiselle ammusvarikolle, jonka alueella oli lennokin ohjaaman iskun hetkenä kolme BM-27 Uragan raketinheitintä (9P140) ja kaksi 9T452 BM-27 Uragan raketinheittimien latausajoneuvoa sekä muita kuorma-autoja. (3) Kyseinen ammusvarikko sijaitsi noin 15 kilometrin päässä Popasnan kaupungista, joka on edelleen osin Ukrainan hallinnassa eli se oli Ukrainan tykistön kantaman sisällä – niinpä naamioinnin tai hajauttamisen puute ei ole muuta kuin piittaamattomuutta tai välinpitämättömyyttä. 

Irminon ammusvarikko hetkeä ennen iskua.










Irminon lisäksi Ukraina on entistä enemmän kohdistanut iskuja Itä-Ukrainan miehitettyihin alueisiin (tarkoitan nyt alueita, jotka olivat Venäjän kontrollissa ja ohjailussa vuodesta 2014 lähtien). Aivan jokaisen kohdalla tekijää ei voi yhtä suurella varmuudella todistaa kuten Irminossa saattoi tehdä, esim.  Kirovskyin kaupunginosassa Donetskissa sijaitsevalla polttoaine- ja öljyvarastolla tapahtui voimakas räjähdys, joka on seurausta todennäköisestä Ukrainan asevoimien vaikuttamisesta alueella. Polttoainevarasto sijaitsee lähellä rintamaa, helposti havaittavissa ilmasta, joten hyvin otollinen kohde epäsuoralle tulelle tai lennokilla/ nelikopterilla suoritetulle ilmaiskulle.

On enemmän kuin todennäköistä, että Ukraina on ulottanut lennokki-iskujaan ja mahdollisesti myös tykistöiskujaan syvemmälle Venäjän maaperälle. Belgorodin alueella räjähti 27. huhtikuuta ja 1. toukokuuta ammusvarikko tai -varasto; (4) Belgorodin alueesta luoteeseen, Kurskin alueella venäläinen ilmatorjunta on pudottanut ainakin yhden Bayraktar TB2 lennokin; ja vielä kauempana luoteessa Brjanskissa räjähti kahdella polttoainevarastolla lähes saman aikaisesti yöllä 25. huhtikuuta. Polttoainevarastoista toinen oli Rosneftin omistama, toinen vastaavasti Venäjän asevoimien käyttämä.

Kiinnostavaa Venäjän operaatiossa on se, ettei se ole näiden kahden operaatioviikon kuluessa saanut aikaan selkeää läpimurtoa. Sen on onnistunut edetä joitain kymmeniä kilometrejä Izjumin etelä- ja lounaispuolella, saavuttamatta ainoatakaan merkittävää kohdetta; Lymanin itäpuolella Venäjän on onnistunut edetä Yampilin ohi (alueella venäläisjoukot tavoittelevat Siverskyi Donetsin pohjoisrantaa); kauimpana idässä taisteluita käydään edelleen Popasnan itäosissa. Olettamus monilla oli varmasti toinen, että Venäjä pystyy keskittämään voimaa alueella riittävästi saavuttaakseen läpimurron. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, ettei Venäjä saavuta ratkaisevaa läpimurtoa – se voi hitaasti junnata eteenpäin muutaman kilometrin kaistaleita, mutta saavuttaako se tällä tavalla itselleen edullista ratkaisua? Tuskin, ainakaan kohtuullisessa ajassa.

Mikäli Ukrainan onnistuu iskeä Harkivan itäpuolella luode-kaakko-suuntaisesti, on hyvinkin mahdollista, että asetelma kääntyy päinvastaisesti ja Venäjä on se, jota uhkaa saarrostus ja mahdollinen mottitaistelu alueella. Tämän hetkisestä tilanteesta ja joukkojen toiminnasta tulee mieleen asetelma Kiovan alueella viikkoa paria ennen Venäjän vetäytymistä alueelta. Muistutan kuitenkin, että vielä on liian aikaista juhlia. Venäjällä on alueella runsaasti joukkoja, ja vaikka ne sotivat paljon odotettua kehnommin, niitä on lukumääräisesti sen verran paljon, että ilman joukkojen täydellistä taisteluhalun ja motivaation romahdusta, Ukrainalla on edessä vielä raskaita viikkoja torjuessaan Venäjän junnaavaa offensiivia.

Karttaan merkitty eräitä Ukrainan asevoimien operaatioita alueella, 4. toukokuuta 2022 mennessä.















Ukraina on toteuttanut vastaavia, menestyksekkäitä, operaatioita erikoisjoukoillaan myös etelässä Hersonin ja Zaporižžjan alueilla. Alueella on suoritettu sen verran merkittäviä operaatioita ukrainalaisten toimesta, kuten rautatiesillan tuhoaminen Jakymivkan kylän eteläpuolella 27.-28.huhtikuuta, että operaatiot alueella ansaitsevat muutamaa riviä syvällisemmän tarkastelun, joten alueen operaatiot on syytä huomioida – muutamien muiden mainintojen ohella – erillisessä kirjoituksessa.

 

Marko 

 

Lähteet:

1. https://twitter.com/DAlperovitch/status/1513790391082008580 

2. https://twitter.com/EuromaidanPress/status/1520356410562953216 

3. https://twitter.com/UAWeapons/status/1520042517382766592 

4. https://t.me/zhest_belgorod/11246 

Lähteinä käytetty myös liveuamap.com verkkosivua sekä @HN_Schlottman’in julkaisemaa karttaa sekä erilaisia tilannepäivityksiä alueelta.

#УкраїнаЧинитимеОпір #UkraineWillResist #StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.