tiistai 31. toukokuuta 2022

Venäjä turvautuu myös Miltšakovin kaltaisiin uusnatseihin hyökkäyssodassa Ukrainaan

 

Tunnettu venäläinen uusnatsi, sotarikoksiin Ukrainassa kesällä 2014 syyllistynyt Aleksei Miltšakov on palannut haavoittumisensa jälkeen venäläisjoukkojen riveihin Ukrainaan – julkaistussa kuvassa Miltšakovin vierellä näyttää poseeraavan toinen venäläiseen äärioikeistoon ja uusnatseihin kuuluva militantti, Jan Petrovsky.

Miltšakovin ja Petrovskyn yhteinen historia ulottuu vuoteen 2014, jolloin he perustivat rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusichin (ven. ДШРГ Русич), suoritettuaan sitä ennen Russian Imperial Movementiin (ven. Русское имперское движение – РИД; Russkoe Imperskoe Dvizhenien – RID) kuuluvan Keisarillisen legioonan järjestämän puolisotilaallisten joukkojen koulutusohjelman. (1) Rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusich on osa suurempaa, palkkasotilaspalveluita tarjoavaa, PMC Wagneria, jonka rahoittaja on Vladimir Putinin kokkinakin tunnettu Jevgeni Prigozhin.

Petrovsky (kypärä päässä) ja Miltšakov jossain päin Itä-Ukrainaa keväällä 2022.













Rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusichin komentajana Aleksei Miltšakov osallistui yhdessä Jan Petrovskyn kanssa Venäjän masinoimaan sotaan Ukrainassa kesästä 2014 ainakin vuoden 2015 alkupuolelle saakka – todennäköisesti osallistuen yksittäisiin operaatioihin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla tämänkin jälkeen. Etenkin vuoden 2014 kuluessa Miltšakov on kertonut tehneensä Ukrainassa tekoja, joita voidaan pitää sotarikoksina – luonnollisestikaan Venäjällä hän ei ole joutunut edesvastuuseen näistä teoista.

Alkutalven 2015 ja tämän vuoden välillä Miltšakov on ollut puhujana Pietarin konservatiivifoorumissa maaliskuussa 2015. Kyseiseen tapahtumaan osallistui myös muutama suomalainen, kuten salaliittoteorioihin hurahtanut Jukka Davidsson ja edesmennyt Timo Isosaari, Johan Bäckmanin raportoidessa paikanpäältä sekä kirjoittaessa tapahtumasta blogiinsa hyvin disinformatiivisia viestejä.

Valokuvatodisteiden ja sosiaalisen median  päivitysten perusteella Miltšakov on osallistunut Venäjän Syyrian operaatioon, rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusichin jäseniä on osallistunut myös Venäjän operaatioon Palmyrassa. (2 ja 3) Yleisesti ottaen venäläisten palkkasotilaiden ja sotilaiden tiedetään syyllistyneen lukuisiin sotarikoksiin Syyriassa, myös PMC Wagner ja sen organisaatioon kuuluvat ryhmät ovat syyllistyneet tällaisiin tekoihin. Oma lukunsa Syyriassa tapahtuneista sotarikoksista ovat Venäjän asevoimien tarkoitukselliset iskut sairaaloita ja terveyskeskuksia sekä kouluja vastaan, sotarikoksiin kuuluvat myös iskut ruokahuoltoa ja pakolaisleirejä vastaan sekä joukkotuhoaseiden käyttö (tai käytön mahdollistaminen, jolloin iskun toteuttajana on ollut Bašar al-Assadin hallinto).

Huomioitavinta Miltšakovin toiminnassa on se, että hän on myös työskennellyt kouluttajana Venäjän ja Valko-Venäjän alueella lapsille suunnatuilla militaristisilla kasvatusleireillä (4) – varmuutta ei ole siitä, onko hän osallistunut vastaavaan toimintaan myös Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla ts. Krimin niemimaalla ja/ tai Itä-Ukrainassa.

Venäläisen YouTube-kanava Царское Телевидение eli Czar.tv:n haastattelussa joulukuussa 2020 hän kertoo sodasta Itä-Ukrainassa, Luhanskissa, vuonna 2014 ja kuinka hän nautti leikellessään ukrainalaissotilaiden korvia ja haistellessaan palavan ihmislihan hajua. (5) Miltšakov on haastatteluissa toistuvasti todennut olevansa uusnatsi, häntä on kuvattu hirviöksi!

Miltšakov on palvellut Venäjän asevoimissa Pihkovaan (ven. Pskov) sijoitetussa 76. maahanlaskudivisioonassa, jonka sotilaita on osallistunut Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa myös 24. helmikuuta jälkeen ja syyllistynyt ainakin Kiovan alueella sotarikoksiin. Miltšakov ei kuitenkaan ole itse oppinut sadismia Pihkovassa, luonteeltaan hän oli sellainen jo nuorempana, mikä tuli esiin hänen kiduttaessa ja tappaessa koiranpennun leikkaamalla sen pään irti veitsellä ja ladatessaan videon teostaan nettiin.  










Miltšakov ei Petrovskyn kanssa ole millään muotoa ideologinen poikkeus venäläisenä palkkasotilaana. Russian Imperial Movement, jonka puolisotilaallisten joukkojen koulutusohjelman kaksikko suoritti ennen oman joukko-osaston perustamista ja osallistumista sotaan Itä-Ukrainassa, on ideologisesti äärioikealla. Yhdysvalloissa Russian Imperial Movement eli RIM määriteltiin seuraavasti huhtikuussa 2020: ”Russian Imperial Movement (RIM) as a Specially Designated Global Terrorist (SDGT) entity…”. (6) RIM on tehnyt yhteistyötä myös länsi-eurooppalaisten äärioikeistolaisten ryhmien kanssa, joukossa on ollut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kaltaisia kansallissosialistisen ideologian jakavia ryhmiä.

Toisaalta PMC Wagnerissa, jonka osa rynnäkkö- ja tiedusteluosasto Rusich on, on valokuva- ja muun aineiston perusteella enemmänkin äärioikeistoon kuuluvia taistelijoita, osan ollessa Miltšakovin lailla avoimesti uusnatseja. (7) Edellinen ei suinkaan ole mikään yllätys, koska PMC Wagnerin perustaja Dimitri Utkin on samaa maata. (8)















Epäilemättä Venäjän valtiojohdolle uusnatsit ja muut ääriryhmät ovat vain väline käydä sotaa Ukrainaa ja samalla länttä vastaan. Niin kauan kuin he ovat hyödyksi Venäjän valtiolle, osallistuessaan sotiin ja avustaessaan valtiojohtoa lännen epävakauttamisessa, niiden toimia Venäjällä katsotaan tarvittaessa sormien läpi. Venäjän valtiojohdon ja propagandistien toistamaa Ukrainan denatsifikaatiota ei pidä ymmärtää operaationa, joka tähtää ukrainalaisen äärioikeiston kukistamiseen. Ei missään nimessä! Ymmärtääksemme mistä on kyse, on syytä palauttaa mieliin lainaus Timothy Snyderin erinomaisesta teoksesta Musta maa – holokausti: tapahtumat, opetukset:

Vaikka Puolan armeija, päinvastoin kuin puna-armeija, ei ollut koskaan taistellut saksalaisten rinnalla, neukuille ei tuottanut vaikeuksia nähdä puolalaisia fasisteina. Stalinistisen maailman diskurssissa ’fasisti’ oli sellainen, joka stalinistisen hallinnon mielestä ei toiminut Neuvostoliiton etujen mukaisesti”. (9)

Putinistisen maailman diskurssissa ”fasisti” tai ”natsi” on sellainen… Jolloin denatsifikaatio tarkoittaa yksiselitteisesti sellaisten henkilöiden ja ryhmien likvidointia, jotka eivät toimi Putinin Venäjän etujen mukaisesti. Käytännössä siis Venäjän toteuttamaa, Ukrainaan kohdistettua yhteiskunnallista (kansallista) ja kulttuurista kansanmurhaa, jota on suorittamassa enemmänkin Miltšakovin kaltaisia mieleltään kieroutuneita sotilaita. (10)

 

Marko 

 

Lähteet:

1. https://www.thedailybeast.com/wagners-rusich-neo-nazi-attack-unit-hints-its-going-back-into-ukraine-undercover 

2. https://www.unian.info/war/2197709-russian-neo-nazi-who-fought-against-ukraine-in-donbas-now-seen-in-syria-media.html

3. https://www.jstor.org/stable/resrep25419.8?seq=1 

4. https://khpg.org/en/1577103087 

5. https://twitter.com/den_kazansky/status/1344004873096982534 

6. https://icct.nl/publication/the-russian-imperial-movement-rim-and-its-links-to-the-transnational-white-supremacist-extremist-movement/

7. https://informnapalm.org/en/russian-neo-nazis-in-the-ranks-of-wagner-pmc/ 

8. https://twitter.com/Kyruer/status/1370361298135965702 

9. Timothy Snyder: Musta maa – holokausti: tapahtumat, opetukset, s. 300.

10. https://www.rferl.org/a/russian-neo-nazis-fighting-ukraine/31871760.html 

#УкраїнаЧинитимеОпір #UkraineWillResist #StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.