lauantai 18. kesäkuuta 2022

Ukrainan sota: Havaintoja miehitetystä Donetskista

 

Tämän kirjoituksen alustukseksi lainaan itseäni epätavanomaisen pitkälti 30. maaliskuuta 2022 julkaisemastani blogista ”Ukrainan sota: ’Näyttäkää meille se kahdeksan vuotta pommitettu Donetsk’”:

Venäjä on myös siirtänyt Donetskiin Mariupolista pakosiirrettyjä siviilejä. Erääseen oppilaitokseen on majoitettu useita bussilastillisia Mariupolista pakkosiirrettyjä. Huomioitavaa on se, että venäläiset ovat vieneet pakkosiirretyiltä mariupolilaisilta henkilökohtaiset dokumentit ja muut henkilökohtaiset asiakirjat (esim. passit, sisäisen passin – joilla sellainen on jne.). Tietojeni mukaan näille Mariupolista pakkosiirretyille ei ole kerrottu sitä onko Donetsk heidän lopullinen määränpää, vai onko heidät tarkoitus siirtää kaupungista jonnekin muualle – Venäjälle.

Ainakin nämä oppilaitokseen majoitetut siviilit ovat ehtineet aiheuttaa runsaasti hämmennystä ympäristössä. Saapumispäivänä he laittoivat oppilaitoksessa näkyville paikoille Ukrainan lippuja ja samana iltana he lauloivat kovaäänisesti Ukrainan kansallislaulua – samaa on jatkunut muinakin päivinä.

Paikallisilta Mariupolista pakkosiirretyt ovat tivanneet – ”Näyttäkää meille se kahdeksan vuotta pommitettu Donetsk”. He ovat myös näyttäneet kuvia ja videoita sekä kertoneet paikallisille kuinka Venäjä tuhosi Mariupolin tykistöllä ja ilmaiskuilla viikoissa. Venäläispropagandan synnyttämässä kuplassa eläneitä donetskilaisia tällainen informaatiotulva on hämmentänyt.” (1)

Perustelen pitkähköä lainausta sillä, että se auttaa lukijaa hahmottamaan ja ymmärtämään paremmin seikkoja, jotka nousevat esille tässä kirjoituksessa. Muistutan myös lukijaa siitä, että kirjoituksen lähteinä toimivat tunnetut ja tiedetyt henkilöt, jotka asuvat Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla, joten heidän turvallisuuden tähden nimiä tai muitakaan tunnistamiseen auttavia tietoja en kerro.










Kuten edellä lainasin, Venäjä on pakkosiirtänyt Mariupolista siviilejä miehitettyyn Donetskiin, jossa siviilejä on asutettu kouluihin ja päiväkoteihin. Hetimmiten ensimmäisinä päivinä Mariupolista miehitettyyn Donetskiin pakkosiirretyt siviilit aiheuttivat (paikallisten ”viranomaistahojen” mukaan) ongelmia esim.  laulamalla Ukrainan kansallislaulua, tivaamalla donetskilaisilta sitä, että ”Missä se  kahdeksan vuotta pommitettu Donetsk oikein on” kun he näkivät ympärillään vain hitaasti rapistuvan ja huonolle huolenpidolle jääneen suurkaupungin – samalla nämä pakkosiirretyt kertoivat ja näyttivät kuvia venäläisten pommituksilla tuhoamasta Mariupolista ja venäläisjoukkojen julmuuksista.

Jos näiden Mariupolista pakkosiirrettyjen joukossa oli joku, joka kuvitteli ennen Venäjän laajaa offensiivia Donetskin muistuttavan edes etäisesti Mariupolia Venäjän tykkitulen jälkeen, on tällainenkin ihminen ymmärtänyt Venäjän vuosia jatkuneen viestinnän olleen alusta loppuun suurta valhetta. Juuri mikään Donetskissa ei muistuta venäläisen tykkitulen tuhoamaa Mariupolia, lähimmäksi tätä päästään rintamalla ja etenkin alueilla, joita Ukraina on kontrolloinut vuodesta 2014 lähtien – Pisky miehitetyn Donetskin luoteispuolella kärsi vuosien ajan toistuvista Venäjän proxyjoukkojen tykkitulesta ja kranaatinheitinkeskityksistä. Parintuhannen asukkaan kylä jauhautui monivuotisessa sodassa ja tulituksessa olemattomiin – viimeisimpinä vuosina kylässä asui enää jokunen eläkeläinen.

Epäilen, etteivät venäläiset ja heille työskentelevät kollaboraattorit Donetskissa ajatelleet sitä, että Mariupolista Donetskiin pakkosiirretyt siviilit haastaisivat miehitettyjen alueiden ”todellisuutta” (ts. propagandaa) – tai jos haastaisivat, niin toiminta ei olisi nähdyn voimakasta ja aktiivista, jossa siviilit omalla toiminnallaan oikeasti haastavat miehitetyn kaupungin asukkaita ja asejoukkoja, ja niin voimakkaasti, että se herättää kummeksuntaa ja hämmennystä kaupunkipiirien asukkaissa.

Joku kenties saattoi ajatella, että yksittäiset ihmiset lausuvat muutaman sanan, että joku pakkosiirretty tekee jotain poikkeavaa, mutta epäilisin, että jokainen ajatteli aseilla pelottelun viimeistään hiljentävän heidät. Näin ei ole käynyt, joten – päätelmäni mukaan – toukokuussa miehitetyssä Donetskissa alkanut, Mariupolista pakkosiirrettyihin kohdistuva vihapropaganda on miehityshallinnon vastaisku ongelmaan. Useampi miehitetyssä Donetskissa ja sen ympäristössä asuva läheisemme ja ystävämme on kuvaillut propagandaa ja sen ilmenemismuotoja. Katutasolla se näkyy vihamielisenä puheena ja syyttelynä (kun kaupoissa ei ole ruokaa, on se mariupolilaisten syy; kun kaupungilla ei ole varaa korjata vesijohtoverkostoa; on se Mariupolin syy, jonka ”jälleenrakentamiseen” rahat menevät). Toiminta on kuitenkin selkeästi organisoitua ja johdettua, erityisen aktiivisina juorujen ja huhujen levittäjinä toimivat henkilöt, jotka ovat työskennelleet vuosia miehityshallinnolle tai jotka ovat osallistuneet ns. aluepuolustusjoukoissa (vapaaehtoisina) sotatoimiin sodan alkupuolella, vuosina 2014 ja 2015. Kyse on muustakin kuin juoruista ja huhuista, kyse on uhkaavasta käyttäytymisestä ja samoista elementeistä, joilla Ukrainaa tukevat paikalliset hiljennettiin keväällä ja kesällä Venäjän ja sen operaattoreiden (kuten ns. Putinin turistien) toimesta.

Kiinnostavaa on myös se, että viime viikolla useampaa Donetskin alueella sijaitsevaa koulua tulitettiin erilaisin asein. Lähteidemme mukaan ainakin kahteen tulituksen kohteeksi joutuneeseen kouluun (esim. Koulu 22/ Школа 22) oli tuolloin majoitettuna Mariupolista pakkosiirrettyjä siviilejä (naisia, lapsia ja vanhuksia). Venäläispropaganda on maininnut Donetskissa kouluja tulitetun tykistöllä, uhrien on kerrottu olleen naisia ja lapsia – mainitsematta on jäänyt se keitä kouluihin on ollut majoitettuna ja että esim. Koulusta 22. on lähimpiinkin Ukrainan asevoimien rintamalla sijaitseviin asemiin on matkaa lähes 12 kilometriä, ukrainalaisten tykistön ollessa reilusti kauempana.

Näistä koulujen tulittamisista on kertonut useampikin toisistaan erillinen, Donetskissa tai sen alueella asuva taho, eräs heistä asuu miehitetyssä Makiivkassa ja on nähnyt kuinka kaupungista ammutaan raketinheittimillä Donetskia. En myöskään kiellä sitä mahdollisuutta, etteikö Ukrainan asevoimat ole tulittanut siviilikohteita – näin on melkoisella varmuudella käynyt, toisaalta syytkin ovat ilmeiset ja olen (lähteisiini viitaten) maininnut niistä lukuisia kertoja viime vuosina. Merkittävin tekijä on luonnollisesti se, että Venäjä ja sen proxy-joukot sijoittivat ja sijoittavat edelleen raskasta kalustoa siviilikohteisiin tai niiden välittömään läheisyyteen miehittämillään alueilla – rakasta kalustoa on sijoitettu myös sairaaloiden tuntumaan. Tästä toiminnasta myös ETYJ:n Ukrainan monitorointimissio on tehnyt havaintoja viime vuosina. (2) Toiminta on toistuvaa ja tarkoituksellista, kirjoitin aiheesta itse viimeksi tammikuussa ”Havaintoja miehitetystä Itä-Ukrainasta – ’asekätkentää’ asutetuille alueille”. Samaisesta aiheesta on kirjoittanut moni muukin, kuten Informnapalm julkaistessaan artikkelin ”Russian Mercenaries: From Expodonbas to a Barn” maaliskuussa 2015 (3) ja eräänlaisen jatko-osan artikkelille, artikkelin ”ExpoDonbas Exhibition Center in Donetsk is a Russian Military Base” muodossa. (4)

Expodonbas on näyttely- ja messuhalli Donbas Arenan pohjoispuolella, aivan Donetskin keskusta-alueen kupeessa. Halli on ollut satelliittikuvien, valokuvien ja videoiden perusteella sotilaallisessa käytössä sotavuosien ajan, ja säästynyt Ukrainan iskuilta aina 16. kesäkuuta 2022 asti, seuraavana päivänä Expodonbasiin kohdistettiin epäsuoraatulta Ukrainan asevoimien taholta. (5)

Donbas Arenan ja Expodonbas messuhallin ympäristö miehitetyssä Donetskissa.












Tällä hetkellä Donetskissa on akuutti pula puhtaasta juomavedestä (sitä toimitetaan epäsäännöllisesti tankkiautoilla kaupunkilaisille). Vesijohtoverkoston toimintaa on rajoitettu, pesuvedeksi kelpaavaa vettä on saatavilla (Donetskin kaupunkipiireistä) riippuen 2-3 tuntia päivässä, kaksi tai kolme kertaa viikossa – toisinaan vesijohtoverkosto toimii vain yöllä. Syy vesijohtoverkoston huonoon kuntoon on selvä. Läheisemme oli tiedustellut asiaa näkemältään henkilökuntaan kuuluvalta, joka oli kertonut syyn olevan seurausta kahdesta asiasta – varaosista on pulaa, samoin osaavasta henkilökunnasta, koska niin moni Donetskin ”vesilaitoksen” palveluksessa oleva on pakkovärvätty rintamalle. Ennen 24. helmikuuta tilanne oli parempi, johtuen osaltaan siitä, että ukrainalaiset huoltomiehet pystyivät huoltamaan ja pitämään myös Donetskin vesihuollon verkostoa kunnossa. Venäjän laajan offensiivin jälkeen tilanne on muuttunut kehnosta katastrofaaliseksi. Eikä parannusta tilanteeseen ole näköpiirissä, ennemminkin tulevaisuudelta on odotettavissa vielä suurempaa katastrofia, koska Donetskin vesihuollon kannalta tärkeät vesialtaat ovat joko kuivuneet tai kehnon kunnossapidon tähden muuttumassa käyttökelvottomiksi. Jäljellä oleva henkilökunta yrittää havaintojen mukaan erilaisin pumppausratkaisuin ja väliaikaisin putkistovedoin pitää edes kriittisiä osia toiminnassa.

Donetskissa vesihuollon ohella myös elintarvikehuolto on kehnossa tilassa. Vuosian sodan myötä tiettyjen elintarvikkeiden puutoksista tuli ”uusi normaali” alueella, koronapandemia heikensi tilannetta entisestään, koska vapaan Ukrainan puolelta ei ollut enää mahdollisuutta hakea täydennyksiä. Helmikuun 24. päivän jälkeen huoltoreitit Venäjältäkin ovat kuihtuneet. Venäjälle miehitettyjen alueiden asukkaiden selviäminen ei ole tärkeysjärjestyksessä korkeimmalla, sille on tärkeintä huoltaa joukkojaan sekä käyttää kalustoaan satokauden tuotteiden varastamiseen pois alueelta. Miehitetyn Luhanskin alueelta on varastettu viljaa Venäjälle junavaunuittain. (6)

Jotain Venäjän toiminnan irvokkuudesta kertoo myös se, että miehitetyn Donetskin alueelta lähti ”tiedotusministeriön” osastojohtajan Maja Pirogovan tytär ryhmänsä kanssa Mariupoliin kuvaamaan ohjelmaa ”humanitaarisen avun” toimittamisesta kaupungin asukkaille. Todellisuudessa tämä ”humanitaarinen apu” piti sisällään muutaman laatikon appelsiinejä sekä kuivaelintarvikkeita, joita ohjelmassa jaettiin suurieleisesti asukkaille – tai jos olemme tarkkoja, henkilöille, jotka esiteltiin Mariupolin asukkaina. Luonnollisesti tällainen toiminta on helppoa kääntää Donetskissa päälaelleen, jolloin mielialat kaupungissa muuttuvat entistäkin vihamielisimmiksi pakkosiirrettyjä mariupolilaisia kohtaan. Ja näin Donetskissa on agitaattoreiden toimesta tehty, koska Mariupol rakennetaan uudelleen entiselleen, me täällä Donetskissa kärsimme.

Kehno elintarviketilanne näkyy myös donetskilaisissa, etenkin kasvuiässä olevissa lapsissa. Ruoan puutteesta johtuvaa laihtumista: yksipuolista ravintoa, johon kesän toivotaan tuovan kohennusta. Asetelmaa ei lainkaan paranna se, että lääkkeistä on huutava pula – aivan kuten terveyshoitohenkilökunnastakin, joista moni mies on viety rintamalle tai pakotettu työskentelemään sotilassairaaloissa.

Siinä missä venäläistykistö tuhosi Mariupolin viikoissa, Venäjä tuhoaa Donetskin hivuttamalla tuloksen ollessa lopulta saman – kymmeniä tuhansia kuolleita, joista sen irvokas propaganda propagandisteineen syyttää Ukrainaa ja länttä.

 

Marko 

 

Lähteet:

1. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2022/03/ukrainan-sota-nayttakaa-meille-se.html 

2. Esim. 24/11/2021 2 Self-propelled howitzer (2S1 Gvozdika, 122 mm) At a compound near a residential area of Komisarivka (60km west of Luhansk) Mini-UAV”. https://www.osce.org/special-monitoring-mission-to-ukraine/505804 

3. https://informnapalm.org/en/russian-mercenaries-from-expodonbas-to-a-barn/ 

4. https://informnapalm.org/en/expodonbas-russian-military-base/ 

5. https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1537845992996884480 

6. https://www.reuters.com/world/europe/moscow-backed-luhansk-region-ukraine-send-liberated-grain-russia-tass-2022-06-09/ 

#УкраїнаЧинитимеОпір #UkraineWillResist #StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.