sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Venäjän sotarikoksista Ukrainassa – joukkomurhasta kidutusmurhaan

 

Venäjän asevoimat ja niitä tukevat palkkasotilasjoukot ovat syyllistyneet muutaman viimepäivän kuluessa lukuisiin ukrainalaisiin sotavankeihin kohdistuneisiin sotarikoksiin, kuin myös rikkoneet muita sodankäynnin sääntöjä omilla toimillaan Ukrainassa. Kirjoituksessani erittelen yksikön vain, mikäli se on relevanttia, merkittävää on se, että kaikki rikollisiin toimiin syyllistyneet joukko-osastot ovat osa Venäjän Ukrainassa sotivaa ja Ukrainaa miehittävää sotavoimaa.

Aloitetaan eilisestä (29. heinäkuuta) sotarikoksesta miehitetyn Olenivkan alueella, reilut 20 kilometriä Donetskin keskustasta etelään, jolloin reilusti yli 50 ukrainalaista sotavankia menehtyi suodatusleirille tehdyssä kranaatinheitin- tai raketinheitinkeskityksessä, vammautuneiden lukumäärän noustessa ainakin 75:een. (1)

Tässä kohdin on perusteltua taustoittaa hiukan sitä, millaisesta leiristä on kyse, kun puhumme Olenivkan suodatusleiristä. Kyseinen leiri on perustettu entiseen vankisiirtolaan (Volnovakhan vankisiirtola no. 120), joka jäi Venäjän vuodesta 2014 miehittämille alueille. Tämän vuoden keväästä lähtien Olenivkan suodatusleirille on siirretty muiden sotavankien joukkoon ukrainalaisia sotavankeja sekä siviilejä Venäjän valloittamasta Mariupolista. Tiedossa on, että Olenivkassa sotavankeja on systemaattisesti kidutettu ja todennäköisesti myös murhattu. Lausuntojen mukaan kuulusteluissa kidutettuja ukrainalaisia sotavankeja on kuollut kuulustelijoiden käsittelyssä, lisäksi leiriltä tiedetään siirretyn kuulusteltuja Donetskissa sijaitsevaan – pahamaineiseen – Izoljatsijan kidutusvankilaan (keskitysleiriin).*

Olenivkan suodatusleirille on sijoitettu muun muassa Mariupolia ja Azovstalia puolustaneita Azov prikaatiin kuuluneita sotavangeiksi jääneitä sotilaita, joita Venäjän miehittämän Donetskin alueen nukkehallitsija Denis Pushilin on uhannut kuolemantuomioilla.

Olenivkan suodatusleiriä iskun jälkeen, kuvakaappaus venäläisen propagandatuottaja Rudenkon julkaisemalta videolta.










Venäjä syyttää iskusta luonnollisesti Ukrainaa, mutta jo tähän mennessä paljastuneiden seikkojen tähden voidaan todeta venäläisten itse syyllistyneen leirin tulittamiseen kranaatinheittimillä tai raketinheittimillä. Vaurioiden perusteella todennäköisimmin termobaarisia räjähteitä käyttävällä raketinheittimellä. Oma asiansa on sitten se, että onko kyse Venäjän asevoimien tarkoituksellisesta operaatiosta vaiko – keskiöön nousseen – PMC Wagnerin itsenäisestä operaatiosta, joka on toteutettu ilman sodanjohdon lupaa. Muutamia huomioita iskusta –

Ensinnä, Donetskin miehityshallinnon edustajan mukaan kuolleita ukrainalaisia on kymmeniä mutta ainoakaan leirin venäläinen vartija ei edes vammautunut iskussa. (2) Kuinka oletettavaa on, ettei ainoakaan vartija vammautuisi näin mittavassa iskussa, jos se oli yllätyksellinen Ukrainan tekemä isku? Sen sijaan, jos vartijat tietävät poistua paikalta oikealla hetkellä, menetykset ovat minimaaliset – todennäköisin syyllinen on tuolloin…

Toiseksi Olenivkan suodatusleiri on ollut Ukrainan asevoimien tiedossa, tiedossa on myös ollut se, keitä leirille on sijoitettu – ukrainalaisten sankareita, Azovstalin puolustajia. Leiriä ei ole tulitettu kertaakaan perustamisensa jälkeen, itse asiassa Olenivkan kylää ei ole tulitettu vuosiin ukrainalaisten toimesta, vaikka alueella on sodittu kesästä 2014 lähtien.

On myös syytä huomioida, että sotavankien majapaikkaa vaihdettiin vain päivää paria ennen iskua, Azovstalin puolustajia siirrettiin leirin toiseen osaan, ns. teolliseen kompleksiin, johon isku eilen kohdistettiin. Siirto herättää epäilyksen ja näyttää tarkoitukselliselta. Ennen iskua vain venäläisillä oli tiedossa Azovstalin puolustajien tarkka sijainti, ja vain alue, jolle Azovstalin puolustajia Olenivkan leirillä oli sijoitettu tuhoutui/ vaurioitui. Joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan ei edes ole olemassa mitään rakettikeskitystä, on vain räjähdysten sarja vankilana toimineessa rakennuksessa. (3)

 Sen puolesta, ettei kyseessä ole Ukrainan M142 HIMARSeilla suorittama isku, tarjoaa perusteltuja todisteita analyysissaan PergamonWar, jossa hän tarkastelee rakennuksen ja alueen kärsimiä vaurioita, kellonaikaa ja ilmansuuntia, päätellen eri havaintojen perusteella aluetta tulitetun kaakon suunnalta. (4) Rakennuksen kärsimät vauriot eivät myöskään käy yksiin venäläisten väittämän kanssa siitä, että aluetta olisi tulitettu M142 HIMARS raketinheittimellä, johon päätelmään tulee myös Thomas C. Theiner iskua käsitellessään ketjussa. (5) Merkittävin ero HIMARSilla ammuttavan GMLRS M31-raketin ja Olenivkan iskun välillä on se, ettei Olenivkassa ole mitään iskukraateria (tai merkittävää jälkeä iskukohdassa), joten käytetty asejärjestelmä on jotain aivan muuta kuin venäläisten väittämä. Mikäli sotavankien majapakkana toiminutta hallia on tulitettu jollain asejärjestelmällä räjäyttämisen sijaan, kyseeseen tulee ennemminkin termobaarinen räjähde.










Yllä kuva Olenivkan tuhoutuneesta ”parakista” ja alla vertailuun kuva GMLRS M31 raketin iskemäkohta. 90 asteen kulmassa ja yli 4 Machin nopeutta lentänyt GMLRS M31 raketti olisi aiheuttanut aivan toisen luokan tuhon Olenivakassa. Se olisi mennyt helposti aaltopeltikaton läpi ja räjähtänyt vasta betonilattiaan tunkeuduttuaan.












Myöskään venäläisten todisteet HIMARSien käytöstä eivät vakuuta (kuvakollaasi alla). Eikä kyse ole edes ensimmäisestä kerrasta 24. helmikuuta jälkeen, jolloin venäläiset esittäisivät valheellisia todisteita Ukrainan iskuista. Tunnistetusti yhtä ja samaa pudotettua ukrainalaisten Bayraktar TB2 lennokkia on käytetty ”todisteena” Ukrainan iskuista Venäjälle ainakin kahdessa tapauksessa.











On myös huomioitava, ettei tällainen raakuus ole venäläisiltä lopultakaan poikkeuksellista. He ovat murhanneet sotavankeja mitä erilaisimmin keinoin vuosisatojen ajan, viimeiseltä vuosisadaltakin löytyy näyttöä vastaavista julmuuksista Bazarista, Katynista kuin myös Vesele Horasta vuodelta 2014. Seuraavaksi joukkomurhasta ukrainalaissotilaan kidutusmurhaan.

Heinäkuun 28. päivä venäläisten toimesta julkaistiin video, jolla sotavangiksi jäänyttä Ukrainan asevoimien sotilasta kidutetaan leikkaamalla mattoveitsellä hänen genitaalit irti. (6) Näyttää siltä, että käsistään ja jaloistaan sidottua sotilasta on pahoinpidelty – kidutettu – jo ennen genitaalien leikkaamista. Toisessa pidemmässä videossa kyseinen sotavanki ammutaan läheltä päähän tähdätyllä kiväärin laukauksella.

Genitaalit mattoveitsellä leikannut sotarikollinen onnistuttiin tunnistamaan hyvin pian videon julkaisun jälkeen, henkilöllisyyden jäljille johdattivat vasemman käden rannekoru, joka näkyi jo aiemmin venäläisen RIAn julkaisemalla videolla (kuvattu eri yhteydessä) sekä selkeän tunnistettava lierihattu, jota kyseinen henkilö piti päässään aiemmin julkaistuilla videoilla kuin myös videolla, jolla hän kidutti ukrainalaista sotavankia. Murhaaja, joka toivottavasti päätyy tekonsa tähden oikeuteen, on Kalmukian Elistasta kotoisin oleva Vitali Arošanov, hän kuuluu tšetšeenien Akhmat pataljoonaan. (7 ja 8)

Vitali Arošanov kuvattuna Sjevjerodonetskissa, kuvauspäivä tuntematon.
















Edellisiin verrattuna valloitetussa ja samalla miehitetyssä Vuhlehirsʹkin lämpövoimalaitoksessa kuvattujen venäläisen PMC Wagnerin palkkasotilaiden rikos on merkittävästi toisenlainen. Ainakin osa taisteluihin osallistuneista palkkasotilaista esiintyi julkaisuilla videoilla ja kuvissa sonnustautuneena Ukrainan maavoimien maastokuviokuosillisiin asepukuihin, mikä sekin on sotarikos. (9)

Vuhlehirs’kissa kuvattu PMC Wagnerin taistelija.











Kun huomioidaan, etteivät venäläiset palkkasotilaat ole muutoinkaan kunnostautuneet sodankäynnin sääntöjen kunnioittamisessa, en lainkaan ihmettele, jos tulevaisuudessa käy siten, etteivät ukrainalaisetkaan kohtele antautuvia venäläisiä palkkasotilaita aivan kaikkien sääntöjen edellyttämällä tavalla. Ja jos tarkkoja olemme, sonnustautuminen vihollisen asepukuun on teko, jonka myötä sotilas menettää asemansa laillisena sotilaana. Venäläisten asemaa heikentää myös se, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta Venäjän 24. helmikuuta aloittaman koko Ukrainaan kohdistuneen offensiivin jälkeen, jolloin venäläisjoukot sonnustautuvat operaatioissa Ukrainan maavoimien maastokuviokuosillisiin asepukuihin. Helmi-maaliskuun vaihteessa Kiovaan yritti tunkeutua venäläisten erikoisjoukkoja sekä PMC Wagnerin taistelijoita Ukrainan maavoimien maastokuviointikuosillisiin asepukuihin sonnustautuneina pohjoisen suunnasta. Ainakin pari tällaista ryhmää likvidoitiin Podilin piirin alueella ennen kuin ne ehtivät Kiovan keskustaan. Todennäköisesti kyseiset ryhmät osallistuivat operaatioihin, joissa venäläiset metsästivät Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä ja muutamia muita Ukrainan ja Kiovan hallinnon avainhenkilöitä.

 

Marko

 

Lähteet: 

1. https://www.coffeeordie.com/russians-castrating-ukrainian-pow

2. https://twitter.com/yarotrof/status/1553004152489402368 

3. https://twitter.com/wartranslated/status/1553037563065155585 

4. https://twitter.com/PergamonWar/status/1552964673938640896 

5. https://twitter.com/noclador/status/1553346601640402945 

6. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008976090.html 

7. https://twitter.com/KremlinTrolls/status/1552741167665713153 

8. https://twitter.com/nexta_tv/status/1552920783080546305 

9. https://twitter.com/sumlenny/status/1552223750573236224 

*: Izoliatsiasta eli Donetskin “kidutusvankilasta”.


#StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.