torstai 27. lokakuuta 2022

Fennomatkat Pietarissa – viihdettä sivustaseuraajille

 

Tässä tapauksessa lyhyt ja ytimekäs alku ilman turhaa alustusta on paras mahdollinen alustus. Fennomatkat järjesti eräänlaisen ”seikkailuretken” Pietariin, retken parasta antia sivustaseuraajille ovat siihen liittyvät jälkiselvitykset syytöksineen:

Fennomatkat keskeyttää rikosepäilyjen takia väliaikaisesti toimintansa ja selvittää pilottimatkalla 21.-23.10.2022 tapahtuneita laittomuuksia.

Fennomaan edustaja on toimittanut raportin koskien matkan aikana tapahtuneita väärinkäytöksiä, jotka hän todisti Pietarissa. Selvitys alkoi maanantaina, kun olin varmistanut matkalaisten turvallisen kotiinpaluun…”. (1)

Saagan kuvausta on alla olevan kuvakollaasin lisäksi löydettävissä ainakin Janus Putkosen telegram-tililtä sekä Kosti Heiskasen twitter-tililtä.













Niin herkullista kuin olisikin täyttää tämä kirjoitus joukolla kuvakaappauksia ja tyytyä siihen, on se minusta halpahintainen tapa lähestyä tätä tapahtumaa, joten tyydyn poimimaan viestivirrasta muutamia nimiä ja katsomaan mitä ne kätkevät taakseen. Aloittakaamme Fennomatkoista – mikä on Fennomatkat? Siitä huolimatta, että Kosti Heiskanen kuvailee Fennomatkoja (ja Fennomaata) omassa viestivirrassaan varsin reippain sanoin, niin tyydyn lainaamaan Fennomatkojen telegram-tiliä:

Syksyllä 2022 alkavat Fennomatkat on Fennomaan ja Rustravel Oy:n välisen yhteistyön tulos, jota tukevat myös viralliset kumppanimme Venäjällä. Yhteistyössä tarjoamme luotettavat, hyödylliset ja mielenkiintoiset matkat Venäjälle ja venäläiseen maailmaan.” (2)

Julkikuva on siis tämä, jokainen lukija saa tehdä omat johtopäätöksensä tapahtuneen ja sen läpikäynnin perusteella siitä, millaisesta toimijasta on kyse. Pystyykö se tarjoamaan luotettavia ja hyödyllisiä matkoja Venäjälle – mielenkiintoisia ne todennäköisesti ovat, mutta ehkäpä eivät sillä tavalla kuin asiakas toivoo.

Esittelytekstissä nousee esille myös nimi ”Fennomaa”, joka on Janus Putkosen hanke, jota hän nimittää ”suomalaisten patrioottien verkkotasavallaksi”. Fennomaata on markkinoitu Putkosen toimesta, hänen toimittamillaan alustoilla – kuten UMV-lehti – suomalaiselle Venäjää tukevalle laita- ja äärioikeistolle sekä salaliittoteorioihin hurahtaneille henkilöille ja ryhmille. Edellisten ryhmien lisäksi Fennomaata on markkinoitu globalisaation vastustajille – josta joukosta löytyy myös eräänlainen punaruskea siipi. Hanketta on markkinoitu samoin termein, joilla Kreml tällä hetkellä jakaa maailmaa, käytetään myös sanoja, jotka herättävät voimakkaan tunnelatauksen – kuten toistuvat viittaukset suomalaisuuteen ja patrioottisuuteen. Tehdään ero meihin ja niihin muihin, rakentaen voimakkaita jakolinjoja samalla tapaa kuin venäläispropaganda tekee.










Itsessään Fennomaa-hanketta olisi syytä tonkia tarkemmin; havaintojeni perusteella uskaltaisin kuitenkin väittää, ettei tämä ”verkkotasavalta” ole sitä miltä se näyttää ja millaisena se itseään markkinoi. Kyse voi olla muustakin kuin vain hyödyllisten idioottien hyväksikäytöstä samaan tapaan kuin VK (eli entinen VKontakte) ei vain ole ainoastaan venäläinen Facebookin vastine.

Fennomaan lisäksi esittelytekstissä mainittiin Rustravel Oy-niminen yritys. Kyseinen yritys on aiemminkin noussut esille suomalaisten kremliinien Venäjän liittyvän tai sitä sivuavan matkailun yhteydessä. Rustravel Oy:n taustalta löytyy Gergalon perhe, yrityksen perustaja on Oleg Gergalo, joka on toiminut myös FGUP:n* edustajana Suomessa. Tällä hetkellä Rustravel Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Asiakastieto-verkkosivun mukaan Oxana Gergalo – tiedossani ei ole, mikä Oleg Gergalon rooli yrityksessä nykyään on. (3) Yritys (Rustravel Oy) itsessään saavutti muutaman tappiollisen vuoden jälkeen voitollisen tuloksen.

Rustravel Oy:n nimi nousi vähäisessä määrin esiin vuosia sitten, kun Suomesta järjestettiin Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen toimesta ”turistimatkoja” Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, ja kun sellaisia suunniteltiin järjestettävän enemmän myös miehitetylle Krimin niemimaalle. Tuolloin Johan Bäckmanin kirjoituksessa Tiedote kesämatkasta Donbassiin heinäkuussa 2016 annettiin seuraavia ohjeita:

Matkakustannukset yhteensä noin 20 000 ruplaa (300 euroa), josta vain matka- ja hotellikulut maksetaan ennakkoon jokaisen huolehtiessa omat matkaeväänsä.

Huom! Lisäksi jokainen osallistuja on velvoitettu hankkimaan itse matkan ajaksi tarvittavan 2-kerta viisumin Venäjälle. Avustamme tarvittaessa myös viisumien järjestämisessä ja kyseessä on listahinnat viisumipalveluista (Rustravel). Viisumien hankinta on syytä suorittaa hyvissä ajoin kesäkuun aikana. (4)

Kyseessä oli ensimmäinen Bäckmanin ja Putkosen Itä-Ukrainan miehitetyille alueille järjestämistä matkoista. Vastaavia matkoja järjestettiin lopulta yhteensä kolme kertaa, niitä voi luonnehtia turistimatkan sijaan ennemminkin propagandamatkoiksi matkaohjelman, tapahtumien ja matkan luonteen vuoksi. Huomioitavaa on myös se, että jokainen matkalle osallistunut syyllistyi Ukrainan valtiorajarikokseen saapuessaan Itä-Ukrainan miehitetyille alueille suoraan Venäjältä.

Jo ennen kyseisiä matkoja Rustravelin nimi nousi esille kyseenalaisessa mutta olennaisesti kiinnostavammassa yhteydessä, se nimittäin löytyy Osasto Karhun sähköpostitse jaetusta informaatiokirjeestä:

Sotilaspalvelus Donetskin kansantasavallan asevoimissa

- - -

Kaikki lähtee liikkeelle Venäjän monikertaviisumin hankinnasta. Huolehdi siitä, että passissasi on riittävästi voimassaoloaikaa. Suosittelemme kaikkia hankkimaan vähintään vuoden viisumin. Lähtiessäsi asennoidu vähintään 3–6 kuukauden palvelukseen, joka on myös yleinen vaatimus taisteluosastoihin hyväksymiselle.

Suosittelemme käyttämään Helsingin Tehtaankadulla sijaitsevaa Rustravel-matkatoimistoa viisumien hankinnassa: https://www.rustravel.fi/.” (5)











Johan Bäckman ja Janus Putkonen ”markkinoivat” Osasto Karhuna suomalaisvapaaehtoisten joukkoa, joka värväytyi Venäjän riveissä taisteleviin joukkoihin miehitetyssä Itä-Ukrainassa. Suomalaisten värväystoiminnassa oli aktiivisesti mukana lehtitietojen perusteella Johan Bäckman. Hänen värväämistä suomalaisista ensimmäisenä julkisuuteen tuli Petri Viljakainen, heinäkuussa 2015. (6) Yllä olevassa kuvakollaasissa on vain osa Venäjän riveissä taistelleista tai muulla tavalla työskennelleistä suomalaisista, kaikkiaan Venäjän riveihin on värväytynyt noin parikymmentä suomalaista. Suomalaisista vain osa on Bäckmanin värväämiä.

UMV-lehden päätoimittelija Janus Putkonen lienee tuttu blogini lukijoille, joten häntä ei tarvinne esille tullutta laajemmin esitellä, sen sijaan Kosti Heiskanen voi olla tuntemattomampi toimijana, vaikka hän onkin aktivoitunut eri sosiaalisen median alustoilla Venäjän 24. helmikuuta alkaneen laajan hyökkäyssodan myötä ja agitoinut voimakkaasti Venäjän puolesta. Heiskanen syntyi suomalaisvenäläiseen perheeseen Pietarissa (silloisessa Leningradissa) vuonna 1978.

Heiskanen esitellään kuvatoimittajana, hän asui Saksassa tämän vuoden huhtikuuhun saakka, jolloin hänen kuvaillaan ”paenneen” Saksasta Venäjälle. Heiskasen menneisyydestä löytyy kiinnostava detalji vuodelta 2009, jolloin esillä oli Anton-pojan tapaus. Tuolloin toimittaja Kosti Heiskanen auttoi Paavo Salosta poikansa Antonin etsinnöissä. (7) Kyseiseen soppaan sotkeutui myös Johan Bäckman, joka tuolloin antoi lausuntoja Antonin äidin nimissä. Lokakuussa 2009 järjestetyssä tiedostustilaisuudessa Kosti Heiskanen ryöpytti Johan Bäckmania venäläismedioiden kirjoittelusta. (8)

 

Marko 

 

Lähteet:

1. https://t.me/fennomatkat/21 

2. https://t.me/s/fennomatkat 

3. https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/rustravel-oy-ltd/17439183/yleiskuva 

4. https://kohudosentti.blogspot.com/2016/05/tiedote-kesamatkasta-donbassiin.html 

5. https://maanpuolustus.net/uploads/Sotilaspalvelus_Donetskin_kansantasavallan_asevoimissa.pdf 

Huom. tiedosto tallennettu maanpuolustus.net-sivustolle tarkoituksellisesti, koska on vaarana, että tiedoston laatijat poistavat sen verkosta ryhtyen välittämään informaatiota vain sähköpostitse. 

6. https://yle.fi/uutiset/3-12153718 

7. https://yle.fi/uutiset/3-5909159 

8. https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2009102910511251 

Kirjoitukseni Osasto Karhusta: Suomalaismilitantit miehitetyssä Donbasissa – Osasto Karhu.

*: 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.