tiistai 1. marraskuuta 2022

Arkistoiden kätköstä: Janus Putkonen ja DONi News – liikkeellä venäläisellä rahalla

 

Lokakuun lopulla UMV-lehden päätoimittelija, miehitetyssä Luhanskissa asuva Janus Putkonen on ollut esillä Fennomatkoihin liittyvän kohun myötä. Kohu palautteli mieleeni vanhoja kirjoituksiani hänestä – pengoin arkistojani ja löysinkin vuosien takaisen kirjoitukseni DONi Newsistä, venäläisrahoitteisesta propagandajulkaisusta, jota toimitettiin miehitetystä Donetskista käsin vuosia sitten ja jonka päätoimittajana Putkonen esiteltiin. Kirjoitus itsessään ei ole enää ajankohtainen, DONi Newsin tultua matkansa päähän useampi vuosi sitten ja Putkosenkin paettua miehitetystä Donetskista Luhanskiin keväällä 2018. Tällä hetkellä Janus Putkonen asuu miehitetyssä Luhanskissa, toimittaen sieltä käsin joukkoa erilaisia vastamedioita, kuten Ilja Janitskinin perustamaa disinformatiivista MV-lehteä, jonka Putkonen on sittemmin nimennyt UMV-lehdeksi.

Vuosien takainen kirjoitukseni on kuitenkin eräiltä osin kiinnostava, luonnollisesti se paljastaa rahoitus- ja toimintamekanismeja mutta samalla se avaa eräiltä osin Janus Putkosen luonnetta ja toimintametodeja. Niinpä se kuinka hän on reagoinut Fennomatkojen Pietarin matka-kohuun ei ole yllätys, kuten ei eräiden viestien uhkaava sävykään.

Alunperin ”DONi News – liikkeellä venäläisellä rahalla” julkaistiin SSS-Radion verkkosivulla syyskesästä 2016, alla olevaa tekstiä olen editoinut vain lievästi toisin sanoen siirtänyt lähteisiin joitain tekstiin upotettuja linkkejä sekä korjannut kirjoitusvirheitä.

Janus Putkonen ja Eduard Basurin Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla helmikuussa 2016.











DONi News – liikkeellä venäläisellä rahalla

Suomessa DONi eli Donbass International News Agency on lähinnä pienen Ukrainan tapahtumia ja sotaa seuraavan ”piirin” tunnistama uutistoimisto, sen päätoimittajana operoi suomalaissyntyinen Janus Putkonen. Uutistoimiston kotisivuilla mainitaan uutistoimiston olevan ”yksityisrahoitteisen” ja hyvin usein siihen on liitetty määreet ”vapaaehtoinen” ja Janus Putkonenkin onkin toisinaan kertonut työskentelevänsä ”ruokapalkalla”.

Radio Svoboda valottaa artikkelissa "Русофоб, убрать из Донецка!" (Russofobia pois Donetskista!) hiukan toista puolta DONi:n toiminnasta. Artikkeli perustuu Tatjana Sergeeva Jegorovan vuodettuihin sähköposteihin sekä Excel-taulukoihin, joiden kautta valottuu hiukan enemmän myös DONi Newsin taustaa ja esim. Janus Putkosen kirjeen perusteella voidaan päätellä, että DONi:n omistajana toimii liikemies Andrei Stepanenko. (1 ja 2) Vastaavia vuotoja ja hakkerointeja on suoritettu aiemminkin pääasiassa ukrainalaishakkeristien toimesta, näkemäni aineisto on koko lailla linjassa aiemman kanssa.

Kuvakaappaus twitterketjusta.











Tatjana Jegorovan vuodetuista tiedostoista paljastuu myös laajat taulukot toimittajista, jotka ovat yrittäneet akkreditoitua ”kansantasavallan” alueelle, toimittajat on selkein värikoodein (punainen, keltainen, vihreä ja valkoinen) lajiteltu hyviin ja pahoihin. Eräiden kohdalla mainitaan sanat ”russofobi” ja ”poistettava Donetskista pikaisesti”, joidenkin kohdalla on toimittajan taustaa selvennetty hiukan syvällisemmin "…Nato propagandisti, erittäin pätevä, Reuters ja AP - perustiedot ideologinen vihollinen Venäjän informaatiosodassa". Vihreällä esiintyviä voidaan pitää toimittajina, jotka ovat lojaaleja ”kansantasavallalle” sen sijaan, että pyrkisivät työssään objektiivisuuteen tai tarkkuuteen, heidän kohdalla teksti voi olla niinkin yksiselitteinen kuin ”GOOD FRIEND”.

Kuva Radio Svobodan artikkelista.











Kuten Radio Svobodan artikkelista voidaan lukea, useampikin toimittaja on joutunut syystä tai toisesta ongelmiin ”kansantasavaltojen” alueella. Ukrainalaisen bloggaajan ja toimittajan Nazariy Nadzhogun kohdalla pidätykseen riitti Pravyi Sektorin Jaroshin ”käyntikortti” – Pravyi Sektor on kielletty Venäjällä.

Vuodetuissa tiedostoissa on myös Janus Putkosen eri henkilöiden kanssa käymää ”kirjeenvaihtoa” (sähköposteja). Eräs tällainen on David (Dave) Simpsonin ja Janus Putkosen viestintä, jossa ensin mainittu lähestyy jälkimmäistä sähköpostilla. Sähköpostissa esille nousee neuvostoaikana syntynyt ”upseeri” Manekin, Moskovasta. Kyseessä on todennäköisesti tarkkailu-/ valvontatehtävä, jolloin Manekin palvellee turvallisuuselimissä – FSB tai MVD tulevat ensinnä mieleen.










Yllä mainittu viesti todennäköisesti johti Janus Putkosen hyvin tiukkasanaiseen vastineeseen seuraavana päivänä, alla ote viestistä.

Kuvat Egorova Leaksista kuvakaappauksina.










Janus Putkosen viestintää DONi Newsistä voidaan pitää merkittävänä. Viestinnän myötä käy selville se, että kyseessä ei missään nimessä ole ”vapaaehtoisvoimin” pyörivä uutistoimisto, eikä sitä myöskään voida pitää riippumattomana omistajan ollessa liikemies Andrei Stepanenkon. Viestien myötä putoaa pohja monelta muultakin ”illuusiolta”, jota DONi Newsin propagandassa on koetettu pitää yllä ja jonka avulla on koetettu luoda kuvaa riippumattomasta ja objektiivisesta uutistoimistosta, jonka todelliset kasvot toki ovat paljastuneet jo paljon aiemmin Janus Putkosen oman toiminnan myötä hänen evättyä useamman suomalaisen toimittajan akkreditoinnin. Näihin toimittajiin kuuluu Iltalehden Nina Leinonen, jota Putkonen ei pitänyt ”kansantasavallalle” lojaalina toimittajana. Vuodetut asiakirjat ja taulukot omalta osaltaan kertovat karua kieltä siitä, mikä Putkosenkin rooli alueella on. 







Yllä ote Janus Putkosen laatimasta DONi Newsin vuosikertomuksesta, josta käy ilmi se, ettei hänen aivan ”ruokapalkalla” tarvitse ”kansantasavallan” alueella työskennellä. Hänen erilaisten kulujen kattamiseen tarvittaisi Putkosen itsensä laatiman vuosikertomuksen mukaan 90 000 ruplan rahoitus kuukaudessa. Vuosikertomuksesta paljastuu myös se, että DONi Newsin lehdistökeskus maksaa kaikkine palkka- ja ylläpitokuluineen noin 300 000 ruplaa kuukaudessa, mikä pitää sisällään yhden päätoimisen sihteerin viran sekä kolme muuta ”palkollista”. Osa rahoituksesta tullee lahjoitusten kautta, ainakin DONi:n kotisivuilla on jatkuva lahjoitus-keräys käynnissä. (3) Hallussani olevien sähköpostien perusteella en kuitenkaan voi sanoa kuinka suuri osuus rahoituksesta tulee Stepanenkolta, Putkosen rahantarve tuntuu kuitenkin olevan ”jatkuva”.

Vuodettujen tietojen perusteella voidaan päätellä, että DONi Newsille on ollut suunnitteilla myös multimediakeskus ja erilaisia mediaprojekteja, kuten dokumenttiprojekti ”Donbass Life With Dave Simpson”.








DONi Newsin yhteistyökumppaneiksi kansainvälisessä mediassa on mainittu Putkosen vuosikertomuksessa muun muassa venäläisoligarkin rahoittama Russia Insider – jota yleisesti pidetään propagandakanavana sekä News Front, joka sekin on luonteeltaan aivan yhtä arveluttava.

Voidaan tietenkin pohtia, että onko tämä DONi:n omistajaksi mainittu Andrei Stepanenko todellisuudessa vain bulvaani, todellisen omistajatahon pysytellessä piilossa taustalla. Onko kyseessä todellisuudessa Venäjän valtiohallinnon projekti luoda ”itsenäinen” kansainvälinen uutistoimisto Donetskiin välittämään uutisia eri kanavia myöten ulkomaille. DONi välittää uutisia useammalla kielellä useita eri kanavia pitkin – verkkolehti, sosiaalinen media eri alustoineen (esim. Facebook ja VKontakte sekä twitter) ja youtube. Vuosikertomuksen mukaan sosiaalisen median kautta DONi Newsillä on 9926 seuraajaa, videoita on Youtuben kautta katsottu 221155 kertaa.

Löytyykö taustalta mahdollisesti RISI eli Russian Institute for Strategic Studies (RISS), jonka palveluksessa Johan Bäckman on. Jos löytyy, niin tämä selittäisi vahvan suomalaisedustuksen alueen mediakentässä, Janus Putkosen ohella Donetskissa työskentelee myös Jaana Koo eli Jaana-Marika Kurtti, joka omien sanojensa mukaan linkittyy Love FM:n Venäjä uutisia lähetykseen. (4) Ja Facebook päivitysten perusteella voidaan sanoa, että linkki on olemassa oleva.

Kuvakaappaus Facebook.















Yllä olevan Facebook viestinnän perusteella voidaan tehdä päätelmä, jonka mukaan DONi Newsin ja Love FM:n Venäjä uutisia uutiset olisivat pilkulleen samat, joskin Venäjä uutisia toimesta kiistetään se, että materiaalin tuottaisi DONi News. Aiemmin saamani vinkin perusteella Venäjä uutisien uutisvirta muistuttaa hyvin paljon venäläisen äärikansalliseen NOD:in (National Liberation Movement) uutisointia. Tätäkin kautta löytyy linkki Johan Bäckmaniin, hän on ollut tekemisissä ”nodilaisten” kanssa, esim. maaliskuussa 2015 Bäckman ja NOD:in puheenjohtaja Jevgeni Fjodorov tapasivat valtakunnallisen OTR-televisiokanavan keskusteluohjelmassa. (5)

Tässä yksi ”kapea” siivu DONi Newsin toiminnasta, tarkoitusperistä sekä rahoituksesta. Tämän ja muun perusteella ei ole liioittelua sanoa sen olevan osa venäläistä propagandakoneistoa, ja sillä on selkeä informaatiovaikuttamiseen liittyvä tehtävä Donetskissa ja Donbasissa. Heidän kannalta kyse on informaatiosodasta ei objektiivisesta tiedonvälittämisestä – eivätkä he edes siihen pyri uutisoinnissaan.

* * *

Palataan arkistoista tähän hetkeen. David (Dave) Simpson ei ollut ainoa henkilö, joka joutui Donetskissa Putkosen tulilinjalle, näin kävi myös Russell ”Texas” Bentleylle, josta Putkonen laati profiloinnin miehittäjän (Venäjän) edustajan pyynnöstä (ns. Ministry of Foreign Affairs, DPR), jossa hän muun muassa kuvailee Russell ”Texas” Bentleytä kouluttamattomaksi sofistikoitumatonta kieltä käyttäväksi henkilöksi, jolla on hyvät sosiaaliset taidot mutta ei diplomaattisia taitoja. Putkonen myös muistuttaa Russell ”Texas” Bentleyn alkoholiongelmasta ja sen johtaneen tämän henkiseen epävakauteen.

Kirjoitus päättyy Putkosen loppuarvioon Russell ”Texas” Bentleystä ja allekirjoitukseensa. Loppuarviota voi pitää yllättävänkin positiivisena huomioiden Bentleystä laadittu profilointi, joskin lohduttomana, jossa ilmaistaan se, ettei Bentleyllä juuri ole tulevaisuutta muualla kuin miehitetyillä alueilla. Ukrainassa ja lännessä hänet on etsintäkuulutettu.

Painottaisin, että Egorova Leaksin myötä paljastui Putkosen kaksoisrooli miehitetyillä alueilla. Samalla kun hän työskenteli DONi Newsin ”päätoimittajana” hän teki yhteistyötä miehitettyjen alueiden turvallisuuselinten (paikallisen KGB:n eli Venäjän turvallisuuselinten etäispäätteen) kanssa laatien myös arvioita toimittajista, kenen akkreditointipyyntöön vastataan hyväksyvästi ja kenen ei. Hänen arvioilla oli myös vaikutusta siihen, kuka oli vihollinen ja kuka ei.

 

Marko

 

Alkuperäisen kirjoituksen lähteet vuodelta 2016. Osan linkeistä jouduin poistamaan päivittämättömillä sivuilla piilevien mahdollisten ongelmien tähden, joista julkaisualusta varoitti sähköpostitse. Myös osa alkuperäiseen kirjoitukseen upotetuista linkeistä poistettu. Mahdolliset ongelmat piilevät useilla .ru-päätteisillä sivuilla. 

1. http://www.svoboda.org/content/article/27900014.html 

2. poistettu linkki (Egorova Leaks).

3. poistettu linkki (DONi News).

4. https://psb4ukr.org/criminal/kurtti-yaana-marika/ 

5. Johan Bäckmanin blogi, linkki poistettu.


Muuta aineistoa:

Hallussani oleva Egorova Leaksin aineisto sekä Egorova Leaksia seuranneen Surkov Leaksiin liittyviä arvioita, joihin liittyy todisteita vuodettujen viestien ja sähköpostien paikkansapitävyydestä jne. Kumpikin vuodoista täydennettynä aiemmilla vuodoilla ja hakkeroinneilla omalta osaltaan täydentävät kuvaa Venäjän toimista Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Olen myös hyödyntänyt aiheesta julkaistuja artikkeleja, kuten Informnapalmin artikkelia EgorovaLeaks: Filtering and Control of Foreign Journalists in DPR.

Alussa viitattua Fennomatkojen kohua käsitelty tarkemmin blogissani Fennomatkat Pietarissa – viihdettä sivustaseuraajille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.