keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Eduskuntavaalit 2023 – ”kansallismielisten” liikehdintää salaliittoteorioiden ja Venäjän varjossa

 

Eduskuntavaalien alla käytävä vaalitaisto on saamassa vauhtia medioissa kuin myös erilaisilla sosiaalisen median alustoilla. Edessä on muutaman viikon rynnistys eduskuntavaalien varsinaisen vaalipäivän ollessa sunnuntaina 2. huhtikuuta. (Ennakkoäänestys kotimaassa pidetään 22.-28. maaliskuuta välisenä aikana). Edellisten eduskuntavaalien alla kävin läpi useammassa blogissa suomalaisia kansallismielisiä puolueita ja niiden ympärillä havaittua liikehdintää. Tuolloin perinteinenkin media joutui pakostakin kiinnittämään huomiota Marco de Witin perustaman ja johtaman ”kansallismielisenSuomen Kansa Ensin puoleen toimintaan kuin myös de Witin esiintymiseen turuilla ja toreilla ynnä pienpuoluetentissä. Marco de Witin kannanotot ja lausunnot tuolloin olivat – maltillisestikin ilmaisten – hyvin kontroversiaaleja: vihaan yllyttäviä, yhteiskuntarauhaa rikkovia ja suvaitsemattomia. Lokakuussa 2019 Suomen Kansa Ensin ilmoitti erottaneensa puolueen perustajiin kuuluneen de Witin. Puolueen mukaan syynä erottamiseen oli de Witin häiriköinti ja väkivaltaisuus, hän oli myös ottanut yhteen poliisien kanssa ja herättänyt yleistä pahennusta. (1) Marco de Wit on saanut puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion niskoittelusta poliisia vastaan ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä vuonna 2021 niin ikää puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa kolmestatoista kunnianloukkauksesta, kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja yhdestä uskonrauhan rikkomisesta. Osa syytteistä hylättiin. Oikeus määräsi de Witin maksamaan uhreille yli 23 000 euron korvaukset. (2)

Kristallipuolue ei sinänsä kuulu ”kansallismielisten” puolueiden joukkoon, vaaliliiton myötä sekin huomioitu kuvakollaasissa.










Tuleviin eduskuntavaaleihin Suomen Kansa Ensin laittaa ehdolle kymmenen henkilöä, joukossa kyseenalaista mainetta keränneet vastamedioihin laskettavan Reformi Studion ns. toimittajat Panu Huuhtanen (sitoutumaton) ja Tiina Keskimäki (sitoutumaton), listoilta löytyy myös tubettajana tunnetuksi tullut Pasi Viheraho sekä iltapäivälehtien otsikoihin päätynyt Samuel Gryning. Iltalehden Gryningin tuomioita käsitelleen artikkelin otsikko – Eduskuntavaaliehdokas puukotti alastoman miehen hengiltä – kertoo kaikessa makaaberiudessaan ehkäpä kaiken kyseisestä ehdokkaasta. (3)

Kiinnostavasti useampikin puolueen ehdokkaista viittaa salaliittoteoreetikoiden parissa suosittuun ”suuren puhdistuksen” tarpeellisuuteen, mikä – edellisen ryhmän mukaan olisi seurannut, jos Donald Trump olisi valittu toiselle kaudelle. Toisaalta viittaus ”suuren puhdistuksen” tarpeellisuuteen ei kuitenkaan yllätä, koska useampi puolueen ehdokkaista on ollut mukana tai on edelleen mukana salaliittoteorioita viljelevässä liikehdinnässä, joka nousi Suomessakin kokoaan merkittävämmin otsikoihin QAnon-liikkeen ja koronapandemian myötä. Suomen Kansa Ensin ehdokkaista aktiivisia toimijoita olivat (ja ovat edelleen) koronapandemian kiistäneet Panu Huuhtanen sekä Tiina Keskimäki, joista kumpikin kuuluu disinformatiiviseen Toimittajaliittoon, jonka taustalta löytyy Johan Bäckmaniin kytkeytyvä yhdistys. (4) Huuhtanen toistaa Venäjän narratiivia Ukrainan sodasta hyvinkin aktiivisesti, vastaavaa aktiivisuutta osoittaa myös useampi muu ehdokas, joihin palaan tuonnempana.

Suomen Kansa Ensin esittäytyy kansallismielisenä puolueena, hiukan samalla tapaa esittäytyy kansanedustaja Ano Turtiaisen johtama, liitoksissaan natiseva, Valta kuuluu kansalle sekä edellisestä eronneen Ossi Tiihosen perustama kansalliskonservatiivinen Vapauden liitto. Näitä kolmea puoluetta yhdistää myös se, että ollakseen kansallismielisiä ja Suomen etua ajavia puolueita, niiden riveihin ja/ tai ehdokkaiksi niiden listoilta on uinut yllättävän moni henkilö, jonka retoriikassa toistuu YYA-ajan henki tai jopa vielä pidemmälle menevä Kremlin myötäily. Mikä vaatii jo melkoista notkistelua kumartelun muodossa, koska mielessäni YYA-Suomi edustaa sellaista vaihetta maamme historiassa, mikä ei ole kunniaksi ja jonka jäänteet olemme toistaiseksi piilottaneet maton alle tai työntäneet luurankoina jonnekin komeron perälle.

Seuraavaksi voimme luoda katsauksen Perussuomalaisten listoilta kansanedustajaksi nousseen, ja sittemmin puolueesta erotetun, Ano Turtiaisen itsevaltaisesti johtamaan Valta kuuluu kansalle puolueeseen. Puolue on Turtiaisen yhden miehen Valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmän vireille panema projekti. Huomioitavaa on se, että puolueen taustalla oleva yhdistys keräsi puolueeksi rekisteröitymiseen vaadittavat 5 000 kannattajakorttia yhden vuorokauden aikana, elokuussa 2021. (5) Puolueen nimi Valta kuuluu kansalle on jo eräällä tapaa paradoksaalinen, kun huomioidaan se, että koko puolue on hyvin itsevaltaisesti johdettu, mikä lopulta johti Venäjää tukevien kannanottojen ja uskonnollisen fanatismin myötä puolueen hajoamiseen. Hajoamista edelsi eräänlainen ”vallankaappausyritys”, jolla itsevaltainen Turtiainen olisi syrjäytetty. Puolueesta käytetään pilkallisesti nimeä Valta kuuluu Kremlille, mikä ei ole ihme huomioidessamme puolueen piiristä esitetyn totalitaarisen nyky-Venäjän ja Vladimir Putinin ihailun, mikä yhdistyy voimakkaaseen tosiasioiden kieltämiseen, josta saimme viimeksi näyttöä kansanedustaja Turtiaisen 28. helmikuuta eduskunnassa pitämän puheenvuoron muodossa, jossa syyttävä sormi kohdistui Suomeen ja valtiojohtoomme – samalla Venäjän rikolliset toimet häivytettiin olemattomiin aivan kuin Venäjä olisi viaton uhri, jota syyttä rangaistaan. Vastenmielistä etten sanoisi!

Nimitykseltä Valta kuuluu Kremlille ei myöskään vie tenhoa ehdokaslista, jolta löytyy sellaisia Kremlin kellokkaita kuin Sofia Kazakova, joka jakaa sosiaalisessa mediassa avoimesti Kremlin propagandaa ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä pilkkaavaa materiaalia sekä Venäjän propagandaa ja disinformaatiota verkkoon tekevä Johan Bäckman. (6) Bäckman on Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokaslistoilla sitoutumattomana ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä. Bäckmanilta on aiempaakin ehdokaskokemusta vaaleista. Vuoden 2012 kuntavaaleissa hän oli ehdokkaana vasemmistolaisen Suomen Työväenpuolueen listoilla, keräten Espoosta kokonaista 43 ääntä.

Edellisten lisäksi puolueen ehdokaslistoilta löytyy salaliittoteorioita levittävän Leveli-podcastin juontajina toimineet (toimivat) Milad Dehghan eli rap-artisti Slim Mill ja Nico Giansanti sekä äärioikeistolaisena katuaktiivina tunnetuksi tullut Helena Tanaka – tunnetaan myös nimellä Ely Rositawati Michiko Helena Tanaka (ent. Puustinen), joka pudotettiin perussuomalaisten kuntavaalilistalta vuonna 2021 kaikessa hiljaisuudessa sometallenteiden nostattaman kohun myötä. Kyseisissä tallenteissa vielä Puustinen-nimellä esiintynyt Tanaka on passittamassa poliittisia vastustajia keskitysleiriin – asiayhteys on sellainen, ettei kyseisiä tallenteita voi pitää edes huonona vitsinä. Auschwitzin maininta tällaisissa yhteyksissä yhdistettynä muuhun someviestittelyyn (kuvat ja kirjoitukset) ei herätä luottamusta. (7) Puustinen on myös osallistunut puhujana Fixit-mielenosoituksiin, joille Janus Putkonen on antanut runsaasti palstatilaa julkaisuissaan. 























Jos Valta kuuluu kansalle, on avoimesti Kreml-myönteisellä linjalla liikkeellä, Vapauden liitto rikkoo koheesiota ja kansalaisyhteiskuntaa täällä Suomessa vain hiukan maltillisemmin mutta löytyypä senkin piiristä useampia Venäjän narratiivia toistavia ehdokkaita. Luonnollisesti kysymyksiä voi herättää se, että miksi Vapauden liiton ehdokaslistoille on hyväksytty niinkin monta Venäjän narratiivia toistavaa ehdokasta, kun alun perin moni Valta kuuluu kansalle -puolueesta eronnut erosi puolueesta juuri sen näkyvän Venäjä-myönteisyyden tähden. Vai häiritsikö puolueesta eronneita eniten Venäjä-myönteisyyden näkyvyys ja päällekäyvyys?

Aivan kuten Suomen Kansa Ensin ja Valta kuuluu kansalle, myös Vapauden liitto vetää puoleensa myös erilaisia salaliittoteoreetikoita, jossa tapauksessa ei myöskään ole ihme, että Venäjän propagandan levittäjiä löytyy, koska koronapandemia osoitti sen, että Venäjälle työskentelevät propagandistit hyödynsivät hyvin paljon salaliittoteoreetikoita disinformaation jakamisessa. Monissa tapauksissa oli havaittavissa salaliittoteoreetikoiden levittävän ensin sellaista koronapandemian tai rokotukset kiistävää materiaalia, joiden jäljet johtivat venäläisiin operaattoreihin ja siirtyvän hitaasti levittämään ja jopa tuottamaan Venäjää hyödyttävää propagandaa. Tänään tämä näkyy Suomessa Venäjän narratiivin toistona eri variaatioin. Suomen kohdalla ei myöskään pidä jättää huomiotta Johan Bäckmanin ohella Janus Putkosen aktiivista roolia denialismin jakajana, vaikka Putkosen rooli menneinä vuosina on pienentynyt liian monen nähdessä hänet liian ristiriitaisena toimijana näkyvine Venäjä-kytköksineen. Tänään Putkosen tuottama aineisto leviää voimakkaimmin Venäjää tukevien henkilöiden parissa, monien muiden nähdessä hänessä ristiriitaisen ja jopa parodiallisen hahmon. Putkosen ja Bäckmanin toiminnan osalta merkittävä jakolinja on 24. helmikuuta 2022 ja Venäjän koko Ukrainaan kohdistama brutaali suurhyökkäys, mikä on samalla myös terävöittänyt suomalaisten suhtautumista Venäjään ja sen bulvaaneiden toimintaan Suomessa. Edellinen toteamus ei suinkaan tarkoita, että meidän olisi levättävä laakereillamme tulevan vaalikamppailun ajan, ei missään nimessä! Nimittäin on enemmän kuin todennäköistä, että näissäkin vaaleissa esitetään niin ehdokkaiden kuin myös erilaisten salaliittoteoreetikoiden ja epäilijöiden taholta syytteitä vaalivilpistä ja/ tai muusta epärehellisyydestä. Spekulatiivisia, tämän suuntaisia viittauksia on jo havaittu esitettävän ”kansallismielisten” ehdokkaiden taholta.

Edellä hiukan tarkemmin läpi käytyjen puolueiden lisäksi tuleviin vaaleihin asettaa ehdokkaita kokojoukko pienpuolueita, kuten Kristallipuolue, joka muodostaa yhdessä Suomen Kansa Ensin ja Vapauden liitto puolueiden kanssa vaaliliiton. Vaaliliittoa täydentää puolueeksi pyrkivä Vallankumous ry, jonka puheenjohtaja Juha Huhtala on ehdolla eduskuntavaaleissa Vapauden liiton listoilta. Huhtala kuuluu myös siihen joukkoon pienpuolueiden ja ryhmien edustajia, jotka näkyvästi ja aktiivisesti vaativat rauhaa Ukrainaan vaatimatta kuitenkaan Venäjää vetäytymään kaikilta Ukrainalta miehittämiltään alueilta.

Vaaliliittojen vaaliliitto vm. 2023.






















Kristallipuolueen listoilta on ehdolla tulevissa eduskuntavaaleissa salaliittopiireistäkin tuttu Mikko Vapa, joka tavallaan jatkaa Kristallipuolueesta viime kuntavaaleissa Sastamalan valtuustoon pyrkineen Jarmo Ekmanin viitoittamalla tiellä. Sen ohella, että Jarmo Ekman ehti toimia Paavo Väyrysen perustaman Kansalaispuolueen asiantuntijajäsenenä työskenneltyään ensin miehitetyssä Itä-Ukrainassa, on Ekman kuvaillut itseään henkilöksi, joka lanseerasi QAnon-liikkeen Suomeen. Kristallipuolueelle on tässä yhteydessä anna tämän enempää tilaa, tarkoituksenani oli keskittyä muutamaan näkyvään oikealla laidalla olevaan kansallismieliseen puolueeseen, johon joukkoon on laskettava avoimesti äärioikealle itsensä asemoiva Sinimusta Liike. Puolueen eduskuntavaaliohjelman alku kertoo puolueen tavoitteet – he ovat ainakin rehellisiä.

PÄÄMÄÄRÄNÄ SUOMALAINEN SUOMI

Tavoitteena nolla maahanmuuttajaa…”. (8)

Sinimustan liikkeen ehdokaslistoilla on useita lakkautetun uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnassa mukana olleita, muun muassa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen puheenjohtajana toiminut Antti Niemi. (9)

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Ruotsin organisaatio on tehnyt tiivistä yhteistyötä venäläisen imperialistisen ja äärioikealle sijoittuvan RIM:in eli Russian Imperial Movementin (ven. Русское имперское движение РИД; Russkoe Imperskoe Dvizhenien – RID) kanssa. Yhteistyö alkoi v. 2015, jollei jo sitä ennen. (10) Suomessa kanssakäyntiä on tietojeni mukaan harjoitettu matalammalla profiililla, mutta yhteistoimintaa on myös ollut suomalaisten Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenten ja venäläisten välillä. On mahdollista, että yhteistoiminta on hiipunut viime vuosina yksittäisten henkilöiden yhteydenpidoksi.

Terhi Kiemungin Tampereella 12. maaliskuuta 2022 pitämän puheen ei voi kuitenkaan sanoa lisäävän luottamusta puolueen position suhteen suhtautumisessa Venäjään. (11) Tiedä sitten onko Kiemunki vain ja ainoastaan hyödyllinen idiootti vaiko jotain enemmän, se meidän on kuitenkin muistettava, että jokainen Venäjää tukeva tai myötäilevä lausunto ei automaattisesti tarkoita sitä, että kyseinen henkilö työskentelee Venäjälle. Meidän on myös muistettava se, että joukossamme on heitä, jotka vapaasta tahdosta puolustavat Venäjää. Keir Giles kuvaakin uusimman teoksensa Venäjän sota jokaista vastaan – ja mitä se sinulle merkitsee, osassa 6 Auliit apurit erinomaisen hyvin tätä toimintaa ja siihen liittyviä nyansseja, ja joukon monimuotoisuutta.

 

Marko  

 

Lähteet:

1. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006292221.html 

2. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008009909.html 

3. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/68d1e539-56fd-4a57-bb30-20e961adc43a 

4. https://uusimaanpuolustus.blogspot.com/2020/01/analyysi-disinformaatio-jarjestaytyy.html 

5. https://www.is.fi/politiikka/art-2000008187449.html 

6. https://demokraatti.fi/vkk-puolue-yrittaa-saada-dosentti-johan-backmanin-eduskuntaan 

7. https://twitter.com/TiiaMaija/status/1166294734819643392

8. https://sinimustaliike.fi/eduskuntavaaliohjelma-2023/ 

9. https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000009417591.html 

10. http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2015/09/russian-fascist-militants-give-money-to.html 

11. https://sinimustaliike.fi/blogit/terhi-kiemungin-puhe-tampereella-12-3-2022/ 


Valta kuuluu kansalle puolueesta enemmän toukokuussa 2022 kirjoitetussa blogissa Valta Kuuluu Kansalle – Kremlin asiamiehet Suomessa. Huom. blogi kirjoitettu ennen kesän 2022 kritisoitua puoluekokousta, jossa tervehdyksen kävi jättämässä Venäjän suurlähetystön edustaja sekä hajoamiseen johtanutta prosessia. Blogissa hyödynnetty myös puolueen verkkosivuja.


















Venäjän narratiivi rauhantoiveineen toistuu. Kuvakollaasin lainaukset ovat ”kansallismielisten” puolueiden eduskuntavaaliehdokkailta Juha Korhonen, sitoutumattomana Vapauden liiton listoilta ja Vapauden liiton 2. varapj. ja eduskuntavaaliehdokas Niko A. Kaukolta sekä Vallankumouspuolueen puheenjohtajalta Juha Huhtalalta, joka on tulevissa eduskuntavaaleissa ehdolla Vapauden liiton listoilta. 

Blogia päivitetty Valta kuuluu kansalle ehdokkaiden osalta 12. maaliskuuta 2023. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.